Здравейте ! Преди шест години приятелят ми е бил зарезен и се е лекувал от хепатит Б. В последствие хепатът е станал хроничен. Година след лечението австралийския му антиген става отрицателен, ДНК тестът също показва, че няма налие на вирус ! Той продължава с годишни контролни прегледи. Заедно сме от 5 години, не съм се пазила по никакъв начин, защото лекарите твърдяха, че е здрав. Преди няколко месеца при контролния предглед се остановяват завишени ензими. Последват изследвания - положителен австралийски антиген, ДНК- не засича наличие на вирус !!! Въпреки това лекуващият му лекар назначи биопсия, резултатите от която са добри. Не последва никакво лечение. Аз изчетох доста материали за хепатита и от толкова много информация взех да се обърквам. След тези резултати какво е редно да направим? Той може ли да се ваксинира ? Върусът може ли да се завърне отново? Зарзен ли е? Лекуващият лекар каза, че не е нужно да се предприема нещо, но аз оставам с впечатлението, че е възможно да се ваксинира. Моля да ми помогнете - какви изследвания е нужно да си направи той и нужно ли е да се ваксинира? Това относно него. А относно мен, аз си направих тест само за австралийски антиген , който беше отрицателен. Отидох при личния си лекар с молба да ми обясни налко повече какво е нужно да направя. Излязох полуразплакана от кабинета. От лекаря ми беше обяснено да следя приятеля си да не е наркоман и тем подобни ... Не получих никаква компетентна информация, затова питам вас - аз какви изследвания е нужно да си направя преди да се ваксинирам, защото излиза, че приятелят ми е носител все пак на вируса... Благодаря ви !