Автор Тема:  Психоза вследствие на лечение с интерферон  (Прочетена 59345 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 54
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте, хора!
Някой от вас получил ли е психоза или дълбока невроза с мисли за самоубийство, достигаща до объркващи преживявания като чуване на гласове, чувство за преследване, за величие и други като следствие от лечение с Интерферони?
« Последна редакция: Юли 28, 2008, 09:29:27 от Радослав Русинов »
Съобщение от администраторите: Достъпът на този потребител до форума е забранен, поради некоректно поведение!
За повече информация: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1316.0

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Психоза
« Отговор #1 -: Юли 22, 2008, 12:02:33 »
Здравей, Petrana!

Мисля, че само един случай на прекратено интерфероново лечение беше цитиран някъде във форума. Не си спомням точно кой беше споделил тази информация, че се е наложило прекъсване на интерфероновото лечение на негов познат точно заради психически проблеми!
Аз лично до сега съм нямала такива проблеми вследствие на лечението.
Може би трябва да се провежда успоредно лечение и с други медикаменти, които да подтискат проявите на психичното заболяване, ако имаш такова.
Решението дали да започнеш лечение или не трябва да се вземе като се преценят много добре положителните и отрицателните страни. От голямо значение е и състоянието на черния ти дроб в момента (резултата от биопсията), вирусното натоварване (резултата от ПСР теста), в какъв стадий е психическото заболяване, което имаш и т. н.
Решението трябва да вземеш самата ти след като се консултираш с повече от 1 специалист!

Поздрави,
Мери
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен niki

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 95
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #2 -: Юли 22, 2008, 12:39:33 »
Здравей и от мен!
Това за което споменава Мариана се случи на мой познат. Описъл съм неговата история в раздел Завършено лечение. Темата е Предсрочно завършено лечение. Това което знам, е че подобно нещо е изключително сериозно, поради което постоянният контакт с лекуващия лекар е много важен.

Неактивен Мери_

• Профил
« Отговор #3 -: Юли 22, 2008, 12:43:55 »
Ники, благодаря - точно този твой пост търсех да цитирам! :flowers:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=450.msg3567#msg3567

Неактивен Mariya

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 154
    • Профил
« Отговор #4 -: Юли 22, 2008, 18:29:55 »
Здравей Петрана,
и аз минах през период на депресия.случи се някъде през петият месец.оказа се , 4е е от щитовидната жлеза.започнах да пия хормони и се оправих.
прегледай се и ти.хормоните не са за подценяване.могат да побъркат човек ако са прекалено малко или прекалено много в организма.
поздрави
мария

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
  • Публикации: 83
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 22, 2008, 19:29:44 »
Аз преминах през цялото лечение в депресия, имах доста лични проблеми, а и проблеми със щитовидната жлеза преди лечението и особено по време на лечението. Приемах през цялото време Ксанакс за нервите и донякъде ми помагаше. Около 50/100 от лекуваните изпадат в депресивни състояния. Това е характерно за лечението. Трябва да се приемат лекарства за нервите. Описано е в листовката за усложненията.
« Последна редакция: Юли 28, 2008, 09:27:17 от Радослав Русинов »

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #6 -: Юли 22, 2008, 19:36:27 »
Ами аз съм на лечение от 3 седмици, но досега не ми се е случило. Наистина ми е тъпо и съм изпаднал в апатия, но това се дължи на факта, че не мога да отида никъде, защото се изморявам лесно. Не е шега три седмици да си стоиш вкъщи. Но чак депресия и мисли за самоубийство не са ме спохождали засега, макар че съм склонен към депресивни пристъпи. На теб случило ли ти се е, или питаш просто информативно?
"Ако държиш всичко под контрол, значи не караш достатъчно бързо"
Стърлинг Моc

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 23, 2008, 11:18:33 »
Незнам какви лекарства да пия и кое с какво да комбинирам. Объркана съм.
Диагнозата ми е параноидна шизофрения. Дори не знам с тази диагноза какво да правя.
Съобщение от администраторите: Достъпът на този потребител до форума е забранен, поради некоректно поведение!

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 385
    • Профил
« Отговор #8 -: Юли 23, 2008, 12:05:26 »
най добре се консултирай със специалист, и то с няколко. Така ще можеш да вземеш най правилното решение.
Наистина по време на интерфероновото лечение се наблюдават като страничен ефект депресивни състояния. Аз лично не съм имала такива, или поне не сериозни. Случи ми се една вечер когато имах чувството че няма да мога да издържа на лечението, че трябва да го прекъсна, че нямам сили да продължа. Но беше моментно състояние, което повече не се повтори.
Но ако имаш проблеми риска ще е по голям . Така че задължително се допитай до специалист

