Автор Тема:  И още един от вас...  (Прочетена 32568 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 82
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
И още един от вас...
« -: Юни 15, 2012, 14:31:13 »
Здравейте,

В началото на месец май получих жлъчна криза (преди година ми намериха камък в жлъчката) – беше голям зор. Самоназначих си легалон 3х1. Ходих в Токуда, д-р Цонев ми прави ехография и след седмица на антибиотик като се поуспокои жлъчката ме насочи за лапароскопска операция. По време на операцията хирургът е видял, че черният ми дроб е увреден и се е усъмнил, че може да имам хепатит. Направил е и биопсия. В деня след операцията ми взеха кръв и се установи хроничен хепатит Б и С... Anti-HBs – 58.63; Anti-HBs Text – Reactive; Anti-HCV – 14.67; Anti-HCV Text – Reactive; ASAT – 34.0; ALAT – 35.0; GGT – 274.0.

Резултатите от биопсията са следните:

Цитат
“Микронодуларна чернодробна цироза с минимална активност. Metavir: A1, F4. Заб.: При хистологична диагноза чернодробна цироза, според по-голяма част от скалите за хистологична оценка на хроничен хепатит, ФИБРОЗАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е С НАЙ-ВИСОКА СТЕПЕН (Knodel-4, Ishak – 6, Metavir – 4) тъй като именно формирането на пълни фиброзни септи, респективно псевдоделчета, е сигнификантен хистологичен белег за чернодробната цироза. Оценката на цирозата по Metavir е компромисна. Dg: cirrhosis hepatis portalis.”
След като разбрах за хепатитите взимам легалон и есенциале форте както и предписания от хирурга урзофалк. Вчера ми правиха кръвни изследвания в Токуда, АСАТ е 47, АЛАТ е 57. Странно ми е, че са завишени (спрямо резултатите от преди месец) след изпитите есенциале и легалон...

Д-р Цонев препоръча да си направя изследванията за да започна лечение на хепатит С с интерферон. Ходих да дам кръв за PCR, резултатите ще са готови след 2 седмици. До тогава трябва да си направя ПКК вкл.TSH и да видим...

Всичките тези диагнози накуп на човек на 46 г., който се чувства здрав и в силите си звучат леко странно.. Усещането е като в безтегловност, но се надявам, че не е твърде късно и нещата може да се подобрят (по-точно да се стопират). Ще ми е интересно някой в подобна ситуация да сподели мнение, да разкаже как са се развили нещата при него/нея? Успокоително е, че този форум го има и човек може да прочете и да научи повече за заболяването и за лечението си. Поздравления на Радослав Русинов за страхотната инициатива и за постоянството му в борбата с хепатитите!

Неактивен Rumi_

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
Re: И още един от вас...
« Отговор #1 -: Юни 15, 2012, 15:36:51 »
Здравей и добре дошъл във форума! Така с поздрав, но все пак и със съжаление посрещаме всички новорегистрирали се.
Както описваш  състоянието си, то  е доста сериозно.  Радостното е, че си открил хепатита, попаднал си при много добър екип в Токуда и ще овладееш положението.
Увреждането на дроба е напреднало, но активността на вируса е ниска - А1. Като ти излезе резултата от ПСР, сигурно са ти обяснили - подават се протоколи в ЗК. Изчаква се 2-3месеца и ... лечението започва.
Ензимите са ти леко завишени и съвсем обичайно могат да варират след като има причина за това.
Ако имаш резултати от ПКК и пълна биохимия от болницата, можеш да ги напишеш.
Тук всички са много коректни и любезни и обясняват подробно всяка неясна ситуация. УСПЕХ! :bravo2:

