Автор Тема:  Да се спазва ли диета и каква да бъде тя?  (Прочетена 88782 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Да се спазва ли диета и каква да бъде тя?
« Отговор #15 -: Май 18, 2007, 15:21:45 »
Здравейте!Доста време ми отне да изчета всичката информация,която си е доста полезна.Лично аз не спазвам почти никаква диета,понеже черния ми дроб е здрав и имам хепатит С само в кръвта(не знам точно как се нарича).Лекарката ми каза естествено никакъв алкохол-е аз от време на време си позволчвам някоя биричка и рядко вино.Също знам както и вие сте писали да се избягват мазни храни,а също и яйца.За кафето съм чувала че също не е много препоръчително.А колкото до ваксините-преди 2 години като разбрах че съм болна лекарката ми каза да си направя комбинирана ваксина срещу А и В,но за съжаление не помня изобщо каква марка и т.н. беше(тогава и не бях запозната със вс тези работи).Помня че си я слагах на 2 или 3 пъти и че е за около 7-8 години.
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #16 -: Май 18, 2007, 19:18:25 »
da hubavo e da si napravish vaksina sreshtu hep A i B. tia se slaga na tri pati i te imunizira za cial jivot. na men minalata sedmica mi slojiha vtorata vaksina. mnogo lesno stava i si struva.

Неактивен iliyanas

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 9
    • Профил
« Отговор #17 -: Юли 23, 2007, 17:50:28 »
Въпреки че измина доста време след излекуването ми от хепатит Б,аз все още спазвам голяма част от диетата и нямам проблеми.Въпроса е да свикнеш веднъж.След това дори започва да ти харесва.Да не говорим че по този начин се чувстваш горд ,че поне се храниш рационално ,даваш на организма си всичко необходимо без да му вредиш.
Пържени храни -най-много 2 пъти месечно.Дори и при готвене (например лука не го запържвам,а само задушавам и след това прецеждам останалата мазнина)А и когато зеленчуците или месото се вари или задушава ястието става много по-здравословно.
Консервирани храни-ако са домашно прозиводство може.
Лютиво и прекалено солено-изхвърлени са от менюто.
Консумация на предимно бели меса-пилешко и риба.
Един път на 10-15 дена си позволявам един стек на фурна,но без гъби тъй като натоварват прекалено много черният дроб.
Кафе,газирано и алкохол-също отсъстват от менюто ми.
Пия предимо минерална вода и прясно приготвени сокове,тъй като тези от магазините съдържат консерванти.
Не използвам бульони или супи на прах,веднъж до 2 пъти месечно си позволявам нещо от бобовите култури.
Спортувам умерено и засега поне се радвам на безпроблемно здраве.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #18 -: Юли 24, 2007, 00:18:57 »
Мерси за споделената информация :)
Ще бъдеш в голяма помощ на всички, ако в отделен пост споделиш по-детайлно за това какви точно храни ядеш и изобщо някаква съвсем конкретна диета, която хората които искат могат да спазват. Мисля, че би било много полезно, защото доста хора искат да спазват някаква диета, но от всички тези препоръки и различни съвети по-скоро се объркват, отколкото да се ориентират какво да ядат и от какво да се пазят.
Аз лично се опитах да се храня здравословно 2-3 месеца преди да започна лечението и мога да кажа, че се чувствах много добре. После по време на лечението трябваше да засиля храненето за да успея да се справя със страничните ефекти. Сега не мога да кажа, че спазвам някакъв специален режим, все го отлагам, но мисля че всеки човек с хроничен хепатит е полезно да се поне да се опита да се храни здравословно. Аз по-скоро съм привърженик на умерените диети, но пък доста други хора искат да спазват някакъв по-специален и точен хранителен режим и искат да прочетат нещо по-конкретно по темата.
Но във всички случаи здравословното хранене и умереното спортуване биха могли да се отразят много добре на всеки болен и биха му помогнали да се чувста по-свеж и в по-добра кондиция.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
  • Публикации: 130
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #19 -: Юли 24, 2007, 14:26:25 »
Въпреки,че всички доктори са на мнение,че при хроничен хепатит не трябва да се спазва някаква особена диета/освен спирането на алкохола/,мисля,че човек трябва да се старае поне донякъде да се храни здравословно.
На моя мъж ми беше доста трудно да му наложа някакви правила в храненето,но след като свикна,се чувства чудесно.
От 2 години се храним разделно,без крайности.Хубавото при разделното хранене са интервалите между отделните приеми на храна,които дават време на организма да преработи всичко и да не се натоварва излишно.Хапваме всичко в леки комбинации.Месо/само заешко и пилешко/ със зеленучи,картофи със зеленучци,ориз със зеленчуци.В общи линии,организма има нужда от разнообразна храна.Старая се по веднъж в седмицата в менюто да има картофи,веднъж-ориз,веднъж-месо,задължително-един ден риба,един ден млечни продукти-сирене,кашкавал и много зеленучци и плодове/по възможност пресни/ през цялото време.
От много време не пържа,а задушавам.Използвам основно зехтин и царевично олио.
Хапваме също ленено семе,смлян пшеничен зародиш,сусамов тахан,кълнове,булгур,кафяв ориз.
Алкохол си позволявам само аз и то много рядко-веднъж на 2-3 месеца бяло вино.Газирани напитки отдавна не пием,кафе също,само прясно изцедени сокове от лимон,портокал,грейпфрут и трапезна вода.
Хубавото е,че и детето свикна с този начин на хранене,от което съм страшно доволна :)