Неактивен katia

• Немедицинско лице
  • Публикации: 298
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 23, 2008, 13:24:14 »
    Искам да кажа, по повод на това, че си объркана, че диагнозата може и да е погрешна. Има много такива случаи в психиатрията. Първо трябва да се увериш, че наистина отговаряш на тази диагноза. Параноидната шизофрения е най-тежката възможна диагноза, тя те прави нетрудоспособна и ти не трябва на доверие да я приемаш от лекарите, особено ако си трудоспособна и можеш да носиш отговорност. Самият факт, че търсиш отговори показва, че си адекватна и вземаш решения.
    Препоръчвам ти да изгледаш филма “Красив ум”, който е направен по истински случай и да се увериш дали проявяваш типичните за диагнозата симптоми. Но дори да ги проявяваш това пак не значи, че имаш шизофрения.
    Ако си имала една криза е малко вероятно да е шизофрения, може да е реактивна психоза, при която хората също имат чести депресии и симптоми, подобни на шизофренията. Трябва да си наясно какво точно провокира такива състояния в теб, а не само да се тъпчеш с лекарства. Би могла да се подложиш и на поддържаща психотерапия и с помощта на терапевта да се ориентираш в състоянието си, ако сама не можеш. Особено ако предприемеш лечение с Интерферон – тогава ще е необходимо да ходиш паралелно и на психотерапия и да си много откровена с психолога си, за да може той да забележи промяната в състоянието ти.
    Тук има малък списък на практикуващите психотерапевти в България:
http://www.icp-bg.com/findpsy.php
http://bulgarian-psychology.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=12&Itemid=22

Цитат
... Пациентите трябва да се наблюдават внимателно за признаци или симптоми на психични нарушения. При поява на такива симптоми лекуващият лекар трябва да има предвид потенциалната сериозност на тези нежелани реакции, като трябва да се обмисли необходимостта от подходящо лечение. Ако психичните симптоми персистират или се влошат, или се установят суицидни идеи, препоръчва се преустановяване на лечението с Pegasys и проследяване на пациента с намеса на психиатър, при необходимост.
Пациенти с анамнеза или наличие на тежки психични състояния: Ако се прецени, че е необходимо лечението с Pegasys при пациенти с анамнеза или наличие на тежки психични състояния, то трябва да се започне само след осигуряване на подходяща индивидуална диагностика и лечение на психичното състояние.
http://www.roche.bg/roche/default.aspx?page=products&prodid=31

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Публикации: 174
    • Профил
« Отговор #10 -: Юли 23, 2008, 14:40:47 »
Не мога да ти дам конкретен съвет , но дано са сбъркали в диагнозата и проблема се окаже по-безобиден.

Пожелавам ти много сила и късмет, както и да можеш да си продължиш лечението !!! :flowers:

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Юли 24, 2008, 15:49:57 »
Мерси за отговорите. Ще помисля.
Вие как овладявате депресиите си? Какво пиете?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3197
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #12 -: Юли 24, 2008, 15:59:29 »
Плача :crying4: :crying4:

Или поне при мен върши работа. Като ми дойде до гуша, казвам ***** на всичко, наревавам се едно хубаво, после си угаждам с някое шоколадче,лягам си, почивам,гледам телевизия и съвсем зарязвам домашните задължения.И представа си нямаш,колко ми помага. Или пък вдигам телефона и се наоплаквам на някоя бедна душица/ по стечение на обстоятелствата това доста често е нашето Меги/. Понякога не е нужно лекарство за да се почувстваш добре,само някоя мила дума  :love:
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
« Отговор #13 -: Юли 24, 2008, 16:19:51 »
И аз също като Силвето  :sad2: и  :lol: и  :whistle: и  :hungry_girl: и  :chat: Аз май най-много се оплаквам в този форум :mocking:

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Публикации: 385
    • Профил
« Отговор #14 -: Юли 24, 2008, 19:08:43 »
А пък аз когато усетя ,че изпадам в депресивно състояние " превключвам мисълта си" и започвам да мисля за хубави неща.
Пренасям се мислено някъде на хубаво място и започвам да си мечтая. :angel:
Другия вариант е да си пусна някой хубав филм и така се  отърсвам от отрицателните мисли.

Неактивен niki85

• Немедицинско лице
  • Публикации: 310
  • Хепатит B
    • Профил
« Отговор #15 -: Юли 24, 2008, 20:17:45 »
Аз пък си решавам проблема с любима музика,но в никакъв случай да нее бавна.Нещо весело и дори щуро и разбирасе си казвам има и по зле и от мен и всичко се оправя. :congrats:
Ако видиш някого без усмивка, дай му своята!

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #16 -: Юли 24, 2008, 20:31:18 »
Не всеки може да се справи сам с депресивните си състояния. Понякога депресията не спира след ден-два , а трае месеци и дори години. Изпитах го, когато родих второто си дете. Много е тежко и не минава след като се наплачеш. Направо си вцепенен. Моя съвет в случая е, да потърсиш психотерапия. Знам, че е трудно да се нмери специалист в България, но мисля, че това е един добър изход от положението. Ако специалистът е наистина добър психотерапевт ще ти помогне с разговори и евентуално с леки антидепресанти по негова преценка. Ти също трябва да положиш усилия, но това едва ли ще е проблем щом търсиш помощ във форума си направила първата крачка към спасението. От мен УСПЕХ! Дано съветът ми да ти помогне! :bye:

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
« Отговор #17 -: Юли 24, 2008, 20:38:51 »
Тази диагноза след започване на лечението ти я поставиха? Ако е така, то това е реакция на интерферона, а не шизофрения. Както Катя правилно е отбелязала, при шизофренията по начало болният не осъзнава че е болен и не търси помощ.
Стърлинг Моc

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #18 -: Юли 25, 2008, 15:10:54 »
    Каквато и да е причината да ти поставят диагнозата трябва е да има повод да отидеш при психиатър.
    Ако си имала криза трябва да внимаваш да не се повтори, трябва да си наясно какво я е провокирало, за да избегнеш следващия път повторение на ситуацията.
    Дори ако депресията е от интерферон тя пак се отключва от някакво събитие. Ако всичко е наред в живота ти може и да не се отключи никога. Не трябва да оставаш сама и да имаш хора около себе си, които да те познават, разбират и наблюдават, с които да споделяш...
    Опитай се да бъдеш положително настроена, да вярваш в себе си...
    Важното е да не хронифицира... Успех!

