Автор Тема:  Viekirax и Exviera (Viekira Pak) е включен в Позитивния списък на Здравната каса  (Прочетена 19374 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
18.11.2015 г., гр. София. Комбинацията от ново поколение Viekirax и Exviera (регистриранa като Viekira Pak в Америка) на фармацевтичната компания AbbVie влезе официално в Позитивния списък на България. Това е дългоочаквано събитие, което дава шанс на хората, при които стандартната интерферонова терапия не дава резултат или е противопоказна, да постигнат пълно излекуване в рамките на 3 месеца (за пациенти без цироза). Необходими са нови критерии за отпускане на безинтерфероновите терапии, като те предстоят да бъдат написани от експерти от Здравната каса и гастроентеролози. Поради това, лечението на първите пациенти се очаква да започне най-рано през първата третина на 2016 г. С предимство ще бъдат тези, които са в тежко състояние.

Цялата новина може да прочетете на сайта ни: Viekira Pak за лечение на хепатит С, генотип 1 е включен в Позитивния списък на Здравната каса или пък в страницата ни във Фейсук: Сдружение ХепАктив

Край на месеците слухове и догадки. Истина е! Ще има безинтерфероново лечение през 2016 г.  :party:

И нека коментарите започнат сега :)

« Последна редакция: Ноември 19, 2015, 08:34:35 от Силвана Лесидренска »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Аника

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
 :turkeydance:

Такааа, до тук добре! Всичко е чудесно :)
Сега очакваме и НЗОК бързичко да напишат критериите!
И после успешно лечение на всички :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Irena Pencheva

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит C
А тези който са с цироза с какво ще се лекуват? И  са минали две терапии.За тях какво лечение ще има?

• Global moderator
    • Профил
Това е лечение, подходящо за хора с компенсирана цироза. Както споменах в статията, чакаме новите, написани критерии.

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
Прекрасна новина. Откога я чакаме. Значи може и да се спасим.  :smile: :clap:

Надявам се да се случат по бързо нещата.

Неизлекувани пациенти минали двете терапии (Интерферон+ Рибаварин  и   Интерферон+Рибаварин+Боцепревир)
им остава като спасение само това лечение.

Предполагам, че едно от условията за сигурно одобрение е да си неизлекуван  и преминал през двете терапии.

Имам въпрос. Компенсирана цироза!  Самото понятие как се дефинира?  Течностите не се задържат в организма и черния дроб все още успява да ги обработи на 100% без да се получават отоци в краката или асцит- това ли е?

Аз лично съм ЧАЙЛД А.

« Последна редакция: Ноември 19, 2015, 19:52:56 от preslav1980 »

Неактивен emo_t

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 36
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Преслав,
Разбирай:
1. Няма асцит
2. Без ступор или кома следвствие на ХЕ
3. Без случай на кървене от хранопровод, стомах

Това е според AASLD
Как ще го тълкува ЗК е друга бира.

На теб лично ти желая да си под #1 в списъка! А и на всички нуждаещи се също да са включени!
Успех.

• Global moderator
    • Профил
Поне аз доколкото знам, разликите са, че при компенсираната няма асцит, няма кървене от вариците, и ако има енцефалопатия, то тя е лека. При пациент с декомпенсация имаме асцит, може да получи кръвоизлив от вариците и тежестта на енцефалопатия е по-изразена.
Пациенти в тежко състояние (цироза) следва да получат първи лечението, така че всеки който е в тази позиция, има реален шанс да е от първите минали лечението. Както обаче съм написала, ще мине време, докато станат готови критериите на Касата. Междувременно не пречи всеки пациент да пише до Касата с благодарност за приетото лечение и с въпрос от кога реално ще стане реимбурсирането? Макар че съм наясно, че изключително малко пациенти ще си направят този труд да пишат, все пак искам да го спомена като вариант да се напомни на Касата, че има спешни пациенти, които нямат време да чакат.

