Автор Тема:  Лечение на хепатит С с телапревир, пегилиран интерферон, и рибавирин  (Прочетена 32626 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Rumi_

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Ели, моля не ни разбирай грешно.В никакъв случай не обобщаваме работата и отношението на всички лекари, знаеш  много добре. Заплатите им може да са сравними с тези на епропейските санитари, но и нашите възнаграждения не са за завиждане.
Въпросът е принципен - лекарите трябва да обръщат внимание и при най- малките оплаквания.
Преди около месец ми се наложи да търся съдействие от медици за мой близък/не е с хепатит/, но с хронично заболяване.
Личният лекар пуска елементарни изследвания само за глюкоза и холестерол и то  включени в годишен профилактичен преглед/без ПКК, без биохимия и т.н./? Обяснявам, че човека не е добре и за това аз отивам. Отговорът му беше, че резултатите са супер, значи пациента е ок.
Позволих си да повиша тон, бях настоятелна,  изисках пълни изследвания и направления за специалисти.  Чак тогава личния лекар се задейства. Положението наистина беше животозастрашаващо и добре, че има интернет, че четем и медицински сме грамотни...

Има лекари... и лекари! Ето д-р Балабанска, как да не се възхитя от нейното отношение!
Има и други като нея,  и ти си попаднала при такива!
Можем само да си пожелаваме по- малко да боледуваме, а когато ни се налага медицинска помощ - тя да е адекватна. Ние го заслужаваме!

Неактивен eli13

• Публикации: 1188
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Драга Уолмсли,
Няма защо да чета сайтове, след като най-добрият ми приятел е в Торонто и бидейки канадски гражданин и канадски адвокат от Адвокатска колегия-Торонто не може да се пребори за собственото си лечение вече 7 години. Важното е какво се случва на практика. Само му пускат ПСР-и, а на няколко години искат да му правят биопсии. Постоянно му изписват легалон и толкоз с твърдението, че бил добре и още не се налагало лечение.
В болница "Св.Иван Рилски" от хепатит С се лекуват и други българи с канадско гражданство, на които канадската държава не отпуска лечение и близките им изпращат лекарствата с Ди Ейч Ел.
Потребителката "Мами" живее именно в Южна Африка. Ако искаш погледни нейната тема за справка.
Също не казвам, че системата ни е перфектна. Имам много възражения, като се почне от клиничната пътека за 3-дневен болничен престой за един ПСР, тромавата система с рецептите за лекарствата и това, че някои доктори са се отвърнали от професията си. Но определено не е най-лошата, нито отчайваща.
А този форум много улеснява предстартовата подготовка и бягането с препятствия  :girl_wink:
Руми, на теб ти желая успех и този път и да получиш отношението, вниманието и грижата, които заслужаваш, както и всеки друг пациент.
« Последна редакция: Февруари 05, 2012, 21:38:48 от eli13 »

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Здравей Walmsley.

Радвам се, че попадам на темата ти. На мен ми предстои лечение с телапревир. Всъщност започвам след 3 дни. Днес  се видях с лекаря ми за последни доуточнения и кръвни резултати преди старта. В петък ако всичко е наред започвам. Разликата е, че при мен ще е второ лечение. Първото беше неуспешно - интерферон и рибавирин. Сега ще включим и телапревир.

Ако се сещаш още нещо, някакви съвети пиши, моля те. Аз хич не съм ентусиазирана от още едно 48 седмично лечение, ама няма как. Интерферона и рибавирина вече си ги познавам, сега този телапревир ме притеснява, с тези обриви особено. Всякаква информация ще мие от полза.

На мен ми казаха да го взимам с 20гр мазнини, но може да е кашкавал, сирене или някаква друга храна която съдържа мазнини, не е необходимо да е нещо твърде мазно.

Ти къде се лекуваш всъщност?

Аз се лекувам в САЩ.

И недейте да плюете по Бг здравеопазването много. Сигурна съм, че съвсем скоро и там ще  ги пуснат тези лекарства, не са толкова назад.  навсякъде си има нерзбории, да не му се налага на човек да ходи на лекар, независимо къде.

Поздрави!

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
Walmsley възникна ми един въпрос.

Ако можеш отговори ми моля те по-скоро.

Първия ден от лечението освен инжекцията Интерферон, хапчета пи ли? В смисъл пи ли рибавирин и телапревир или ги започна от втория ден?

Нещо ми е голяма мъгла, не мога да си спомня как беше миналия път, но нещо ми се върти в главата, че рибавирина го започнах от втория ден.

Очевидно проблемите с паметта предизвикани от лечението са необратими, поне за мен  :fool2:

Ако някои има спомен как беше първия ден при него/нея, нека пише, че до сега се рових в моята тема, ама не съм споделила такива подробности.

Не че е от голяма важност този един ден, като знам колко дни следват след него, ама все пак...

А е много сложно да звъня в болницата, и плюс това водих люта битка да не ходя до там да ми показват как да си бия първата инжекция, все пак имам опит, така да се каже. А  и не ми се почваше във вторник отново /единствения ден е в който правят това обучение/, исках направо да започна в петък. Та в лютите спорове които водехме аз, 2ма лекари и една сестра, никой не се сети да ми каже, първия ден как точно да започна.

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
Ирка, в петък слагаме интерферона, а на следващия ден сутринта започваме рибавирина.
Ако си сложиш интерферона рано сутрин може вечерта още да си пиеш рибавирина /вечерната доза/.
В крайна сметка няма кой знае какво значение.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
Благодаря ти Анитка за отговора. И на мен ми се въртеше нещо такова в главата, но не бях сигурна.

