Автор Тема:  Лечение на хепатит C при компенсирана цироза  (Прочетена 30800 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 272
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Здравейте,най после дойде заветния ден и моя мъж постъпи в болницата за биопсия.Биопсия обаче не му направиха ,мисля заради ниски тромбоцити.Направиха гастроскопия.Дигнозата е чернодробна цироза стадий В по Чайлд ,портална хипертония ,портална хипертензивна гастропатия,спленомегалия с хиперспленизъм. :scream:За отношението в болницата да не ви говоря ,няма кой да ти обясни нищо,просто те подминават като стара гара.Вкрайна сметка заключението е ,че пациентът е подходящ за противовирусно лечение .Генотип и ПСР още не са получени.Мен това малко ме обърка, мисля че четох ,че при хиперспленизъм и спленомегалия не се прилага лечение  с интерферон.Лекарката обясни (беше на кеф нещо моментно)че може да се получи обратен ефект.До колкото разбрах са решили да пробват с малки дози.Не знам да се радвам ли или да се плаша.Вие как мислите . :crying2:
« Последна редакция: Април 20, 2009, 15:34:59 от Радослав Русинов »

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Сега на къде?
« Отговор #1 -: Април 16, 2009, 22:55:49 »
Брей, брей. Тцъ.
Йоки, не вярвах, че толкова сериозно ще е при мъжа ти. От гастроскопия да му сложат диагнозата цироза, значи има варици на хранопровода (туй е като разширени вени, ама по хранопровода). Това в общи линии прави биопсията излишна - тези неща доказват достатъчно сериозно увреждане на дроба. Отделно хората с цироза имат проблеми с кръвосъсирването и при тях биопсията не е добър вариант. Спокойно сега. Важно е да му направят протокол и да пробват да бият по гадината, което вероятно ще облекчи дроба му. Ако те притесняват лекарите във Варна, пробвай Александровска или св. Иван Рилски (днес нещо не съм в настоение да гласувам за Рилски) в София.
Дани
Hang in there.

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Април 17, 2009, 08:55:35 »
Здравей и добре дошла!
Аз също съм от Варна и досега не съм чула някого с ласкави отзиви за терапията/Имам предвид болницата/
Моя съвет е да се насочите към София
« Последна редакция: Април 17, 2009, 13:54:59 от anita »

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Април 17, 2009, 10:58:51 »
Като цяло в терапията работят най-добрите лекари във Варна,обаче точно в това отделение си има една групичка,заедно с професора ,които работят и в кабинета  в Майчин дом и отношението ,когато минеш първо през частния кабинет е едно,и съвсем друго ако влезеш като нас без препоръки.Това ме дразни.

Неактивен danihaleva

• Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #4 -: Април 17, 2009, 11:39:22 »
И аз мисля,че София е по-добрият вариант.Биопсията е ненужна в случая.Ако чернодробната цироза е компенсирана имат по-големи възможности в лечението.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Април 17, 2009, 12:41:56 »
Добре компенсирана чернодробна цироза,няма асцит , няма варици.Това е ,което пише.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Април 20, 2009, 15:33:41 »
Здравей,
Хората с хепатит C, с компенсирана цироза и липса на варици на хранопровода могат да бъдат лекувани с комбинирана антивирусна терапия с интерферон и рибавирин.
Така, че би трябвало без проблем да бъде отпуснато лечение на съпругът ти.
Неприятното е, че при такова лечение на хора с компенсирана цироза, резултатите от лечението са с около 20% по-лоши, спрямо тези при лечение на хроничен хепатит C без цироза.
Това обаче не значи, че не трябва да се предприема лечение, никой не може да каже какъв ще е изхода от него, затова със сигурност трябва да го проведете. Със сигурност интерферона ще намали прогресията на цирозата и може да доведе и до регресия на фиброзата.
Стискам палци да се доберете до лечение възможно най-скоро!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Re: Лечение на хепатит C при компенсирана цироза
« Отговор #7 -: Април 22, 2009, 08:57:45 »
Ех,Ради, сега пък аз се боря с натрупаното в "непрочетени".
А с варици не може ли?
И друго, 20 процента по-лоши в какъв смисъл. Имаш предвид, че ако се лекуват 10 човека без цироза и 10 човека с цироза, изчистилите вируса хора с цироза, ще са с 20 процента по-малко от изчистилите без цироза? Тоест ако безцирозните са 7, цирозните ще са 5.6?
Аз лично се надявам лечението да задържи цирозата на положението, което е в момента. Прекалено ли съм оптимистично настроена?
Дани
Hang in there.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Април 22, 2009, 10:09:47 »
А с варици не може ли?
Такова е уточнението от хепатологията на доц. Кръстев, но честно казано не знам защо това е условието. Не се уточняваше причината, но предполагам някъде в нета може да се открие нещо по въпроса, но не съм се ровил.