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 646
    • Профил
« Отговор #2 -: Юни 15, 2012, 16:00:26 »
Добре дошъл при нас! Така е с хепатитите - няма ти нищо и изведнъж като гръм от ясно небе. Но - както ти е написала Руми, важното е, че проблемът е открит. Да бъдем оптимисти и да се надяваме, че ще се справиш с С-хепатита.
Чух за такъв случай на коинфекция, но доколкото знам момичето все още не е започнало лечение. Сигурна съм обаче, че във форума има хора, които са по-наясно с тези проблеми и ще ти дадат ценни съвети.
Пожелавам ти успех и много, ама много силно ти стискам палци!
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #3 -: Юни 15, 2012, 16:36:08 »
Да, той е изкарал хепатит и спонтанно го е изчистил, щом изследването му anti Hbs  е 58,63.
Аз също съм с коинфекция и посъщия начин съм се преборила с хепатит В и имам създадени анти тела.  И при мен фиброзата е напреднала - Ф3. Това е една от причинате дроба да е увреден толкова много. Друга причина може да бъде времето/ годините през които хепатитите са нанасяли поражения.

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Юни 15, 2012, 17:30:10 »
Благодаря ви за топлото посрещане и споделената информация :smile:
Мога да постна резултатите от болницата, няма проблем. Реших, че не трябва всичко това, затова подбрах само някои :write:

А мислите ли, че има смисъл да започна веднага лечението за собствена сметка, а после ако/когато касата го одобри да ми възстановят сумата? Верно, че са минали ГОДИНИ с вируса в кръвта ми и надали е въпрос на два-три месеца, но ако може защо не..

Неактивен irka

• усмихната
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #5 -: Юни 15, 2012, 17:56:32 »
Здравй Brattyboy и от мен!

Съжалявам, че ти се налага да се запишеш сред нас, но все пак чувствай се комфортно тук и задавай въпроси ако нещо не ти е ясно. Когато и който може ще ти отговори.

Резултатите ти са сериозни, но поне активността на вируса е ниска. Добре е, че си разбрал за хепатита, сега остава и да го пребориш. Доколкото мога да разбера, си се изчистил от хепатит В, така че сега остава да атакуваш и С-то. 

Аз не се лекувам в България, така че не мога да взема отношение по въпроса ти за започване на лечение преди да е отпуснато от Здравната каса, но според мен 2-3 месеца не са от значение. Важното е да ти отпуснат лечението и да започнеш. Не съм наясно дали Здравната каса връща пари.

Успех!

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Юни 15, 2012, 19:45:18 »
Ето пълните резултати от кръвта на 13.05.2012:
Цитат
Leu-9,78; Gran %-57; Mo %-8,96; Lym %-29,5; Eo %-3,03; Ba %-1,58; Gran-5,57; Mo-0,877; Lym-2,88; Eo-0,296; Ba-0,154; Er-4,72; Hb-145; Ht-0,425; MCV-89,9; MCH-30,8; MCHC-342; RDW-15; Tr-331; MPV-8,29; Протромбиново време-1,15; Протромбиново време sec-13,7; APTT-25; APTT Ratio-1; Фибриноген F-I-3,7; Глюкоза - серум-5,9; Креатинин - серум-60,5; Урея-2,9; Общ белтък - серум-86,6; Албумин - серум-43,5; Билирубин - общ-7,7; Билирубин - директен-4,2; ASAT-34; ALAT-35; GGT-274; Алкална фосфатаза-95; K-4,59; Na-141
Сетих се да попитам... - ако АСАТ и АЛАТ се поддържат в норма с помощта на хепатопротектори и под. може ли да се каже, че в общи линии се удържа черния дроб, т.е. в този период не се уврежда?

Предварително ви благодаря за отзивчивостта!

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 646
    • Профил
« Отговор #7 -: Юни 15, 2012, 20:06:17 »
Слушай сега, ако си здравноосигурен, лечението ти се поема изцяло от Здравната каса. За хроничен хепатит С при първо лечение  се изписват рибавирин и интерферон. Не те съветвам да започваш на твои разноски първо, защото тези лекарства ти се полагат и второ, защото са безумно скъпи.
Направи си всички изследвания и подай документи за лечение. Овладяването на С хепатитът най-добре ще защити черния ти дроб. Сега да не се уврежда, колко да не се уврежда? Имаш хепатит С от години и черен дроб в сериозно състояние. Добре е, че си взел мерки, това е начинът.
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #8 -: Юни 15, 2012, 20:07:46 »
Здравей, сега от поместените изследвания според мен/ без да виждам референтните ст-ти/, аз почти ги знам на изуст, мога да кажа че:
1/ един от най- важните показатели за нарушена функция на черния дроб е албумина. Твоят е чудесен.
2/ друго важно изследване за функцията на дроба е протромбиновото време, INR и протромбиновата активност. Твоите са добре.
Общият и директният билирубин са ти също в норма. Останали те - всички други са също чудесни.
Единствено фрапиращо увеличение имаш на ГГТ. Увеличената ст-ст на този показател  показва стеатоза на черния дроб/омазняване/ и/или алкохолна злоупотреба.

