Автор Тема:  Искам съвет - мога ли да заживея сама по време на лечението  (Прочетена 6660 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nevron

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
А, възможно ли е човек сам да си го прекара лечемието, имам предвид без подкрапа от никой и никъде, освен от аптеката , в която си получава лекарствата и поликниниката, където му бият ижекцията.
Питам, защото смятам по време на моето предстоящо лечение, да се разделя си приятеля си, тъй като виждам, че моето положения влияе зле и на неговото психическо, емоционално и дори физическо състояние. Не искам никой да се нагърбва с моите проблеми, сега, когато си има достатъчно свои за разрешаване. Какво ще ме посъветвтае?
Освен това в последно време цялата тази история около хепатита оптегна до краен предел нашите отношения. Аз живея в Испания. Най-вероятно няма да мога да работя, както го правех досега. Не искам той да се нагърбва и с мойта издръжка, иначе аз за себе си, ще намеря начин да се издържам по време на лечението.
Той още от сега постоянно ми натяква как съм щяла да изпадам в дълбоки депресивни състояния и пр. неща, които аз е по-добре да не чувам, защото по този начин наистина изпадам в депресии. Често се чувствам добре и обнадеждена и смея да твърдя, че той за нула време успява да ме докара до тотален сдух само с две приказки. Нещо от сорта на : "Пак ли сме в депресия?" или нещо подобно. Само защото примерно точно в този момент съм сериозна и замислена върху нещо. Може би си мисли, че съм се депресирала, защото аз обикновено съм супер лъчезарна и усмихната, даже малко шантава, винаги подскачам и кипя. Но като всеки нормален човек, понякога си мисля нещо и съм със сериозно изображение на лицето, което не ще рече, че съм депресирана. Той обаче казва, че пак ме е обхванала депресията и аз само за това почвам да мисля.
Така, и сега съм на кръстопът. Дали да си вдигна багажа и да се махна за известно време от мястото, в което живеем заедно, или да остана с него, за да видя, дали наистина си струва да прекарам живота си за в бъдеще с този човек?
Дайте ми съвет, моля!
Питайте ако има добри психоаналитици сред вас и ще отговоря на всияко, което би могло да помогне за взимането на това ака важно за бъдещето на моя живот решение.
Поздрави!
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен desi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 120
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Статус: Има близък с хепатит C
Не мисля, че болестта ти трябва да играе роля в решението, а и това решение трябва да си го вземеш ти самата без никой друг да ти влияе. Едно трябва да си сигурна - ако те обича истински ще е винаги до теб и ще те подкрепя във всичко, та дори и да страда заедно с теб, ако ли не.......сега виждаш какви са мъжете..... :D :D :D/не всички, но за съжаление повечето/

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 138
  • HepB
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
         Здравей Неврон!!!
   Деси е права-ти сама трябва да вземеш това решение,защото най-добре познаваш приятеля си.Но наистина ако той те обича ще е готов да е до теб в този труден момент,да не те кара да се чустваш виновна за това.Би трябвало да те успокоява и да ти казва че всичко ще е наред.Но ти сама ще решиш.И аз като теб сам много усмихнат човек.Предупредих приятеля ми че мога да изпадам в депресии по време на лечение,но той каза че ще е до мен и ще ме развеселява за да не се чуствам подтисната.И наистина е така.Лечението ми минава добре засега,благодарение на това че не работя и съм спокойна че има човек до мен,който даржи на мен.Така че.......
    Това наистина е важно решение в твоя живот.Представи си живота без него.Ако можеш,значи ....
   ПОздрави!!!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3115
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей и от мен Неврон.

Не искам да ти давам някакви категорични мнения, все пак това е доста деликатна тема, но не можах да се въздържа от коментар.
Знаеш ли, чела съм какви ли не неща за черният дроб-дори това, че той"усеща" когато си много ядосана, под голям стрес и тн. Всичко това се отразява на работата му. Ако твоят приятел не ти влиза в положение, сигурна ли си, че той е наясно със всички странични действия на лечението? Може би ще му дойде добре да прочете листовките на Интерферона и Копегуса. Ако пък е запознат, замисли се дали не мисли само за себе си и наистина не ти влиза в положение???

