Автор Тема:  Sebivo новият медикамент на Novartis за хепатит В  (Прочетена 15762 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Sebivo  (telbivudine)

Някой може ли да ми даде подробна информация или да ми посочи линк с такава за този продукт.  Ако ми каже и някой цената и не само на него но и на различните марки интерферон и медикаменти, които се приемат пер орално.Пък и какво мислите за него? Какви са ви очакванията?

Аз знам само, че е одобрен от китайското правителство и ЕС за най-подходящ медикамент за борбата с хепатит В.  И се приема пер орално. По-добър е от lamivudine(не знам как се произнася на бг).
« Последна редакция: Юни 18, 2007, 13:54:29 от Emanuil Denkov »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Sebivo новият медикамент на Roche за хепатит В
« Отговор #1 -: Юни 11, 2007, 14:07:24 »
За съжаление не знам нищо за лекарството, дано се намери някой който да може да сподели някаква информация от първа ръка.
Нямам информация за продукта на Roche, но открих информация за telbivudine на друга компания: Novartis Pharma Stein AG.
Ето една новина, която открих и може да е полезна: FDA Approves New Treatment for Chronic Hepatitis B in Adults
Името на лекарството е Tyzeka (telbivudine) и се произвежда се от швейцарска компания.
Цитат
Tyzeka is manufactured by Novartis Pharma Stein AG, Stein, Switzerland and marketed and distributed by Idenix Pharmaceuticals, Inc., Cambridge, MA.
Ето сайт за Tyzeka, който се поддържа от фирмата разпространител Idenix Pharmaceuticals: https://www.tyzeka.com/
А този документ от сайта им съдържа много подробна информация за лекарството: TYZEKA™ (telbivudine) Tablets
Сайта не е напълно готов, но всеки който иска може да се абонира и да бъде информиран по email в момента, в който сайта стане пълнофункционален.
Засега обаче не успявам да открия представителство на Idenix за България, най-вероятно нямат. Но относно цената според мен можеш да получиш информация ако се обадиш на горешата телефонна линия, която са оставили на сайта: TYZEKATM—Reimbursement Information.
Относно цените на интерфероновото лечение, цената на седмица е поне около 700-750 лева по мои груби сметки. По принцип интерферона е скъпото лекарство, рибавирина е по-евтин. Когато бях на лечение и взимах лекарствата се поинтересувах колко струва интерферона /в моя случай беше Peg-Intron на Schering-Plough/ и аптекаря погледна в цените и ми каза сума между 550 и 600 лева, но не мога да ти я цитирам точно. Така, че това прави към 3000 лева на месец за лекарства, ако си на интерфероново лечение. Заради това и беше този голям проблем с лекарствата, които здравната каса не искаше да плаща. Ако тя не плаща за лечението,  почти никой в България не би си и помислил за лечение.
« Последна редакция: Юни 11, 2007, 14:22:45 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #2 -: Юни 11, 2007, 14:21:12 »
Всъщност сега малко повече неща ми се изясниха, ето откъде идва Sebivo:
Цитат
SEBIVO(R) (Telbivudine) Approved in China as New Treatment Option for Patients with Chronic Hepatitis B
...
Telbivudine is called TYZEKA in the United States and is called SEBIVO in all other countries.
...
Много добър и детайлен документ, който намерих на български, явно подготвен от Roche България: Sebivo, INN-Telbivudine - КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА
Ето малко извадки от него /целия документ е 26 страници/:
Цитат
...
4.2 Дозировка и начин на приложение
Лечението трябва да бъде започнато от специалист с опит в лечението на хроничен хепатит B.
Възрастни
Препоръчваната доза Sebivo е 600 mg (една таблетка) веднъж дневно, приета през устата с или без храна.
Продължителност на лечението
Оптималната продължителност на лечението не е известна. Прекратяване на лечението трябва да се обсъжда както следва:
• при HBeAg-позитивни пациенти, лечението трябва да се прилага най-малко до постигане на HBe сероконверсия (загуба на HBeAg и загуба на HBV DNA с детекция на анти-HBe в две последователни серумни проби през период от най-малко 3-6 месеца) или до постигане на HBs сероконверсия, или загуба на ефикасност.
• при HBeAg-негативни пациенти, лечението трябва да се прилага най-малко до постигане на HBs сероконверсия или до поява на доказателства за загуба на ефикасност.
...

