Ето на какво попаднах случайно:
Диетично хранене при жлъчн и чернодробни заболявания
Диетичното хранене е основа на терапията. Диетите, които се назначават при остри и хронични заболявания начения дроб и жлъчните пътища са Д№5-а иД№5.
Основни принципи:
1. Включване на достатъчно белтъци в ежедневното меню/100-110гр.дневно/ при оптимално съотношение на животински и растителни/1:1/, при широко вкл. на млечни храни/ извара, сирене, кашкавал/, крехко свежо месо и риба.Тези храни осигуряват внос в организма на ценните за чернодробната функция миотропни фактори- холин, питионин, вит.Е и др.
Ограничение на Б се налага само при чернодробна недостатъчност и тежки чернодробни заболявания- до 20-30гр.дневно,а при чернодробна прекома и кома се изключват напълно.При чернодробна стеатоза Б се увеличават до 120-140гр.дневно с оглед осъществяване на противодействие на мастната инфилтрация на чернодробните клетки и обогатяването им с аминокиселини за синтез на собствени структурни белтъци, в това число белтъци на самите хепатоцити.
2.Ограничаване на мазнините-налага се поради честите нарушения на жлъчкообразуването и жлъчкоотделянето. Намалението на мазнините е умерено-60-70гр. дневно и се цели да се щади болния орган. В период на ремисия съдържанието на мазнини в храната на болните с чернодробни заболявания трябва да съответсва на физиологичните норми 80-90-гр.дневно при нормално съотношение на животински към растителни масти.Мастите най-вече животинските осигуряват на организма мастноразтворими витамини, като заедно с това подпомагат тяхната резорбция и обмяна в организма. Растителните мазнини активират ензимите на липолизата,имат мощен холеретичен ефект и при дискенезия и засойна жлъчка техният дял се увеличава/1:1;1,5:1-р:ж/. Използват се също краве масло,сметана,мазнина от риба,дом.птици и всички млечни продукти.Максимално се ограничават овча, говежда и свинска мас, които са по-трудно усвоими и затрудняват храносмилането.
При тежка чернодробна недостатъчност, заплашваща с кома, затегнат вирусен хепатит и др. мазнините се изключват напълно.
3.Храната да е богата на въглехидрати- при Д№5-ок.350гр.дневно,Д№5а- 400гр.дневно.Сладките въглехидрати /глюкоза, фруктоза, захароза/ се увеличават до 80-100 гр.дневно.Те са ценен енергетичен материал и обогатяват черния дроб с гликоген, който подобрява функцията на чернодробните клетки и пречи на мастната инфилтрация.
4.Храната да е богато витаминна - витамините участват в регулацията на обмяната и окислителновъзстановяващите процеси на тъканите в това число и на черния дроб.Особенно важен за регенерацията на хепатоцитите е вит. А-трябва да се приема парентерално.
5.Кулинарна обработка - варене, на пара, печене, задушаване. Супите и ястията се приготвят след отстраняване на бульона от първото изваряване-така се отстраняват екстрактивните вещества.Супите са пасирани и незстроени, а ястията - претрио месо и зарзават. Храната се приготвя и оформя така,че да осигури механическо и химическо щадене на храносмилателния тракт. Не се поднасят пържени блюда и храни със силно дразнещи подпрвки.
Диета№ 5а- прилага се ри остър вирусен хепатит, хроничен активен хепатит,чернодробна цироза в процес на изостряне, чернодробна недостатъчност, състояние пред чернодробна кома, остър холецистит, след оперативни намеси на черния дроб и жлъчните пътища.
Тук има ограничение на мазнини /30гр.дневно/ и белтъци /40гр.дневно/, а въглехидратите са в оптимално количество /400-450 гр. дневно/. Съотношението Б:М:В=1:0,8:10- въглехидратна, умерено хипоенергийна и небалансирана. Изключват се животинските мазнини, белтъците са предимно растителни, а по-късно се включват млечни произведения, варен белтък, лесно смилаемо месо и риба. Всички супи са без застройка, пюретата и десертите се приготвят с вода, а сладките десерти икомпоти с 20 гр. захар на порция.
Напълно се изключват бульони, месни супи, пържени храни, продукти богати на етерични масла /чесън, лук, ряпа/ и целулоза/ зеле, цвекло, фасул, грах, леща/.
