Автор Тема:  Лечение на хепатит C при компенсирана цироза  (Прочетена 30722 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 272
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Здравейте,най после дойде заветния ден и моя мъж постъпи в болницата за биопсия.Биопсия обаче не му направиха ,мисля заради ниски тромбоцити.Направиха гастроскопия.Дигнозата е чернодробна цироза стадий В по Чайлд ,портална хипертония ,портална хипертензивна гастропатия,спленомегалия с хиперспленизъм. :scream:За отношението в болницата да не ви говоря ,няма кой да ти обясни нищо,просто те подминават като стара гара.Вкрайна сметка заключението е ,че пациентът е подходящ за противовирусно лечение .Генотип и ПСР още не са получени.Мен това малко ме обърка, мисля че четох ,че при хиперспленизъм и спленомегалия не се прилага лечение  с интерферон.Лекарката обясни (беше на кеф нещо моментно)че може да се получи обратен ефект.До колкото разбрах са решили да пробват с малки дози.Не знам да се радвам ли или да се плаша.Вие как мислите . :crying2:
« Последна редакция: Април 20, 2009, 15:34:59 от Радослав Русинов »

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Сега на къде?
« Отговор #1 -: Април 16, 2009, 22:55:49 »
Брей, брей. Тцъ.
Йоки, не вярвах, че толкова сериозно ще е при мъжа ти. От гастроскопия да му сложат диагнозата цироза, значи има варици на хранопровода (туй е като разширени вени, ама по хранопровода). Това в общи линии прави биопсията излишна - тези неща доказват достатъчно сериозно увреждане на дроба. Отделно хората с цироза имат проблеми с кръвосъсирването и при тях биопсията не е добър вариант. Спокойно сега. Важно е да му направят протокол и да пробват да бият по гадината, което вероятно ще облекчи дроба му. Ако те притесняват лекарите във Варна, пробвай Александровска или св. Иван Рилски (днес нещо не съм в настоение да гласувам за Рилски) в София.
Дани
Hang in there.

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Април 17, 2009, 08:55:35 »
Здравей и добре дошла!
Аз също съм от Варна и досега не съм чула някого с ласкави отзиви за терапията/Имам предвид болницата/
Моя съвет е да се насочите към София
« Последна редакция: Април 17, 2009, 13:54:59 от anita »

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Април 17, 2009, 10:58:51 »
Като цяло в терапията работят най-добрите лекари във Варна,обаче точно в това отделение си има една групичка,заедно с професора ,които работят и в кабинета  в Майчин дом и отношението ,когато минеш първо през частния кабинет е едно,и съвсем друго ако влезеш като нас без препоръки.Това ме дразни.

Неактивен danihaleva

• Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #4 -: Април 17, 2009, 11:39:22 »
И аз мисля,че София е по-добрият вариант.Биопсията е ненужна в случая.Ако чернодробната цироза е компенсирана имат по-големи възможности в лечението.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Април 17, 2009, 12:41:56 »
Добре компенсирана чернодробна цироза,няма асцит , няма варици.Това е ,което пише.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Април 20, 2009, 15:33:41 »
Здравей,
Хората с хепатит C, с компенсирана цироза и липса на варици на хранопровода могат да бъдат лекувани с комбинирана антивирусна терапия с интерферон и рибавирин.
Така, че би трябвало без проблем да бъде отпуснато лечение на съпругът ти.
Неприятното е, че при такова лечение на хора с компенсирана цироза, резултатите от лечението са с около 20% по-лоши, спрямо тези при лечение на хроничен хепатит C без цироза.
Това обаче не значи, че не трябва да се предприема лечение, никой не може да каже какъв ще е изхода от него, затова със сигурност трябва да го проведете. Със сигурност интерферона ще намали прогресията на цирозата и може да доведе и до регресия на фиброзата.
Стискам палци да се доберете до лечение възможно най-скоро!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Лечение на хепатит C при компенсирана цироза
« Отговор #7 -: Април 22, 2009, 08:57:45 »
Ех,Ради, сега пък аз се боря с натрупаното в "непрочетени".
А с варици не може ли?
И друго, 20 процента по-лоши в какъв смисъл. Имаш предвид, че ако се лекуват 10 човека без цироза и 10 човека с цироза, изчистилите вируса хора с цироза, ще са с 20 процента по-малко от изчистилите без цироза? Тоест ако безцирозните са 7, цирозните ще са 5.6?
Аз лично се надявам лечението да задържи цирозата на положението, което е в момента. Прекалено ли съм оптимистично настроена?
Дани
Hang in there.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Април 22, 2009, 10:09:47 »
А с варици не може ли?
Такова е уточнението от хепатологията на доц. Кръстев, но честно казано не знам защо това е условието. Не се уточняваше причината, но предполагам някъде в нета може да се открие нещо по въпроса, но не съм се ровил.

