Автор Тема:  Всъщност каква е истината - можеш ли да се излекуваш от хепатит B?  (Прочетена 14776 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3115
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Може да ви прозвучи глупаво но.. - всъщност може ли човек напълно да се излекува от Б? Защото на много места, да не кажа на всички, чета че при около 80% от болните се постига излекуване, докато днес тук не прочетох, не помня в кой пост, че няма излекуване, че хроничният хепатит Б е доживот, просто интерферона му забавя действието.Кое от това е вярно? ЗАщото ако ще трябва през няколко години да кандидатствам за лечение и да минавам през цялата тази олелия и идиотщина, не знам..

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
Re: Всъщност каква е истината?
« Отговор #1 -: Октомври 06, 2007, 09:08:59 »
Може да ви прозвучи глупаво но.. - всъщност може ли човек напълно да се излекува от Б? Защото на много места, да не кажа на всички, чета че при около 80% от болните се постига излекуване, докато днес тук не прочетох, не помня в кой пост, че няма излекуване, че хроничният хепатит Б е доживот, просто интерферона му забавя действието.Кое от това е вярно? ЗАщото ако ще трябва през няколко години да кандидатствам за лечение и да минавам през цялата тази олелия и идиотщина, не знам..

С това до 80% е абсурд, би било хубаво да е така :). Може би си чела информация някъде за болни с остър хепатит, но и за тях не е вярно . Наистина за хроничен хепатит В няма излекуване. Целта на едно лечение е да се намали репликацията на вируса и ензимите да се вкарат в норма ако са завишени. Понякога се изчиства спонтано вируса, но тази вероятност се оценява на 1-2 процента. Но този процес нормално е съпътстван с високи трансаминази и увреждане на черния дроб. Организъма регира остро и започва да се бори с вируса, но опасното в този случай е, че е по-вероятно да се увреди сериозно черния дроб отколкото да се постигне спонтана сероконверсия.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #2 -: Октомври 06, 2007, 15:32:01 »
Ок, това го разбирам, но защо чета постове в които болни,завършили интерфероново лечение, казват, че ПСР след това им дава отриц. резултати, това всъщност не означава ли, че в кръвта няма хепатит и изследванията не го засичат? Или просто интерферона го снижава до такива стойности, до които не може да се отчете? Или аз тотално съм се объркала, и те са говорили за хеп.Ц а аз си мисля че важи и за Б.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #3 -: Октомври 06, 2007, 23:54:45 »
Ок, това го разбирам, но защо чета постове в които болни,завършили интерфероново лечение, казват, че ПСР след това им дава отриц. резултати, това всъщност не означава ли, че в кръвта няма хепатит и изследванията не го засичат? Или просто интерферона го снижава до такива стойности, до които не може да се отчете? Или аз тотално съм се объркала, и те са говорили за хеп.Ц а аз си мисля че важи и за Б.

Това е за хепатит С. Досега нямаме потрбител във форума преминал успешно лечение с интерферон болен от хепатит В :( Имаше няколко потребителя, които бяха споменали за неуспешно лечение.

Поздрави, Емо

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #4 -: Октомври 07, 2007, 19:37:25 »
Здравей Емо,
Благодаря за отговора.Честно казано не съм го очаквала  :( мислех , че и при Б, има лечение и то успешно. Знам ли, в болницата не ми дадоха кой знае колко обширна информация, пък и то май на принципа всеки сам да се бори;предполагам, че при толкова болни на ден на никой не му се обяснява едно и също. Просто си мислех ,че интерферона може да бъде някакво спасение.
Все още не съм наясно с много неща, така че ще питам и за в бъдеще :)
Благодаря.

Силвана

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #5 -: Октомври 07, 2007, 20:06:53 »
Здравей Емо,
Благодаря за отговора.Честно казано не съм го очаквала  :( мислех , че и при Б, има лечение и то успешно. Знам ли, в болницата не ми дадоха кой знае колко обширна информация, пък и то май на принципа всеки сам да се бори;предполагам, че при толкова болни на ден на никой не му се обяснява едно и също. Просто си мислех ,че интерферона може да бъде някакво спасение.
Все още не съм наясно с много неща, така че ще питам и за в бъдеще :)
Благодаря.

Силвана

Много информация съм помествал относно лечението, опциите и изобщо всичко около хепатит B. Просто потърси из форма, че сега точно нямам време да те насоча, но накратко: Хроничния хепатит може да се изчисти спонтано т.е. от самосебе си, но много рядко (вероятност около 1%). Засега няма медикамент, който гарантира излекуване - медикаментите вкл. и интерферона могат да спомогнат за спонтаната сероконверсия, но не и да причинят самите те това. Едно лечение се прилага при пациенти с активно заболяване, частично увреден черен дроб. Целта на едно лечение е да се изисти HBeAg при тези който са с положителен такъв (не HBsAg), да се сведе репликацията на вируса под 104 копия/мл и показателите на АЛАТ-а да влезнат в норма.

Знам че е тежко в началото като разбере човек, че ще е болен до края на живота си от една болест, но някак си трябва да се примириш с това. Аз лично малко или много се примирих и сега не ми е толкова тежко, само от време на време ми става тежко като се замисля.

Поздрави

• Global moderator
    • Профил
Всъщност каква е истината?
« Отговор #6 -: Октомври 08, 2007, 05:27:42 »
Здравей Емо,
Знам, че има доста инфо тук, и чета, но нещата все още са ми някак накъсани и не мога да схвана цялата картина. Просто ми трябва време предполагам. Знам,знам, да гледам положително :), но въпреки всичко човек не е защитен да изпада в кофти настроения понякога. Е, при мен са по-често, но съм болна от скоро и ми е пълна мъгла по някои въпроси, та затова така.
Благодаря ти, че все още отговаряш на въпросите ми   :D :D :D :D :D :D
Чао засега и доскоро

Поздрави,
Силвана

Неактивен raliko

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 11
    • Профил
« Отговор #7 -: Октомври 08, 2007, 22:03:37 »
Здравейте на всички!
Чета и си мисля, че каквото му е писано на човек не може да бъде променено. Примирих се, че дълго ще чакам докато стане време за някакво лечение. Започнах да мечтая, че един хубав ден ще дойде и моят ред  да се лекувам и вирусът ще изчезне, но преди малко прочетох, че с Интерферон не могат да се лекуват наркомани, алкохолици, хора със сърдечно-съдови и дихателни проблеми. Аз спадам от тях - имам пролапс на митралната клапа. Така че положението е следното: да се надявам че няма да се влошава състоянието ми (в момента всички изследвания са в норма), ще продължавам да се радвам на съпруга си, на децата си и няма да забравям че животът е пред мен - дълъг или кратък!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #8 -: Октомври 09, 2007, 09:11:35 »
Пролапсът на митралната клапа не е сериозно сърдечно-съдово заболяване. Има дори професионални спортисти с такъв проблем.
Аз самият съм диагностициран със същото. Преди да започна интерфероновото лечение се консултирах с кардиолог и той каза, че не очаква никакви проблеми по отношение на сърцето по време на лечението. 2 месеца след започване на лечението пак отидох на преглед при него и нещата бяха наред.
Така, че не избързвай и не се предавай. Отиди при лекуващия те лекар и го информирай за проблемите си, нека той да прецени цялостното ти състояние, отиди и на кардиолог. По отношение на това дали могат да се лекуват наркомани - здравната каса не отпуска интерферон на хора, които в момента са на метадон. Иначе знам за хора на метадон, които са минавали интерфероново лечение.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007