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
Освен с благодарност към Касата, пациентите могат и да питатат какво става с другата терапия - Харвони.
Дано да греша, но съм останала с впечатление, че за пациенти с неуспешна терапия с протеазен инхибитор (Боцепревир и Телапревир) са подходящи за терапия с Харвони, както и пациенти с цироза Чайлд В и С.
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Irena Pencheva

• Немедицинско лице
    • Профил
Ани мислиш ли. че щом са одобрили на АБВИ ще се одобрят и на Харвони?А и да пишем кой ще ни отговор.Едва ли ще има 2016г друга терапия може би но по нататъка ще има.Незнам но пак ще има ходене по мъките.

• Global moderator
    • Профил
Идеята е Касата да знае, че има пациенти, които чакат Харвони. Не може песимизма ти, че никой няма да ти отговори, да е причина да не правиш нищо. Ако един на десет пациента заяви гражданската си позиция пред Касата, повярвай ми, ще окаже влияние.

Неактивен Аника

• генотип 1
    • Профил
Ирена,
Силвана вече ти е отговорила.
Да! Да, мисля че има смисъл да се пише от пациентите.
Ако не се полагат усилия, няма и резултати.
Без писания, без изявявания на позицията на пациентите, без даване на гласност на проблемите, можеше дори и тази терапия да я нямаме!
Така че, явно има смисъл.....

Неактивен Irena Pencheva

• Немедицинско лице
    • Профил
Напишете адреса на здравната каса в София,до където да напишем благодарствено писмо и естествено да запитаме за лечение на Харвони.

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
Сега прочитам страхотната новина - браво, все пак отговорността надделя!  :congrats: Нова безинтерферонова терапия, която преди 5-6 години ми се струваше хипотетично чудо, вече е реалност, достъпна и за българи. Сигурна съм, че за последното имат голяма заслуга и активните ръководители на пациентските организации, затова ви благодаря  - както за информацията, така и за усилията! Нормално е най-тежките случаи да са с предимство, дано да стигне бързо до тях, и се надявам все пак и такива само с едно неуспешно лечение да имат шанс, а в не-дълъг период и всички заразени от вируса.  Логично би било при наличие на много по-леко и успешно лечение да не се минава вече през кошмара на интерферона. За целта трябва и цената му падне по-бързо - все още остават доста условия, но голяма крачка е направена!  Относно писането на писма - както казах - на разположение съм.

• Global moderator
    • Профил
Адрес НЗОК:
ул. „Кричим“ 1, София, на вниманието на д-р Глинка Комитов

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
Днес говорих с д-р Желева.

Тя  сподели, че терапията на АБВИ не е предназначена за хора преминали през лечение с
тройната комбинация (  Интерферон+Рибаварин+Боцепревир) . Пак чакаме  :angry3: :angry3: :angry3:.

Когато сме лекувани с тройната комбинация вирусът мутирал.

За нас предполагам  е терапията на ХАРВОНИ.

В поста на  Аника :
Ще споделя моя опит и мнение, с които не ангажирам никого :)
Когато търсех какви бяха опциите, след моето второ неуспешно лечение с Боцепревир попадах на следната информация:
Боцепревирът е протеазен инхибитор първо поколение  (NS3A/4A). В терапията на АбВи, която до момента е единствената влязла в Позитивния списък безинтерферонова терапия в България има протеазен инхибитор, бил той и от по-ново поколение. Т.е. при неотговорили пациенти на терапия с (Боцепревир  или Телапревир) има развита резистентност.
Има вероятност и то не малка, тези пациенти да отговорят, но няма официални данни. Предвид, че терапиите са много нови, не са събрани все още данни за такива случаи. Информацията, която съм срещала беше, че се предполага, наблягам на предполага, че за около две години тези мутации изчезват. Със сигурност моля думите ми да не се приемат на 100 %, а да зададете въпросите към лекарите, които ви следят, защото може да има нови данни. При терапията с Харвони няма NS3A/4A инхибитор и заради това (така бях чела и така ми беше отговорено), където и когото съм питала, че или трябва да са минали две години от  Боцепревира или че за мен ще е подходяща друга терапия, в която няма протеазен инхибитор. Дано съм била полезна.
МОЛЯ ви, консултирайте се със специалист!

се говори нещо за евентуалните причини.

Вече незнам ако са минали 2 години след лечение дали и АБВИ е подходяща.

Нека по компетентните се включат в дискусията, защото това мисля е важно особено за хора който са на кръстопът дали да започнат лечение с Боцепревир.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007