Автор Тема:  Завършено лечение на хроничен хепатит Б с положителен е-антиген  (Прочетена 27388 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 130
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Днес мина поредният преглед при Антонов.
Пуснал е на мъжа ми изследвания за бъбрека и всичко друго необходимо за започване на Тенофовира.

Мъжа ми,обаче,въпреки голямото му уважение към доцента,започна да подхожда с голямо недоверие към всичко и реши да направи контролен преглед с някой специалист в Германия/сестра му е там и му е най-удобно/.
Ако можете да препоръчате някой,ще съм много благодарна :girl_angel:

Иначе доцента го е успокоил,че дори да отложи лечението за известно време,високата репликация няма да се отрази кой знае колко на дроба.Трябвало 4-5 години да стои нелекуван с такава репликация,за да има още поражения и задълбочаване на увреждането/защо ли трябва да се стига до там/.Не знам.Вече не знаем на  какво да се доверяваме.Май докторите са доста малко запознати с тази материя и стрелят на посоки :(

Не ми го побира умът,как може да има дори малък процент вероятност Пегасиса да се отрази така негативно на болесттта,и това да не се спомене на пациента преди лечение.Ако знаехме за това,с 240 000 копия репликация в началото,едва ли щяхме да предприемем въобще това лечение.Сега щем,нещем трябва да се започва антивирусно :(.Според доктора,до живот.

Относно новите лекарства за хепатит Б,сутринта гледах Чернев в едно предаване.Каза,че в позитивния списък са включени новите най-добри лекарства за хепатит Б/но не спомена кои са,надявам се това да са Ентекавир и Тенофовир/и залагал много големи надежди на успешно лечение с тях.
И,да,въпреки всичко,дори и да са в позитивния списък,не значи,че скоро ще ги пуснат по Здравната каса.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3242
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Завършено лечение на хроничен хепатит Б с
« Отговор #16 -: Април 13, 2009, 14:48:21 »
Ками,

И аз си задавах въпроса защо никой не ме информира, че има вариант и да покача репликацията след лечението вместо да я намаля. От 4.5 милиона изходящи завърших на 12 месец с 108  милиона, а 2 седмици след това- с 4.6 милиарда. След това не съм и правила ПСР, честно казано ме беше страх какво ще покаже с това темпо :( В положението на неуспешно лекувани са и Ванчето която се върна към изходящите си стойности, и Румо ( съпругът на Тедибон). Ние тримата се лутаме като пионки между Чернев, Балабанска, Антонов и общо взето сме на едно дередже- единственият ни избор е нуклеозид. Разказвам ти това, за да разбереш, че не сте изолиран случай и че това за съжаление се случва често. Горчиво съжалявам, че лекарите не си правят труда реално да преценят риска /ползата от едно лекарство/лечение, ами ги отпускат на конвейр. Не знам какво друго да ти кажа, освен живеем в идиотска държава, прости ми за израза.
Дано този път се избере наистина най-подходящият вариант и да има траен резултат.

Желая ви много, много късмет  :girl_angel:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Силве,тези дни изчетох целия форум от създаването му и всичко,което съм пропуснала от миналата година :smile:
Запознах се с историите на всички ви и за съжаление забелязвам,че масово лечението с Пегасис при хепатит Б няма желания ефект.
Четох някъде,че Пегасиса повлиявал най-добре на пациенти с генотип А на хеп.Б,най-незадоволителни резултати давал при генотип Д.А в България най-масовия генотип е Д.Защо ли никой доктор не си прави труда да даде пълна информация на пациента,пък да остави решението с претеглени полза-риск всеки да го вземе сам.
Еййй,хем аз мин.година се рових за тези генотипи,накарах мъжа ми да си иска изследване за генотип,и го отсвириха,че не било необходимо и важно за лечението.И тук не го правили.
Както и да,в нашата държава сме си опитни зайчета :crying4:

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
В България били изследвани 100 човека с хеп.В и всички били с генотип Д.
Затова се приема, че това е генотипа разпространен в България.
Но кой генотип как се повлиява от Пегасиса, няма кой да каже.Пък и никой не се интересува засега  :(