Да, можеш да вземаш хепатопротектори за облекчаване дейността на ч. дроб, но те нямя да намалят увреждането му.
Мога да ти цитирам проф. Чернев от Александровска болница - хепатолог.  Като му казах, че пия легалон преди лечението,думите му  бяха "все едно пиеш светена вода". С това той не отрича приема на хепатопротектори а напротив, задължително е сериозно лечение с интерферон. С приема им ти няма да излекуваш черния си дроб.

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #9 -: Юни 15, 2012, 20:10:52 »
Пропуснах да коментираме и тромбоцитите. Важни са! Те също показват влошена функция. Твоите са супер!

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Юни 15, 2012, 20:40:52 »
Здравейте Лорей и Руми!

МНОГО ви благодаря за коментарите!

Лорей, да здравноосигурен съм от както се помня и съм внесъл в тази наша здравноосигурителна система съвсем немалко пари! Това е единственото ми съображение да съм склонен да изчакам бюрократичните им процедури - поне да съм видял и аз някаква файда от вноските си :wink3:

Руми,
за съжаление и аз нямам референтните стойности а само резултатите :sad3: Това, което ми казваш звучи супер и представлява сериозен мотиватор да се заема сериозно с лечението. Да, имам и стеатоза (то остана ли нещо на черния дроб дето да го нямам :ashamed2:). Мисля, че ако разкажа какъв беше режимът на хранене и двигателният ми режим до преди месец картинката ще стане по-ясна... Общо взето, хранене късно вечер, непосредствено преди лягане, мазно, пържено, пикантно, сладко... На 100 метра да трябва да отида, паля колата, много цигари... Горе-долу, това е. А! Нещо важно! Алкохол не пия поне от десетина години, освен рядко (на 3 месеца веднъж) чаша вино. Не че съм прекалявал и преди това, но беше по-често от сега.

Досещах се, че имам хепатит С от доста години (преди около 25 години намериха на моя приятелка при кръводаряване), но не взимах мерки защото се чувствам в чудесно здраве, а бюрокрацията свързана с лечението ме ужасяваше - просто нямах време и мотивация за това.

Както и да е. Дошло е време да се действа по въпроса! Давам си сметка, че с напредване на времето процесите ще се развиват все по-бързо в отрицателна посока, ако не взема мерки. Ще направя каквото може пък да става каквото ще, нали така :smile: И все пак, с вяра в положителния изход :wink3:

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #11 -: Юни 15, 2012, 20:52:01 »
Да, 25 години с хепатит са много време. Така казват специалистите -хепатолози. До развитие на цироза при нелекуван хепатит дават между 20-25г. Но това пак зависи от имунната с-ма, от начина на живот, от употребата на алкохол и от други придружаващи заболявания.
Както и да е, няма връщане назад. Твоята цироза е в начален стадий и е компенсирана. На всяка цена трябва да започнеш лечение след одобрение от ЗК. Така можеш да изчистиш хепатита и да забавиш развитието на цирозата.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #12 -: Юни 15, 2012, 22:28:24 »
Здравей, Брати и добре дошъл във форума!
Наистина, черния ти дроб е сериозно увреден, но най-важното в момента е, че си разбрал за проблема си и си мотивиран да се пребориш с него. Чакането за отпускане на лечение ще бъде от порядъка на 2-3 месеца. Това е много кратък период, когато говорим за хроничен хепатит, така че можеш да си спокоен, че чакането от 3 месеца няма по никакъв начин да е от критична важност за състоянието на черния ти дроб.
Уточнявам, че при установена цироза, лечението обикновено е само с единия компонент - пегилиран интерферон, тъй като рибавирина може да доведе до усложнения. Може обаче да настояваш за включване и на рибавирин, което значително ще увеличи шансовете ти за излекуване. В този случай обаче лекуващия лекар трябва да те следи изкъсо по време на лечението.
Задължително говори с д-р Цонев за това дали може да кандидатстваш за лечение с пегилиран интерферон и рибавирин.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #13 -: Юни 16, 2012, 09:34:48 »
Здравей Радо,