И друго, 20 процента по-лоши в какъв смисъл. Имаш предвид, че ако се лекуват 10 човека без цироза и 10 човека с цироза, изчистилите вируса хора с цироза, ще са с 20 процента по-малко от изчистилите без цироза? Тоест ако безцирозните са 7, цирозните ще са 5.6?
Да, с 20% са по-малко излекуваните хора, ако сравняваме лекувани хора без цироза и лекувани хора с компенсирана цироза.

Аз лично се надявам лечението да задържи цирозата на положението, което е в момента. Прекалено ли съм оптимистично настроена?
Аз мисля, че това ще е най-малкия положителен ефект, вече има научни изследвания, които показват, че интерферона влияе положително върху фиброзата, така че със сигурност може да е само положително. Освен това, тези 20% по-малко нищо не значат, никой не знае кой човек в кой процент ще влезе.

Поздрави,
Ради

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Април 27, 2009, 15:16:32 »
Ради,благодаря ти .Вдъхна ми малко кураж.Днес излязоха генотип и ПСР и се бях съвсем отчаяла,защо да не   сме с генотип 1б и 1 100 000 копия , да ни е по-кофти,все се надявах на по-лек вариант,но не би.Благодаря ви ,че ви има ,защото така по-лесно човек приема  нещата!Утре ще ходим  в болницата за подготвяне на протоколите стискайте палци всичко да е на ред. :congrats:

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Април 27, 2009, 15:42:53 »
Забравих нещо,което исках да попитам.Аз не мисля да чакам Здравна каса да отпуска лекарства.Имаме възможност и сме решили да си ги закупим , но не ми е ясно как точно става и от къде.В болницата ми обясниха ,че само Интерферона може да се купи свободно , а Рибавирин  само по Здравна каса .Другото ,което  ме озадачи е ,че никой нямало да се съгласи да бие инжекциите.Как така ,нали решават да ти назначат  това лечение ,не разбирам каква е разликата дали ще си го купиш или ще си го вземеш след незнайно колко време.Вие знаете ли нещо по-вече по въпроса?
« Последна редакция: Април 27, 2009, 15:51:29 от kitaeca1970 »

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #11 -: Април 27, 2009, 17:36:33 »
Ами то малко хора ,ходят да им поставя друг инжекциите!
Така че на вас ви трябва наблюдаващ лекар,доколкото схващам,на моя мъж аз му поставях инжекциите!

Поздрави,Теди

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Публикации: 385
    • Профил
« Отговор #12 -: Април 27, 2009, 19:46:52 »
Аз също сама си поставях инжекциите. Няма никакъв проблем. А мисля, че ако помолите някоя медицинска сестра няма да ви откаже.
За интерферона, след като ще си го купувате ви съветвам да се обърнете директно към РОШ. Предпочилагам, че ще ви направят някаква отстъпка.
А ЗА рибавирина, понеже аз приключих лечението и ми остана една опаковка и не ми е нужна можете да ми пишете на лична поща за да се разберем да ви ги изпратя по някакъв начин.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #13 -: Април 27, 2009, 22:00:38 »
И аз сама си поставях интерферона.Не е проблем защото иглите са мънички.На мен ми беше най-лесно да си ги слагам в стомаха и страничните ми ефекти там бяха по-малко.В началото е притеснитело, но после се свиква.
Късмет,
Меги

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #14 -: Април 27, 2009, 22:34:52 »
Забравих нещо,което исках да попитам.Аз не мисля да чакам Здравна каса да отпуска лекарства.Имаме възможност и сме решили да си ги закупим , но не ми е ясно как точно става и от къде.В болницата ми обясниха ,че само Интерферона може да се купи свободно , а Рибавирин  само по Здравна каса.
Здравей,
В това, че не се продава рибавирин в аптеките не знам дали е така, знам само че има хора, които са си закупували лекарства за хепатит C. Може да трябва да се свържеш и с Рош, но това откъде да си ги купиш ще ти е най-малкия проблем, щом имаш парите.