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #19 -: Юли 25, 2008, 17:04:41 »
Здравейте!
Когато се чувставам подтискнат и аз си имама някои трикчета-гледам повече да говоря или излизам с приятелки,сама се успокоявам като анализирам защо ми е криво и има ли реална причина да се тревожа...и си поплаквам също.Забелязала съм че последно време доста често съм в лошо настроение.Не знам дали се дължи на интерферона или аз се променям,понеже такива настроения са много нетипични за мен.
Цитат
при шизофренията по начало болният не осъзнава че е болен и не търси помощ.
LaSombra мисля че тука не си напълно прав.Имам близък с диагноза шизофрения-в някой моменти (може би по критични) осъзнава че има нужда от помощ и я търси.И бащата на една приятлка също е с такава диагноза-човека осъзнава че е болен,пие лекарствата които са му предписали и е добре,работи си,комуникира...
Мила Петрана искренно се надявам да се намери някакво решение при теб.Идеята с психиатъра е добра (макар че трябва да имаш и финансова възможност за това).Чела съм книги на Мадлен Алгафари,а също съм и писала на имейла й,мисля че е доста добра.Успех!

Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
« Отговор #20 -: Юли 25, 2008, 17:21:19 »
Jina, писал съм, че "по начало" е така. Разбира се всичко зависи от тежестта на заболяването, лекарствата, моментното състояние и т.н. Човешкият мозък е прекалено сложно нещо, за да може да се каже "това е винаги така." В крайна сметка, една обикновена електрическа печка като се развали не винаги може да се разбере какво й е, а какво остава за най-сложното творение на природата.
Стърлинг Моc

Неактивен iNNa

• Немедицинско лице
  • Публикации: 83
    • Профил
« Отговор #21 -: Юли 26, 2008, 10:00:43 »
Мила Петрана,ако диагнозата ти е поставена след започване на интерфероните, едва ли е вярна. Защото преди лечението правят задьлжително консултация с психиатьр и ако имаше такава диагноза, нямаше да те допуснат до интерферони. Може би не срещаш достатьчно разбиране от близките си и това задьлбочава сьстоянието ти. А самите интерферони предразполагат кьм депресия. Сложи си телевизор в спалнята и гледаи само забавни предавания. Колкото и да ти е трудно и изморително, работи нещо от време на време. Излизаи и споделяи с приятелки. И непременно се консултираи с лекари. Вземаи антидепресанти по време на лечението. Не допускаи да спрат интерфероните. След като приключиш с тях, всичко ще се оправи. Кураж! Помогни си сама, за да ти помага и БОГ.
« Последна редакция: Юли 26, 2008, 10:24:26 от Мариана Стефанова »

Неактивен Мери_

• Профил
« Отговор #22 -: Юли 26, 2008, 10:22:09 »
Само да уточня, че Петрана не е започнала интерфероново лечение! Тя се интересува от проблема, за да прецени за себе си дали да предприеме такова лечение или не.

Цитат
Лекарите казват, че мога да провеждам и двете лечения едновременно, но аз съм резервирана към идеята и реших сама да си проуча нещата.
Аз и сега имам мисле за самоубийство, камо ли след лечението?
Дали тук, във форума, има хора с такива мисли, вследствие на Интерферона?

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Психоза вследствие на лечение с интерферон
« Отговор #23 -: Юли 28, 2008, 10:01:29 »
Да, Петрана преди време също се интересуваше за връзката на интерфероновото лечение със засилване на депресивните състояния: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=828.0
Тук е важно да имаме предвид, че начините с които ние успяваме да се справим с депресивните състояния, може да не проработят в нейния случай. Затова е много важно при едно евентуално лечение с интерферон, тя да бъде наблюдавана постоянно от психиатър, освен от лекуващия я лекар.
Моето мнение си остава както преди - има опасност, и заради това лечението трябва да бъде проведено /и то само ако се налага да бъде проведено/ под постоянно наблюдение на психиатър. А Ники вече разказа за случай на човек, който е бил сериозно повлиян от този страничен ефект, което е доказателство, че при определени хора депресивното състояние може да излезе от контрол.
Специално потърсих в интернет за реален случай на човек извършил самоубийство вследствие на депресивно състояние по време на лечение с интерферон:
Цитат
Interferon Suicide Posting
Monday, August 28, 2006 7:38 PM

Hello there,

I was unsure how to make a posting on your website in relation to interferon. I am just starting to do some research into this medicine and your websites have been very helpful.

I had a male friend, age 38 whom recently completed a 6 month course of Interferon for the treatment of Hep C. He was looking forward to coming off the medication as he did not like the side effects - depression being one of them. He was then told he needed to do a further 6 months of treatment.

He then went missing for almost 2 weeks until his body was finally washed up. He had committed suicide. This was very out of character. We all knew that he had been down and depressed but had no idea he was low enough to commit suicide.

It was a very tragic and sad end to a young mans life. He has left behind a wife and son.

I can not say for sure if it was this medication that caused this or if there was something else going on. It certainly seems to have coincided with this medication though. After reading all of the posts on your website and the research you have done, I can't say that I would recommend this medication to anyone!!!!!!!!!