Във всеки случай имаш правото да се държиш както сметнеш за добре ЗА СЕБЕ СИ, и ако имаш чувството, че той няма да те подкрепя, нищо не ти пречи да се преместиш, поне временно и да си прецениш.

Най-важното е наистина да не се тормозиш с всякакви глупости преди и по време на тази една година и да се помъчиш да си осигуриш спокойствие дори и с цената на временна раздяла с него.

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Здравей Неврон, решението трябва да излезе от теб. Мога да ти кажа, че няма такова нещо някой ,който те обича да се "нагърбва". Според мен имаш нужда от подкрепа и я заслужаваш. Не позволявай да ти влияе чак толкова това, което ти казва. Но можеш да му кажеш в прав текст, че ти е неприятно и болно така да ти говори. Ако не разбере от дума , значи не заслужава нищо друго освен да помислиш за себе си и да направиш каквото намериш за добре. А иначе има много мъже, пък и жени, които просто не разбират какво причиняват, затова първо предупреждение чрез разговор е по-добре, отколкото крути мерки. Ако не стане , тогава ще му мислиш. Дано всичко се оправи между вас. Важното е да знаеш, че си ценна и да го демонстрираш пред него. Вярвам, че ще решиш най-доброто. Успех!
Поздрави от мен и Пловдив Аз лично се възхищавам, ти си чудесна!

Неактивен Eli

• Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
Здравей Невронка  :)

Всъщност твоя пост е повод да се включа и аз във форума. Следя го от известно време, покрай Радо, който всъщност е моят приятел. До момента, в който не се запознах с него, всъщност не знаех нищо по темата "хепатит", но вече има доста неща, които зная. Аз лично не съм носител на вируса на хепатит C, но се чувствам съпричастна към този проблем. Смятам, че той е изключително важен и наистина се възхищавам, на всичко онова, което споделяте и правите в този форум. Дай Боже, някой ден, това да стане по-чуваемо и нещата по отношение на това заболяване да бъдат по-простички /като процедури, отношение, комуникация и т.н/. Винаги съм се чудела защо трябва да се открива топлата вода, като някой вече е минал по този път и я е "открил". В този смисъл, това  е мястото, където човек може да сподели болка, съмнение, притеснение, да се похвали и т.н.. С няколко думи просто да развихри емоциите си и притесненията си и да знае, че това ще бъде чуто и по някакъв начин ще получи подкрепа, отговор, насрещна емоция.
И така, като прочетох днес поста ти ми се прииска да ти отговоря. И всъщност, затова и се регистрирах  :) Ето и моето мнение - никога няма еднозначни отговори на въпроса, който ти си задаваш в момента. Мисля, че хората се събират да бъдат заедно, поради ред причини и те са заедно не само, за да споделят хубавите, но и лошите моменти. В живота на човека има и хубави и лоши моменти. Понякога си казваме, ееех, все на мен ще ми се случи нещо гадно, а след време се оказва, че това е било урок, който е трябвало да научим. Моето мнение е, че трябва честно да седнеш, сама и да бъдеш безкрайно искрена със себе си по повод отношенията ти с твоя приятел. Всъщност сложи на едната си ръка - всички хубави черти и неща, на другата - всички лоши и дразнещи неща в него и в отношенията ви. Едната ще натежи. Виж коя ще е тази ръка. Понякога е много трудно да бъдем искрени със себе си. Прощаваме  и се надяваме ,че нещо ще се промени, а то просто не се променя. Понякога виждаме човека до нас, такъв, какъвто ни се иска да е, а не такъв, какъвто е. Моето мнение за чисто човешките отношения е, че те не трябва да са усилие, и ако не се чувстваш щастлив - просто виж къде си сбъркал. В крайна сметка за аху-ихи, има безкрайно много хора. Важно е кой остава до теб в моментите, в които ти си в трудност или човека до теб. Трябва да изядеш много сол с някой, за да кажеш - да, той е човекът. В крайна сметка, болката е онази, която ни кара да оценяваме хубавите неща и благодарение, на която израстваме. И ако тази раздяла ще ти причини болка, но тя е неизбежна, по-добре сега да изживееш тази болка, а след това да търсиш онова Истинското, към което всички се стремим. Но нека не забравяме, че хората до нас не са длъжни да разбират всичко и понякога просто това неразбиране, може да се окаже "препъни камъчето". Може би е хубаво да говорите, да споделяте, да бъдете съпричастни към проблемите си. Мисля, че първо трябва да му обясниш как се чувстваш и какво изпитваш, а ако той изобщо не те "отрази" и продължи да не те разбира, просто наистина се замисли дали трябва да си с човек, с който общуването ти коства такова усилие. По-добре да намериш своя път и своя човек, пък било това и по-нататък. Но за мен най-важното е да седнеш и искрено да погледнеш отношенията ви - не такива, каквито ти се иска да бъдат, а такива, каквито са. Със сигурност подкрепа ще ти е нужна, но ако човекът не те разбира, мисля, че това би било още по- депресиращо в момент, в който имаш нужда да си спокойна и уверена в себе си. Аз обичам да казвам "има проблем - има решение. Няма решение - няма проблем". Така, че действай!! Не се поддавай на емоционални решения. Преспи, премисли, претегли, поговори - и тогава реши. Просто избери най-доброто за себе си. В крайна сметка, човек трябва да бъде и поне мъничко егоист.