Също като Илиана не използвам нищо готово или полуготово-сухи супи и сосове и бульончета.Вместо тях готвя със сушени зеленчуци през зимата.

Съпруга ми се чувства чудесно,откакто се храним така.Отслабването е малко бонусче,но при него беше задължително.Имаше много наднормени килограми,които натоварваха допълнително черния дроб.

Та така,стараем се да се храним максимално здравословно ;)

Неактивен iliyanas

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 9
    • Профил
« Отговор #20 -: Юли 24, 2007, 16:22:02 »
Има невероятни комбинации и при това са вкусни ,особенно през лятно-есенният сезон-например тиквички на фурна с пълнеж или печена тиква на фурна със захар или зеле на фурна с пилешко,картофи с лук и пиле на фурна(слагаш 1 с.л. олио от царевичното олио).
За другите сезони може "кордън-блу" но без панировката,заешко месо,еленово месо,риба с картофи и зеленчуци.А сега както има и пилешки кремвирши-слагаш ги на скарата,малко подправки(без черен пипер) и после си слагаш и салата и пей сърце.А иначе от тях най-много си ги обичам,като си ги срезна през средата ,сложа тъко парченце кашкавал и си ги опека. :P(това го ползвам в момента за страхотен вкус :)-да знаеш че не ти се плезя)

Неактивен bozhichkov

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 105
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #21 -: Август 05, 2007, 21:16:26 »
Хепатитът определено е болестта на това лято заради епидемиите в Своге и Пловдив. Всъщност и в двата случая става дума за една от най-леките форми на хепатит - А. Тя се предава по орално-фекален път, не хронифицира и човек оздравява напълно. Заради по-лесния път на предаване този вид хепатит се нарича и ендемичен, тъй като от него могат за се заразят големи групи от хора.
Далеч по-опасни са хепатит В и С, те се предават по кръвен и полов път и могат да станат хронични и да доведат до цироза.
Голям процент от хората с хепатит А развиват симптоми и постъпват за лечение в болница. "Проблемът е при малките деца под 10-12 г., при които имунната система не е напълно развита. Те се инфектират, но майките им не могат да разберат, че са болни, тъй като болестта протича безсимптомно", обяснява проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести и шеф на комисията за лечението на вирусните хепатити. Тези пациенти обаче също са носители на заразата и могат да инфектират околните. Освен това се възстановяват по-бавно и са вирусоносители по-дълго.
"Лечението на хепатит А е съвсем невинно - с вливания на глюкозни разтвори и витамини", казва лекарят. Особено важно е храненето. "И по време на острия период, и след това храната - противно на схващанията - трябва да бъде нормална", твърди проф. Чернев. За болните не бива да има никакви ограничения. Даже и през острия период на болестта храната е малко по-лека - преобладават плодове и зеленчуци, но пациентът трябва да яде и мазнини и пържени храни. "Налаганите от години в инфекциозните клиники стриктни ограничения за мазни храни, пържено и подправки не са препоръчителни. От научна гледна точка това е необосновано, пациентите трябва да се хранят нормално", смята Чернев.
Обикновено диетите се налагат, за да не се товари допълнително увреденият от хепатита черен дроб. "Това е старо и дълбоко погрешно схващане. От 30 г. е доказано, че и при хроничните, и при острите чернодробни заболявания, и при възстановителния период храненето трябва да е нормално - с нормално съотношение на белтъци, масти и въглехидрати", казва експертът. Според него сериозните ограничения само нарушават качеството на живот на пациентите. "Ограниченията не са добри за черния дроб, тъй като органелите в клетките му са изградени от т.нар. липополизахариди, които са много богати на липиди. Когато тези структури са нарушени от болестта, имат нужда от нормално количество животински и растителни мазнини - за да могат да регенерират бързо и черният дроб да оздравее бързо", обяснява проф. Чернев. Така ограничителната диета води до по-бавно оздравяване на органа.
Диета не бива да има дори при по-тежките хепатит В и С. И в остър, и в хроничен стадий пациентите могат да ядат всичко, обяснява лекарят.
Единственото забранено е алкохолът - не бива да се пие няколко месеца след преболедуването от хепатит А. А при хроничните хепатити - В и С, и цироза е забранен до живот. При хепатит не бива да се пият и антибиотици от групата на тетрациклините, амиотарон за сърдечно-съдови болести. "По принцип черният дроб се уврежда от доста лекарства, но всички увреждания са остри - след спиране на лекарствата дробът се възстановява бързо", казва проф. Чернев.
Разпространено е и схващането, че след определена възраст вероятността човек да се зарази с хепатит А пада рязко. "Това не е вярно. Рискът съществува при всички възрасти, а при по-възрастните протича по-тежко", отвръща проф. Чернев.

