Здравей,
Можеш ли да кажеш колко са ти показателите на ALT и AST и колко е резултата от количествения PCR.
Така ще можем да добием по-ясна представа.
За биопсията наистина не съм много сигурен, че се предприема ако не си решил да кандидатстваш за лечение. Макар, че според мен е много важна процедура, с която наистина може да се определи моментното ти състояние. Всъщност като се замисля, срещал съм пациент, който си беше правил биопсия само за да му се види състоянието. Може би има възможности, но трябва да се проучи.
Относно изследването за генотипа, то е важно само ако ще започваш лечение, поне аз не съм чел за пряка връзка между генотипа на вируса и степента на увреждане, която причинява. Просто генотип 1 е доста по-устойчив на лечение и за него е нужен по-дълъг курс.
Относно артрита също не съм много наясно, но довечера ще погледна листовките на лекарствата да видя дали се споменава нещо за него като противопоказен.
Сега гледам и консенсуса, по който се води здравната каса при определяне на хората, които могат да се лекуват и на които ще заплати лечението.
Целия документ: КОНСЕНСУС ОТНОСНО ДИАГНОЗАТА, ЛЕЧЕНИЕТО И ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА БОЛНИ С ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ
...
6. Кои болни не подлежат на антивирусно лечение?
Не могат да се подлагат на антивирусно лечение болни, злоупотребяващи системно с алкохол; наркомани, продължаващи употребата на наркотици, както и такива, без чист от интоксикация период, не по-малък от 6 месеца; болни с тежки придружаващи заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната системи; системни заболявания на съединителната тъкан, усложнен захарен диабет, ХБН без диализа, бременни жени и кърмачки. Забременяването на жени от мъже, които се лекуват с противовирусни средства е недопустимо, поради опасност от уродства. Болни със съпътваща HIV инфекция не подлежат на антивирусно лечение при патологичен брой на CD4 (<200).
При различните антивирусни медикаменти са на лице и други абсолютни противопоказания:
1. Интерферон-алфа не се прилага при автоимунни, психични заболявания и такива на щитовидната жлеза; след органна трансплантация; хиперспленизъм и декомпенсирана чернодробна цироза, лица над 65 годишна възраст.
2. Ribavirin не се прилага при анемия, хемоглобинопатии, бъбречна недостатъчност и лица под 18 годишна възраст.
3. Lamivudine не се прилага при лица под 18 годишна възраст.
...
Препоръчвам ти да го прочетеш целия, ще ти е полезен, ако си решила че искаш да се лекуваш.
Нека да погледна резултатите от изследванията ти и тогава може би ще мога да кажа малко повече.
p.s. Преименувах поста ти от "ios" на "Лечение при ревматоиден артрит", за да се ориентират по-лесно посетителите - надявам се да не е проблем.
Поздрави,
Радо