Автор Тема:  Профилактични изследвания преди започване на лечението?  (Прочетена 7029 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 138
  • HepB
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Статус: Хроничен хепатит B
Трябва ли да си направя профилактични изследвания, преди да започна лечението?
Защото лекуващата ми лекарка каза, че не трябва да си правя изследвания, щом нямам оплаквания.
Явно казва така, защото нямала направления. Отскоро съм при нея, защото се преместих в друг град и се записах при нея.  Не знам как ще се разбираме с нея...
Трябва да я запозная с моят случай, защото скоро започвам лечение...
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 17:29:07 от Radoslav Rusinov »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей Сара,
не знам как съм изпуснал поста ти, но чак сега го видях, затова бързам да поправя пропуска.
Кога си си правила предишните изследвания, при подаване на документите за лечение ли?
Задължително трябва да си направиш пълна кръвна картина и чернодробни ензими преди започване на лечението.
Надявам се си си правила и изследване на функциите на щитовидната жлеза.
Допълнително можеш да си направиш изследване на очите, да видиш дали бъбреците ти са добре, и да отидеш да кардиолог, който да ти погледне сърцето.
Личната ти лекарка ти е казала да не си правиш никакви изследвания, ако това е вярно, то аз пък мога да кажа на личната ти лекарка, че греши.
Всъщност сега видях, че вече сме обсъждали нивата ти на TSH, така че явно има информация за щитовидната жлеза. Ходи ли вече на ендокринолог?
И още нещо, не забравяй новата информация, която публикувах днес:
Важно: Осигуряване на изкуствена "дупка" от време преди започване на лечение

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Ноември 13, 2007, 21:26:47 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Здравей, Сара!
Аз не съм си правила никакви изследвания преди да започна лечението, защото всички изследвания, които са необходими да се направят ми ги направиха в клиниката преди да ми сложат първата инжекция.
Аз се лекувам в Иван Рилски - не знам как стоят нещата в другите клиники, обаче. Трябва да питаш лекаря, който ти е подготвил протокола.
Желая ти успешно лечение!
Мери

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 138
  • HepB
    • Профил
  тенкс Радо.направих си изследвания.АСАТ-51,АЛАТ-52,другите са в норма.а трябжа да си напавя и на ТСХ-то.интересно ми е ако ми е нисак резултата какво щте промени това.няма да започна лечението ли?  а относно ''изкуствената дупка'' не ми е много ясно......."като си е направил изкуствено забавяне от 2 седмици, което му е помогнало да не прекъсва инжекциите през цялото време...." значи като получа парвите 4 инджекции да не барзам веднага да си слагам парвата,така ли?да изчакам 2 седмици.или като ми ги изпишат да си ги порачам от аптеката по касно.ще сам ти благодарна ако ми поясниш и този вапрос.благодаря предварително.радвам се че има такъв форум,ина4е щях да имам много въпроси на които нямаше да мога да си отговоря.а лекарите не обясняват много много...!          Сара

Неактивен nevron

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
Ако съм разбрала правилно, не трябва да чакаш, за да си ги вземеш от аптеката. Щом ти дадат рецептата, трябва да си ги вземеш, но да не си поставяш инжекциите поне две седмици, за да не се наложи да пропускаш дни по време на лечението.
Значи взимаш първата и си я пазиш на охладено място. После взимаш и втората и пак изчакваш докато вече вземеш третата. Тогава можеш вече да си избереш ден от седмицата в който да си ги поставяш винаги и започваш лечението. Да не вземеш да пиеш хапчетата преди това. Не забравяй, че лечението е комбинирано. Когато започнеш да си поставяш инжекциите, тогава трябва да започнеш да пиеш и хапчетата.
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

• Профил
    • My Home Page
  тенкс Радо.направих си изследвания.АСАТ-51,АЛАТ-52,другите са в норма.а трябжа да си напавя и на ТСХ-то.интересно ми е ако ми е нисак резултата какво щте промени това.няма да започна лечението ли?
Здравей,
Значи тези които е добре да ги знаеш какви са точно преди лечението са ПКК и чернодробните ензими.
TSH ако си го правила скоро, не е задължително пак да го правиш точно преди лечението. А пък както каза Мери, ако в болницата ще ти направят всички изследвания като постъпиш за първата инжекция, това също е вариант. Това, което имах предвид е, че преди да започнеш лечението трябва да си се подсигурила с всички нужни изследвания, за да може да се разбере как точно ти се отразява лечението, примерно ако започне да ти пада хемоглобина, това трябва да се види като се сравни стойността на хемоглобина ти точно преди лечението и т.н.
А за ниските нива на TSH - ние разказахме във форума, че е опасно да започваш лечение изобщо, ако показателите на щитовидната жлеза ти са извън нормите или около граничните стойности. В такъв случай задължително трябва да се консултираш с ендокринолог, който да потвърди, че с тези стойности можеш да започнеш интерфероново лечение. Така, че това е стъпка която трябва да направиш в името на здравето си.
а относно ''изкуствената дупка'' не ми е много ясно......."като си е направил изкуствено забавяне от 2 седмици, което му е помогнало да не прекъсва инжекциите през цялото време...." значи като получа парвите 4 инджекции да не барзам веднага да си слагам парвата,така ли?да изчакам 2 седмици.или като ми ги изпишат да си ги порачам от аптеката по касно.ще сам ти благодарна ако ми поясниш и този вапрос.
Да, не бързай с първата и си дай аванс, така че да имаш инжекция в теб в момента, в който ти дойде време да си вземеш следващите 4 инжекции от аптеката.
Разбира се, пак уточнявам, никога не приемай съветите които получаваш, на пълно доверие. Когато идеш да си получиш протокола от здравната каса, попитай ги специално за казуса: лекарства за 28 дена с 30 дневна рецепта. Нека и те да потвърдят, че е така и да ти дадат съвет. Обсъди това и с лекуващия те лекар, както и с личната ти лекарка, не го прави само защото аз или някой друг ти е дал съвет във форума ;)
Просто се подсигурявай винаги :)

Поздрави,
Радо

• Профил
    • My Home Page
Ако съм разбрала правилно, не трябва да чакаш, за да си ги вземеш от аптеката. Щом ти дадат рецептата, трябва да си ги вземеш, но да не си поставяш инжекциите поне две седмици, за да не се наложи да пропускаш дни по време на лечението.
Значи взимаш първата и си я пазиш на охладено място. После взимаш и втората и пак изчакваш докато вече вземеш третата. Тогава можеш вече да си избереш ден от седмицата в който да си ги поставяш винаги и започваш лечението.
Не, не е точно така, но си близо :)
Взимаш си ги от аптеката, но не си ги слагаш веднага, а изчакваш поне една седмица.
"Дупката" обаче е само преди взимането на първата инжекция, след това не трябва да има никакви "дупки", което се постига като човек си отпусне достатъчно голям аванс от време преди слагането на първата инжекция. Но това действие трябва да се координира и с лекуващия лекар, както и с личния лекар.

И пак още нещо към Сара и всички, които ще започнат лечение, постарайте се деня, в който ще ви сложат първата инжекция да е петък, особено ако имате намерение да работите по време на лечението.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007