Mel M
Не твърдя, че този пост представя наистина реална история /това няма как да бъде проверено/, но ето и цитат от листовката на Pegasys:
Цитат
Лекарствен продукт - Pegasys
...
При някои пациенти са наблюдавани тежки ефекти от страна на ЦНС, особено депресия, суицидни идеи и опити за самоубийство по време на лечение с Pegasys и дори след преустановяването на терапията, предимно в 6-месечния период на проследяване.
...
След като има регистрирани дори опити за самоубийство, то за мен е въпрос на стил на писане на листовката какво да бъде написано: има регистрирани неуспешни опити за самоубийство, има регистрирани опити за самоубийство, или има регистрирани опити за самоубийство, някои от които са успешни.
След като има опит за самоубийство, в този момент никой не може да гарантира какъв ще е изхода от него.
Все пак, за успокоение, това се отнася само за 1 до 2% от лекуваните пациенти:
Цитат
Side Effect Management: Depression
...
20% to 30% of patients reported depression as a side effect of peginterferon with ribavirin. Some health care professionals believe that this percentage is significantly higher. The range of depression may be from mild to severe. In clinical trials, 1% to 2% patients reported suicidal thoughts or attempts; 2% stopped treatment prematurely because of depression.
...
Ясно е, че шанса някой от нас наистина да направи опит за самоубийство е много малък, но в случая Петрана дори и без лечение има такива мисли, и заради това трябва да сме внимателни в съветите, които и даваме, защото това директно може да застраши живота и!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
« Отговор #24 -: Юли 28, 2008, 10:25:31 »
В моята листовка пише "някои пациенти наистина са извършили самоубийство". Това навежда на мисълта, че опитът е бил успешен.
Стърлинг Моc

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #25 -: Юли 28, 2008, 10:35:10 »
Да, и аз имах такива спомени, че съм го чел в листовката на Peg-Intron, но не успях да намеря нещо в прав текст, което да цитирам. Явно в разпечатаните листовки е записано в прав текст.

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #26 -: Юли 29, 2008, 12:13:01 »
Според мен има разлика между това да имаш мисли за самоубийство, защото не ти се живее и си в депресия и това да бъдеш подтикван към самоубийство от въображаеми преследвачи или митични същества, да не виждаш друг изход.
Хората, които са на интерферон имат ли шизофрено-подобни състояния, съпроводени с чувство за преследване, за чуждо въздействие или някакъв психичен дискомфорт, който може да ги подтикне към самоубийство?
Защото аз не искам да се самоубивам, но нещо ме кара, имам чувството, че някой ме е обсебил и ме кара да действам по негова воля, имам чувството, че не съм същия човек, но това е на моменти, когато съм в критично състояние и после ми минава. В такова състояние не винаги мисля за самоубийство, а това е едно от многото ненормални неща, които бих могла да направя.

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #27 -: Август 01, 2008, 08:59:03 »
май темата ми не е актуална.
« Последна редакция: Август 01, 2008, 12:37:52 от Радослав Русинов »

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
« Отговор #28 -: Август 01, 2008, 09:02:17 »
Петрана, аз лично не страдам от идея за преследване или парафренни симптоми (да чувам гласове, казващи ми какво да направя), но наистина изпадам в депресия понякога. Е, чак до мисли за самоубийство не съм стигал де. Успокоявам се че е от лекарството и не му обръщам внимание.
Стърлинг Моc

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #29 -: Август 01, 2008, 11:00:49 »
    В психиатрията се приема, че това да имаш мисли за самоубийство е симптом за психотичност, а това да извършиш самоубийство или друга ненормална кризисна проява е проява на психично заболяване. Самоубийството, дори когато е предизвикано от загуба на смисъла на живота не е оправдано! Психиатрите не отдават значение на това дали кризата е предизвикана от Интерферон и др. лекарства или е наследствена предразположеност, а какво точно е и на базата на симптомите поставят диагнозата. (Шизофренията в 90% и повече се предава по наследство, остава за цял живот, овладява се с лекарства, при нея човек не прави разлика между реалните хора, с които общува и тези от "неговия" свят (които за него са също толкова реални): http://www.vbox7.com/play:ae8fd0ec)
    Психичните болести са доста сложни, знае се сравнително малко и в една диагноза се обединяват едни и същи прояви с разнородни симптоми. Не е задължително човек с подобна диагноза да чува гласове, проявите са безбройно много, но хората, които наистина имат шизофрения имат и други, чисто физически симптоми, които липсват при тези с погрешна диагноза. И по това също може да се разбере дали наистина диагнозата е обективна, защото тя е сбъркана в огромен процент от случаите.
    Психолозите се занимават с това да разграничават проявите и отключващите фактори (а не психиатрите) и затова си мисля, че психотерапията може много да помогне на човек в такова състояние, както и на такива, които страдат от депресия.
    Можеш да разгледаш и това, ако искаш:
    http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=psiho&Number=1948360287&page=1&view=collapsed&sb=5

Неактивен tedibon

• Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #30 -: Август 01, 2008, 15:07:51 »
Искам да изразя скромното си мнение, с което не ангажирам никого!
Не съм много добре запозната с психичните болести,макар често да повтарям за себе си ,че не съм наред!
Мисля,че в България повече са хората,които никой не диагностицира като психично болни,отколкото тези които имат поставена даиагноза!Или казано просто,това ,че нямаш диагноза,не те прави по-нормален от останалите!
Искам да попитам Петрана:Какво правиш,във времето ,когато не мислиш за болестта си ?Имаш ли хоби,имаш ли приятелки,излизаш ли сред хора на твоята възраст?

