Автор Тема:  Вече на метадоновозависими не се отпуска лечение  (Прочетена 25220 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
имах предвид собствения си опит,Анита :pardon:

Демек, и той някога е бил на метадон.
Ама, Панзер, отпуснаха ли ти лечение, когато беше на метадон?

Дани
Hang in there.

Неактивен joro

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 354
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Я и аз да се включа, че не съм писал отдавна, ама това изказване, че било поредната дискриминация леко ме жегна. Та принципно съм с 2 ръце за, наркоманите да се лекуват (и от зависимостта, и от хепатита) но мисля, че решението за метадоново зависимите да не се лекуват, е съвсем логично и правилно, в нашата бедна българска действителност. Човек който не е спрял метадона, въобще не е гаранция, че няма да се върне към дрогата, то дори и при спрелите, се случва. Та значи, трябва да се лиши от лечение един човек, за който хепатита е пълна случайност, а и доста вероятно да е натресен, от същата тази здравна система, а да лекуваме човек който си го е причинил сам, а и е осъзнавал, че вероятно ще се случи (навсякъде се тръби, от край време за общите игли, хепатит, спин и тнт). Не казвам, че тези хора нетрябва да се лекуват, да убеден съм че е нужно, а и щом са имали волята да преборят дрогата (макар и с метадон, който според мен е за мекушавите), те наистина заслужават втори шанс. Но, немисля, че е редно да се лекуват хора, при които не е напълно сигурно, че са се отказали, и ако се окаже, че не, пак да лепнат хепатит, а от друга страна аз да си плащам лечението а тях да ги лекуват по няколко пъти с моите пари (и то не заради рецидив, а заради повторно заразяване, поради …). Теди не визирам брат ти, говоря от това дето съм видял, и мисля, че срок от 6 месеца е малак, трябва да го направят между 2 и 5 години от спиране на всякаква дрога, защото едва тогава може да се даде някаква гаранция за спиране. То в форума има случаи на хора които са чакали лечение по 2 г, а 6 месеца било много, абе май проблема не е във времето, а в истинското спиране на наркотиците
   Да допълня, че съм наясно, защото имам близък, който беше 15 г на хероин, много пъти дрънкаше, че го спирал или ще го спира, никога не му вярвах ама един ден ми звъна и ми каза, че иска да се лекува и да влезе в болница да му помогнат за епстиненцията, аз му открих лекар (това беше доктор Василев от психиатрията на военна болница, сега май е консултант в центъра по наркомании), та както беше 15 г на хероин, лежа 20 дни в болница, излезе и нямаше вече никакви физически болки, та така вече 8 г (видях, че е възможно, за това отричам метадона) . Той е художник, и се оказа, че няма нито спин, нито хепатит, въпреки дрогата, та  скоро ми викаше, как е възможно той да няма а аз да имам, като е взимал наркотици а моя опит с тях е няколко дръпвания от трева (ама късмет)       

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
Всеки има право на лечение. Това, че държавата ни е бедна е друг въпрос. Никой не е искал съзнателно да става наркоман. Може на всеки да се случи. Понякога живота така се извърта, че  едни успяват да оцелеят , а други да се отзоват на дъното. Това обаче е друга тема. Затова си мисля, че всеки трябва да има равен шанс. При  хепатит С също няма гаранция, че след излекуването при посещение на поредния зъболекар няма отново да се заразиш.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
Аз както знаете съм била наркоманка,спрях без метадон и без нищо,е вярно имах преди това доста не успешни опити.И метадон съм пила/ама не съм била в програми,а сама си го назначих/.Но,не съм особено съпричасна към тях,щом се отнася за този въпрос.Това значи,че и на алкохолиците може да се отпуска лечение,ми не съм съгласна,щото на мен ми се вижда тотално безмислено.Ми ти нямаш уважение сам към здравето си,а искаш някой друг да ти го има,ми не става.За това съм съгласна с Жоро,че трябва повече време,щото метадона пак си е дрога ,към която има пристрастяване.И значи представете си на един метадонов му отпуснат лечение и към 7ми месец,той решава,че не може да издържи и се подпуква отново,ми всичко отива по дяволите.Защото това,че са на метадон съвсем не значи ,че са излекувани, и с ясно и трезво съзнание,че наркотиците трябва да се забравят завинаги.Не казвам,че е лесно,напротив,но това е единствения и верен път.Такива са правилата.

Резултатите от ензимите са му:
АСАТ-36
АлАТ-26
ГГТ-26
Алкалната фосфатаза-80

Хм,добри са.

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Всеки има право на лечение.

