Автор Тема:  Хроничен хепатит Б-открит случайно при изследвания в чужбина.  (Прочетена 1765 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Наталия Николова

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
 Здравйте на всички и благодаря на създателите на този форум!
Накратко - живеем в Германия със семейството ми и при рутинни изследвания ми откриха хроничен хепатит Б. Естествено в началото беше шок! Започна се едно ровене в интернет, търсене на информация от всякакви източници. Така попаднах и тук и мисля , че от тук получих най точна и подробна информация на български. В Германия ми откриха вируса септември 2024год. Личниат ми лекар се опита всячески да ме успокои , че всичко е наред и , че животът си продължава както до сега - просто трябва да се проследява сътоянието ми. Трябваше да си запиша час при специалист, което тук е се оказа много трудна задача. Успях да си взема час за след 7 месеца... :shocked1: Естествено отново шок - как ще чакам толкова време! Но нямаш избор  - чакаш. При първите ми изследвания -

HBV-PCR quant. IU/ml. - 1030
GPD(ALAT) - 16
GOT(ASAT) - 26
Когато дойде време за прегледа ми направиха фиброскан и докторът каза , че вирусния товар е много малък и резултатите ми са отлични . И на прост език ми обясни, че имам вирус , но реално не съм болна! Черният ми дроб е супер и няма нужда да се предприема нищо. На 6 месеца кръвни изследвания, всяка година ултра звук и на две години фиброскан.
След още 7 месеца /май месец/ пуснахме отново кръвни изследвания:

HBV-PCR quant. IU/ml. - 2430
ALAT - 21
ASAT - 27

До тук това сме правили. Притеснява ме , че вирусните ми частици са се увеличили двойно и на изследванията излезе, че левкоцитите ми са под минимума - Leukoziten - 3790 при норми: 3900 - 10200
 Питам се това нормално ли е!? Тук ми е малко трудно с езика, особено с медицинските термини. Мислех да си запиша час , когато се приберем ваканция в България, за да се консултирам със специалист и ако трябва да пусна и там изследвания. Може ли да ме посъветвате дали има нужда от това при тези резултати и къде е най добре да го направя в България? И колко може да ми струва?

Поздрави на всички
Наталия :smile:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3230
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Вирусният товар не е висок, често при хепатит В е милиони/милиарди. Това обаче не винаги има пряка връзка с увреждането на черния дроб. Може вирусният товар да нарасне, но това не означава, че черният дроб се уврежда в момента или обратното-може да е ниска виремията, но да има фиброза.

При теб след като фиброзата явно е минимална (резултатът от Фиброскан), чернодробните ензими са в норма и виремията е ниска, проследяването е най-логичният вариант на този етап.

Да, можеш да повториш всичко в България, в болница Токуда прегледът с Фиброскан е около 200 лв и не се поема от ЗК.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Благодаря Ви много Силвана!
Тук , както казах ми е трудно да се консултирам  подробно за всичко с доктор, заради езика. Затова ми е ценна много всичката информация , която сте качили тук.

Дали е нормално да са ми толкова ниски нивата на левкоцитите? Четох, че при вирусни инфекции могат да се понижат. Личния лекар нищо не ме посъветва за това,но може и аз да съм пропуснала нещо. Бях доста притеснена и последният ни разговор беше по телефона, а така ми е още по трудно при превода.

• Global moderator
    • Профил
Слабо вероятно, при хепатит В който не е активен и няма увреждане на черния дроб, но в крайна сметка трябва мнение на лекар.
Вариант ли е да си направите консулт с бг лекар, когато дойдете? Аз бих отишла в Токуда с еднодневен престой по Каса (ако имате осигуровки), да ви направят всички видове изследвания. Има чудни лекари като д-р Балабанска, доц. Цонев, д-р Райков..

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Да, и аз това исках. Здравно осигорена съм, но тук в Германия.  Най вероятно ще се наложи да си платя всичко ако реша да правя нещо в България.  Затова питах колко може да ми струва.  Мисля, че само спешната помощ се поема , но ще се разровя за повече информация кога и как се плаща от здравната каса тук лечение в чужбина.
Ние по принцип сме от провинцията и ако ще оставам за 24 часа в София ще се наложи и хотел за мъжът ми, защото не ми се иска сама да пътувам. Повече от 5 часа ни е в едната посоко от родния ми град.  Това още повече ще оскъпи нещата.

• Global moderator
    • Профил
При хоспитализиране в Токуда, нищо че е по ЗК, има доплащане от около 220 лв. Там има една нощувка.
Ако изберете друга клиника, няма доплащане, но се нощува 4 дни... Затова за мен вариант е Токуда. Аз съм с хепатит В и се лекувам там от години.

Другата опция е просто да минете на платен преглед при д-р Балабанска (около 180 лв), но освен един ехограф и Фиброскан нищо няма да може да ви пусне и ще трябва всички изследвания да си направите платено, което хич не е вариант (около 400 лв).

Не мога да реша вместо вас, вие ще прецените има ли смисъл да правите втора консултация и къде.
Успех :)

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Много Ви благодаря,  това също е ценна информация за мен. Ще преценя какво да предприема. За сега съм малко по спокойна,  защото изследванията ми са скорошни и са добри. Може би най добрия вариант за мен е след 6 месеца да направя такава консултация , но тогава мога да отида с резултатите от кръвни изследвания , които ще пусна тук в Германия, защото са ми безплатни. Един фиброскан и компетентно мнение на български ще ми бъдад наистина от полза!

Много Ви благодаря Силвана!
Желая на всички да бъдете здрави...????

Неактивен Ivanova

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте,записала съм си час при д-рБалабанска,но от клиниката ми казха ,че прегледа е 260 лв не работи по здравна каса и вероятно ако решяла да ми пусне изследвания аз  ще си ги плащам.Аз съм здравно осигурен човек странно ми е защо ще  трябва да плащам ,а те не са никак евтини.Идеята ми беше да поискам от личният лекар направления но ...

• Global moderator
    • Профил
Насочете се към друг лекар, който работи по Здравна каса. Доктор Райков от Токуда приема всеки петък с направление.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007