Благодаря за мнението - задължително ще говоря с д-р Цонев по-подробно за предстоящото лечение и за възможностите да се включи и рибавирин. Някой може ли да ме насочи къде да прочета повече за причините за изключване на рибавирина при наличие на цироза?

Чудя се и защо в резултатите от биопсията ми пишат, че "Оценката на цирозата по Metavir е компромисна." Най-вече въпросът ми е по отношение на оценката на фиброзата F4? Ако си попълня стойностите от изследванията в екселския модел излиза някъде към F2... Може ли да се каже, че забележката обяснява това F4, т.е. че тази оценка е поради наличието на хроничен хепатит С и същевременно цироза? Или е друго???

Нещо друго, което ми стана интересно след като прочетох интервюто с д-р Антонов тук: разбирам, че за дроба ми е най-добре да не се "претоварвам", че той се кръвоснабдява оптимално, когато човек лежи и не мърда много... След операцията аз реших да променя режима си като включа повече движение, ходене пеш, включително по 20-30 минути дневно на велоергометър. BMI ми е 28.6, т.е. има някое и друго килце да се посвали :wink3: Мислите ли, че такава активност не е добра за дроба?

Поздрави!
« Последна редакция: Юни 16, 2012, 13:51:36 от Brattyboy »

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #14 -: Юни 16, 2012, 23:23:22 »
Благодаря за мнението - задължително ще говоря с д-р Цонев по-подробно за предстоящото лечение и за възможностите да се включи и рибавирин. Някой може ли да ме насочи къде да прочета повече за причините за изключване на рибавирина при наличие на цироза?
Сега се порових, за да намеря информация в подкрепа на това, което съм казал. Но явно съм имал грешна асоциация за монотерапия и цироза. За което се извинявам, тъй като изглежда съм те подвел. Въпреки, че се прокрадват информации за монотерапия при цироза, изглежда че в общия случай при компенсирана цироза, лечението с пегилиран интерферон и рибавирин си е съвсем приемливо, и дори препоръчително. Проблемите с лечението по-скоро идват при декомпенсирана цироза, когато може да не успее да се приложи каквото и да е лечение. Така, че просто си поговори с д-р Цонев и се увери, че се планира да кандидатстваш за лечение с пегилиран интерферон + рибавирин.

Чудя се и защо в резултатите от биопсията ми пишат, че "Оценката на цирозата по Metavir е компромисна." Най-вече въпросът ми е по отношение на оценката на фиброзата F4? Ако си попълня стойностите от изследванията в екселския модел излиза някъде към F2... Може ли да се каже, че забележката обяснява това F4, т.е. че тази оценка е поради наличието на хроничен хепатит С и същевременно цироза? Или е друго???
Не мога да преценя какво е имал предвид хистолога, когато е записал "компромисна". Но по-важното е, че хистолога е установил цироза (или най-висока степен на фиброза) при изследването на чернодробната проба. Относно екселската таблица - тя не е точна и не можеш да разчиташ на нея (във форума сме имали огромни спорове за тази таблица). За момента най-добрия вариант е да гледаш това, което показва биопсията, и това е което гледат и лекарите.