4.4 Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба
Тежките остри екзацербации на хроничен хепатит В са сравнително чести и се характеризират с преходно повишаване стойностите на серумния АЛАТ. След започване на противовирусното лечение при някои пациенти могат да се повишат стойностите на серумния АЛАТ докато серумните нива на HBV ДНК могат да паднат (вж. точка 4.8). Изминават средно 4-5 седмици до появата на екзацербация при пациентите лекувани с телбивудин. Като цяло, преходно покачване нивата на АЛАТ настъпва по-
често при HBeAg-позитивни пациенти, отколкото при HBeAg-негативни пациенти. При пациенти с компенсирано чернодробно заболяване, това покачване на серумния АЛАТ не се придружава от покачване нивата на серумния билирубин или от други признаци на чернодробна декомпенсация.
Рискът от чернодробна декомпенсация и последваща екзацербация на хепатита, може да бъде завишен при пациенти с цироза. Поради тази причина пациентите трябва да бъдат стриктно проследявани.
Екзацербации на хепатита се съобщават също при пациенти, които са преустановили лечението на хепатит В. Покачването на нивата на АЛАТ след лечение обикновено е свързано с покачване на нивата на серумната HBV ДНК и повечето от тези случаи са самоограничаващи се. Въпреки това, има и съобщения за тежки и понякога фатални екзацербации на заболяването след лечение. Ето защо, чернодробната функция трябва да се проследява редовно, както клинично, така и лабораторно за
поне 6 месеца след преустановяване на лечението на хепатит B.
При приложение на нуклеозидни/нуклеотидни аналози се съобщава за настъпване на лактатна ацидоза (при липса на хипоксемия), понякога фатална и обичайно свързана с тежка хепатомегалия и стеатоза. Тъй като телбивудин е нуклеозиден аналог, този риск не може да се изключи. Лечението с нуклеозидни аналози трябва да се преустанови при бързо покачващи се стойности на аминотрансферазите, прогресираща хепатомегалия или метаболитна/лактатна ацидоза с неясна
етиология. Безобидни стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и коремна болка могат да са белези на развиваща се лактатна ацидоза. Тежките случаи, понякога с фатален изход, се свързват с панкреатит, чернодробна недостатъчност/чернодробна стеатоза, бъбречна недостатъчност и по-високи нива на серумния лактат. Предписването на нуклеозиден аналог трябва да става с повишено внимание при всеки пациент (особено жени с обезитет) с хепатомегалия, хепатит или други известни рискови фактори за чернодробно заболяване. Тези пациенти трябва трябва да бъдат стриктно
проследявани.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 11, 2007, 23:58:00 »
Извинявам се за объркването но просто съм живял в Базел и заводите на Hoffman la Roche и Novartis са едни до други и бях чул че са се обединили, което доколкото проверих не е така. Продукта е на Новартис и ти благодаря много.
« Последна редакция: Юни 26, 2007, 13:39:18 от Emanuil Denkov »

• Профил
    • My Home Page
Re: Sebivo новият медикамент на Novartis за хепатит В
« Отговор #4 -: Юли 02, 2007, 12:10:47 »
Всички, които се интересуват по-детайлно от Sebivo, могат да се обърнат към представителството на Novartis за България:
Novartis Pharma Services Inc. - България
Тел.: +359 2 489 98 28

Характеристиката, която цитирам по-горе: Sebivo, INN-Telbivudine - КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА, всъщност явно е подготвена от българското представителство на Novartis, а не от Roche /моя грешка/.

Поздрави,
Радо

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • хепB
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 02, 2007, 18:52:03 »
Само да спомена, че се обадих и ми казаха:"Медикаментът е наскоро одобрен и цена ще бъде образувана едва след 5-6 месеца" а при въпроса дали ще има преговори със здравната каса ми казаха:"Ще водим преговори със здравната каса, но на по-късен етап".

Неактивен jabber

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 18
    • Профил
« Отговор #6 -: Юни 04, 2008, 13:23:02 »
Само да спомена, че се обадих и ми казаха:"Медикаментът е наскоро одобрен и цена ще бъде образувана едва след 5-6 месеца" а при въпроса дали ще има преговори със здравната каса ми казаха:"Ще водим преговори със здравната каса, но на по-късен етап".

Здравейте, и аз се обадих, отговорът беше, че медикаментът вече е достъпен за покупка в аптечната мрежа. Цената за едномесечен курс за момента е 1200лв., като скоро ще бъде намалена на 900лв. Яснота дали ще бъде отпускан по здравна каса ще има най-рано септември месец.

