Автор Тема:  И ние започваме лечение скоро!  (Прочетена 9730 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NEMO

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 32
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
И ние започваме лечение скоро!
« -: Юни 16, 2010, 23:33:07 »
Здравейте! 
Жена ми има хепатит С генотип 1в и най накрая получихме дълго чаканият протокол. В момента наваксваме с информацията и съветите относно предстоящото лечение, наясно сме с необходимоста от поне 3 седмична "дупка", със страничните ефекти и т.н.  В момента имам два  конкретни въпроса: 
1. Как да транспортираме инжекциите в това топло време така че да не стане някой фал?
2. Доплаща ли се нещо за медикаментите?
  Жена ми е проверила днес в една аптека и там са и казали че е необходимо да доплати по 46лв за 1 инжекция и около 35лв за теблетките. Грубо около 220лв на месец.
Също така бихте ли споделили по кое време на денонощието е най-удачно да се постави първата инжекция.
Благодаря предварително!
« Последна редакция: Юни 17, 2010, 00:39:23 от NEMO »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: И ние започваме лечение скоро!
« Отговор #1 -: Юни 17, 2010, 07:24:03 »
Здравей Немо,

Към  момента не се доплаща нищо по клиничната пътека за вирусен хепатит. Тук има много съфорумци които са на лечение и няма сигнали от тях, че са им изисквали доплащане. Препоръчвам жена ти да провери в друга аптека, защото не е редно да й искат 220 лв. при положение, че са 100% безплатни.
Относно пренасянето- става или в хладилна чанта, а ако нямате взимате няколко пълнителя за хладилна чанта ( продават ги навсякъде за по около 2 лв, слагат за няколко часа във фризера), слагате инжекциите между тях и така ги транспонтирате. Една от темите, в които сме го разисквали Съхранение на интерферон по време на пътуване
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #2 -: Юни 17, 2010, 08:07:25 »
Здравей, Немо,
Би ли казал коя точно е аптеката и нейния телефон, аз ще се ангажирам да звънна дотам, а и ще се опитам да разбера къде може да подаде сигнал за нейните неправомерни действия. Едно е сигурно, тази аптека се опитва да печели на ваш гръб, без да има това право!

Също така бихте ли споделили по кое време на денонощието е най-удачно да се постави първата инжекция.
Това донякъде зависи от това кой вид интерферон са ви изписани - ПегИнтрон или Пегасис, защото тежестта на страничните ефекти е най-голяма в различно време след поставяне на инжекцията при двата вида пегилиран интерферон. Пак поради тази причина е по-важно да избереш подходящия ден, а не подходящото време на деня, защото страничните ефекти не отшумяват за няколко часа. Ето една тема, в която сме обсъждали този казус: Има ли разлика в силата на страничните ефекти при различните видове алфа интерферон.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен qiqi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 845
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 17, 2010, 09:43:52 »
 Добре дошъл и от мен,поздрави за предстоящото лечение!
Аз моите инжекции си ги транспортирам в термус,много е удобно.
Не се доплаща абсолютно нищо.Успех  :bye2:

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #4 -: Юни 17, 2010, 09:54:58 »
Здравей, Немо,
Би ли казал коя точно е аптеката и нейния телефон, аз ще се ангажирам да звънна дотам, а и ще се опитам да разбера къде може да подаде сигнал за нейните неправомерни действия. Едно е сигурно, тази аптека се опитва да печели на ваш гръб, без да има това право!

Това донякъде зависи от това кой вид интерферон са ви изписани - ПегИнтрон или Пегасис, защото тежестта на страничните ефекти е най-голяма в различно време след поставяне на инжекцията при двата вида пегилиран интерферон. Пак поради тази причина е по-важно да избереш подходящия ден, а не подходящото време на деня, защото страничните ефекти не отшумяват за няколко часа. Ето една тема, в която сме обсъждали този казус: Има ли разлика в силата на страничните ефекти при различните видове алфа интерферон.

Поздрави,
Радо

Април месец и на мен ми казаха, че трябва да се доплаща, но веднага ми се извиниха и коригираха, оказа се че са въвели грешен код ,а и точно тогава въведоха някои поправки в позитивния списък.

Ради, наистина трябва вече по сериозно да подхождаме към подобен род изнудвания и да сигнализираме. С всички тия проблеми и неуредици в ЗК все по често ще се случват подобни неща.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Юни 17, 2010, 10:06:28 »
Да, нека Немо да даде контакт и ще се опитам да направя нещо  :smile:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Юни 17, 2010, 10:37:24 »
След проучване на въпроса пиша каква е процедурата. Това което може да направи Немо, е да подаде жалба в съответната РЗОК срещу тази аптека. Съответно РЗОК ще направи проверка въз основа на жалбата и ще санкционира аптеката, ако констатира нарушение.

Поздрави.
Радо

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #7 -: Юни 17, 2010, 14:05:17 »
Аз бих дала втори шанс на аптеката - може да са направили техническа грешка.
Но ако и втория път поискат доплащане, вече няма прошка.