Другото ,което  ме озадачи е ,че никой нямало да се съгласи да бие инжекциите.Как така ,нали решават да ти назначат  това лечение ,не разбирам каква е разликата дали ще си го купиш или ще си го вземеш след незнайно колко време.Вие знаете ли нещо по-вече по въпроса?
Ако трябва ще си платите и той ще лежи в болница за първата инжекция, важно е да е под наблюдение след първата инжекция. А иначе след това инжекциите можете и сами да си ги биете, изобщо не е чак толкова страшно, но някой трябва да ви покаже как става.
Изобщо, този, с който сте говорили доста несериозно е подходил към въпросите ти, направил е малко свободна интерпретация по темата  :pardon:

Поздрави,
Радо

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
Така, и на нас не ни подписаха протокола.Професорът реши, че от Здравна каса ще ни върнат документите и няма смисъл да ги подписва сега ,защото цирозата е стадий В.За да ти приемат документите трябвало да си стадий А.Сега отново ще влиза  в болницата  след повече от месец ,защото няма места по-рано ,ще се опитват да го лекуват малко ,за да излезе  с нова епикриза по-удобна за Здравна каса.Вече съвсем изгубихме надежда и не мога да се побера в кожата си.Не мога да се  примиря стова ,че заразяват един човек с тая толкова коварна болест и после те оставят да ходиш по мъките и едва ли не да си просиш лечението и се чувстваш щастливец ако се добереш до него ,а то би трябвало да ти се полага.Омръзна ми да обяснявам на всички роднини и приятели ,че Здравна каса колкото си                 по-болен ,толкова по-трудно отпускат лекарства.Това те трудно го разбират,защото логично е обратното,обаче в случея логиката отсъства и на мен ми писна да повтарям , че такава е здравната ни политика.Извинявайте ,че ви пълня главите с моите глупости,но няма с кого да споделя и вече не виждам светлина  в тунела.Сериозно се замислям вече и за варианта трансплантация в чужбина ,но не съм се допитала до лекарите там какви са възможностите ни . Много съм объркана и не знам кой път да хвана .Знам само че че не мога да позволя мъжа ми да си отиде по толкова нелеп начин на 39 години и ще направя всичко за да не се случи непоправимото.Отново се извинявам за мрачните думи.Поздрави на всички.Йоки

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
Така, и на нас не ни подписаха протокола.Професорът реши, че от Здравна каса ще ни върнат документите и няма смисъл да ги подписва сега ,защото цирозата е стадий В.За да ти приемат документите трябвало да си стадий А.

Здравей!

Как така реши този професор, че няма да ви приемат документите, и че трябвало да си стадий А, за да ги приемат? Показа ли Ви някакъв документ, който да потвърди думите му?

Мисля си, че това са свободни съчинения! Трябва да проверите как стоят нещата и да настоявате за протокол.

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Публикации: 385
    • Профил
Аз също смятам, че това със стадия са пълни глупости и трябва да се обърнеш към друг специалист.
Отстоявайте си правата. Настоявайте да получите протокол. Мисля, че в случай като вашия те са длъжни да го издадат.

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
Здравей!
Ако не се лъжа си от Варна. Не за пръв път чуваме за абсурдните решения на професра. Моя съвет е да си смените лекаря и да се насочите към София.

Неактивен Erma

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 200
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Здравей и от мен! Присъединявам се към мнението, че трябва много бързо да смените лекаря, най-добре се посъветвайте с добър гастроентеролог в София. Във форума има прекрасни отзиви за док. Балабанска, за доц. Антонов, за лекарите от ВМА, внимателно прочети темата за лекари-специалисти, и си избери някой. Моят съвет е, да си запишете час по телефона за свободен прием, по здравна каса понякога се чака с месеци. Аз опитах да се прегледам при д-р Крум Кацаров от ВМА с направление по здравна каса, записаха ми час след почти 3 м., когато дойде деня той беше в отпуск, презаписаха ми часа след месец, тогава пък беше в командировка в чужбина и т. н., накрая попаднах на съвсем друго място. Не зная дали съм сгрешила, но разбрах, че това е дългия път и ви съветвам, да си го спестите. Успокой се, мисля, че половината от лечението е човек да попадне на добър специалист, и благодарение на този форум, това вече не е трудно! След това лека-полека нещата ще се наредят! Поздрави-Ерма

Неактивен danihaleva

• Публикации: 438
    • Профил
Само ще кажа,че моят съпруг е с декомпенсирана цироза и получава лечение с протокол.
Аз знам,че нищо незнам

• Профил
    • My Home Page
Здравей,
И моят съвет е да потърсите мнение на друг лекар, и то от тези, които многократно сме обсъждали тук във форума.
Когато трябва да се вземе много важно решение за здравето, задължително трябва да се консултирате с повече лекари, за да можете да намерите най-доброто решение за вас.
Успех!

Поздрави,
Радо

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
Така смятаме да направим.Ориентирах се към д-р Кацаров.Намерих някакъв номер в интернет мобилен дано е актуален.А той има ли частен кабинет,където можем да се запишем?Изобщо всякаква информация би ми била от полза,защото ако се тръгне пак по Здравна каса ще мине доста време ,а ние не разполагаме с такова .

