Здравей Мариана,
Ако гледаме тези таблички тук:
Системи за оценка на хистологичната активност при хронични хепатити, материала от биопсията трябва да е оценяван по модифицираната система на Ишак.
Тази оценка 1-0-0 малко е претупана от хистолога, защото ако обърнеш внимание, дори и той да е използвал по-старата система на Кнодел, активността (некроинфламаторния процес) се оценява отново с помощта на 4 критерия (както е и по Ишак):
- Перипортален interface-хепатит (piecemeal некроза)
- Конфлуираща некроза
- Фокална (огнищна) литична некроза, апоптоза и фокално възпаление
- Портално възпаление
За всяко едно от тях се дава оценка и после се сумират. Значи 1-0-0 е недовършена работа на хистолога, или отново някое заклинание или вътрешен стандарт, за който никой от нас не знае. Ако приемем, че четвъртия пропуснат компонент също е с оценка 0, тогава общата сума е 1.
Както виждаш, при оценка от 1 до 4, имаме
Минимална активност.
Така, че по отношение на активността, т.е. на това как действа в момента вируса, всичко е идеално. Ниското вирусно натоварване може също да бъде индикатор за това, че некроинфламаторния процес е слаб.
По отношение на фиброзата, това число 3.7 ми е много странно. Не съм попадал на такава оценка, която да дава оценка с някакви допълнителни точности. Ако това е 3.7, това би трябвало да значи фиброза между Ф3 и Ф4 по Ишак. Това, ако използваме приблизителното сравнение между Ишак и Метавир, което можеш да видиш тук:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1784.msg19808#msg19808 означава че по Метавир фиброзата и е Ф2 с преход към Ф3.
Тук обаче не мога да съм сигурен в твърдението си, защото това 3.7 е глупост за мен. Не знам защо някой трябва толкова да се старае да кодира това, което иска да каже. Понякога имам чувството, че лекарите го правят нарочно.
Моят съвет към сестра ти е да вземе нещата в свои ръце и да отиде и ако трябва да изнамери хистолога, който е правил изследването и да го накара да си изтълкува свободните интерпретации по темата. Не забравяй, че това тук е един форум, няма медицински лица, пък камо ли хистолози, затова без значение какво ще кажа аз или някой друг във форума, само специалист може да го изтълкува както трябва.
Поздрави,
Радо