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Ванче,ами,тук го прочетох това за генотипите:
Цитат
Генотипирането би било полезно, за да се определи дали терапията с peginterferon alfa-2a би дала задоволителен резултат, тъй като е установено, че последната е по-ефикасна при пациенти с HBV генотип А и най-малко ефикасна при пациенти с генотип D вирус.
Дали е така,можем само да гадаем.То и проучванията за лекарствата са много обнадеждаващи,но накрая друго излиза.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Ето информация за това кой генотип как се повлиява при лечение с интерферон
Цитат
Препоръчително е на пациентите, за които се предвижда лечение с пегилиран интерферон, да се направи тест за генотипа на вируса

В списанието Best Practice and Research Clinical Gastroenterology холандски изследователи отправят препоръка към лекарите ако възнамеряват да лекуват с пегилиран интерферон даден пациент да идентифицират щама или генотипа на вируса на хепатит В (НВV) при него.

Понастоящем лекарите могат да лекуват пациентите или с антивирусни препарати, които разстройват репликирането на НВV като се намесват в генетичната му карта, или с интерферон, който стимулира имунната система да се бори с инфекцията. Интерферонът е най-ефикасен при пациенти с генотип А и В на НВV и по-малко ефикасен за генотипи D и С. Генотипите не оказват влияние върху отговора на лечението с антивирусни препарати.

Интерферонът, прилаган седмично чрез инжекции, може да доведе до устойчив отговор след около 12-месечно лечение, докато антивирусната терапия, прилагана чрез хапчета, изисква  неопределено дълго лечение за подтискане на вирусния товар.

Засега изглежда, че пегилираният интерферон води до най-висок процент на контролиране на хепатит В - включително неоткриваем вирусен товар и нормални нива на аланин аминотрансфераза (ALT), което показва липса на увреждане на черния дроб - при 30-35% от HBeAg-позитивните (позитивни за е-антиген на хепатит В) пациенти и 20-25% от HBeAg-негативните пациенти. При 11% от HBeAg-позитивните и HBeAg-негативните пациенти се наблюдава загуба на HBsAg в рамките на 3 до 4 години след лечението.

Тъй като генотипът има важна роля за предвиждане отговора на пегилирания интерферон, то “определянето на генотипа на НВV е особено важно при пациенти, при които се търси устойчив отговор при изключена терапия (off-treatment response)”,отбелязват те, особено при по-младите пациенти, които искат да избягнат антивирусно лечение с неопределена продължителност.

Източник http://hepactive.org/content/articles/science_journals_review/hbv_journal/year_2009_issue_3

А това, че в България не се прави изследване на генотипа - нали се сещате - здравната каса няма пари за излишен лукс! :angry3: :angry3: :angry3:  Какво от това, че някой пациент, който е започнал лечението с милиони вируси ще го завърши с милиарди! Никой не се интересува от последствията и никой не информира пациентите, че изходът от терапията с интерферон не винаги е подтискане на вируса и явно в доста от случаите се получава обратния ефект!

Цитат
Сега щем,нещем трябва да се започва антивирусно .Според доктора,до живот.
- Ками, защо доживот - нали съпругът ти е с положителен е-антиген. При него лечението ще е до получаване на HBe сероконверсия.
При HBeAg-позитивните пациенти, трайната HBe сероконверсия е задоволителна крайна точка, тъй като е доказано, че това е свързано с подобряване на прогнозата.

Поздрави,
Мери

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил

Цитат
Сега щем,нещем трябва да се започва антивирусно .Според доктора,до живот.
- Ками, защо доживот - нали съпругът ти е с положителен е-антиген. При него лечението ще е до получаване на HBe сероконверсия.
При HBeAg-позитивните пациенти, трайната HBe сероконверсия е задоволителна крайна точка, тъй като е доказано, че това е свързано с подобряване на прогнозата.

Поздрави,
Мери

Знам ли.Доктора така му е казал.И аз се зачудих.

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Да се включа с малко инфо от днешната консултация на мъжа ми с доц.Антонов :).

След празниците започва Тенофовира.Тъй като ензимите си стоят високи,няма за къде да се чака.При това вирусно натоварване,АЛАТ над 200 и фиброза Ф 2,5/към Ф 3/ това е най-доброто решение в момента.

