Автор Тема:  Предсрочно завършено лечение  (Прочетена 21969 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен niki

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 95
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Предсрочно завършено лечение
« -: Февруари 02, 2008, 22:52:27 »
Това което ще напиша е с изричното съгласие на човека за когото се отнася!
То няма за цел да стряска, или да отказва някой от лечение, напротив показва реалността, и най-вече това че по време на лечение трябва да се поддържа тесен контакт с лекаря провеждащ лечението и то често!

Пиша от негово име, просто зашото в момента няма компютър.

И така ... става въпрос за едно момче (името няма да споменавам по негово желание). Историята му е много сходна с мойта,  има хепатит С от преди десетина години. Разликата е че той е знаел за него, но при първото му посещение при лекар, му заявяват че хепатита не се лекува и остава за цял живот (по-това време лекуваха хепатит С със стандартния непегилиран интерферон, който се поставя три пъти седмично). Това наистина е много стряскащо според мен и дори подсъдимо. Той приема това на доверие, и едва по-миналата година случайно разбира че има възможност за лечение по интерфероновата програма на НЗОК, което ще му даде шанс. Минава през цялата процедура - изследвания, биопсия и т.н., и след период година и половина му се отпускат лекарства. Лечението му започна сравнително добре. Поддържахме връзка и той споделяше как се чувста, какви са му показателите, сравнявахме ги с мойте и т.н. Изглеждаше че всичко върви нормално за такова лечение. На четвъртия, месец ми каза че се е разболял от грип. От тогава не се бяхме чували докато след около две седмици разбрах че лечението му е преостанувено. Веднага направих аналогия с грипа, че е възможно да се е чувствал много зле и заради това да са му спрели лекарствата. Оказа се обаче че в рамките на една седмица се е чувствал освен физически, и емоционално много зле, сподели че е имал мисли за самоубийство, които не може да контролира. Казва още че това състояние го свързва с появата на грипа. Веднага се е свързал с лекаря си и след консултация му спират лечението, което е било с продължителност точно четири месеца.

Лично аз силно се надявам въпреки че не е изкарал целия курс, да има ефект и то положителен.

« Последна редакция: Февруари 03, 2008, 12:50:42 от Radoslav Rusinov »

Неактивен desi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 120
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Предсрочно завървено лечение
« Отговор #1 -: Февруари 02, 2008, 23:52:35 »
Дано има успешен край, макар че съм чула че лечението трябва да продължи поне 6 месеца за да има ефект и не трябва да се прекъсва.  Шансовете за излекуване не са много големи, но дано ! Депресията е най лошият страничен ефект и именно за това човек не трябва да остава сам в периода на лечение за да има кой да го подкрепя и да не му идват такива мисли за самоубийство.

Неактивен nevron

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2008, 03:05:15 »
Това наистина е подсъдимо, дето лекарят ти казва, че хепатита е до живот и не се лекува. На мен съ6то така ми казаха преди 4 години и ето, че сега когато разбирам, че има лечение аз трябва да променя всичките си планове за бъде6тите поне 2 години. Идиоти.
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен irka

• усмихната
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2008, 05:34:48 »
Дано лечението да е имало ефект! Много неприятно! Всъщност не мога да преценя добре ли е, че са му го спряли или не! Нещо се раздвоявам! Не е ли можело да се консултира с психотарапевт, но да продължи лечението?  Дано не е било напразно!

Неактивен niki

• Профил
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2008, 11:06:59 »
Пропуснах да спомена, че е с хепатит С, генотип 3. Тоест оставаха му два месеца, или иначе казано 8 апликации.
И аз бях "раздвоен" относно това. Чудя се и защо не е пробвал с намаляване на дозата. Той просто не е могъл да издържи повече. Едва ли психотерапевта може да направи нещо същвствено, в смисъл такъв че това състояние е провокирано директно от интерферона.
Сега се чувства добре иначе.

Неактивен desi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Февруари 03, 2008, 11:45:07 »
Съгласна съм че под въздействие на интерферона може да се  чувстваш доста зле както физически така и психически, но все пак си е заслужавало да потърси помощ - дори и от терапевт, стига да издържи още два месеца. И без това толкова трудно се отпуска това лечение и толкова много се чака.....Ако се не е излекувал надали ще има втори шанс да му отпуснат лечение....или ще трябва да си го заплати, а това не на всеки е по джоба...