Теди

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #31 -: Август 01, 2008, 15:51:16 »
Ходя по магазините основно, нямам много приятелки и това също ме депресира. Живея еднообразно.
А хората с Хепатит какво правят като не мислят за болестта си? Това е горе-долу същото.
Имате ли понякога чувството, че това, че имате хепатит ви изолира от останалите хора?
Какво да правя според вас?

Неактивен tedibon

• Профил
« Отговор #32 -: Август 01, 2008, 16:07:31 »
Да ,всеки човек,независимо от заболяването си ,има моменти ,в които се чувства страшно различен от останалите!Но,искам да ти кажа,че моя мъж ,откакто знае за хепатита си по никакъв начин не издаде пред колегите си ,как се чувства!Аз и тогава се майтапех,с него,че е с модерна болест,дето малко хора я имат!После ,като започна лечение,освен няколкото дни болнични след първата инжекция,не пожела да си вземе по нататък и ден болничен!Не заради друго ,а защото не иска да бъде разпитван от какво е болен и т.н.!Но за сметка на това,започна да си измисля занимания-ходи за риба,караме колело/според мен твърде рядко/,дори малко преди края,може би усещайки,че отделя малко време на мен и децата/като изключим готвенето,което не дава друг да върши/,предложи да ни заведе на море за 4 дни!/нещо ,за което ,аз водя преговори,иначе/
Просто не бива да позволяваш мисълта за болестта ,/каквато и да е/да диктува ежедневието ти !Знам ,че е лесно да се каже отстрани,но повярвай,имало е дни ,в които съм го карала да прави абсолютно ненужни неща,само, за да не се задълбочава в мисълта за хепатита!

Поздрави,Теди

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #33 -: Август 01, 2008, 16:23:56 »
    Каквото и да кажа в момента не би имало резонанс.
    Петрана, не се мисли за болна, добре е, че търсиш отговори и не се предаваш. Надявам се, че всичко при теб ще е наред и няма да ти се случи нищо лошо.
    Вероятно ти изобщо не страдаш от психично заболяване, а от някакво личностно разтройство, което се случва на много хора без да имат диагноза. А страничните ефекти на Интерферона не се изразяват само в психози, пробивът става там, където има слабо място. Може нещо в мисленето ти да е довело до вътрешен дисбаланс и там да си атакувана.
    Ти сякаш зацикляш в тази тематика и не можеш да излезнеш от омагьосан кръг. Най-доброто, което (според мен) би могла да направиш, за да излезеш от кръга, е да се концентрираш към промяна в живота - това ще е окончателното ти дистанциране от проблема. Като казвам промяна имам предвид промяна в мисленето и приоритетите. Независимо от причините, мислите за самоубийство подсказват за известно недоволство от ситуацията и живота, загуба на смисъл от усилията, липса на цели...
    Кое е недоволството? Какво трябва да се промени, за да се промени тази вътрешна унищожителна нагласа? Мисли и търси промяна в тази посока.
    Опитай да насочиш мислите си в друга посока, свържи се с нови хора, търси възможности, не се колебай дълго, а просто промени нещо в живота си. Така ще се промени вътрешната ти нагласа и оттам - потока на мислите ти.
    Това е мое субективно мнение, решенията за живота всеки взима сам.
    Прави това, което чувстваш, че е здравословно и полезно за теб и психиката ти.
    Дай си спокойствие и време за решение, не бързай, то ще си дойде само, остави се да те води вътрешното очакване. Така проблемът вероятно ще отпадне.
    Най-разпространената невроза в нашите дни при жените е хипохондрията. Не влизай в този капан и ти!

Хубав уикенд!

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
« Отговор #34 -: Август 01, 2008, 21:10:03 »
Добре е да си намериш занимание и най-вече занимание на ума, примерно да запишеш някаква специалност да учиш или курс и т.н. , НО пак ти казвам, че щом не се чувстваш добре най-доброто, което можеш да направиш е да потърсиш професионална помощ!!! Психиатър, психоаналитик или дори психолог. Говори с някого, но не с кого да е, а с професионалист. Това не е срамно, а съм сигурна, че ще ти помогне! Моля те, не отлагай! Поздрави от Пловдив! :bye:

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #35 -: Август 04, 2008, 12:55:21 »
tedibon, Мъжът ти имал ли е депресии и мисли за самоубийство като е бил на лечение? Как е променил нагласата си? Аз лично се страхувам хората да знаят, че съм болна от Хепатит и от това, че може да не ме приемат после като една от тях, а също и за депресиите.
Възможно ли е Интерферона да доведе до шизофрения?
А това дали да избера психиатър, психоаналитик или психолог... съвсем незнам.
Имам и други проблеми... как да кажа на приятеля ми, че имам Хепатит и да го накарам да се ваксинира без той да се изплаши, да разбере за какво става дума и да не ме изостави.
Аз не се чувствам добре сама. На вас случва ли ви се да ви изоставят като знаят, че имате Хепатит?

