Здравей Тита!
Първо искам да те успокоя, имаш достатъчно време за реакция. Според
биопсията ти, имаш фиброза Ф1, което значи че черния ти дроб е увреден съвсем малко. Ако имаш нужда да съм по-конкретен - за да достигнеш до фиброза Ф4 най-вероятно трябва да минат най-малко между 10 и 15 години. Така, че тук не става въпрос за месеци, или дори за няколко години. Възможно е дори и цял живот да не достигнеш до фиброза Ф4, но това никой не може да ти го гарантира.
Изследванията за вирусно натоварване /ПСР/ и за генотипа, се правят средно за около месец и тях ти ги покрива Здравната каса /стига да си здравноосигурена/. Така, че дори и да ти се наложи да си направиш тези изследвания, те ще забавят подаването на документите ти само с един месец.
От друга страна, за да ти признаят тези изследвания от Щатите, ще ти трябват според мен поне няколко седмици ходене по мъките и огромни нерви, за да се бориш с бюрокрацията в Здравната каса. Не съм наясно как става легализирането на такива изследвания в България, може и да е много лесно, но нещо ми подсказва, че това ще бъде една тежка и мудна процедура. Съвета ми, специално за това, е да отидеш в най-близкия клон на НЗОК, и да се опиташ да научиш нещо по въпроса. Тогава ще можеш да се ориентираш дали това може да стане лесно, или е дълга процедура.
Дискутирай тези неща свободно и с д-р Милашка, мисля че тя също може да ти помогне със съвет. От моите контакти с нея съм останал с добри впечатления, така че мисля че тя би могла да ти каже с две думи, заслужава ли си да се бориш с НЗОК за легализиране, или по-добре да си направиш нови изследвания.
Поздрави,
Радо