Автор Тема:  Ваксина и хроничен хепатит Б  (Прочетена 8358 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен soni

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Ваксина и хроничен хепатит Б
« -: Май 11, 2010, 15:28:11 »
Здравейте ! Преди шест години приятелят ми е бил зарезен и се е лекувал от хепатит Б. В последствие хепатът е станал хроничен. Година след лечението австралийския му антиген става отрицателен, ДНК тестът също показва, че няма налие на вирус ! Той продължава с годишни контролни прегледи. Заедно сме от 5 години, не съм се пазила по никакъв начин, защото лекарите твърдяха, че е здрав. Преди няколко месеца при контролния предглед се остановяват завишени ензими. Последват изследвания - положителен австралийски антиген, ДНК- не засича наличие на вирус !!! Въпреки това лекуващият му лекар назначи биопсия, резултатите от която са добри. Не последва никакво лечение. Аз изчетох доста материали за хепатита и от толкова много информация взех да се обърквам. След тези резултати какво е редно да направим? Той може ли да се ваксинира ? Върусът може ли да се завърне отново? Зарзен ли е? Лекуващият лекар каза, че не е нужно да се предприема нещо, но аз оставам с впечатлението, че е възможно да се ваксинира. Моля да ми помогнете - какви изследвания е нужно да си направи той и нужно ли е да се ваксинира? Това относно него. А относно мен, аз си направих тест само за австралийски антиген , който беше отрицателен. Отидох при личния си лекар с молба да ми обясни налко повече какво е нужно да направя. Излязох полуразплакана от кабинета. От лекаря ми беше обяснено да следя приятеля си да не е наркоман и тем подобни ... Не получих никаква компетентна информация, затова питам вас - аз какви изследвания е нужно да си направя преди да се ваксинирам, защото излиза, че приятелят ми е носител все пак на вируса... Благодаря ви !

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Ваксина и хроничен хепатит Б
« Отговор #1 -: Май 11, 2010, 18:15:53 »
Цитат
Отидох при личния си лекар с молба да ми обясни налко повече какво е нужно да направя. Излязох полуразплакана от кабинета. От лекаря ми беше обяснено да следя приятеля си да не е наркоман и тем подобни ... Не получих никаква компетентна информация, затова питам вас - аз какви изследвания е нужно да си направя преди да се ваксинирам, защото излиза, че приятелят ми е носител все пак на вируса... Благодаря ви !

По добре, че те е разтревожил. Можеше да те успокои, че няма страшно и да си живеете в тази заблуда.
Трябва задължително да се ваксинираш за да си спокойна за себе си.
Не се наемам да коментирам точно какви изследвания трябва да се направят за да не сбъркам. Оставям това на спецовете по непатит Б.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен soni

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Май 11, 2010, 18:31:13 »
Аз за тревоженето съм си разтревожена, яд ме е, че не ми обясни какво да направя ... Съветът беше - предпазни средства при секс, ваксина не е нужна, само ако решим да имаме бебе. И да го следя дали не е наркоман... За мен тези твърдения са  несериозни ...

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #3 -: Май 11, 2010, 18:59:32 »
Не само, че са несериозни, но и обидни.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Май 11, 2010, 20:57:47 »
Здравей!

Добре дошла във форума! Според думите ти - приятелят ти в момента има положителен резултат за HBsAg - тоест вече има установен хроничен хепатит В. В този случай не се слага ваксина. Ваксина трябва да си поставиш ти, за да се предпазиш от евентуално заразяване от него.
Освен това твърдиш, че му е правено изследване за размножаване на вируса, което е отрицателно - тоест на този етап вирусът не се размножава и той е само неактивен носител. Има направена биопсия и тя показва добри резултати (би ли цитирала точно резултата от биопсията, защото това е най-важното изследване).
След като лекуващият лекар е преценил, че на този етап не е нужно никакво лечение, значи това е така и няма защо да се притесняваш от това. Не винаги при хепатит В се налага да се започва лечение, но е важно да се проследява състоянието периодично - ето тук можеш да прочетеш колко често и с какви изследвания - Колко често трябва да се наблюдава (контролира, проследява) хроничния хепатит В?

