Здравей!
Аз имам автоимунно заболяване на щитовидната жлеза - Теоридит на Хашимото. На практика жлезата ми не функционира и й поддържам функцията с хормони които пия всеки ден. Имам Хепатит С. Когато ми го диагностицираха, поисках лечение, и изтъкнах това, че според ендокринолозите, аз нямам щитовидна жлеза, и няма какво да увредя при провеждането на лечение с интерферон. Ще я следя изкъсо, и ще си регулирам хормоните непрекъснато по време на лечението, но ... Има едно голямо НО!
Първо в България имаш ли автоимунно заболяване, независимо какво, Здравната каса няма да ти отпусне лечение. Не се отпуска лечение на хора с автоимунни заболявания. Лекаря това ми каза, че дори той да ми напише протокол за лечение, от Здравната каса няма да ми го отпуснат.
Второ, човек който има едно автоимунно заболяване е предразположен за още такива. Провеждането на лечение с интерферон на човек с автоимунно заболяване, може да отключи още други автоимунни заболявания, които хич не са за подценяване и могат да доведат до фатален край за пациента. Лекаря /става дума за доц. Кацаров от ВМА/ ми обясни, че лекувайки ме в този момент, в това ми състояние, с това лекарство, те и аз, ще рискуваме много повече живота ми, от това да си стоя с Хепатита. Хепатита е болест която бавно се развива. Мога да си го нося до края на живота ми. По-безопасно за момента е, да си живея с него и да изчакам /надявам се не много дълго/ появата на ново лекарство с което ще мога да се лекувам, от това да се подложа на лечение с интерферон. Той, сподели още, че в началото са направили опит и са лекували пациенти с автоимунни заболявания, и последиците са били страшни, дори фатални за един от тях.
Така че, както ми обясни той, млада съм, Хепатита не е напреднал, нямам увреждания. Ще рискувам живота си и здравето си, ако се подложа на това лечение сега. Мога да си изкарам още 10тина и повече години, а се надявам, че дотогава ще има вече подходящо лекарство. Все пак това е нова болест и тепърва ще се пускат лекарства които да й влияят.
Аз се поразчетох из нета за автоимунните заболявания, и честно казано, това което прочетох ме поизплаши. Така че аз на този етап няма, а и не искам, да се подлагам на лечение с интерферон.
Може би ако състоянието ми беше критично, в следствие на Хепатита, бих рискувала и бих се подложила на лечение, но при положение, че всичко за момента е нормално, не бих се лекувала. Още повече, че съм с Хепатит С тип 1, и ще трябва да се лекувам 1 година, което е прекалено дълъг период, за да рискувам.
Поздрави!