Нещо друго, което ми стана интересно след като прочетох интервюто с д-р Антонов тук: разбирам, че за дроба ми е най-добре да не се "претоварвам", че той се кръвоснабдява оптимално, когато човек лежи и не мърда много... След операцията аз реших да променя режима си като включа повече движение, ходене пеш, включително по 20-30 минути дневно на велоергометър. BMI ми е 28.6, т.е. има някое и друго килце да се посвали :wink3: Мислите ли, че такава активност не е добра за дроба?
Всичко зависи от състоянието на черния ти дроб и как ти се чувстваш след физическото натоварване. По принцип хронично увредения черен дроб изпитва затруднения и се претоварва, когато човек извършва тежки физически натоварвания, точно заради причината с кръвоснабдяването, за която си споменал. Същевременно, не е правилно човек да се отпусне и да не прави нищо, и да изгуби тонуса си. Затова, обикновено препоръчваме на хората с хроничен хепатит, да практикуват някакъв спорт с умерено натоварване - бягане, плуване, и т.н. В твоя случай обаче има утежняващ фактор, а именно, че най-вероятно черния ти дроб вече е сериозно увреден. Затова, би трябвало да си по-внимателен с натоварванията и да следиш как се чувстваш и как ти се отразяват. Мисля, че практикуването на спорт е много добър вариант, стига да намериш най-подходящия режим и честота на натоварванията.

Поздрави,
Радо

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #15 -: Юни 17, 2012, 21:09:14 »
Благодаря за бързите отговори!
До сега аз съм с впечатлението, че с Д-р Цонев ще се движи целият процес напред. Чух се с личната за да разбера дали може да ми пусне някаква бележка за кръвните изследвания, които трябва да направя сега и от реакцията й (не особено любезна..) разбирам, че трябвало да й занеса всички документи и тя щяла да ми изписва интерферона :sad3: Може и да е така, но д-р Цонев не ми е казвал нищо такова. Утре ще се чуя с него за да разбера, защото нещо се обърках...

При вас как е вървяла тази процедура? Задължително винаги ли всичко минава през личния лекар или има и други варианти?

Поздрави!

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #16 -: Юни 17, 2012, 21:29:47 »
Да, като се получат одобрените протоколи от ЗК, се отива при личния лекар и той изписва лекарствата и ги вписва в рецептурната книжка. Нея ти трябва да си вземеш и завериш отново при личния лекар, когато ти се обадят от ЗК, че си одобрен. Интерферона ти се изписва на 28 ден, а рибавирина на 33 ден. Това е общо взето като за начало.

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #17 -: Юни 17, 2012, 22:19:36 »
Благодаря ти, Руми!
Стискам палци и желая успех на всички да изчистите гадината от кръвта си колкото може по-скоро

Аз ще разказвам как вървят нещата... За сега чакам резултатите от ПЦР за да окомплектовам документите за ЗК.. Би трябвало към 28 юни да излязат..

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #18 -: Юли 05, 2012, 19:20:55 »
Здравейте пак от мен

при мен има нови развития, които мога да спомена :smile: Излезе ми ПСР-а: 293,000 ИУ/мл, генотип 1 :sad3: Ще се борим в продължение на година, но какво пък :fight:

За да си помогна на началната оценка за успешност на лечението си направих и ИЛ28Б, но още нямам резултат. Възможните резултати са СС, СТ и ТТ. Ако съм СС е доста вероятен успешен резултат от лечението. Ако съм СТ съм по средата и ако съм ТТ съм от най-тегавия тип. От това, което изчетох за този тест по чуждите форуми съм с впечатлението, че масово хората, които пишат са тип СТ, което не помага особено за ранната преценка дали лечението ще е успешно. Освен това има и немалко експерти, които нямат особена вяра на този тест... Да видим.

По повод отговора на Руми по-горе:
Да, като се получат одобрените протоколи от ЗК, се отива при личния лекар и той изписва лекарствата и ги вписва в рецептурната книжка. Нея ти трябва да си вземеш и завериш отново при личния лекар, когато ти се обадят от ЗК, че си одобрен. Интерферона ти се изписва на 28 ден, а рибавирина на 33 ден. Това е общо взето като за начало.

