Автор Тема:  Психоза вследствие на лечение с интерферон  (Прочетена 58049 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 54
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте, хора!
Някой от вас получил ли е психоза или дълбока невроза с мисли за самоубийство, достигаща до объркващи преживявания като чуване на гласове, чувство за преследване, за величие и други като следствие от лечение с Интерферони?
« Последна редакция: Юли 28, 2008, 09:29:27 от Радослав Русинов »
Съобщение от администраторите: Достъпът на този потребител до форума е забранен, поради некоректно поведение!
За повече информация: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1316.0

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Психоза
« Отговор #1 -: Юли 22, 2008, 12:02:33 »
Здравей, Petrana!

Мисля, че само един случай на прекратено интерфероново лечение беше цитиран някъде във форума. Не си спомням точно кой беше споделил тази информация, че се е наложило прекъсване на интерфероновото лечение на негов познат точно заради психически проблеми!
Аз лично до сега съм нямала такива проблеми вследствие на лечението.
Може би трябва да се провежда успоредно лечение и с други медикаменти, които да подтискат проявите на психичното заболяване, ако имаш такова.
Решението дали да започнеш лечение или не трябва да се вземе като се преценят много добре положителните и отрицателните страни. От голямо значение е и състоянието на черния ти дроб в момента (резултата от биопсията), вирусното натоварване (резултата от ПСР теста), в какъв стадий е психическото заболяване, което имаш и т. н.
Решението трябва да вземеш самата ти след като се консултираш с повече от 1 специалист!

Поздрави,
Мери
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен niki

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 95
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #2 -: Юли 22, 2008, 12:39:33 »
Здравей и от мен!
Това за което споменава Мариана се случи на мой познат. Описъл съм неговата история в раздел Завършено лечение. Темата е Предсрочно завършено лечение. Това което знам, е че подобно нещо е изключително сериозно, поради което постоянният контакт с лекуващия лекар е много важен.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #3 -: Юли 22, 2008, 12:43:55 »
Ники, благодаря - точно този твой пост търсех да цитирам! :flowers:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=450.msg3567#msg3567

Неактивен Mariya

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 154
    • Профил
« Отговор #4 -: Юли 22, 2008, 18:29:55 »
Здравей Петрана,
и аз минах през период на депресия.случи се някъде през петият месец.оказа се , 4е е от щитовидната жлеза.започнах да пия хормони и се оправих.
прегледай се и ти.хормоните не са за подценяване.могат да побъркат човек ако са прекалено малко или прекалено много в организма.
поздрави
мария

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
  • Публикации: 83
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 22, 2008, 19:29:44 »
Аз преминах през цялото лечение в депресия, имах доста лични проблеми, а и проблеми със щитовидната жлеза преди лечението и особено по време на лечението. Приемах през цялото време Ксанакс за нервите и донякъде ми помагаше. Около 50/100 от лекуваните изпадат в депресивни състояния. Това е характерно за лечението. Трябва да се приемат лекарства за нервите. Описано е в листовката за усложненията.
« Последна редакция: Юли 28, 2008, 09:27:17 от Радослав Русинов »

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #6 -: Юли 22, 2008, 19:36:27 »
Ами аз съм на лечение от 3 седмици, но досега не ми се е случило. Наистина ми е тъпо и съм изпаднал в апатия, но това се дължи на факта, че не мога да отида никъде, защото се изморявам лесно. Не е шега три седмици да си стоиш вкъщи. Но чак депресия и мисли за самоубийство не са ме спохождали засега, макар че съм склонен към депресивни пристъпи. На теб случило ли ти се е, или питаш просто информативно?
"Ако държиш всичко под контрол, значи не караш достатъчно бързо"
Стърлинг Моc

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 23, 2008, 11:18:33 »
Незнам какви лекарства да пия и кое с какво да комбинирам. Объркана съм.
Диагнозата ми е параноидна шизофрения. Дори не знам с тази диагноза какво да правя.
Съобщение от администраторите: Достъпът на този потребител до форума е забранен, поради некоректно поведение!

