Автор Тема:  Лечение при ревматоиден артрит  (Прочетена 18139 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ios57

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 81
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Лечение при ревматоиден артрит
« -: Февруари 15, 2007, 17:28:35 »
Здравейте! Случайно попаднах на сайта! Чудесно е, че има такива ентусиасти, защото голяма част от нас просто не знаем как да постъпим и къде да отидем за изследване и лечение.
Моята история накратко: Страдам от ревматоиден артрит. И тъй като 2 год. се лекувах ме насочиха за изследване на чернодробните ензими, а след като се установи, че са завишени ме изпратиха да се изследвам и за хепатит. Оказа се че си имам С. Вече почти две години ходя при гастоенеролог/уж един от най-добрите в града - от Русе съм/, който освен кръвна картина и ехография друго не ми прави, да не говорим за по-специални изследвания - нямали направления по здравна каса. След като от части проучих въпроса на свои разноски ходих до София и си направих PSR в клиника Св. Ив. Рилски - дадох 200 лв. /не че е чак толкова важно, на все пак не са 20/. И за какво ми послужи резултата - за нищо. Да докаже нещо, което и без това знаех. Заради Рев. артрит не съм подходяща за лечение. Не че ако бях сигурно щеше да стане. Биопсия пък правели само ако подлежиш на лечение. Така, че не знам нищо повече за болестта- нито как ми е черния дроб, нито какъв генотип ми е хепатита. Така си продължавам вече втора године - с Легалон и Вит.Е. Ако някой може да ми каже какво повече мога да направя за себе си ще съм много благодарна.
« Последна редакция: Февруари 15, 2007, 18:12:26 от Radoslav Rusinov »
Когато нещата отиват по дяволите, не отивай с тях!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
Re: Лечение при ревматоиден артрит
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2007, 17:54:58 »
Здравей,
Можеш ли да кажеш колко са ти показателите на ALT и AST и колко е резултата от количествения PCR.
Така ще можем да добием по-ясна представа.
За биопсията наистина не съм много сигурен, че се предприема ако не си решил да кандидатстваш за лечение. Макар, че според мен е много важна процедура, с която наистина може да се определи моментното ти състояние. Всъщност като се замисля, срещал съм пациент, който си беше правил биопсия само за да му се види състоянието. Може би има възможности, но трябва да се проучи.
Относно изследването за генотипа, то е важно само ако ще започваш лечение, поне аз не съм чел за пряка връзка между генотипа на вируса и степента на увреждане, която причинява. Просто генотип 1 е доста по-устойчив на лечение и за него е нужен по-дълъг курс.
Относно артрита също не съм много наясно, но довечера ще погледна листовките на лекарствата да видя дали се споменава нещо за него като противопоказен.
Сега гледам и консенсуса, по който се води здравната каса при определяне на хората, които могат да се лекуват и на които ще заплати лечението.
Цитат
Целия документ: КОНСЕНСУС ОТНОСНО ДИАГНОЗАТА, ЛЕЧЕНИЕТО И ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА БОЛНИ С ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ
...
6. Кои болни не подлежат на антивирусно лечение?

Не могат да се подлагат на антивирусно лечение болни, злоупотребяващи системно с алкохол; наркомани, продължаващи употребата на наркотици, както и такива, без чист от интоксикация период, не по-малък от 6 месеца; болни с тежки придружаващи заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната системи; системни заболявания на съединителната тъкан, усложнен захарен диабет, ХБН без диализа, бременни жени и кърмачки. Забременяването на жени от мъже, които се лекуват с противовирусни средства е недопустимо, поради опасност от уродства. Болни със съпътваща HIV инфекция не подлежат на антивирусно лечение при патологичен брой на CD4 (<200).
При различните антивирусни медикаменти са на лице и други абсолютни противопоказания:
1.   Интерферон-алфа не се прилага при автоимунни, психични заболявания и такива на щитовидната жлеза; след органна трансплантация; хиперспленизъм и декомпенсирана чернодробна цироза, лица над 65 годишна възраст.
2.   Ribavirin не се прилага при анемия, хемоглобинопатии, бъбречна недостатъчност и лица под 18 годишна възраст.
3.   Lamivudine не се прилага при лица под 18 годишна възраст.
...
Препоръчвам ти да го прочетеш целия, ще ти е полезен, ако си решила че искаш да се лекуваш.
Нека да погледна резултатите от изследванията ти и тогава може би ще мога да кажа малко повече.

