Здравей Ани,
На лечение с телапревир бях 12 седмици, по 2 хапчета 3 пъти на ден. Задължително дражетата се вземат с 20 гр мазнина, която поглъщаш около 20 мин. преди хапчетата. Аз в началото ги вземах с краве масло, но взех да качвам кг, а това е лошо за стандартната терапия. После минах на зехтин(3с.л.), сусамов тахан с мед(3с.л.) или орехи(1/2 ч.ч.) това се равнява на 20 гр. мазнина. Тялото трябва да започне да се маже със зехтин или някакъв мазен крем всеки ден дори и преди да се започне лечението. Това е много важно, за да нямаш обриви и сърбеж. И понеже аз нямах странични действия, подцених тази подробност и сега се чудя с какви разтвори и кремове да се мажа, че да успокоя сърбежите. И другата важна подробност е, че не трябва да се ядат през този периодникакви цитрусови плодове.
По време на лечението с телапревир се вземат задължително интерферон и рибавирин. Рибавиринът го вземах сутрин около 30 мин. след телапревира (понеже не е препоръчително да се вземат заедно).
В момента продължавам терапията с интерферон и рибавирин. На 24-та седмица имам нов контролен преглед и тогава ще ми кажат за продължителността на терапията. Целта на това тройно лечение е и да се съкрати продължителността на терапията, както и увеличава шанса на излекуване при пациенти с генотип 1. При мен е по-сложно, както вече казах в началото, аз съм генотип 1а на вируса и съм носител на ген ТТ. Но пък вирусното ми натоварване не беше голямо и нямам увреден черен дроб. Това беше и причината, да изчакам около половин година за телапревир. А странични ефекти с интерферон и рибавирин нямам,освен умора и сърцебиене при качване на стълби.
За това горещо препоръчвам, ако предстои влизането на това лекарство в Бг. и който може да чака, да започне терапията с телапревира.
За боцепревира знам, че го вкл. 4 седмици след започване на стандартна терапия, но при него четох, че шансовете са малко по-малки.
Искрено се надявам, МЗ по най-бързия начин да внесе тези две лекарства, които в някои държави се водят вече като стандартна терапия.
Поздрави,
Уалм