Объркан съм, цената е висока, а и вече 10 дни вземам Ламивудин ...

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #7 -: Юни 04, 2008, 17:40:27 »
Благодаря ти, че сподели информацията! Това е хубава новина, дано и скоро Здравната каса го включи в списъка с лекарства за лечение на хепатит B, които тя заплаща.

Поздрави,
Радо

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #8 -: Юни 04, 2008, 19:35:28 »
Обикновено касата отпуска най-евтиното лекарство - така, че може би следващата година ще може да се изписва безплатно. Отзивите за медикамента са много добри.

листовка на лекарството http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=771.0

Неактивен danihaleva

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #9 -: Септември 29, 2008, 12:41:43 »
Здравейте,има ли вече информация за медикамента дали ще се отпуска от касата и каква е настоящата му цена в аптеките.Дали е възможно да се покрива част от цената му от социални грижи,ако пациента е минал ТЕЛК?
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #10 -: Септември 29, 2008, 14:18:36 »
В края на юли,веднага след ПСР резултата на моя мъж ,попитах в Новартис за Себиво!Отговориха ми ,че цената му е 1210лв., с тенденция да стане до 1-2 месеца 920лв.Употребява се ,обаче от 1-3 години,което прави покупката му бреме за средностатистическия българин!Доколкото си спомням,има подадена заявка в комисията по позитивния лекарствен списък,рещение може да има след като спре подаването на документи от кандидатите!Евентуално до края на годината може да има някакво решение,което да влезе в сила от следващата година!

А в аптеките дори и да го няма в Новартис може да се поръча!Радвам се за хората ,които биха си позволили този продукт!

Съмнявам се Соц.грижи да имат такава екстра!
за информация:В германия пациентите се лекуват с този препарат от тази година!Дано бързо ги стигнем!

http://www.preisroboter.de/ergebnis5200011.html Тук могат да се видят цените,за хората ,разбиращи немски!
« Последна редакция: Септември 29, 2008, 14:53:03 от tedibon »

Неактивен danihaleva

• Профил
« Отговор #11 -: Септември 29, 2008, 14:30:49 »
Благодаря за бързият отговор.Иска ми се да ги изпреварим някога другите държави в нещо,да си кажем че сме първи и да се гордеем с това.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #12 -: Септември 29, 2008, 15:56:49 »
Интерферона колко по евтин е от Себиво?

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #13 -: Септември 30, 2008, 18:52:30 »
Проста сметка 3г.-36месеца х 900 лв.=32 400лв. за Себиво!

1г.-12месеца х 3 000лв.=36 000лв. за Пегасис!

Грубо съм го сметнала,защото не съм сигурна колко е точно Пегасис-а-750 или повече!

А на моя мъж интерферона е още по-евтин -еднокр.доза е 64.80 х 144бр.=9 331лв!

Ясно като бял ден е ,че с хапчето Себиво е по-евтино,но в НЗОК едва ли някой може  да мисли толкова!
На всичко отгоре ,когато вирусното натоварване е много високо,е препоръчително да се атакува с нуклеотидни продукти,(ама и това никой не прави),защото от високи стойности лечението е обречено на неуспех!
А лечението на С е доста по-скъпо,учудвам се,че спират по-евтиното лечение заради изчерпани средства,може би пациентите с С са по-малко?

Надявам се да не звуча песимистично,но това е реалността!

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #14 -: Октомври 01, 2008, 14:38:52 »
Според една статистика, която вече не помня каде бях прочела пациентите с хепатит С наистина са по малко. Не ми е ясна методиката, по която отпускат лечението за болни от Б и С. Факт е обаче , че чакането при С е по голямо отколкото за Б.

Неактивен danihaleva

• Профил
« Отговор #15 -: Октомври 02, 2008, 13:06:55 »
Не смятам че лечението със скъпо струващи лекарства трябва да се определя от броя заболели.Трябва да се радваме че при някои заболявания  пациентите са малко.Това обаче не прави тези хора по-богати та да си купуват лекарствата понеже касата не действа експедитивно.Това с какви лекарства да ни лекуват е една голяма далавера за някого.За това се оказва,че по-доброто и евтино лекарство ще чака на опашката,а заедно с него и ние.
Аз знам,че нищо незнам

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007