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Предсрочно завършено лечение
« Отговор #6 -: Февруари 03, 2008, 13:05:48 »
Ники, благодаря за споделената информация!
Дано да е полезна на всички, които ще започнат лечение.
Това поставя под дискусия въпроса за поставянето на противогрипна ваксина по време на лечението. Това е и официалната препоръка, която съм чел, макар че аз например нарочно не си поставих ваксина по време на лечението, въпреки че бях чел обратното. Просто лекуващия ме лекар ми каза да не си слагам, тъй като заради интеферона защитните сили са достатъчно големи, за да се справи с евентуален грип. За мен мнението на лекаря, на който имам доверие, е много важно и затова му се доверих.
Този случай обаче е потвърждение, че може би все пак има възможност човек да се разболее от грип по време на лечението, въпреки интерферона.
Специално за психологическия проблем на твоя познат - един от страничните ефекти на интерфероновото лечение са това, че има регистрирани опити за самоубийство. Затова лекарското наблюдение е много важно. В случая явно разболяването от грип по някакъв начин е предизвикало тези мисли и е катализирало този страничен ефект, но това в крайна сметка е било, защото той е бил на лечение.
В такива случаи не може да помогне психолог, просто лечението трябва да бъде спряно, за да не се стигне до много по-тежки последствия.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2008, 14:14:04 »
Аз пиша от позицията на наблюдател!Ние страшно се притеснявахме от предупрежденията в листовката на РЕАЛДИРОН!Там си пишеше:повишаване склонността към самоубийство,и понеже моя мъж си е"луд"(добре ,че го няма да ме види какво пиша)той ми каза:ако наистина ме видиш,че ще скачам,гледай да ме засилиш,че да не се мъча много!Това в кръга на шегата,но зотова на листа от прегледа от специалист,още преди инт.лечение пишеше "не се нуждае от консулт с психотерапевт".И тогава мъжа ми каза :Видя ли ,докторката не ме мисли за луд,както ти!А за грип се учудвам,всички твърдат че интерферона е многократно по силен от противогрипна ваксина!

Неактивен desi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 03, 2008, 16:23:13 »
За противогрипната ваксина на майка също отказаха да и я сложат точно защото интерферона имал такъв ефект. Но да ви кажа през периода на лечението и имаше чести грипоподобни реакции - казвам грипоподобни защото лекуващия не ги определи като грип - при нея най често се появяваше доста остра кашлица.

Неактивен nevron

• хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
« Отговор #9 -: Февруари 03, 2008, 17:44:33 »
Хваща ме страх, наистина. Аз съм с лабилна нервна система, хора! ...а лечението ми ще трябва дапродължи 1 година...
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен niki

• Профил
« Отговор #10 -: Февруари 03, 2008, 18:00:27 »
Неврон, не се притеснявай излишно. Имай в предвид че това са от-най редките странични ефекти! Сигурен съм че ще се справиш, щом си преминала всичко това до сега. И това че казваш че си с лабилна нервна система според мен не е показател. Човекът за който разказах е доста силен психически иначе. Смея да твърдя че е по-силен от мен.
Смело и без колебания!

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #11 -: Февруари 03, 2008, 18:13:54 »
Доста се стреснах като прочетох, че  при някои има склонност към самоубийство, не за друго , ами сестра ми е много склонна към депресивни състояния. Явно наистина около лекуващия се трябва да има човек, който да го подкрепя! При което се сетих Невррон, ти сама ли си ? Има ли на кого да се опреш? Ако искаш ми пиши лично

Неактивен nevron

• хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
« Отговор #12 -: Февруари 03, 2008, 20:08:21 »
АЗ вече писах за това, че съм с приятелят си в Испания, но той не ме подкрепя особено в това ми начинание. За това и мисля все още, дали няма да е по-добре по време на лечението да се разделим за известно време. Ще го реша, има време още 4 седмици до рецептата, мисля.
Поздрави!
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #13 -: Март 09, 2008, 19:38:34 »
Невронка,
и на мен преди три години ми казаха, че с вируса вече сме приятели и така ще си я караме , само да пазя диети и така до живот./Това беше инфекционист, зав.отделение/
Как да не им разбиеш мутрите!?  >:(

Радо, ако искаш изтрий горенаписаното ама ако знаеш още какви изрази напират......... :-[

А за това момче си мисля, че е трябвало да взема някакви антидепресанти и да продължи лечението.Дано да е имало ефект.Всички заслужават да излязат от този ад чисти.

Сега се сещам, че не съм поздравила Радо!Честито!Ти заслужаваш най-много.Щеше да е много нечестно
човек като теб да не получи желания резултат.То май в живота страдат добрите хора.Затова много се радвам за теб.Продължавай да се грижиш за нас! ::)

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #14 -: Март 09, 2008, 23:47:20 »
Сега се сещам, че не съм поздравила Радо!Честито!Ти заслужаваш най-много.Щеше да е много нечестно
човек като теб да не получи желания резултат.То май в живота страдат добрите хора.Затова много се радвам за теб.Продължавай да се грижиш за нас! ::)

Благодаря ти! Ще продължавам, разбира се, и то с удоволствие! 8)
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007