Здравей,
Би ли казала името на този хепатолог, хубаво е да знаем от кой научаваме последните новости покрай хепатитите.
Ще се опитам да го кажа по-дипломатично, макар че наистина ми е много трудно
При лечението на хепатит C се постигат резултати на сваляне на вирусното натоварване под нива от 50 IU/mL, като обикновено преди тези нива са били обикновено поне няколстотин хиляди. Това за този лекар може да не се води излекуване, но явно за голяма част от лекарите в света, които се занимават с лечение на хепатит C, се води.
Аз вече много пъти съм споменавал за Задържания Вирусен Отговор, или Sustained Virological Response /SVR/. Ако пациент има отрицателен резултат след направен качествен ПСР на 6-ия месец след спиране на лечението, то се приема че този пациент е излекуван.
След като учени дълго време са налюдавали над 900 пациенти, постигнали SVR /някои от които са наблюдавани в продължение на 7 години/, са установили че при 99% от тези пациенти вируса продължава да не се засича в кръвта им:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=55.0Както виждаш, аз мога да цитирам изследване, което публично известно и огласено на обществеността и зад което стоят учените провели изследването.
Интересно ми е дали този хепатолог може да цитира изследване в подкрепа на твърдението си и дали може да го докаже по някакъв начин.
Може би довода му е, че няма изследване в света, което да е толкова прецизно, че да каже че със сигурност вируса не се засича в кръвта /доколкото знам, в момента най-чувствителното изследване може да стигне до 10 IU/mL/.
Но аз бих искал да попитам, дали има значение дали имаш в кръвта си 0 IU/mL или 49 IU/mL, след като явно количеството на вируса е толкова нищожно, че фактически вируса няма как да уврежда черния дроб както преди.
Аз не съм лекар и не бих искал да водя спор с медицинско лице, пък даже и задочен. Но смятам, че същото мнение имат не само сериозните специалисти в тази област в България, а и в света.
Поздрави,
Радо