Дани
Hang in there.

Неактивен NEMO

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #8 -: Юни 20, 2010, 10:52:41 »
Здравейте отново!
Извинете за забавянето на отговора ми, но при мен е голямо бягане тия дни а жена ми не се оправя много добре с българският правопис  :smile:
Относно коректноста на аптеката искам да кажа, че там съм дългогодишен клиент и се познавам добре с тях. Самите те ми предложиха да потърся в друга аптека пнеже явно при тях става нещо с програмата. Не мисля че всичко е с някаква умисъл.
Факт е че взехме лекарствата (18.06.2010) без повече проблеми и сега решаваме кога да бъде първата инжекция,
дайте съвет какъв срок да бъде "дупката" 3 или 4 седмици ?
Също така бих искал да попитам кога трябва да се подават документи за вторият протокол?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3183
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #9 -: Юни 20, 2010, 12:26:32 »
Три седмици е добре, четири е вече прекалено, защото на 3-ти месец ви чака ПСР, а ако оставите месец преднина, тя реално ще бъде само от 2м. на лечение и самите резултати няма да бъдат реално очакваните от 12 седмици лечение. Малко е объркано, но се надявам да си ме разбрал.
Вторият протокол се подава след взимането на последните медикаменти за 6-тият месец, защото трябва да предоставите и първият в оригинал, на който ясно да се виждат шестте подписа и печата на аптеката, дала ви медикаментите. Затова се оставя и тази дупка- да имате лекарства за 3 седмици в повече докато чакате новият протокол- реално ще имате за 7 седмици вместо само за 4.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #10 -: Юни 20, 2010, 12:28:08 »
Здравей, Немо,
Хубаво, че сте се преборили с взимането на лекарствата и не се е наложило да плащате! Все пак, ако от аптеката са ти обяснили нещо по-конкретно за причините да искат доплащане, ще ми е интересно да ги чуя, може след време пак да се сблъскаме с подобен казус в друга аптека.
А иначе за дупката, 3 седмици е добър вариант според мен.
А за процедурата при подаването на документи за втория протокол можеш да прочетеш в тази статия: Как да се лекувам? Системата за лечение на хронични вирусни хепатити в България. Като цяло, цялата процедура се задейства веднага щом си вземете лекарствата за последния месец. От Здравната каса имат един месец да получат, разгледат и одобрят, документите ви, както и да  подпишат и изпратят до вашата РЗОК втория протокол, но често се случва забавяне. Именно с помощта на тази "дупка" от време би трябвало да успеете да се справите с това евентуално забавяне и да имате налични лекарства, докато чакате.

Поздрави,
Радо

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
« Отговор #11 -: Юни 20, 2010, 13:49:02 »
А, Немо,
какво стана с консултациите с психолог за съпругата ти. Правихте ли такива или нещата отшумяха от само себе си?

Дани
Hang in there.

Неактивен NEMO

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #12 -: Юни 20, 2010, 14:56:24 »
А, Немо,
какво стана с консултациите с психолог за съпругата ти. Правихте ли такива или нещата отшумяха от само себе си?

Дани
Смени работата, появиха се други грижи и нещата се уталожиха постепенно :) 
Тя си ми е плашлива по принцип а тозгава и дойде малко в повече. Важното е, че вече всичко е под контрол .

Неактивен КВТ

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 29
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #13 -: Юни 22, 2010, 00:21:12 »
Аз в момента очаквам да ми се обадят за лекарствата на мъжа ми от аптеката, където се ангажираха да ми ги поръчат. Там бяха много любезни и ми обясниха в общи линии, защо понякога се налага доплащане. Посъветваха ме да търся до последно аптека, където няма да се наложи да доплащам, ако при тях не се получи и едва след този разговор звъннаха в склада, с който работят. Оказа се, че няма да доплащам. Значи от разговора ни разбрах, че това доплащане се получава заради доставчиците(складовете)- от там им обявяват по-висока цена от тази която ЗК заплаща на аптеката за лекарството. Мисля си, че това се получава, защото както ми обясниха лекарствата се заплащат от аптеката в склада на  и едва след месец ЗК превежда парите с минимален % печалба (както ми казаха за тези близо 4 000 лв. само 1 лев печалба.) И така според мен често аптеките остават длъжници на складовете, защото все пак те работят и с други пациенти, нуждаещи се от животоспасяващи лекарства, на които нямат право да отказват заявка (така ми обясниха). Т.е. складовете все пак си начисляват някаква печалба, ако им се налага да чакат за парите от аптеката, а аптеката от друга страна няма как да даде за тях повече отколкото ЗК преведе, освен ако не ги вземе от пациента. Така го разбрах аз. Дано не звуча прекалено глупаво, но...не съм запозната със системата и вярвам на това което ми казват. :sad3:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #14 -: Юни 22, 2010, 00:23:33 »
Мерси за информацията! Мисля, че беше полезно  :smile:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007