Лечението не е нещо, което е абсолютно задължително да направиш в близката година или две. Ако си здарвно осигурен в България, винаги ще можеш да си подадеш документите в Здравната каса и две години по-късно да получиш лекарства за лечение.
В момента си на ново място, на нова работа и т.н., трябва да се установиш, да се доказваш и да свикнеш с новия начин на живот. Със сигурност не е най-добрия вариант успоредно с тези неща да се лекуваш една година с интерферон.
Единственото, което трябва да си направиш, за да имаш достатъчно информация за решение и преценка, е една чернодробна биопсия. Така ще си сигурен, че с черния ти дроб в момента всичко е наред.
Аз също бях в период, в който бях готов да се преместя да живея и работя извън България, и в същото време бях готов и да се лекувам едновременно с това. Но тогава бях с фиброза Ф2 и доста се бях притеснил. Затова, ако нещата с черния ти дроб според чернодробната биопсия изглеждат добре, тогава ще си по-спокоен, и ще можеш да си подредиш приоритетите. При ниска фиброза, отлагане с 2-3 години на лечението не може да е сериозен проблем, а в същото време ще ти позволи да си уредиш живота на новото място. Със сигурност обаче и не трябва да отлагаш лечението прекалено дълго, защото във форума сме си говорили доста, че колкото повече човек отлага лечението, толкова по-намаляват шансовете за излекуване.
Поздрави,
Радо