Редакция: Източникът на информацията е новина от вестник "Сега" от 25 август 2006 година.
« Последна редакция: Март 03, 2008, 14:31:10 от Radoslav Rusinov »

Неактивен katia

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 298
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #22 -: Юни 18, 2008, 16:08:13 »
Ето на какво попаднах случайно:

Диетично хранене при жлъчн и чернодробни заболявания
Диетичното хранене е основа на терапията. Диетите, които се назначават при остри и хронични заболявания начения дроб и жлъчните пътища са Д№5-а иД№5.

Основни принципи:
1. Включване на достатъчно белтъци в ежедневното меню/100-110гр.дневно/ при оптимално съотношение на животински и растителни/1:1/, при широко вкл. на млечни храни/ извара, сирене, кашкавал/, крехко свежо месо и риба.Тези храни осигуряват внос в организма на ценните за чернодробната функция миотропни фактори- холин, питионин, вит.Е и др.

Ограничение на Б се налага само при чернодробна недостатъчност и тежки чернодробни заболявания- до 20-30гр.дневно,а при чернодробна прекома и кома се изключват напълно.При чернодробна стеатоза Б се увеличават до 120-140гр.дневно с оглед осъществяване на противодействие на мастната инфилтрация на чернодробните клетки и обогатяването им с аминокиселини за синтез на собствени структурни белтъци, в това число белтъци на самите хепатоцити.

2.Ограничаване на мазнините-налага се поради честите нарушения на жлъчкообразуването и жлъчкоотделянето. Намалението на мазнините е умерено-60-70гр. дневно и се цели да се щади болния орган. В период на ремисия съдържанието на мазнини в храната на болните с чернодробни заболявания трябва да съответсва на физиологичните норми 80-90-гр.дневно при нормално съотношение на животински към растителни масти.Мастите най-вече животинските осигуряват на организма мастноразтворими витамини, като заедно с това подпомагат тяхната резорбция и обмяна в организма. Растителните мазнини активират ензимите на липолизата,имат мощен холеретичен ефект и при дискенезия и засойна жлъчка техният дял се увеличава/1:1;1,5:1-р:ж/. Използват се също краве масло,сметана,мазнина от риба,дом.птици и всички млечни продукти.Максимално се ограничават овча, говежда и свинска мас, които са по-трудно усвоими и затрудняват храносмилането.

При тежка чернодробна недостатъчност, заплашваща с кома, затегнат вирусен хепатит и др. мазнините се изключват напълно.