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 385
    • Профил
« Отговор #8 -: Юли 23, 2008, 12:05:26 »
най добре се консултирай със специалист, и то с няколко. Така ще можеш да вземеш най правилното решение.
Наистина по време на интерфероновото лечение се наблюдават като страничен ефект депресивни състояния. Аз лично не съм имала такива, или поне не сериозни. Случи ми се една вечер когато имах чувството че няма да мога да издържа на лечението, че трябва да го прекъсна, че нямам сили да продължа. Но беше моментно състояние, което повече не се повтори.
Но ако имаш проблеми риска ще е по голям . Така че задължително се допитай до специалист

Неактивен katia

• Немедицинско лице
  • Публикации: 298
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 23, 2008, 13:24:14 »
    Искам да кажа, по повод на това, че си объркана, че диагнозата може и да е погрешна. Има много такива случаи в психиатрията. Първо трябва да се увериш, че наистина отговаряш на тази диагноза. Параноидната шизофрения е най-тежката възможна диагноза, тя те прави нетрудоспособна и ти не трябва на доверие да я приемаш от лекарите, особено ако си трудоспособна и можеш да носиш отговорност. Самият факт, че търсиш отговори показва, че си адекватна и вземаш решения.
    Препоръчвам ти да изгледаш филма “Красив ум”, който е направен по истински случай и да се увериш дали проявяваш типичните за диагнозата симптоми. Но дори да ги проявяваш това пак не значи, че имаш шизофрения.
    Ако си имала една криза е малко вероятно да е шизофрения, може да е реактивна психоза, при която хората също имат чести депресии и симптоми, подобни на шизофренията. Трябва да си наясно какво точно провокира такива състояния в теб, а не само да се тъпчеш с лекарства. Би могла да се подложиш и на поддържаща психотерапия и с помощта на терапевта да се ориентираш в състоянието си, ако сама не можеш. Особено ако предприемеш лечение с Интерферон – тогава ще е необходимо да ходиш паралелно и на психотерапия и да си много откровена с психолога си, за да може той да забележи промяната в състоянието ти.
    Тук има малък списък на практикуващите психотерапевти в България:
http://www.icp-bg.com/findpsy.php
http://bulgarian-psychology.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=12&Itemid=22

Цитат
... Пациентите трябва да се наблюдават внимателно за признаци или симптоми на психични нарушения. При поява на такива симптоми лекуващият лекар трябва да има предвид потенциалната сериозност на тези нежелани реакции, като трябва да се обмисли необходимостта от подходящо лечение. Ако психичните симптоми персистират или се влошат, или се установят суицидни идеи, препоръчва се преустановяване на лечението с Pegasys и проследяване на пациента с намеса на психиатър, при необходимост.
Пациенти с анамнеза или наличие на тежки психични състояния: Ако се прецени, че е необходимо лечението с Pegasys при пациенти с анамнеза или наличие на тежки психични състояния, то трябва да се започне само след осигуряване на подходяща индивидуална диагностика и лечение на психичното състояние.
http://www.roche.bg/roche/default.aspx?page=products&prodid=31

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 174
    • Профил
« Отговор #10 -: Юли 23, 2008, 14:40:47 »
Не мога да ти дам конкретен съвет , но дано са сбъркали в диагнозата и проблема се окаже по-безобиден.

Пожелавам ти много сила и късмет, както и да можеш да си продължиш лечението !!! :flowers:

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Юли 24, 2008, 15:49:57 »
Мерси за отговорите. Ще помисля.
Вие как овладявате депресиите си? Какво пиете?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3183
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #12 -: Юли 24, 2008, 15:59:29 »
Плача :crying4: :crying4:

Или поне при мен върши работа. Като ми дойде до гуша, казвам ***** на всичко, наревавам се едно хубаво, после си угаждам с някое шоколадче,лягам си, почивам,гледам телевизия и съвсем зарязвам домашните задължения.И представа си нямаш,колко ми помага. Или пък вдигам телефона и се наоплаквам на някоя бедна душица/ по стечение на обстоятелствата това доста често е нашето Меги/. Понякога не е нужно лекарство за да се почувстваш добре,само някоя мила дума  :love:

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #13 -: Юли 24, 2008, 16:19:51 »
И аз също като Силвето  :sad2: и  :lol: и  :whistle: и  :hungry_girl: и  :chat: Аз май най-много се оплаквам в този форум :mocking:

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Публикации: 385
    • Профил
« Отговор #14 -: Юли 24, 2008, 19:08:43 »
А пък аз когато усетя ,че изпадам в депресивно състояние " превключвам мисълта си" и започвам да мисля за хубави неща.
Пренасям се мислено някъде на хубаво място и започвам да си мечтая. :angel:
Другия вариант е да си пусна някой хубав филм и така се  отърсвам от отрицателните мисли.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007