Надявам се да съм ти помогнала в размислите ти  :)

Поздрави
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен nevron

• хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
Благодаря на всички ви и особено много на теб, Ели.
Толкова много неизказани истини каза, че решението мисля, вече е взето.
Поздрави!
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен Eli

• Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
Здравей Невронка :)

Радвам се,че съм успяла, споделяйки мислите си, да ти помогна да вземеш решение/каквото и да е то/. Всъщност отговорът на въпросите, които си задаваме, много често е вътре в нас, но ни трябва нещо, което да провокира неговата поява на бял свят. :)

Доколкото съм се "запознала" с теб  като личност/от постовете ти във форума/, мисля, че притежаваш качествата да се справяш с трудностите в живота! А това е най-важното!

Така, че аз ти желая успех! В крайна сметка, нещата се случват, тогава, когато се правят! ;)

Поздрави
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен nevron

• хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
Благодаря!
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен kristiyan

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 11
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
Според мен смисъла на този въпрос за всеки един човек по принцип и като цяло е дали може сам да премине през трудностите на лечението. Като имам впредвид възможните тежки странични ефекти, си мисля че всеки един човек би имал повече полза да не е сам по време на лечението. Моментите в които е вероятно да не можеш да станеш от леглото би било добре някой да ти донесе храна вместо да се тътриш до кухнята с болки в ставите и главобол опитвайки се да си вземеш нещо за ядене което така или иначе не искаш дори да виждаш. Например.

Сам самичък човек вкъщи подложен на психическите и физическите трудности по време на това лечение би бил в по-лошо положение от оногова който има някого на когото да разчита в случай на нужда. Още повече, че тежестта на страничните ефекти не излгежда да е универсална и предвидима. Може да мине всичко леко и сам човек да си е по-добре спестявайки тежестта си на друг, но в някои отношения може да се окаже че самотата е голяма грешка.

В светлината на случая на Нервон, до колкото разбрах лечението преминава сравнително леко вече след толкова много време и няма тежки ефекти, а и човек който не те подкрепя и сам-самия е повече стресиран от теб е по-добре без него, си мисля.

И все пак, каквото и да реши четящия тази тема, имам един съвет който ми идва на ум: след като си биеш инжекцията, винаги имай телефон на една ръка разстояние и достатъчно информирани и подготвени приятели готови да откликнат.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007