3.Храната да е богата на въглехидрати- при Д№5-ок.350гр.дневно,Д№5а- 400гр.дневно.Сладките въглехидрати /глюкоза, фруктоза, захароза/ се увеличават до 80-100 гр.дневно.Те са ценен енергетичен материал и обогатяват черния дроб с гликоген, който подобрява функцията на чернодробните клетки и пречи на мастната инфилтрация.

4.Храната да е богато витаминна - витамините участват в регулацията на обмяната и окислителновъзстановяващите процеси на тъканите в това число и на черния дроб.Особенно важен за регенерацията на хепатоцитите е вит. А-трябва да се приема парентерално.

5.Кулинарна обработка - варене, на пара, печене, задушаване. Супите и ястията се приготвят след отстраняване на бульона от първото изваряване-така се отстраняват екстрактивните вещества.Супите са пасирани и незстроени, а ястията - претрио месо и зарзават. Храната се приготвя и оформя така,че да осигури механическо и химическо щадене на храносмилателния тракт. Не се поднасят пържени блюда и храни със силно дразнещи подпрвки.

Диета№ 5а- прилага се ри остър вирусен хепатит, хроничен активен хепатит,чернодробна цироза в процес на изостряне, чернодробна недостатъчност, състояние пред чернодробна кома, остър холецистит, след оперативни намеси на черния дроб и жлъчните пътища.

Тук има ограничение на мазнини /30гр.дневно/ и белтъци /40гр.дневно/, а въглехидратите са в оптимално количество /400-450 гр. дневно/. Съотношението Б:М:В=1:0,8:10- въглехидратна, умерено хипоенергийна и небалансирана. Изключват се животинските мазнини, белтъците са предимно растителни, а по-късно се включват млечни произведения, варен белтък, лесно смилаемо месо и риба. Всички супи са без застройка, пюретата и десертите се приготвят с вода, а сладките десерти икомпоти с 20 гр. захар на порция.

Напълно се изключват бульони, месни супи, пържени храни, продукти богати на етерични масла /чесън, лук, ряпа/ и целулоза/ зеле, цвекло, фасул, грах, леща/.
Широко се включват лесно усвоими сладки храни, съдържащи захароза, фруктоза, глюкоза: мармалади, конфитюри, компоти, сиропи, нектари, сокове и др.

Дневно меню за една седмица:
Закуските и десертите - чай- липов, лайка, шипка; конфитюр, желе, мармалад, сладко, мед, ябълков сок, нектар, плодово пюре, печени ябълки, пресни пасирани плодове, компот, доматен сок, сок от зеленчуци, плодов кисел, бисквити.
Супите - от домати с фиде /ориз/, от тиквички, от моркови, карфиол, градинарска с картофи.

Основните ястия- паприкаш с ориз, вегетарианска мусака, печени чушки с доматен сос, пюре без мазнина, чушки с ориз, постен гювеч, тиквички с ориз, на фурна, зелен фасул.
1седмица- почти вегетарианска, богата на захари и много течности сокове и чайове.
2седмица- вкл.се млечни белтъци - мляко, извара, яйчен белтък, изкиснато бяло сирене.
3седмица- вкл.се месни и рибни супи и ястия.
4седмица- преминава се на Д№5

Диета№5- прилага се при хроничен активен хепатит и чернодробна цироза извън изострянията, хроничен холецистит и холангиохепатит,жлъчно-каменна болест.
Белтъците са в оптимално количество-100гр./дн., мазнините леко се увеличават -50-60гр./дн., въглехидратите са 350-400гр./дн. Съотношението Б:М:В=1:0,5:3,5-4.
Изключват се животински мазнини, вътрешности, жълтък, консерви, бобови храни и ядкови плодове, лук, патладжан, туршии.
Широко се вкл.салати от всички зеленчуци, плодове, нектари, пюрета, компоти, мармалади, конфитюри, извара, сухо мляко, пастети, соеви продукти.
Мазнините са раститени/слънчогледово, маслинено и др./, допринасят за намаляване на мастната дегенерация, стимулират жлъчкоотделянето и пречат на жлъчната стаза.
Въглехидратите се осигуряват от бял хляб, макаронени изделия, грис, ориз, овесени ядки, сладка, сладкарски изделия, обикновенна захар и др.;пресни и преработени плодове, зеленчуци и техните сокове.
Изключват се напълно алкохолни напитки, дразнещи подправки, зеленчуци богати на естерни вещества /лук, чесън, ряпа/, газирани напитки, бульони, супи, сосове-богати на екстрактни вещества, студени ястия, силни чайове, кафе, цигари.