ЗК не приемат документи без здравна книжка - вероятно е някаква нова разпоредба :angry3: Така че, тези които тепърва ще подавате документи в ЗК, извадете ли рецептурна книжка от личния лекар преди да отидете в касата. В противен случай изобщо няма да ви погледнат документите... Аз днес подадох, сега стоя и чакам :chat:

Стискам палци на всички за бързо оздравяване!!! :smile:

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #19 -: Юли 05, 2012, 19:50:35 »
Здравей отново,

сега ти остава да поизчакаш около два месеца и да започнеш битката. Хубавото е, че поне горещините ще минат и на есен ти ще си на стартова позиция. Успех!

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #20 -: Юли 05, 2012, 20:14:15 »
Исках да те питам ти къде / в коя лаборатория/  направи  ИЛ28Б  изследването и на каква цена?

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #21 -: Юли 05, 2012, 20:35:57 »
Исках да те питам ти къде / в коя лаборатория/  направи  ИЛ28Б  изследването и на каква цена?

Др Цонев от Токуда ми го предложи - то не е задължително, касата не го търси, но може да помогне да се ориентира човек. Направих го в Св.Иван Рилски някаква специализирана лаборатория, мисля по имунология... Като намеря бумажката ще кажа точно как се казва лабораторията, но е там, на втория етаж.. Цената е 150 лева. Резултатът ми ще се забави заради това, че сега е сезон на отпуски, обещаха ми до 20 юли да го имам.

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #22 -: Юли 05, 2012, 20:39:04 »
Здравей отново,

сега ти остава да поизчакаш около два месеца и да започнеш битката. Хубавото е, че поне горещините ще минат и на есен ти ще си на стартова позиция. Успех!

Да! Тези горещини са убийствени!
Благодаря ти, дано да е успешно и лечението!

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #23 -: Юли 07, 2012, 08:10:08 »
По повод отговора на Руми по-горе:

ЗК не приемат документи без здравна книжка - вероятно е някаква нова разпоредба :angry3: Така че, тези които тепърва ще подавате документи в ЗК, извадете ли рецептурна книжка от личния лекар преди да отидете в касата. В противен случай изобщо няма да ви погледнат документите...
Това много отдавна е така, още при подаването на документите в РЗОК, трябва да имаш заверена рецептурна книжка от личния лекар. Записали сме го и в статията, която описва цялата процедура:
Цитат
Как да се лекувам? Системата за лечение на хронични вирусни хепатити в България
...
7. Списък на документите, които са необходими при кандидатстване за лечение:
...
7.6. Задължително е при подаването на документите в РЗОК пациента да представи заверена „Рецептурна книжка на хронично болния”. Рецептурната книжка може да се закупи от аптека и се заверява от личния лекар. Рецептурната книжка остава при пациента след подаване на документите.
Книжката, освен от личния лекар, трябва да се завери от ЗОК по район на личния лекар и след това тя се подава с пълния комплект документи в съответната РЗОК според местожителството. Тези т.нар. ЗОК по район обикновено са в големите поликлиники заедно с кабинетите на личните лекари.
...

Поздрави,
Радо

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #24 -: Юли 07, 2012, 14:18:39 »

Това много отдавна е така, още при подаването на документите в РЗОК, трябва да имаш заверена рецептурна книжка от личния лекар. Записали сме го и в статията, която описва цялата процедура:
Цитат
...
7. Списък на документите, които са необходими при кандидатстване за лечение:
...
7.6. <...>
Книжката, освен от личния лекар, трябва да се завери от ЗОК по район на личния лекар и след това тя се подава с пълния комплект документи в съответната РЗОК според местожителството. Тези т.нар. ЗОК по район обикновено са в големите поликлиники заедно с кабинетите на личните лекари.
...

