Автор Тема:  Лечение с интерферон при имунни заболявания  (Прочетена 14490 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Теодор

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 89
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте,

Някои да е срещнал дали се прилага лечение с интерферен при имунни заболявания? Това, което успях да намеря е:

Тема: Лечение при ревматоиден артрит http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=28.0

Chronic Hepatitis C: Current Disease Management  http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/chronichepc/
Цитат
Contraindications to peginterferon therapy include severe depression or other neuropsychiatric syndromes, active substance or alcohol abuse, autoimmune disease (such as rheumatoid arthritis, lupus erythematosus, or psoriasis) that is not well controlled, bone marrow compromise, and inability to practice birth control. Contraindications to ribavirin and thus combination therapy include marked anemia, renal dysfunction, and coronary artery or cerebrovascular disease, and inability to practice birth control.

Накратко тук пуше, че НЕ може да се прилага при автоимунни заболявания ако НЕ са контролирани, а не, че е забранено по принцип. Ще съм много благодарен ако някои сподели своя опит.

Поздрави,
ТД

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Лечение с интерферон при имунни заболявания
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2008, 13:20:39 »
Има заболявания,при които интерферона е противопоказан,но това лекар трябва да ти обясни!Що се отнася до интерферонІРеалдирон(това е т.нар. стандартен,непегилиран),той се прилага с особено внимание при пациенти с ъс сърдечно съдови заболявания,с нарушени функции на центр.нервна с-ма,при пациенти с нарушена бъбречна ф-я и при хора податливи на автоимунни заболявания!Моя съпруг(с хрон.хеп.В) се лекува с този ИНТ. и въпреки ,че има нарушен глюкозен толеранс(начален диабет тип 2)вече втори курс на лечение му отпуснаха!Може би ,ако споделиш какво имаш предвид (заболяването си)ще се намерят и други да те посъветват!
Поздрави,Теди!
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Теодор

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 25, 2008, 14:03:49 »
Здравей Теди,

Реагирам на HLA-B27 позитивен (това е един сладък ген за незапознатите). Видими промени на КАТ в санкроилиата (вероятно се касае за Бехтерев - недоказано, но силно вероятно) и Реактивен артрит/Синдром на Райтер (пак в сеферите на предположенията, но силно вероятно), който беше провокиран от инфекция с Хламидия (това май е ясно :). То тия работи вървят в пакет, но е напълно вероятно да има и някое друго от групата, за което съм асимптоматичен (засега). Сега чакам повторни и изследвания за автоимунен хепатит, но имам и от преди две години и съм невероятно щастлив, че тогава бяха отрицателни. СУЕ и ЦРП сега са в норма, което е супер.

Намерих, че за автоимунен Хепатит е абсолютно противопоказно. За артритната група прочетох, че трябва да е под лекарско наблюдение и да е контролирано (ремисия).

Ще бъде супер ако някои може да сподели своя опит и да препоръча лекар доказан с опит в такива случаи.

Поздрави,

ТД

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2008, 00:51:29 »
Здравей,
не знам за конкретен лекар, който да е специализирал в такива случаи. Във форума се сещам за двама потребители с автоимунни заболявания, които не могат да започнат лечение: Ирка и ios57. Можеш да си пишеш и с някой от тях, за да си обмените информация.
Според мен варианта е да се насочиш към някои от сериозните специалисти в тази област, те със сигурност имат и някакъв опит с такива пациенти. България е прекалено малка, за да специализира някой от тях точно в тази област.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 19:05:07 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #4 -: Февруари 27, 2008, 17:12:47 »
Здравей!

Аз имам автоимунно заболяване на щитовидната жлеза - Теоридит на Хашимото.  На практика  жлезата ми не функционира и й поддържам функцията с хормони които пия всеки ден. Имам Хепатит С. Когато ми го диагностицираха, поисках лечение, и изтъкнах това, че според ендокринолозите, аз нямам щитовидна жлеза, и няма какво да увредя при провеждането на лечение с интерферон. Ще я следя изкъсо, и ще си регулирам хормоните непрекъснато по време на лечението, но ... Има едно голямо НО! 

Първо в България имаш ли автоимунно заболяване, независимо какво, Здравната каса няма да ти отпусне лечение. Не се отпуска лечение на хора с автоимунни заболявания. Лекаря това ми каза, че дори той да ми напише протокол за лечение, от Здравната каса няма да ми го отпуснат.

Второ, човек който има едно автоимунно заболяване е предразположен за още такива. Провеждането на лечение с интерферон на човек с автоимунно заболяване, може да отключи още други автоимунни заболявания, които хич не са за подценяване и могат да доведат до фатален край за пациента. Лекаря /става дума за доц. Кацаров от ВМА/  ми обясни, че лекувайки ме в този момент, в това ми състояние, с това лекарство, те и аз, ще рискуваме много повече живота ми, от това да си стоя с Хепатита. Хепатита е болест която бавно се развива. Мога да си го нося до края на живота ми. По-безопасно за момента е, да си живея с него и да изчакам /надявам се не много дълго/ появата на ново лекарство с което ще мога да се лекувам, от това да се подложа на лечение с интерферон.  Той, сподели още, че в началото са направили опит и са лекували пациенти с автоимунни заболявания, и последиците са били страшни, дори фатални за един от тях.  :(

Така че, както ми обясни той, млада съм, Хепатита не е напреднал, нямам увреждания. Ще рискувам живота си и здравето си, ако се подложа на това лечение сега. Мога да си изкарам още 10тина и повече години, а се надявам, че дотогава ще има вече подходящо лекарство. Все пак това е нова болест и тепърва ще се пускат лекарства които да й влияят.