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #36 -: Август 04, 2008, 13:19:51 »
Не съм чувал, чел, нито смятам, че е възможно човек да развие шизофрения вследствие на лечение с интерферон.
Страничните ефекти, както вече ти казах, са свързани с депресивни състояния /и то само при около 30%/ от хората, и само 1 до 2% имат опит за самоубийство. Но това пак не ги прави шизофреници, просто са имали неконтролирани мисли за самоубийство. За момента във форума има само един такъв случай, за който споменахме, и както виждаш, лечението е спряно навреме.
Според мен задължително имаш нужда от психиатър по време на лечението, и той трябва да е запознат в детайли със заболяването ти. Той ще следи как интерферона ще се отрази на заболяването ти и дали ще засили симптомите му.
Най-вероятно ще имаш нужда и от психологическа помощ /която може би ще осигури самия психиатър, не съм сигурен/ за да можеш по-лесно да се справиш с евентуалните депресивни състояния, в които ще изпаднеш.
Имам и други проблеми... как да кажа на приятеля ми, че имам Хепатит и да го накарам да се ваксинира без той да се изплаши, да разбере за какво става дума и да не ме изостави.
Аз не се чувствам добре сама. На вас случва ли ви се да ви изоставят като знаят, че имате Хепатит?
Първо, специално за ваксината, за хепатит C няма ваксина. Но след като имаш хроничен хепатит и имаш отношения с него, коректността изисква да си честна с него, за да може той да бъде информиран за рисковете и сам да прецени как да постъпи. Рискуваш и това, ако той в някакъв бъдещ момент от време разбере, че си го крила от него, да те напусне веднага, и то заради това, че не си била честна с него, не заради опасността за здравето си /която така или иначе е много малка/. Не знам какви са ви отношенията, но тук е замесено здравето и на друг човек, и трябва да бъдеш внимателна.
Относно това дали той би те зарязал като научи, можеш да се поровиш в секцията Как да живеем с хепатита, там има поне няколко теми, в които сме обсъждали точно този проблем. Отговора разбира се, не е еднозначен - няма как да знаеш как ще реагира един човек на тази новина, но определено неговата реакция би могла да бъде критерий за отношението му към теб.

Поздрави,
Радо

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #37 -: Август 04, 2008, 15:18:55 »
    Искам да направя едно съвсем кратко уточнение за разликата между психиатрия, психотерапия и психоанализа, която всеки поначало би трябвало да знае:

-    Психиатрията е дял от медицината, който изучава причините, патогенезата, клиничната картина, протичането, патологичната анатомия, патофизиологията, разпространението, лечението, профилактиката на психиатричните (умствените) заболявания.
    Понятието „психиатрия“ се въвежда през 1808 г. от лекаря Johann Christian Reil в Хале. За първи път се преподава през 1811 г. в Лайпциг. Първата психиатрична клиника се основава в Берлин през 1865 г.
    Психиатрията, заедно с неврологията, е насочена към медикаментозно лечение на афективни, дезаптационни и невротични разтройства, депресии, невротични състояния, нарушения в съня и храненето, главоболие, панически и други тревожни разстройства, шизофрении, органични психосиндроми, зависимости и др.

-    Психотерапията произлиза от гръцките думи psycho - душа, и terapia - лечение, лечение на душата. Психотерапията е поредица от разговори - психотерапевтът предразполага своя клиент да изрази какво не е наред в душевното му състояние и в отношенията с околните. Разбирането за психотерапия включва желание и мотивация за промяна, при което психологическите методи показват влияние с определена цел в ситуация, дефинирана като терапевтична, а не просто в която и да е ситуация на общуването (приятелски разговори с познат психолог, споделяне с близък, разговор с минувач на улицата и др.) и търсенето на определен, полезен за субекта ефект, търсене на решение върху конкретен проблем и промяна.
    Има много психотерапевтични направления в психологията. Психологията е цяла група от академични, клинични и промишлени дисциплини, занимаващи се с обяснение и предсказване на поведението, мисловните процеси и чувствата на хората. Различните дялове в психологията са насочени към различен тип психични прояви. Психологията също така се отнася до прилагането на придобитото знание/себепознание в различни сфери на човешка активност, включително проблеми от ежедневния човешки живот и лечение на ментални заболявания. А ако не е налице психично заболяване - тя изследва психичните прояви на човека, без непременно да ги класифицира като патологични. Може да е полезна на напълно здрави хора с цел самопознание, намиране на отговори по дадени въпроси, касаещи възприятие, памет, настройка на съзнанието, мислене и др. Като методи често се използват диагностични тестове, хипноза, психоанализа, рисуване, игри и др., подпомагащи разбирането и себереализацията на личността.

-    Психоанализата е утвърдена теоретична система в психологията и психиатрията, която исторически се базира на работата на Зигмунд Фройд. Основен постулат на психоанализата е, че поведението на човека е детерминирано от конфликти между двата пласта в личността: осъзнаваното и неосъзнаваното.
    В психоанализата съществуват не една школа и течение, често в противоречие една на друга. Психоаналитикът се придържа към някое от психоаналитичните направления и школи, предлагащи различни конкретни методи за диагностика на психичното състояние. Той е повече с философска нагласа и помага на пациента да разграничи различните пластове в структурата на своята психика - съзнавано, несъзнавано, подсъзнавано, инстинкти и нагони, абстрактно и конкретно и др., за да достигне до отговорите на въпросите, които го вълнуват, както и според това какъв тип човек е - интроверт, естроверт, интуитивен, рационален тип и др.

