Здравей,
Не знам как би могла по-бързо да научиш резултатите дали си включена в списъка. Явно още не са взели решение, но наистина нещата стават много бавно. Не знам нещо, което да е зависело от здравната каса някога да е ставало бързо. Бюрокрацията там е убийствена и по-тъжното е, че тя е монополист. Дано поне това се промени, както се говори от известно време. Тогава всички ще имаме възможност за избор и не знам дали НЗОК ще остане дори с един клиент.
Това, което се е случило с диагностицирането ти е незнанието на лекарите по онова време за вероятността вируса да уврежда черния дроб без да има завишени чернодробни ензими. Това беше установено и доказано едва в последните няколко години /по-специално за хепатит C, но явно то важи в голяма степен и за хроничните носители на вируса на хепатит B/.
Затова лекарите не са имали как да знаят, че нормални чернодробни ензими не са достатъчен критерий за диагностициране.
Хубаво, че си успяла да се пребориш да ти направят биопсия, сега вече наистина можеш да докажеш на всеки лекар, който упорито ще ти казва "нищо ти няма", че това не е така и ще можеш да кандидатстваш за лечение. Ти си още един пример за това толкова голямо упорство на лекарите в България, че като имаш нормални чернодробни ензими, то това значи че нищо ти няма. Трябва да се радваме, че вече има и лекари, които не мислят така.
По отношение на цените за лечение, мисля че здравната каса в момента лекува и хората с хроничен хепатит B с интерферон. По принцип има и други варианти за лечение, но доколкото знам здравната каса не ги финансира. Емо написа много хубава статия по темата за лекарствата, които се използват за лечение на хроничен хепатит B:
Медикаменти за лечение на хроничен хепатит ВПрочети я, ще ти помогне да се информираш и за другите лекарства.
В случая със здравната каса, тъй като тя ще те лекува с интерферон, цената е тази която знаеш, към 36 000 лева. Ако питаш с идеята да самофинансираш лечението си с интерферон - моят съвет е да не го правиш. При лечението на хроничен хепатит B, интерферона не дава същите резултати както при хроничен хепатит C. По-скоро обмисли други варианти и лекарства.
Има едно обещаващо лекарство:
Telbivudine (
Tyzeka, Sebivo), което може да бъде една много добра алтернатива, но засега не се заплаща от здравната каса. Може би след година-две това ще се промени.
Потърси във форума по думата
Sebivo и ще откриеш няколко поста, в които сме го обсъждали и ще научиш малко повече за него.
По въпроса за жлъчката, трябва да потърсиш компетентно мнение от специалист. Ако си намерила подходящ лекуващ лекар за хепатита, на който имаш доверие, то послушай неговия съвет. Той така или иначе е гастроентеролог, което значи че и жлъчката е в неговата компетенция и ще може да ти даде правилен съвет, съобразявайки се и с това, че имаш хроничен хепатит.
Успех!
Радо