Поздрави,
Радо

Аз не бях чел тази статия, за това препратката ми беше към по-горен пост. Но сега като поглеждам цитата от статията, ми прави впечатление това за заверката на рецептурната книжка в РЗОК по местожителство. Личната лекарка ми е близка и я бях помолил да издаде книжката и да я завери в офиса на ЗК, който е на горния етаж на поликлиниката. Не ни се получи :sad3: Тези в поликлиниката (18-та поликлиника в Сухата Река) категорично отказаха да я заверят без да имало печат от НЗОК върху документите ми. А НЗОК пък ме върнаха за рецептурна книжка и никакъв печат никъде не сложиха - параграф 22. Бях се подготвил да се разправям с тези от НЗОК, но слава богу не се наложи. Коментарът им беше, че точно така трябвало - книжката само да има печатите на личния лекар, те я заверяват, не офисът им в поликлиниката (а наистина предния ден като ме върнаха ми казаха да е заверена от РЗОК). Така и направиха: приеха документите ми и завериха рецептурната книжка. Нямам представа дали това беше проява на своеволие от страна на ЗК или така е правилно..

П.П.: Може би не използвам правилно НЗОК и РЗОК. НЗОК казвам на тези на ул.Енос, където подаваме документи, а РЗОК на тези в поликлиниката - извинявам се, ако това е неточно.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #25 -: Юли 07, 2012, 22:51:56 »
Малко изпуснах нещата кое какво е и аз. Също и не разбрах, казваш, че в статията има грешна информация, която да се оправи, или потвърждаваш, че тя е правилна и е актуална?
Относно съкращенията, те са три различни: НЗОК, РЗОК, и ЗОК. С НЗОК никой не работи освен самите РЗОК. Ти си подаваш документите в РЗОК - София, която е на ул. "Енос". Централата на НЗОК е на ул. "Кричим" и ти не работиш директно с нея, защото тя не работи директно с пациенти. А ЗОК си е вече нещо съвсем отделно, това са тези центрове в поликлиниките.

Поздрави,
Радо

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #26 -: Юли 07, 2012, 23:42:57 »
Малко изпуснах нещата кое какво е и аз. Също и не разбрах, казваш, че в статията има грешна информация, която да се оправи, или потвърждаваш, че тя е правилна и е актуална?

Благодаря ти за пояснението за касите.
И аз не знам кое е правилното. Това, което казвам е, че в моя случай ми приеха документите с рецептурна книжка, която НЕ беше заверена от никаква ЗОК. Единствено с печатите на личната лекарка беше. ЗОК, които са в поликлиниката отказаха да направят каквато и да било заверка на рецептурната книжка. Заверката я направиха там, където приеха документите ми - в РЗОК на ул. Енос.

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #27 -: Юли 08, 2012, 13:26:15 »
Рецептурните книжки се полълват от личния лекар и се заверяват само в РЗОК.

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #28 -: Юли 15, 2012, 12:54:43 »
Рецептурните книжки се полълват от личния лекар и се заверяват само в РЗОК.

Хммм... Предполагам, че при това положение статията трябва да се актуализира :write:

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #29 -: Юли 25, 2012, 21:18:39 »
Здравейте,

излезна резултатът за ИЛ28Б - както предполагах С/Т. Иначе казано, можеше да е и по-добре, но пък...можеше и да е по-зле :smile: Може би е коректно да се каже, че съм в изходна позиция с прогнозата за успеха от интерфероновото лечение. Но липсата на лоши новини (поне не е Т/Т) си е направо повод за празнуване, така че... :dance:

Руми, изследването го направих в лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на чернодробни заболявания в Св. Иван Рилски (Д-р Анета Иванова). Тук има доста писано за тази лаборатория, а интервюто на Радо с Д-р А. Иванова ми беше доста полезно и ограмотяващо :wink3:
Благодаря, Радо за чудесната инициатива с тези интервюта :smile:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #30 -: Юли 29, 2012, 12:32:18 »
Хммм... Предполагам, че при това положение статията трябва да се актуализира :write:
Да, вече обнових информацията в статията, ето как изглежда сега:

Цитат
...
7.6. Задължително е при подаването на документите в РЗОК пациента да представи попълнена „Рецептурна книжка на хронично болния”. Рецептурната книжка може да се закупи от аптека и се попълва от личния лекар. Рецептурната книжка се подпечатва в РЗОК и остава при пациента след подаване на документите.
...
Премахнах информацията, че рецептурната книжка трябва да се подпечатва в тези т.нар. ЗОК. Отделно редактирах текста, който да уточни, че личния лекар само попълва рецептурната книжка, а подпечатването става при подаването на документите в РЗОК.

