За съжаление не знам нищо за лекарството, дано се намери някой който да може да сподели някаква информация от първа ръка.
Нямам информация за продукта на Roche, но открих информация за telbivudine на друга компания: Novartis Pharma Stein AG.
Ето една новина, която открих и може да е полезна:
FDA Approves New Treatment for Chronic Hepatitis B in AdultsИмето на лекарството е Tyzeka (telbivudine) и се произвежда се от швейцарска компания.
Tyzeka is manufactured by Novartis Pharma Stein AG, Stein, Switzerland and marketed and distributed by Idenix Pharmaceuticals, Inc., Cambridge, MA.
Ето сайт за Tyzeka, който се поддържа от фирмата разпространител
Idenix Pharmaceuticals:
https://www.tyzeka.com/А този документ от сайта им съдържа много подробна информация за лекарството:
TYZEKA™ (telbivudine) TabletsСайта не е напълно готов, но всеки който иска може да се абонира и да бъде информиран по email в момента, в който сайта стане пълнофункционален.
Засега обаче не успявам да открия представителство на Idenix за България, най-вероятно нямат. Но относно цената според мен можеш да получиш информация ако се обадиш на горешата телефонна линия, която са оставили на сайта:
TYZEKATM—Reimbursement Information.
Относно цените на интерфероновото лечение, цената на седмица е поне около 700-750 лева по мои груби сметки. По принцип интерферона е скъпото лекарство, рибавирина е по-евтин. Когато бях на лечение и взимах лекарствата се поинтересувах колко струва интерферона /в моя случай беше Peg-Intron на Schering-Plough/ и аптекаря погледна в цените и ми каза сума между 550 и 600 лева, но не мога да ти я цитирам точно. Така, че това прави към 3000 лева на месец за лекарства, ако си на интерфероново лечение. Заради това и беше този голям проблем с лекарствата, които здравната каса не искаше да плаща. Ако тя не плаща за лечението, почти никой в България не би си и помислил за лечение.