Антонов е казал да не чакаме скоро Тенофовир по здравната каса.Тази година почти сигурно няма да го бъде :(.
Дал е доста подробна информация за пациенти,които се лекуват и са се лекували с Тенофовир.
Активната репикация и възпаление,както и положителния е-антиген давали много голям шанс за трайна е-сероконверсия.В такива случаи лечението се спирало известно време след сероконверсията/това и аз го четох на 100 места вече :smile:/.Имало дори напълно излекувани-постигната s-сероконверсия.

Относно огромната репилкация,Антонов е казал,че е имал и случай с 50 млрд.копия,който се е повлиял добре от нуклеозидните аналози.След като четох из чуждите форуми за възрастни мъже с 30-40 млрд.копия,деца с 5-10 млрд.вече нищо не може да ме учуди с този хепатат Б :sad3:

Съвсем скоро ще пусна тема в "На лечение" отново :(

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Статус: Има близък с хепатит C
Мила kammy, пожелавам успех на теб и съпругът ти в борбата с гадния вирус. Искрено се надявам да постигнете успех, ще се моля за вас и ще стискам палци!!  :doubleup:

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
Ками, желая ви успех   :bravo2:
и следя с интерес вашия случай, защото аз съм с 9 000 000 коп. в момента след терапията с Пегасиса, а започнах с 450 000, ензимите ми са около 60 -80 и аз също съм с положителен Е- антиген, така, че май и аз съм тръгнала към Тенофовира  :sad3:
Още веднъж- Успех  :kiss:

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
    • Профил
Мерси,момичета :flowers:

Ванче,Антонов е казал на мъжа ми,че пациентите с положителен е-антиген се повлияват много добре от Тенофовира.И при тях шанса за трайно потискане на вируса е наистина значителен,а има и шанс 5 % за напълно изчистване на австр.антиген.Доцента е цитирал и реални цифри на лекувани от него пациенти-от общо 41-42 пациенти при него на Тенофовир,11 били с положителен е-антиген.Всички имали много положителен ефект от лекарството,нямало случаи на резистентност,като 3-ма от е-положителните са се излекували/каквото и да значи това според доктора.Не е уточнил какво има предви HbeAg или HbsAg сероконверсия.Предполагам първото/.
Докато при отрицателен е-антиген/и усилена репликация/ нуклеозидните аналози не са препоръчителни,докато има други алтернативи,защото практически трябвало да се пият цял живот.
Преди известно време Мери се учуди именно за това,а се оказа,че Антонов е сбъркал,че съпруга ми е с отр.е-антиген и затова му е казал антивирусни до живот :smile:

Абе,почваме пък ще видим.Каквото сабя покаже :pardon:

Хубавото е,че ако се наложи дългогодишно лечение с Тенофовир,докато го пие няма пречка да имаме деца.Бил един от малкото нуклеозиди,които дори бременни жени могат да пият.Ами,така,де,млади сме,искаме поне още едно :laugh:.

Има и още инфо за Тенофовира,но ще го пиша всичкото,когато отворя другата тема за лечението.

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Ками, пожелавам ви успех с лечението!
Радвам се, че сте получили толкова детайлна информация от доц. Антонов и можете да вземете решение, имайки цялата нужна информация.
Стискам палци!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон

Преди известно време Мери се учуди именно за това,а се оказа,че Антонов е сбъркал,че съпруга ми е с отр.е-антиген и затова му е казал антивирусни до живот :smile:

Ками, бях сигурна, че е грешка! Лекарите не могат да помнят всички свои пациенти и винаги трябва да им се обяснява точно какъв е случая, за да сме сигурни, че ще ни отговорят адекватно.
Много се радвам, че нещата са се уточнили и че скоро ще започне лечение съпругът ти!
Дано наистина всички добри отзиви за този препарат се окажат истина и да видим ефекта от лечението с него много бързо след започването! :congrats:

Поздрави,
Мери

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 385
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Успех и от мен, Ками! :bravo2:
Поздрави,
Ели Христова :kiss:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007