Това с шизофренията и депресията са сериозни неща и е хубаво да им се обърне внимание:

Лечение на депресията:

http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=195

Фактори, допринасящи за развитие на шизофренията:

http://www.bulsite.com/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=66

Може би в момента като си объркана и изпълнена със страхове, вкл. този от изоставеност, мислиш не съзнателно, а несъзнавано?! Всяка психоза е различна, както различни са хората, но общото е, че психозата е компенсаторна на съзнаваната нагласа и винаги показва вътрешното състояние на психиката.
    Струва ми се, че имаш проблем в множествено число, сведи очакванията си до себе си, в единствено число и вероятно така проблемът с психозата ще отпадне. Не търси във всичко проблем, а решение. За всеки "проблем" може да има много възможни подхода, но решението за нас в конкретната ситуация трябва да се сведе до едно и да се следва. Това е действието, това сме ние, нашите решения и избори, а нашият живот е отражение на вътрешното ни психично състояние.
    Каквото не можеш да промениш по-добре остави и променяй последствията, доколкото можеш.
    Но ако съумееш да промениш нещо в живота си, дори най-елементарно, в теб ще се задействат други инстинкти или механизми, това ще промени вътрешната ти нагласа, независимо от теб, както и посоката на мислите ти.
    Винаги има добър изход, стига човек да го търси!
« Последна редакция: Август 04, 2008, 15:55:26 от Katia »

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #38 -: Август 04, 2008, 16:27:04 »

Много благодаря за казаното. Веднага се почувствах по-добре. Като след психотерапия. :)
Тези разлики не ги знаех, но е доста интересно и ще прочета всичко. Ще прочета и статиите за шизофренията и депресията. Мисля, че са изключително ценни и ще се опитам да мисля по-позитивно, да внеса промяната, за която всички говорите.
Нямам време да пиша много и по всички въпроси, пишете ми вие.  :love5:

Неактивен tedibon

• Профил
« Отговор #39 -: Август 06, 2008, 19:44:25 »
Петрана ,отговарям с малко закъснение!
При моя мъж лечението започна миналата година-август!Той постъпи в местната болница за първата инжекция!Но тук ,както се очакваше,нямат опит с този препарат ,който му беше изписан и решиха да му слагат 1/2 от предписаното ,в първите дни!Тъй като все пак не е млад,стр.ефекти още първата нощ го изплашиха!В следващите дни беше изпаднал в депресия,защото не можеше да проумее,как ще издържи до края!На всичко отгоре,доктора там му казал,че някои не успяват и месец да издържат на страничните ефекти!Направо беше в паника!
Сега, малко преди края на лечението му се струпаха проблеми със зъбите,които наложиха антибиотично лечение,което му разбута стомаха,и като прибавим,че по време на лечението отслабваше по килограм на ден,около месец преди края се наложи да иде на психиатър!Просто сам си призна ,че се чувства като в дупка,беше го хванала апатия и безразличие!Изписаха му Ремотив,защото не товари ч.дроб, и се справи и доведе лечението докрай!Само че,държа да отбележа ,че за тази 1 година има само 35 дни болнични!Когато работи се чувства по-леко!
Поздрави ,Теди

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #40 -: Август 07, 2008, 08:09:59 »
Здравейте!

Хубаво е, че са му изписали нещо, което не уврежда черния дроб. Аз много ги питах за това, но те ми изписаха анти психотични лекарства и казаха, че не е проблем да пия и тях, и в същото време да си провеждам интерфероново лечение, което е странно, защото тези лекарства много нотоварват черния дроб. Какъв е смисълът да лекуваш нещо, а да не си отстранил факторите, които го увреждат?

• Global moderator
    • Профил
Re: Психоза вследствие на лечение с интерфер&
« Отговор #41 -: Август 07, 2008, 09:09:31 »
Петрана, здравей

Този препарат е на билкова основа, и не товари черният дроб. Прочети по-долу неговата листовка.

Поздрави,

Силвана
Цитат
Remotiv ®

Ремотив е стандартизиран билков лекарствен продукт, който се произвежда от швейцарската фирма “Zeller” в град Романсхорн, Швейцария.
Една таблета Ремотив съдържа 250 мг стандартизиран сух екстракт /извлек/ от цъвтящите връхчета на жълт кантарион (звъника или така наречената “Билка на Св.Йоан”), стандартизиран към 0,5 мг тотален хиперицин. Стандартизирането на екстракта гарантира постоянно качеството на този билков лекарствен продукт.
Самата билка се добива от контролираните насаждения (добиви) на фирмата-производител “Zeller” AG – Швейцария.

Жълтият кантарион расте в Европа върху сухи и слънчеви места. Името му произлиза от деня на Св.Йоан, датата 24-ти юни - деня, в който по правило растението цъфти и се събира, тъй като тогава съдържа най-много действащо вещество. Освен под това име, жълтия кантарион е познат и като “Божа кръв”, “Билката на вещиците”, “Мъжка сила” и др. В България е известен под името “звъника”. Расте в Северна и Южна Африка, Южна Америка, Азия, Австралия, Европа, Нова Зеландия и изкуствено е култивиран в САЩ.
На фармацевтите е известна като “билката за 1001 болести”. В клиничната практика има три доказани показания – като антидепресант, при локално приложение - за язви и рани. Има и противовирусна активност.

Стандартизирането на екстракта води до еднакво високо качество на таблетите Ремотив® 250 mg.

Кога се използва Ремотив?
Подходящ е при:
• Потиснатост, понижено настроение
• Страх, тревожност
• Загуба на интерес и способност за изживяване на радост
• Чувство на вина и безполезност
• Нарушения в концентрацията и вниманието
• Лабилно настроение, умора
• Вътрешно безпокойство
• Напрегнатост, нерешителност
• Трудно заспиване и неспокоен сън

Може ли да се взема Remotiv® при бременност и кърмене ?