Най вероятно е първият отрицателен резултат за HBsAg на приятелят ти да не е бил верен и се учудвам защо чак след една година му е правен този антиген. Той трябва да се направи 6 месеца след първоначалното му откриване.

За ваксините можеш да прочетеш тук - Как да се предпазим?

Поздрави,
Мери

Неактивен soni

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Май 11, 2010, 22:01:10 »
За съжаление не мога в момента да цитирам точните резултати от биосията. Лекуващият му лекар я назначи, заради завишени ензими и съмнения, че вирусът се е върнал. След резултата каза - диета, без физическо натоварване и така, както до момента, без специално лечение . Когато е бил открит хепатитът му ( преди около 6 год. ) има 2 изследвания с положителен резултат HBsAg, което квалифицира вируса като хроничен. Година, година и половина след лечението и  силни имуностимуланти, резултатът е отрицателен, заедно с отрицателен резултат от ДНК - тест, не става въпрос за копия, въобще вирус в кръвта му не се открива ! 5 години поддържа статус с отрицателен австралийски антиген, след което тази година гадината пак цъфна (Слава Богу не и при ДНК изследването )и много ни изплаши ! В крайна сметка за него няма спасение, така ли? Във всеки един момент може да се превърне от неактивен носител в активен ? Или да се зарази пак ?

За себе си разбрах - правя пак HBsAg и anti - HBsAg и при отрицателни резултати се ваксинирам. Благодаря !
« Последна редакция: Май 11, 2010, 22:25:39 от soni »

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #6 -: Май 11, 2010, 22:24:09 »
Добре дошла!
Аз лично бих пуснала в други 2 лаборатории австралийски антиген!Звучи ми някак странно,5 години без вирус и изведнъж +,почти като зайче от шапката на магьосник!

Поздрави,Тедибон

Неактивен Мери_

• Профил
« Отговор #7 -: Май 11, 2010, 22:29:30 »
Цитат
Когато е бил заразен има 2 изследвания с положителен резултат за австралийския антиген, което квалифицира вируса като хроничен.
- това няма как да е вярно. Когато човек се зарази с хепатит В най-напред изкарва острата фаза на хепатита и чак 6 месеца след това става ясно дали е изчистил вируса или е развил хроничен хепатит. Твоят приятел бил ли е изобщо в инфекциозно отделение с ясно изразени симптоми на остър хепатит - пожълтяване, високи стойности на чернодробните ензими  и т. н.
Цитат
След година, след лечението, силни имуностимуланти, резултатът е отрицателен, заедно с отрицателен резултат от ДНК - тест, не става въпрос за копия, въобще вирус в кръвта му не се открива !
- това, че не се открива вирусът в кръвта му още не означава, че той е бил излекуван напълно. При хепатит В за съжаление доста често след лечение с интерферон или с нуклеозиден аналог вирусът се връща отново.
Болестта е много коварна и винаги може да ни поднесе изненади.
Цитат
5 години поддържа статус с отрицателен австралийски антиген, след което тази година гадината пак цъфна и много ни изплаши!
- през тези 5 години през колко време е правено изследване на антигена?
Цитат
В крайна сметка за него няма спасение, така ли? Във всеки един момент може да се превърне от неактивен носител в активен ? Или да се зарази пак ?
- Да, за съжаление истината е точно такава. При хепатит В всичко е възможно. Вирусът е много упорит, мутира и се приспособява към лекарствата, с които го атакуват. В много малък процент от случаите се постига трайно изчистване на антигена след като той е бил регистриран за повече от 6 месеца в кръвта на даден пациент.

