Така и така съм се разписал днес поне и на въпроса за стойностите на ензимите да ти отговоря.
Те са функция на много неща - храна, алкохол, реакция при вирусни инфекции, медикаменти и т.н.
Когато са много повишени 5-10-15-20 пъти над норма говорят за активен хепарен процес, или възпаление на дроба. В зависимост от стойностите им може да се предположи и вероятната причина, но това почти винаги е в комбинация с други кръвни показатели.
Твоите се близки до нормата (ако нормата е 31), но това не означава, че всичко е наред. Точно обратното, идва един момент, когато дроба може да е адски увреден и ензимите да са в норма. Абе луда работа......
За това ти написах да посетиш читав доктор. Нещата са комплексни и индивидуални. Само добър лекар може да направи цялостна оценка и да каже дали има проблем или няма, и ако има какво трябва да се предприеме.
Има и съответната апаратура и процедури, с които да се оцени състоянието на черния дроб - ехограф (мисля си че 90% от лекарите не разбират какво виждат), контрастен томограф, ЯМР, fibroscan, биопсия...........
Все скъпи и надеждни методи.
Айде,
толкова от мен, че стана ракиено време.....
Поздрави,
Е.