Ако има нужда от още уточнения и детайли в това отношение, пишете.

Поздрави,
Радо

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #31 -: Август 27, 2012, 17:43:01 »
Аз май съвсем скоро ще стартирам тема в раздела "На лечение съм" :wink3: Днес си взех протоколите, утре личната ще ми направи рецептата и ще си взема пегинтрона и ребетола за първите 28 дни. Мисля да си оставя десетина дни преди започване на лечението, ще видя какво ще се разберем с доктор Цонев. Плановете ми са да работя през времето докато трае лечението, дано да ми се получи...

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #32 -: Август 27, 2012, 17:58:59 »
Здравей,
остави си 2 седмици дупка поне.
И ако не ти е физически трудът, може би ще успееш да работиш. Много са успявали, така че спокойно.

Дани
Hang in there.

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #33 -: Август 27, 2012, 19:35:36 »
Благодаря ти, Дани! Ще се съобразя с препоръката ти. Мисля, че ще се разбера и с Цонев за това.
Консултант съм, не е физически трудът ми. Ако се почувствам зле, няма да работя. Предпочитам да не оставам вкъщи да се залежавам, а да съм колкото може по-активен по време на лечението. За сега не мисля за други варианти, но само бъдещето ще покаже :smile:

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #34 -: Август 28, 2012, 08:14:33 »
Пожелавам ти поносимо лечение и успешен край. :bravo2:

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #35 -: Август 28, 2012, 10:24:32 »
Пожелавам ти поносимо лечение и успешен край. :bravo2:

Дано, дано! Благодаря. И дай Боже това на всички, които по някакъв начин се сблъскват с проблема! :doubleup:

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 657
    • Профил
« Отговор #36 -: Август 28, 2012, 11:38:42 »
Здравей! Аз изкарах цялото лечение работейки. Само веднъж си взех болнични и те бяха 5 дена. И разбира се по 3 дена дето съм била в болницата няколко пъти за ПСРи. Но аз съм на бюро и работата ми е сравнително еднообразна и сравнително лека, колегите са разбрани хора и знаеха, че се лекувам. Но със сигурност е по-добре да ходиш на работа, за да се отвличаш, иначе много по-бързо се психясваш и имаш много време да се тревожиш за себе си и да се караш с околните. Като бях на работа не ми оставаха толкова сили за това. Желая леко и успешно лечение! Щом знаеш този форум ще ти е по-леко. Аз ако го нямаше кой ме знае как щях да психясам безвъзвратно. А сега вече съм си стария човек и лечението е зад гърба ми (дано де).

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #37 -: Август 29, 2012, 20:53:12 »
Днес взех пегинтрона и ребетола за първия месец :dance: Попълвам арсенала за предстоящата борба :smile: И още в аптеката получих първия си шок :shocked1: Та, имам идея - Радо да вземе да добави в статията за начинаещи като отиват в аптеката да си носят чувал за да натоварят пустите кутии и да си поразтребят половината хладилник :laugh: Честно, не очаквах такива обеми - очевидно и аптекарката се развесели от реакцията ми :laugh:

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #38 -: Август 29, 2012, 20:58:30 »
Прав си, шока при вида на ребетола и пегинтрона е невероятен!!!  :shocked1:Още повече ако си ползвал копегус и пегасис. :medicine:

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #39 -: Август 29, 2012, 21:08:46 »
Ами...аз освен темпалгинчето и напоследък легалон и есенциале, кажи речи други илачи не съм пазарувал в живота си :smile: така че шокът си беше автентичен :smile: Фармацията не ми е чужда макар че бая годинки минаха от ученето, но ТОВА не го очаквах въобще! :laugh:

Неактивен Rumi_

• Профил
« Отговор #40 -: Август 29, 2012, 21:13:08 »
Еее, следващият месец - със средно сакче в аптеката.
Успех и леко лечение! :bravo2:

Неактивен Brattyboy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #41 -: Август 29, 2012, 21:21:39 »
Мерси, Руми! И на теб да ти е леко :smile:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007