И друго, 20 процента по-лоши в какъв смисъл. Имаш предвид, че ако се лекуват 10 човека без цироза и 10 човека с цироза, изчистилите вируса хора с цироза, ще са с 20 процента по-малко от изчистилите без цироза? Тоест ако безцирозните са 7, цирозните ще са 5.6?
Да, с 20% са по-малко излекуваните хора, ако сравняваме лекувани хора без цироза и лекувани хора с компенсирана цироза.

Аз лично се надявам лечението да задържи цирозата на положението, което е в момента. Прекалено ли съм оптимистично настроена?
Аз мисля, че това ще е най-малкия положителен ефект, вече има научни изследвания, които показват, че интерферона влияе положително върху фиброзата, така че със сигурност може да е само положително. Освен това, тези 20% по-малко нищо не значат, никой не знае кой човек в кой процент ще влезе.

Поздрави,
Ради

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Април 27, 2009, 15:16:32 »
Ради,благодаря ти .Вдъхна ми малко кураж.Днес излязоха генотип и ПСР и се бях съвсем отчаяла,защо да не   сме с генотип 1б и 1 100 000 копия , да ни е по-кофти,все се надявах на по-лек вариант,но не би.Благодаря ви ,че ви има ,защото така по-лесно човек приема  нещата!Утре ще ходим  в болницата за подготвяне на протоколите стискайте палци всичко да е на ред. :congrats:

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Април 27, 2009, 15:42:53 »
Забравих нещо,което исках да попитам.Аз не мисля да чакам Здравна каса да отпуска лекарства.Имаме възможност и сме решили да си ги закупим , но не ми е ясно как точно става и от къде.В болницата ми обясниха ,че само Интерферона може да се купи свободно , а Рибавирин  само по Здравна каса .Другото ,което  ме озадачи е ,че никой нямало да се съгласи да бие инжекциите.Как така ,нали решават да ти назначат  това лечение ,не разбирам каква е разликата дали ще си го купиш или ще си го вземеш след незнайно колко време.Вие знаете ли нещо по-вече по въпроса?
« Последна редакция: Април 27, 2009, 15:51:29 от kitaeca1970 »

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #11 -: Април 27, 2009, 17:36:33 »
Ами то малко хора ,ходят да им поставя друг инжекциите!
Така че на вас ви трябва наблюдаващ лекар,доколкото схващам,на моя мъж аз му поставях инжекциите!

Поздрави,Теди

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Публикации: 385
    • Профил
« Отговор #12 -: Април 27, 2009, 19:46:52 »
Аз също сама си поставях инжекциите. Няма никакъв проблем. А мисля, че ако помолите някоя медицинска сестра няма да ви откаже.
За интерферона, след като ще си го купувате ви съветвам да се обърнете директно към РОШ. Предпочилагам, че ще ви направят някаква отстъпка.
А ЗА рибавирина, понеже аз приключих лечението и ми остана една опаковка и не ми е нужна можете да ми пишете на лична поща за да се разберем да ви ги изпратя по някакъв начин.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #13 -: Април 27, 2009, 22:00:38 »
И аз сама си поставях интерферона.Не е проблем защото иглите са мънички.На мен ми беше най-лесно да си ги слагам в стомаха и страничните ми ефекти там бяха по-малко.В началото е притеснитело, но после се свиква.
Късмет,
Меги

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #14 -: Април 27, 2009, 22:34:52 »
Забравих нещо,което исках да попитам.Аз не мисля да чакам Здравна каса да отпуска лекарства.Имаме възможност и сме решили да си ги закупим , но не ми е ясно как точно става и от къде.В болницата ми обясниха ,че само Интерферона може да се купи свободно , а Рибавирин  само по Здравна каса.
Здравей,
В това, че не се продава рибавирин в аптеките не знам дали е така, знам само че има хора, които са си закупували лекарства за хепатит C. Може да трябва да се свържеш и с Рош, но това откъде да си ги купиш ще ти е най-малкия проблем, щом имаш парите.

Другото ,което  ме озадачи е ,че никой нямало да се съгласи да бие инжекциите.Как така ,нали решават да ти назначат  това лечение ,не разбирам каква е разликата дали ще си го купиш или ще си го вземеш след незнайно колко време.Вие знаете ли нещо по-вече по въпроса?
Ако трябва ще си платите и той ще лежи в болница за първата инжекция, важно е да е под наблюдение след първата инжекция. А иначе след това инжекциите можете и сами да си ги биете, изобщо не е чак толкова страшно, но някой трябва да ви покаже как става.
Изобщо, този, с който сте говорили доста несериозно е подходил към въпросите ти, направил е малко свободна интерпретация по темата  :pardon:

Поздрави,
Радо

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007