Естествено, че е така.
Тук обаче по-скоро става дума дали конкретното лечение не застрашава по някакъв начин здравето и живота на хората, на които е разписано да не се прилага (защото консенсусът всъщност дава насоки на кого и как е правилно да се прилага лечение, а не толкова на кого ЗК да го отпуска) - алкохолици, наркомани, хора в депресия, хора с автоимунни заболявания, бременни. Никой от тях не е виновен за състоянието си, но лечението едва ли би им било от полза, най-меко казано.

Дани
Hang in there.

Неактивен joro

• Немедицинско лице
  • Публикации: 354
    • Профил
Дани, не си съвсем права, невярвам, че наркотиците само по себе си, пречат на интерфероновото лечение (в щатите ги лекуват), въпроса е по-скоро финансов и морален. Предполагам не си имала досег до такива хора, аз имах нещастието или щастието, да се сблъскам и с това. Както доктор Василев казва (той е психиатър, нарколог), има хора които са си наркомани и в съзнанието, за които лечение няма, а има и други които просто от наивност или глупост са се подхлъзнали, даваше ми примери с сумати болести при които прилагат морфин, дори на военните в Виетнам, морфина е бил част от пбс, и въпреки това никой на който лекарите са му давали морфин или ранен военен, не е останал наркоман след като са му го спрели. Та няма никакъв смисъл да се лекува неотказал се наркоман, няма как да се знае кой от кой тип е. Несравним е риска за повторно заразяване при наркомани и от зъболекар, статистиката е, че 90% от наркоманите се разболяват от хепатит още до края на първата им година от приема, значи шанса да не се зарази повторно е направо микроскопичен. От друга страна, който е имал допир с такива хора ще мисли като мен, предполага за това Теди мисли като мен, защото знае за какво говоря. Tа един наркоман на хероин, неможе да се твърди, че е по човек от нашата котка, нямат никаква ценностна система, способни са да остават родителите си да ровят в кофата за да се надрусат веднъж, крадат от всеки и всичко което струва над 5 лв, ваобще не им пречи съвестта да откраднат пенсията на баба си която е примерно 150 лв, да ги изхарчат с дружките си за ден и да оставят жената да гладува цял месец. А трябва да се знае че всичко което ти казват е лъжа, лъжат дори за неща за които не се налага. Това е може би единственото заболяване в което насилието силно помага, заключваш го в една стая сам с един грамаден телевизор (ама по голям от прозореца, за да неможе да го смени през прозореца с някой дилър), и щом почне да ти философства и да ти чертае някакви извън земни теории, два шамара и обратно в стаята (без дори да го слушаш какво ти е казал). След няколко години когато е спрял дрогата и е осъзнал, че тя няма нищо общо с истинския живот, когато бебето му, му се усмихва, ще дойде при теб и ще ти благодари, че си му спасил живота, и ще ти каже, че си бил прав и си го е заслужавал. Неможе да се очаква от наркоман въобще някакво сериозно отношение за нещо, камоли за интерфероноо лечение. Вярно че аз говоря за наркоман с 15 г стаж, а и вярно че не само ключа е важен ами през това време трябва някак да им се набива в тиквите, че има и други интересни неща в живота (за да не отиде право в циганската махала за дрога щом го пуснеш). Наистина това е болест, ама не е като рак или хепатит, те сами трябва да вземат решение да се излекуват, и докато не го вземат, въобще не може да се говори за шанс камули равен   
     За мен, да се лекува с интерферон, не напълно излекуван наркоман е все едно да се пробва човек да изгаси горски пожар като пика от хиликоптер, а може би лекарите са на моето мнение и за това не ги лекуват 
« Последна редакция: Януари 15, 2011, 21:25:53 от joro »

Неактивен tedi

• Профил
, даваше ми примери с сумати болести при които прилагат морфин, дори на военните в Виетнам, морфина е бил част от пбс, и въпреки това никой на който лекарите са му давали морфин или ранен военен, не е останал наркоман след като са му го спрели.

Ааа,тука хич не съм съгласна.Много,ама много войници са били потърпевши след спирането им на морфина и много естествено са се пристрастили към него.
копвам една информация по този повод
 По време на Гражданската война в Америка морфинът масово се използувал като аналгетик и анестетик. След войната се оказало, че около 400000 души в САЩ са пристрастени към морфина, като сред тях не малка част го използували просто за да преодолеят нервността и напрежението. В Америка даже се появил термин за означаване на следвоенната наркомания - армейската болест.
Источника е от тук,
http://bg.medipharmwiki.com/wiki/index.php?title=%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8#.D0.9A.D0.9B.D0.90.D0.A1.D0.98.D0.A7.D0.95.D0.A1.D0.9A.D0.98_.D0.9E.D0.9F.D0.98.D0.90.D0.A2.D0.98

Гледала съм и филми за пристрастяването на войниците с морфин,но не мога да си спомня сега за имена.

