Автор Тема:  Mоля за съвет  (Прочетена 5397 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tita70

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 397
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Mоля за съвет
« -: Юни 13, 2008, 10:34:54 »
Здравейте отново!
 Много съм объркана и незная какво да правя.
Предстои ми да си комплектовам документите и да ги подам в Здравната каса. Проблемът е в това, че някои от изследванията са ми от Американска лаборатория (ПСР и Генотип), биопсията ми е правена във ВМА. 
Лекарката, която ще ми пише потокола ми каза да попитам в здравната каса по местоживеене дали ако си ги преведа в лицензирана фирма ще ми ги признаят в София.
Госпожата там ми каза, че са приемали веднъж такива документи и в София са ги признали но е ставало въпрос за инвитро. Сега пред мен е въпросът как да постъпя.
От форума разбирам че чакането и за одобрение и за лечение е дълго и ако не ми признаят преведените изследвания трябва да се върна в изходна позиция и да започна всичко отначало.  Лошото е, че не знам с какво време разполагам преди да ми се е скапал тотално дроба. След десет дни ще ходя в София д-р Милашка да ми напише портокол и не зная как да постъпя.
Искам също така да попитам за колко време излизат изследвания за определяне на генотип и ПСР? 
Има ли някои идея към кого трябва да се обърна, за да знам в крайна сметка ще ги приемат ли тези преведени изследвания или не? Благодаря за търпението и ви моля за съвет!

Поздрав, Тита
« Последна редакция: Юни 13, 2008, 10:50:39 от Радослав Русинов »
Закъснява истината,но винаги идва при нас!!!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Mоля за съвет
« Отговор #1 -: Юни 13, 2008, 11:02:37 »
Здравей Тита!
Първо искам да те успокоя, имаш достатъчно време за реакция. Според биопсията ти, имаш фиброза Ф1, което значи че черния ти дроб е увреден съвсем малко. Ако имаш нужда да съм по-конкретен - за да достигнеш до фиброза Ф4 най-вероятно трябва да минат най-малко между 10 и 15 години. Така, че тук не става въпрос за месеци, или дори за няколко години. Възможно е дори и цял живот да не достигнеш до фиброза Ф4, но това никой не може да ти го гарантира.
Изследванията за вирусно натоварване /ПСР/ и за генотипа, се правят средно за около месец и тях ти ги покрива Здравната каса /стига да си здравноосигурена/. Така, че дори и да ти се наложи да си направиш тези изследвания, те ще забавят подаването на документите ти само с един месец.
От друга страна, за да ти признаят тези изследвания от Щатите, ще ти трябват според мен поне няколко седмици ходене по мъките и огромни нерви, за да се бориш с бюрокрацията в Здравната каса. Не съм наясно как става легализирането на такива изследвания в България, може и да е много лесно, но нещо ми подсказва, че това ще бъде една тежка и мудна процедура. Съвета ми, специално за това, е да отидеш в най-близкия клон на НЗОК, и да се опиташ да научиш нещо по въпроса. Тогава ще можеш да се ориентираш дали това може да стане лесно, или е дълга процедура.
Дискутирай тези неща свободно и с д-р Милашка, мисля че тя също може да ти помогне със съвет. От моите контакти с нея съм останал с добри впечатления, така че мисля че тя би могла да ти каже с две думи, заслужава ли си да се бориш с НЗОК за легализиране, или по-добре да си направиш нови изследвания.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #2 -: Юни 13, 2008, 11:27:50 »
Здравей,Тита !
02/952 29 72-това е телефона на на лабораторията в която се прави ПСР/УМБАЛ"Св. И.Рилски"/,доколкото знам два пъти месечно се пускат апаратите ,които извършват изследването!Лично аз преди седмица звъних да питам за м.юли,кога ще правят,отговориха ми ,че когато има много събран материал ,даже всяка седмица пускат!Така ,че обади се ,там ще ти кажат най-точно!Не зная къде правят изследването за генотип!
Поздрави,Теди

Неактивен tita70

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Юни 13, 2008, 14:56:02 »
Благодаря ви и Радо ти ме зарадва с това че според теб имам още десетина годинки :laugh: защото аз еедва ли не се бях приготвила да умирам За Д-Р Милашка си прав тя е професионалист и истински човек За съжаление и тя не е наясно дали ще ми бъдат приети документите Другата седмица ще и се обадя за да обсъдим и другия вариянт Що се отнася до здравната каса тук в нашия град ходих но вдигането на рамене е голямо Радо искам да те пита за едно разминаване в изследванията ми.В американската лаборатория където ни правиха само кръвни изследвания на резултат пише ;FIBROTEST;fibr.score0.37-no ref.rng,fibr.stajeF1F2,moderate fibrosis,ACTITEST:Act.Score0.44 No Ref.Rng-Act.Stage A1A2,Moderate nekrosis.Ако можеш да разбереш нещо ще съм ти благодарна.Маи нещата не са такива каквито изглеждат. Поздрав Тита

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #4 -: Юни 13, 2008, 15:53:32 »
Да, имаш още бая годинки  :wink3:, по принцип между отделните степени на фиброза се смята, че са нужни поне 5 години, за да достигнеш следващата степен /и това са най-песимистичните оценки/.
От това, което виждам, на теб са ти пускали кръвни тестове за определяне на фиброзата и активността на вируса. Съответно за фиброзата това е бил тест Fibrotest, а за активността - Actitest. Според Fibrotest фиброзата ти е между Ф1 и Ф2, а активността според Actitest, е между А1 и А2.
По принцип това са от т.нар. неинвазивни методи за определяне на чернодробното увреждане, които се разработват в последните години с цел да заместят чернодробната биопсия. Но биопсията все още си остава и се смята за "златен стандарт" при определянето на чернодробното увреждане. Така, че ти можеш да вземеш като по-верни резултатите от чернодробната биопсия, която ти е направена във ВМА.
Още повече, че специално за тези методи, сравнителни проучвания, които са правени, са установили, че те не са достатъчно точни, когато трябва да отчетат увреждания в средните фази. Ето малко повече информация по темата:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=680.msg7142#msg7142

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #5 -: Юни 13, 2008, 20:27:16 »
Здравей, Тита! :flowers2:
Добре дошла във форума! :party: Какви са тези песимистични настроения за това - колко години ни оставали до следващата степен...........
Никакви такива мисли да не ти минават през ум! :angel: Не го слушай Радо какво ти е наговорил за фазите и т. н.  :wink2:
Не си и помисляй да минаваш в някаква следваща фаза на фиброза!
Настройваш се за упорита борба :fight: :scyth: :fight:, голямо чакане :bored: и  унищожаване на всички вируси :carate: с позволени и с непозволени средства! :fight2: :fight2: :fight2: :cowboy: В този форум е така - никакви  :crying3: :sad2: :crying3:

Успех ти желая в борбата! :congrats:
Поздрави, :flowers:
Мери

Неактивен tita70

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Юни 14, 2008, 19:54:00 »
Здравей Мери.
Благодаря ти за подкрепата и куража които ми даде. :congrats: Предполагам че всички сме така,понякога изпълнени с оптимизъм понякога на ръба на отчаянието..........но готови за борба. Пожелавам на всички които водим тая война да излезем победители от нея!          Поздрави Тита               
« Последна редакция: Юни 14, 2008, 20:05:27 от Силвана Лесидренска »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007