Неактивен migle

• Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
Като чета във форума оставам с впечетлението, че при професор Чернев в Александровска най - лесно се дават протоколи.
Аз се лекувам там и не съм имала проблеми от подобен род.Даже ми написаха втория протокол без да имам изследване за ПСР.И да уточня професора е в комисията за отпускане на лекарствата  :wink2:

• Профил
    • My Home Page
Би могла да се запишеш и ако намериш телефона на гастроентерологичното отделение във Военна болница. Спомням си, че преди с тяхна помощ съм си намирал телефона за записване за платен преглед при доц. Кацаров. Не знам обаче дали телефона на гастроентерологичното отделение, който имам при мен, все още е актуален. Това е този, който съм си записал: 02/922 56 83.

Поздрави,
Радо

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
Е ,вие пък сега, пак ме поставяте пред дилема Чернев или Кацаров. Хайде де   :doubleup:,

• Профил
    • My Home Page
Пак се опитваш да избереш само един. Аз бих отишъл минимум при двама.
Ако трябва да съм по-конкретен, бих си избрал измежду Антонов, Кацаров, Чернев, или Балабанска.

Поздрави,
Радо

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
Е ,вие пък сега, пак ме поставяте пред дилема Чернев или Кацаров. Хайде де   :doubleup:,

Д-р Чернев  :bravo2: УСПЕХ!!!

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Само ще кажа,че моят съпруг е с декомпенсирана цироза и получава лечение с протокол.

Дани, не съм 100 % убедена, но по отношение на цирозата май имаше някаква разлика за В и С.
Hang in there.

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
Според мен проблема е не в степента на цирозата,а в спленомегалията ,защото в консенсуса пише ,че антивирусната терапия е противопоказна при спленомегалия,обаче те на нашите лекари хич не им се обяснява горките , а пък и не им е много ясно да ви кажа аз вече така си мисля.Имам чувството че хората тук във форума знаят по-вече от тях,може би защото ни е на главата и щем не щем се образоваме.Дано не съм права ,обаче да ви споделя съвсем скоро ходихме на кардиолог,защото моя освен всичко друго е и хипертоник(аз съм си избрала най-болния мъж на света) и човека ми каза че нашите лекари са на светлинни години от останалите лекари например в Америка и това казано от лекар ми прозвуча много страшно и правдоподобно де щото те рядко  говорят един срещу друг.

Неактивен Теодор

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 89
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
Отностно избора на лекуващ лекар.

Ако ще се кандидатства по здравна каса (и не само там) внимавай кой изготвя протокола, защото само този специалист може да наблюдава лечението след това. Веднъж хванеш ли се с даден специалист си с него до дупка. Мислете бързо и се ориентирайте към 'добър' специалист.

Тео

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
Това значи ли че ако примерно лекарите в София назначат лечение за всеки един проблем ще трябва да се ходи до там?Май това означава.А за всяка инжекция?

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
За всяка инжекция - не. Първата я бият в болница, а после - или той си я бие сам, или ти му я биеш.
Но ако не греша, той има опит с инжекциите (диабет?).
Дани
Hang in there.

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
Не грешиш разбира се,това ще ни е най-малкия проблем.Просто се чудя ,ако примерно решат че трябва да бъде по-често наблюдаван ще ни е трудно,но да не гадая предварително де.

Неактивен galq

• Публикации: 906
  • Животът може да бъде и хубав......
    • Профил
Ще ходи само ,ако има проблем в изследванията и на задължителните контроли по време на лечението .

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 34
    • Профил
Здравей и от мен, изчетох всичко написано от теб и понеже и ние със съпругът ми се борим по този трънлив път напълно те разбирам. И той лежа в началото на месеца в " Св. Марина" при Коцев след неколкократни посещения в частния му кабинет, за отношението и лекуването - нямам думи. И при нас положението е
Диагноза: Хроничен вирусен хепатит Б с прояви на активност, напреднала фиброза и преход в цироза, НВА ДНА - 1153 ИУ/МЛ,портална хипертония, варици на хранопровода 2 ст., портална хипертензивна гастропатия, хроничен ахтрален ерозивен гастрит, НР / - /, хипертензивна дуоденопатия, спленомегалия, тромбоцитопения.
Днес трябва да си вземе протокола / евентуално защото лекарката която трябва да го изготви е в отпуск !!!! / за лавимудин. От форума и наистина по-компетентните и от лекарите така и не разбрахме защо точно това лекарство. Преди 10 години пак се борихме с тази здравна каса и тогава не му отпуснаха лечение, за да се стигне днес до компенсирана цироза. Гневна съм и този път не сме готово да се предадем така лесно - ИСКАМЕ ДЪЛЪГ ЖИВОТ  ЗА НАШИТЕ МЪЖЕ- нали така! Ще търсим второ пък и трето мнение! Направете го и вие.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007