Аз се поразчетох из нета за автоимунните заболявания, и честно казано, това което прочетох ме поизплаши. Така че аз на този етап няма, а и не искам, да се подлагам на лечение с интерферон.

Може би ако състоянието ми беше критично, в следствие на Хепатита, бих рискувала и бих се подложила на лечение, но при положение, че всичко за момента е нормално, не бих се лекувала. Още повече, че съм с Хепатит С тип 1, и ще трябва да се лекувам 1 година, което е прекалено дълъг период, за да рискувам.

Поздрави!
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 17:16:15 от irka »

Неактивен Теодор

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2008, 20:07:38 »
Здравейте,

Мерси за информацията. Не звучи окуражаващо, но ще чакам да видя какво ще каже моя лекар. Наистина става заплатено, тъй като АгMa (SMA) ми излезе положителен. Наистина шансовете не са добри, но е препоръчително изследването да се повтори след 2-3 седмици (може да има и моментен характер). Междувременно успях да се поразровя из нета и ето какво открих:

* Интерферона е противопоказен при автоимунен хепатит.
* Прилагано е лечение с интерферон на хора с (някои!) автоимунни заболявания. Действително може да се стигне до летален край. Все пак е възможно с голям риск от усложнения.
* Изследвания показват, че при голям брой хора с хроничен Хепатис Б и Ц се развиват автоимунни тела (АНА,АМА,АгМа, ТМА.. - сумарно към 40-50%, главно АгМА, АНА) без те да имат клинична картина за автоимунно заболяване. Причината е най-вероятно свръх чувствителност на имунната система от непрекъснатат борба с вируса. Шансовете на тези пациенти при терапия с интерферон са значително по-малки.

Е поне има една добра новина. Нямам Хепатит Б и ваксината работи :)

Поздрави,

ТД

Неактивен migle

• Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #6 -: Февруари 28, 2008, 08:36:57 »
Здравей, Теодоре
Не мислех да пиша, но реших, че това което знам ще ти е от полза.
Когото бях в болницата за биопсията с мен беше и една потребителка от форума ios57 (виждам, че си прочел темата и).Тя имаше притеснения заради ревматоидния артрит дали ще и напишат протокол.
Бях с нея в кабинета на Чернев когато го попита дали тава е проблем и той и каза, че даже интерферома може да повлияе добре на заболяването и един вид ще наблюдават как деиства и в такива случаи.
Надявам се тя скоро да влезе във форума и да ти отговори по подробно.
Дано да съм ти била полезна с тази информация.

Поздрави
Миглена

Неактивен nevron

• Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #7 -: Февруари 28, 2008, 09:37:49 »
Здравейте!
Много говорите за тез автоимунни заболявания, та взех да се чудя дали аз нямам някое такова. Въпроса ми е, как да разбера дали имам или нямам?
Поздрави!
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен Теодор

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 28, 2008, 10:07:07 »
Здравей Миглена,

Аз също попаднах на информация, че се събират пациенти за клинични изпитания на интерферона при ревматоиден артрит. Това само по себе си не означава нищо, но ще се поровя още по темата. Приятно съм изненадам, че проф. Чернев е запознат с тези нови изследвания.

Поздрави,

Деян

Неактивен Теодор

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Февруари 28, 2008, 10:22:48 »
Здравейте!
Много говорите за тез автоимунни заболявания, та взех да се чудя дали аз нямам някое такова. Въпроса ми е, как да разбера дали имам или нямам?
Поздрави!

Привет,

Автоимунните заболявания (Диабет примерно) са множество различни типове с различни клинични прояви и се правят определен набор от кръвни тестове за специфични антитела (АНА,АМА,АгМА,Анти - Sm,Ревма фактор,Анти - двДНК, Анти-кардиолипинови ат, ...), но доказването си е малко трудничко освен при тежки случай. През последните години се забелязва тенденция към силно засилване на автоимунните заболявания в индустриално развитите страни, докато при развиващите се тенденцията не се е променила. Тоест, колкото по-нехигиенично живееш, толкова шанса да имаш такова заболяване е по-малък. Аз лични мисля да ставам селски 8).

Поздрави, ТД

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #10 -: Февруари 28, 2008, 10:57:20 »
Би ли разяснил,какво точно значат тези съкращения-АНА,АМА,АгМА,ТМА, кога ти ги правят и изобщо за лечението на хрон.хепатит ли имат значение или за нещо друго?

Неактивен irka

• усмихната
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #11 -: Февруари 29, 2008, 06:47:25 »
Автоимунните заболявания са много и различни. За всяко се правят различни кръвни изследвания. Не могат да се обобщат с няколко!

nevron, споко, нямаш автоимунно заболяване! Ако имаше нещо, щеше да имаш симптоми, от там щяха да ти пуснат изследвания и да се разбере какво е. Няма начин, да имаш някакво заболяване /освен хепатита очевидно/ и да не разбереш. Всяко автоимунно заболяване си има характерни симптоми, които хич не са незабележими!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007