Неактивен tedi

• Профил
Re: Вече на метадоновозависими не се отпуска лечение
« Отговор #22 -: Септември 27, 2011, 15:17:25 »
Разгеле, Алелуя!
Задвижиха се нещата, вчера е бил при Антонов и има час за 07.10 за прием и изследвания /репликация/.

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 657
    • Профил
« Отговор #23 -: Септември 27, 2011, 16:19:03 »
Тук гледам има дискусия и искам да дам моето безценно мнение по въпроса за или против лечението на зависими хора! Спирането на наркотиците е тежко и дълго, лечението на хепатита - също. Да се причиняват едносременно две тежки лечения на отслабен физически и психически организъм е нехуманно. Това ще е страхотен шок според мен за съответния човек и има опасност да се провалят и двете лечения с гръм и трясък. За мен реда би било добре да е следният - спиране на наротиците, стабилизиране и радост от живота, после ново тежко лечение! За метадона имам мнение, че се спира по-трудно и от хероина. Т.е. тук казусът е сложен. Искам също да кажа, че не всички наромани са еднакви и макар болестта да има своите симптоми валидни за всички - то не може да се сравняват с котките! От котка свестен човек не би могло да стане, а от лекуван подходящо наркоман може да стане! В случая за метадона за мен би бил страхотен успех самото му спиране и стабилизиране! Това бих чакала да се запази и закрепи и чак после бих подкрепила този човек да се лекува от хепатит. Ако ли пък няма време за да се спира метадона - то не бих намалявала дозите въобще, като за успех бих имала тяхното неувеличаване по време на лечението на хепатита. Не съм лекар и сигурно въобще не трябваше да се обаждам... ама карай да върви!

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 657
    • Профил
« Отговор #24 -: Септември 27, 2011, 16:26:34 »
Теди, много съм загубена! УСПЕХ желая на теб и на брат ти! Той въобще иска ли според теб да се лекува от хепатита и смята ли че има условия и сили да спре метадона и как? Ако ще прави детокс - то това е първата и най-тежка стъпка, ако няма да е с детокс, то до лечението най-вероятно ще мине още много време.

Неактивен qiqi

• Публикации: 845
    • Профил
« Отговор #25 -: Септември 27, 2011, 16:37:17 »
Браво :clap:
Дано по скоро започне лечение и всичко да е наред. :doubleup:

Неактивен tedi

• Профил
« Отговор #26 -: Септември 27, 2011, 17:10:47 »
Иска я, като при всеки удобен момент му разяснявам кво си причинява, и с нехайството си докъде ще го докара. Метадона го спря окончателно преди 2 месеца, преди това го сваляше, демек стана плавно. Плавно, плавно, ма пак си имаше абстиненция, аз го предупредих за това, уж бе подготвен, но явно при метадона наистина кризите и пристрастяването са малко по-кофти. Не изключвам варианта и да драматизира повечко.

Неактивен eli13

• Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #27 -: Септември 27, 2011, 21:14:51 »
Това много сериозно ми мирише на дискриминация.
Ако братът на Теди или друг човек на лечение с метадон изяви желание, нека ги ударим пред КЗД.
Нужен ми е жалбоподател и почвам да проучвам казуса.

Неактивен tedi

• Профил
« Отговор #28 -: Октомври 20, 2011, 16:33:26 »
Днес брат ми си е взел готовия ПСР най-накрая, резултата е 'не се открива вируса'. Радвам се, че имунната му система е толкова здрава, и е от малкото щастливци, дето са се самоизлекували от тоя вирус. Доцента не е бил там /ще се върне след 03.10/, за да поговорят. Аз му казах да се радва, след примерно 6 месеца да си пусне едни ензими, и след година пак да пусне репликация, нали тъй?
Искам и нещо друго да питам, което ме вълнува. Биопсия съм почти сигурна, че няма да му направят, но, не е ли хубаво все пак да се направи такава? Щото въпреки щастливото развитие, то вируса си го е имал.

Поздрави,
Теди

Неактивен tita70

• Немедицинско лице
  • Публикации: 397
    • Профил
« Отговор #29 -: Октомври 20, 2011, 17:08:54 »

Теди,поздравления за братчето ти :clap:късметлия!
               Относно въпроса ти,според мен е хубаво да се направи биопсия
               за да се види състоянието на дроба - за негово успокоение.

Закъснява истината,но винаги идва при нас!!!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007