Широко се включват лесно усвоими сладки храни, съдържащи захароза, фруктоза, глюкоза: мармалади, конфитюри, компоти, сиропи, нектари, сокове и др.
Дневно меню за една седмица:
Закуските и десертите - чай- липов, лайка, шипка; конфитюр, желе, мармалад, сладко, мед, ябълков сок, нектар, плодово пюре, печени ябълки, пресни пасирани плодове, компот, доматен сок, сок от зеленчуци, плодов кисел, бисквити.
Супите - от домати с фиде /ориз/, от тиквички, от моркови, карфиол, градинарска с картофи.
Основните ястия- паприкаш с ориз, вегетарианска мусака, печени чушки с доматен сос, пюре без мазнина, чушки с ориз, постен гювеч, тиквички с ориз, на фурна, зелен фасул.
1седмица- почти вегетарианска, богата на захари и много течности сокове и чайове.
2седмица- вкл.се млечни белтъци - мляко, извара, яйчен белтък, изкиснато бяло сирене.
3седмица- вкл.се месни и рибни супи и ястия.
4седмица- преминава се на Д№5
Диета№5- прилага се при хроничен активен хепатит и чернодробна цироза извън изострянията, хроничен холецистит и холангиохепатит,жлъчно-каменна болест.
Белтъците са в оптимално количество-100гр./дн., мазнините леко се увеличават -50-60гр./дн., въглехидратите са 350-400гр./дн. Съотношението Б:М:В=1:0,5:3,5-4.
Изключват се животински мазнини, вътрешности, жълтък, консерви, бобови храни и ядкови плодове, лук, патладжан, туршии.
Широко се вкл.салати от всички зеленчуци, плодове, нектари, пюрета, компоти, мармалади, конфитюри, извара, сухо мляко, пастети, соеви продукти.
Мазнините са раститени/слънчогледово, маслинено и др./, допринасят за намаляване на мастната дегенерация, стимулират жлъчкоотделянето и пречат на жлъчната стаза.
Въглехидратите се осигуряват от бял хляб, макаронени изделия, грис, ориз, овесени ядки, сладка, сладкарски изделия, обикновенна захар и др.;пресни и преработени плодове, зеленчуци и техните сокове.
Изключват се напълно алкохолни напитки, дразнещи подправки, зеленчуци богати на естерни вещества /лук, чесън, ряпа/, газирани напитки, бульони, супи, сосове-богати на екстрактни вещества, студени ястия, силни чайове, кафе, цигари.
Закуските и десертите - чай с 10гр.захар, прясно мляко без захар, кисело мляко, прясно сирене, крема, обезсолено сирене, кифла със сирене, крем от извара с плод, мляко с грис, сандвич с кашкавал, крем ванилия с белтък, варени белтъци, телешки салам, мед, желе, компот, плодов кисел, пресен плод, плодови пюрета, плодова салата, печени ябълки, щрудел, бисквити.
Супите - супа топчета, телешка с фиде, пилешка, от картофи и тиквички, от домати с фиде, от зеленчуци, градинарска, таратор.
Основни ястия - постни:гювеч, тиквички с ориз, зелен фасул, печени чушки с доматен сос, запечени картофи, пюре със сирене, белтъчен омлет с домати, миш-маш с белтък, картофи огретен, мусака от тиквички, пълнени чушки с ориз и др.
- месни- печено пиле с пресни зеленчуци, със задушени картофи, телешко с ориз, сарми с прясно зеле, голи сарми, чушки и тиквички пълнени с месо, телешко рагу, печен телешки гювеч, печено телешко със задушени моркови, таскебап, руло от месо със задушени картофи, салати от печени чушки, пресни домати и краставици, къдрави салати и др. Хляб - сух, престоял /24ч./ ок.300гр./дн.
Продължителността наприлагане на Д№5 е различна. При вирусен хепатит - 1-1,5год., при хрон.чернодробно-жлъчни заболявания - при активиране се прилага строго, а в пероид на ремисия се разширява.
Подходящо е прилагането на зигзази: 1-2 дни плодов режим, 1-2 дни плодово млечен, 1-2 дни захарно-компотен, пълноценен белтъчен.
Източник:
http://www.lekar.bg/hranene-129/info-102