Неактивен Walmsley

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 50
    • Профил
Здравейте,

Не бях влизала дълго време във форума. Аз терапията също я започнах в петък като сутринта пих лекарствата, а вечерта инж. Телапревирът трябва да го пиеш задължително с 20 гр. мазнина, както писах по-горе около 20 мин. преди хапчетата. Не трябва да ядеш цитроси и гледай да се мажеш всеки ден с мазен крем или зехтин. Не се притеснявай за обривите, аз ги получих чак на 11-12 седмица и ми изчезнаха като спрях Телапревира. Сега нямам проблеми с кожата и хей, доброто на тази терапия е, че може да продължи само 24 сед.
Аз се лекувам в Германия.

Желая ти успех и се радвам много, че форумът го има и поздравления на Радо и тези, които му помагат!!!

Неактивен Walmsley

• Немедицинско лице
    • Профил
Ирка,

забравих да ти кажа, да не наблягаш толкова много на сирената и кашкавала. Гледай да ядеш зехтин с Телапревира (той е масноразтворим) или орехи, слънчогледови ядки и краве масло... Зехтина може да го слагаш в супа, салата или в ядене. Все пак е важно да не получиш анемия в началото на терапията (по време на телапревира). И да не забравяш мазането на тялото. Това дори е трябвало да правим преди лечението. От фирмата на Телапревир ми даваха neutrogena repair лосион за тяло. И в момента продължавам да си омазнявам кожата с него сутрин и вечер.

А за тези, които започват лечение с нисък хемоглобин, да се опитат да го вдигнат предварително.

Още веднъж моите благодарности към Радо и неговите сътрудници за поддържането на този толкова ценен за нас форум!

Успех на всички в борбата!

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
Walmsley много ти благодаря за съветите. А защо да избягвам цитрусите? Не са ми казали нищо за това.

Мен това ядене преди хапчето много ме мъчи - признавам си го. Направо се чудя какво да ям. Нали трябва да се пият прс 8 часа горе-долу, и на мен ми се пада да ги пия в 8, в 16ч. и в 24 часа. Сутрин направо ми е мъка да ям в 7.30ч. а да не говорим за вечер в 23.30ч. когато едва гледам и искам само да спя.  От теб прочетох за тахана с мед и дес си купих тахан. Оказа се много приятна комбинация.  Значи и кашкавалите не са удачен вариянт. Купих си днес фъстъчено масло, което по принцип не харесвам много, ама ако върши работа, да успявам да го вмъквам и него в мазното ядене преди хапчето. Иначе мажа филии с масло и мед, или препечени филии с масло и шарена сол, чипс дори веднъж ядох, сладолед, ама от тези неща очаквам да стана скоро 100кг.  То не ме мъчи само яденето а ненормалните часове в които трябва да го правя.

Тялото го мажа с разни кремове, ама май ще трябва да премина на нещо по-мазно. Усещам че почва лека-полека да ме сърби навсякъде. Обриви нямам, само леки дразнещи сърбежи  тък-таме. Пък много рано ми се струва да ме нападнаха, започвам втората седмица само.

Ако се сещаш за някакви други идеи за някакво бързо мазнонабавящо хапване, казвай.

Поздрави.

Неактивен Walmsley

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравей Ирка,

Омазнявай се по всяко време, както казах, е много важно. И не се оплаквай за хапчетата, и аз минах през този ад, и всичко това ми е много добре познато. И като прибавиш страхът, да не наддадеш килограми (а те са свързани със дозите на стандартната терапия), тогава става още по-страшно. Да не ти се налага да обикаляш квартала и фитнеса за смъкване на килограми, както аз направих.  :smile:

Виж и добрата страна, докато си на Телапревир, не можеж да получиш анемия. Аз бях вегетарианка, а сега съм само на стандартна и трябваше да проям месо заради анемията.  :crying2:

Заповядай на мозака си да мисли единствено, че 3 пъти на ден трябва да вземаш по 20 гр. мазнина. Изчисли си дозите много стриктно. Ефект има от Телапревир само в случаите, когато се взема както трябва.

А за цитросите ми казаха лекуващите лекари от Университетската болница.

Успех и очаквам радостни новини!

Неактивен Walmsley

• Немедицинско лице
    • Профил
Ирка,
Дадоха ли ти списък на продуктите, с които можеш да се мажеш в случай, че имаш по-големи кожни проблеми от обичайните (при Телапревира)?

Посъветваха ме при нужда да търся:
1. При сърбеж и суха кожа омазняващи кремове или с уреа.

2. При по-силен сърбеж, при който се появяват и червени петна с подутини - Дерматоп Крем 30гр Н1, Хусал 20 таблетки Н1 1хдневно или Аериус 5мг 20 таблетки Н1 1хдневно.

3. При кожни проблеми по-малко от 50%-освен горе цитираните и Атаракс 20 таблетки по една вечер.

Аз изкарах само на крем Здраве и инцидентно с fenistil гел, но последния, само при остър сърбеж.

Успех!

Неактивен irka

• усмихната
    • Профил
Walmsley благодаря много за информацията.

Нищо специално не са ми казали за сега за мазане, освен да се мажа непрекъснато.  За сега се мажа със зехтин и Лосион за тяло с Невен и нямам проблеми. Да видим до кога.

Поздрави.

Неактивен Walmsley

• Немедицинско лице
    • Профил
Скъпи мои,
Ето една виртуална почерпка и от мен за рожденния ми ден!

Неактивен Alice

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 387
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Ауууу Walmsley честит рожедн ден  :flowers3: :clown: :beer:
пожелавам ти много здраве, щастие и късмет във всичко :)

Неактивен Rumi_

• Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
ЧРД! С пожелание за много, много здраве, щастие и радост! :flowers2:
Благодаря за почерпката!  :flowers:
Ето ти едно подаръче от сърце! :gift:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007