HBV DNA(PCR) - 481700 cop/ml или 91577 IU/ml незнам това дали е много или малко за Б хепатит?
взеха ми кръв и за изслезване генотипа на вируса, но нищо не са написали в документите ми за това. Професор Кръстев ми каза, че е възможно вируса да е мутирал, при което да е променил генотипа си и затова съм изкарала 2 остри реакции. Но така и не са написали какъв е генотипа на вируса в документите, които ми дадоха. Преди да е мутирал съм нямала високи трансаминази, защото имунната система си е създала антитела, които са се справяли с него, а след като е мутирал, антителата вече не го разпознават и не могат да се справят с него. Именно и затова са започнали да се качват стойностите на АСАТ и АЛАТ. И на мен самата ми е интересно да разбера дали това, което ми каза професора е истина. Ако имам път към София ще отида да видя дали има някакви резултати от изследването за генотипа на вируса. ако той е прав би трябвало да имам не само един генотип, а 2 различни.
Мери, преди второто повишаване на ензимите, правила ли си изследване за HbsAg или анти-HbsAg? За антиген или антитела. Защото ако е така, както го описваш, явно ти си такъв случай, че си оздравяла от хепатита и действително той или е мутирал и е предизвикал остра реакция, или просто антителата ти са свършили. В друга тема пишеш, че си с анти-HbsAg (+), което значи, че все още имаш антитела, т.е. някаква защита от този вирус. По принцип тези антитела се появяват с висок титър при оздравяване, заедно с изчезването на австралийския антиген. Правили ли са ти изследване, което да показва титъра на антителата? Днешните изследвания показват число, а н плюс или минус, както го даваш. Или може би имаш предвид антигена - HbsAg?
И друго - виждам, че си на лечение вече, а случая ти наистина е интересен. Лекуват те от хроничен хепатит заради увеличени ензими. На фона на това, че ти вече си се справила /aко това е било така/ с хепатита и за 6 години тялото ти трябва да е постигнало някакво статукво с тоя вирус /всмисъл, че него или го изкарваш и изчистваш, или оставаш обикновен носител/, е...мутирал и предизвикал втора остра реакция?! Възможна хипотеза, може би, но със сигурност рядка. Чисто откъм теория на вероятностите ако погледна:
не е ли възможно завишаването на чернодробните ензими и увреждането на дроба да е резултат от нещо друго, а да не е от хепатита?Казваш, че имаш проблеми с жлъчката. Принципно някои болести, свързани с жлъчните канали могат да доведат до по-сериозно увреждане на черния дроб, отколкото самия хепатит.
Мислила ли си за това, че 1300 ензима може да са следствие от нещо такова...а ти лекуваш хепатит, който всъщност не ти вреди, защото си само носител? Ето, сама казваш, че даже HbeAg нямаш положителен!
Т.е. кое е по-вероятно? Някаква фантастична мутация да се е случила точно при теб, или да има някакво усложнение с "жлъчните" ти болести, които да са отговорни за вдигането на ензимите? На мен второто ми се вижда по-вероятно. Карала си хепатит, останал ти е австралийския антиген, но не си имала проблеми. Изведнъж той се активира отново...
Това ти го давам като насока за размисъл, просто като човек, който гледа отстрани и който има някакво понятие какви малоумни доктори има по тоя свят. Не приемай тези размисли за чиста монета, просто хипотеза. Всичко това лесно може да се провери. Ако след започнатото лечение ензимите не паднат в норма - значи не е вирус причината.