Според мен е добре приятелят ти да си събере всички правени му до сега изследвания и да посети някой специалист хепатолог, който да реши какво трябва да се прави от тук нататък. Това е списъкът с центровете за лечение на хронични хепатити - http://hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_hospitals

Поздрави,
Мери

Неактивен soni

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Май 11, 2010, 22:43:49 »
Бил е в болница -  3 месеца ... След 6 месеца пак с положителен резултат, казват му че хепатитът е хронифицирал. Лекува се при може би един от най-добрите лекари в Бг. Ходи на 6 мес. на контролни прегледи. За съжаление доцентът е много зает и в повечето случаи няма време за обяснения... И затова се опитваме да разберем дали е възможно да се ваксинира, явно - не. И излиза, че до момента съм имала чист късмет, тъй като са му казали, че  не е заразен след отрицателните тестове за HbsAg ? ( за тези 5 год. има поне 3 такива теста) Объркана съм ...
« Последна редакция: Май 11, 2010, 22:50:18 от soni »

Неактивен Мери_

• Профил
« Отговор #9 -: Май 11, 2010, 22:56:07 »
След като е при добър специалист, тогава не виждам защо си толкова притеснена. Аз също съм с хепатит В от кой знае колко много години и не съм заразила нито децата си, нито съпруга си. Направихме им ваксини едва след като ме приеха в инф. отделение със съмнение за остър хепатит, но се оказа всъщност, че хепатита е вече хроничен и го имам от много време. Времето на заразяването няма как да се установи, но най-вероятно да сме се заразили в семейството от баща ни, тъй като и сестра ми също е с хроничен хепатит В.
В сайта на сдружението www.hepactive.org има много и обширна информация за хепатит В. Трябва да прочетете доста, за да си изясните как стоят нещата. И моят съвет е да си събира приятелят ти всички изследвания, които му са правени, защото това са важни документи, които трябва да се съхраняват.

Неактивен soni

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Май 11, 2010, 23:09:56 »
Благодаря, Мариана ! Чета,  информацията наистина е много и се обърквам, затова се допитвам до вас по - знаещите. Изследванията си ги събира. Засега остава аз да се ваксинирам и да се молим при него нещата да стоят в тази некативна фаза. Притиснена съм може би, защото никой лекар не си прави труда да ти обясни как точно стоят нещата - дали от недостиг на време или от некомпетентност ...  те си знаят ...

Неактивен Мери_

• Профил
« Отговор #11 -: Май 11, 2010, 23:30:19 »
Искрено се надявам състоянието на неактивност на вируса да се задържи и той да продължи да не нанася щети на черния дроб.
Можеш да питаш за всичко, което те вълнува и не ти е ясно. Тук все ще се намери кой да отговори. Този форум, сайта и пациентското сдружение ХепАктив са създадени именно с цел - взаимопомощ.
Всеки помага когато и с каквото може.

Надявам се да съм ти била полезна.

Неактивен Vencislava

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 34
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #12 -: Юли 01, 2010, 09:07:57 »
Здравей, положението ми е познато. На моят съпруг му откриха положителен австралийски антиген още преди 20 год. но тогава никой и не ни обясни какво значи това и какво трябва да се прави. После след 10 год. случайно при профилактични прегледи се установиха завишени показатели  АСАТ и АЛАТ. Последва биопсия, назначиха му Ламивудин, който така и не му отпуснаха по здравна каса. Съветвам ви непрекъснато да пускате изследвания, защото при хроничния хепатит Б както ни казаха никой не може да предвиди кога ще реши да се активира вируса и какви поражения ще нанесе. Лекарската немарливост е друго нещо , а за отношението да не казвам. На всеки контролен преглед му казваха да спре алкохола, а той никога не е пил. Ние прекалено се доверявахме на тях и ни докараха в момента до компенсирана цироза и т.н. А ти непременно се ваксинирай. И аз го направих доста късно, след години и незнам какъв късмет ме е запазил за да не се заразя. Ваксинирахме и децата нищо, че и при тях резултатите бяха отрицателни и са родени преди 1992г. от когато тази ваксина е задължителна, защото ако не се заразят от баща си какви за гаранцийте че няма да прихванат вируса от друг.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007