p.s. Преименувах поста ти от "ios" на "Лечение при ревматоиден артрит", за да се ориентират по-лесно посетителите - надявам се да не е проблем.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Февруари 15, 2007, 18:14:06 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ios57

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 15, 2007, 20:18:06 »
Благодаря на Радо за отзивчивостта! Чернодробните ми ензими са АсАТ-47 АлАТ- 49 /според лекарката, а и според това, което съм чела - в рамките на нормалното/. А що се отнася до ревм. артрит - той е автоимунно заболяване и лечението му се състои от лекарства, които подтискат имунната система - т.е. точно противоположни на лечението при хепатит. Така, че мисля, че съм безнадежден случай, но поне бих искала да знам малко повече за състоянието си, макар че какво ли би променило това. А може би действително е по-добре парите да отидат при някой на който действително биха помогнали. Е, просто си излях болката.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #3 -: Февруари 15, 2007, 20:33:08 »
Да, наистина интерферона въздейства на имунната система и е противопоказен при автоимунни заболявания.
Може би варианта да изчакаш, докато се появят нови лекарства е добър избор. Болестта прогресира бавно, така че имаш време, а в близките 5 години има шанс да се появят нови лекарства.
През това време можеш да направиш така, че да намалиш увреждането на черния дроб. Да спазваш някаква диета, много важно е да не пиеш никакъв алкохол. На страницата на Хепасист има информация за един тип лекарства, наречени хепатопротектори.
Мисля, че такъв тип лекарство може да е полезно в твоя случай, а пък може би и за всички, които не се лекуват в момента: Ето статията, която описва лекарствата от този тип и за какво се използват: Хепатопротектори
Хепасист имат отворена телефонна линия от 9:00 до 17:00 всеки работен ден на тел. 0800 111 55, мисля че спокойно можеш да се обадиш и да помолиш за информация за това лекарство и изобщо за твоя случай. На телефона оговарят лекари и те могат да ти дадат компетентен съвет за твоя специфичен случай.
Дано да съм ти бил в помощ!
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #4 -: Февруари 15, 2007, 23:06:08 »
Здравей ios57!

Изпаднал си наистина в неприятна ситуация.

Дано скоро се появи лекарство, което да може да помогне на всички болни от хепатит С, независимо от съпътстващите ги заболявания! То като се замисли човек всеки в днешно време има някаква болежка! Не останаха здрави хора! :(

Аз имам заболяване на щитовидната жлеза. Това в началото притесни лекарите, но при мен положението е такова, че все едно я нямам. Взимам висока доза лекарства заместващи нейната функция всеки ден, та дори и няма какво да ми се активира при лечението с интерферон. А и ендокринолога който ме следи е на мнение, че е по-важно в моя случай да се преборя с хепатита. Така че всъщност и аз не знам доколко ще съм подходяща за лечение, но си направих биопсия. За мен беше важно да видя състоянието в което съм в моменнта. А и все пак тая надежда да ме одобрат за лечение! ::)

Не се предавай. Следи си състоянието, не натоварвай черния си дроб излишно и може би не е лошо да потърсиш и още едно мнение!

Аз все се надявам, че дори и да не ме включат в програмата за лечение, ще се намери лекарство и за мен! А дотогава няма да спра да се интересувам от болестта и да си следя състоянието!

Поздрави!

Неактивен ios57

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Февруари 16, 2007, 12:49:08 »
Благодаря на Радо и Irka за доброто отношение. Въпреки лошото стечение на обстоятелствата аз не съм се отчаяла. Водя си най-нормален начин на живот, не се срамувам и притеснявам от болестта си. Почти всички мои близки, познати и колеги знаят за нея и не бих казала, че изпитват някакво безпокойство от общуването с мен. Наистина много неприятно е да си чак такъв карък - хем да те заразят незнайно как /най-вероятно при кръвопреливане/, хем да имаш и друг проблем. Но какво да се прави, трябва да гледаме по-ведро на живота, да правим всичко което е по силите ни за подобряване на състоянието ни. Останалото не зависи от нас.
Пожелавам на всички късмет и успехи при лечението!

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #6 -: Март 04, 2008, 19:56:36 »
Здравей, Ios!
Аз също съм заразена незнайно как,имам анемия, проблеми с щитовидната /увеличена функция/и артрит/инфекциозен,алергичен/, но се подложих на лечение.Никак не е лесно, но ще го избутам.
Радвам се, че гледаш позитивно и не се притесняваш от състоянието си.
Надявам се и за теб да има лек в най-скоро време.Междувременно докато чакаш защо не се поинтересуваш от алтернативна медицина.

Поздрави,
Ваня

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007