Закуските и десертите - чай с 10гр.захар, прясно мляко без захар, кисело мляко, прясно сирене, крема, обезсолено сирене, кифла със сирене, крем от извара с плод, мляко с грис, сандвич с кашкавал, крем ванилия с белтък, варени белтъци, телешки салам, мед, желе, компот, плодов кисел, пресен плод, плодови пюрета, плодова салата, печени ябълки, щрудел, бисквити.
Супите - супа топчета, телешка с фиде, пилешка, от картофи и тиквички, от домати с фиде, от зеленчуци, градинарска, таратор.

Основни ястия - постни:гювеч, тиквички с ориз, зелен фасул, печени чушки с доматен сос, запечени картофи, пюре със сирене, белтъчен омлет с домати, миш-маш с белтък, картофи огретен, мусака от тиквички, пълнени чушки с ориз и др.

- месни- печено пиле с пресни зеленчуци, със задушени картофи, телешко с ориз, сарми с прясно зеле, голи сарми, чушки и тиквички пълнени с месо, телешко рагу, печен телешки гювеч, печено телешко със задушени моркови, таскебап, руло от месо със задушени картофи, салати от печени чушки, пресни домати и краставици, къдрави салати и др. Хляб - сух, престоял /24ч./ ок.300гр./дн.

Продължителността наприлагане на Д№5 е различна. При вирусен хепатит - 1-1,5год., при хрон.чернодробно-жлъчни заболявания - при активиране се прилага строго, а в пероид на ремисия се разширява.
Подходящо е прилагането на зигзази: 1-2 дни плодов режим, 1-2 дни плодово млечен, 1-2 дни захарно-компотен, пълноценен белтъчен.

Източник: http://www.lekar.bg/hranene-129/info-102

Неактивен Georgieva

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 49
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
  • Статус: Остър хепатит В
« Отговор #23 -: Октомври 27, 2008, 10:45:09 »
Здравйте,
искам да попитам може ли да се ядат Мюсли с остър хепатит Б. :hungry:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3200
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #24 -: Октомври 27, 2008, 11:12:58 »
Здравей,

Мюслито по своя състав не би трябвало да бъде противопоказно при ОХ- не е мазно, не е източник на изкуствени подсладители, не е пържено и тн, тоест според ме н е идеален заместител на закуската /ако се чудиш какво да хапваш/. С малко кисело мляко и мед би допълнила полезното му действие.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Georgieva

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 49
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
  • Статус: Остър хепатит В
« Отговор #25 -: Октомври 27, 2008, 12:28:56 »
Благодаря за отговора :)
Аз също реших че може,но понеже тук сте доста повече в час...реших да се обърна към вас...
Ако мога и аз да бъда полезна с нещо ,казаха ми в болницата че киви и грейпфрут са адски полезни и на ден по 1 киви и 1/2 грейпфрут ще се отразят много добре за хепатита..

Неактивен milennn

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
Диета на болните от хепатит C
« Отговор #26 -: Октомври 30, 2008, 17:06:35 »
Здравейте,
Искам да попитам някои може ли да ми каже нещо относно диетата на болните от хепатит ц хроничен?
Kакво да се избягва, какво е полезно да се яде пие,  и въобще нещо повече за хранителната култура на болните.

Мерси и късмет на всички!
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 17:10:40 от Радослав Русинов »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #27 -: Октомври 30, 2008, 17:15:39 »
Здравей, преместих въпроса ти в темата, в която доста подробно сме дискутирали въпроса за диетитте при хроничен хепатит.
Ето и още няколко теми, в които диетата е засегната:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=526.0
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=517.0
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=97.0
Надявам се да са ти полезни!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен didi

• Немедицинско лице
  • Публикации: 134
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
« Отговор #28 -: Ноември 13, 2008, 20:16:01 »
Аз пък вече 6-7 месеца всяка сутрин на гладно(след кафето)пия около 100 гр.пчелен мед разреден с 3-4 лимона и допълнено с вода,а от месец вече редувам със сок от червено цвекло с моркови или ябълки.Не знам дали е полезно,но всичко това е по препоръки от баби и лели и понеже не виждам нищо опасно,пък и не ми вреди......!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007