Въз основа на наличния опит не е известен никакъв риск за детето. Все пак не са извършвани системни научни проучвания. Като предпазна мярка Вие трябва да се въздържате от употреба на лекарства по време на бременност и кърмене или да попитате Вашия лекар за съвет.

Remotiv® не засяга способността за шофиране и работа с машини.

Как трябва да вземате Remotiv® ?

Възрастните вземат една таблета сутрин и една вечер, за предпочитане по време на или след хранене с малко течност. За лица в напреднала възраст дозировката е същата както при възрастни.
За деца между 6 и 12 години препоръчаната дозировка е половината от дозата за възрастни и трябва да се прилага само по лекарско предписание. Да не се използва при деца под 6 години.

За да се постигне оптимално действие, Ремотив® 250 mg трябва да се приема най-малко 14 последователни дни. Препоръчва се лечение от 4 до 6 седмици.

Какви предпазни мерки трябва да се съблюдават?

Remotiv® е подходящ за диабетици.

Remotiv® съдържа лактоза (млечна захар) и не трябва да се използва в случаи на непоносимост към мляко.

Remotiv® е освободен от глутен-съдържащи вещества и е подходящ за употреба при болни с цьолиакия, които имат непоносимост към глутен.

Кога не трябва да се взема Remotiv® и кога трябва да се използва предпазливо?

В много редки случаи при хора със светла кожа след приемане на препарати с жълт кантарион и последващо излагане на слънце се появява кожна реакция със зачервяване подобно на слънчево изгаряне. Следователно лица, които са чувствителни на светлина трябва да избягват продължително пряко слънчево облъчване и посещение на солариуми по време на приемането на Remotiv®.
Remotiv® не трябва да се прилага при свръхчувствителност (алергия) към жълт кантарион или някое от помощните вещества.

Ако вземате лекарства за потискане на кръвоспирането (противосъсирващи таблети с активни вещества аценокумарол, фенпрокумон или варфарин) или лекарството циклоспорин за подтискане на имунната система (напр. след органна трансплантация или при автоимунно заболяване), техният ефект може да бъде намален от приемания жълт кантарион. При това положение приемането на Remotiv® с разрешено само след консултация с Вашия лекар и под неговия контрол.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
« Отговор #42 -: Август 07, 2008, 09:35:48 »
Много се чудех дали да пиша нещо в тази тема, но реших да споделя моя опит.Мисля, че това, което пише в лекарствените листовки е писано от атвокати, а не от лекари.Това е политика на фармацифтичните компаний за да се презастраховат, ако стане нещо с някой човек за да не ги съдят.Това е моето мнение.
В последно време съм изнервена и деприсивна / също така имах проблеми с поставянето на инжекцията/ и като съм чела, че това може да е от интерферона отидох на психиятър.
Той нямаше опит с пациенти като мен, но мога да кажа, че ми помогна.Разбрах, че чувствам така заради други неща, а не от лекарството.Приложи ми техники и сега се чувствам добре и нямам проблеми с поставянето на Пегасиса.
Така, че мисля, че влиянито на лекарството върху психиката /в листовкота / е провеличено.Е, всеки човек е една отделна вселена и е различен.При мен депресията не е в следствие от лечението, а от проблемите съпътсващи получаването на рецепти и протоколи т.е. от безхаберието в здравната ни система.
Меги

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #43 -: Август 08, 2008, 13:58:09 »
Здравейте!

Хубаво е, че са му изписали нещо, което не уврежда черния дроб. Аз много ги питах за това, но те ми изписаха анти психотични лекарства и казаха, че не е проблем да пия и тях, и в същото време да си провеждам интерфероново лечение, което е странно, защото тези лекарства много нотоварват черния дроб. Какъв е смисълът да лекуваш нещо, а да не си отстранил факторите, които го увреждат?
Лечението на хроничния хепатит не лекува черния дроб, то е насочено към убиване на вируса, който се намира в кръвта. Човек би се чувствал много по-добре, ако по време на лечението не натоварва допълнително черния си дроб, тъй като той е под стрес, но в същото време това не е противопоказно за лечението. Така, че ако шансовете ти да завършиш успешно лечението са увеличават много, ако пиеш антипсихотични лекарства /които натоварват черния дроб/, то това е за предпочитане, отколкото да не натовариш черния си дроб, но да спреш преждевременно лечението още в първите месеци.

Поздрави,
Радо

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #44 -: Август 11, 2008, 11:43:32 »
Лечението с Интерферон натоварва ли допълнително черния дроб?
Знаете ли за колко време интерферонът се изхвърля от организма и колко време след спиране на терапията спират и страничните явления?
Идеята да се лекувам едновременно и с психотични, и с Интерферон не ми допада особено. Това са страшно много лекарства, а аз съм твърде млада, за да пия лекарства още отсега. Никой от близките ми не ме подкрепя в тази насока, всички са убедени, че съм здрава.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #45 -: Август 11, 2008, 13:20:23 »
Petrana,

Постарай се да прочетеш целия форум-знам,че е доста информация, но сама ще успееш да си отговориш на много въпроси.Сигурно във всяка трета тема сме дискутирали за страничните ефекти. Но ако не ти се търси инфо сега, ти отговарям накратко- Интерферона се изхвърля от организма за около 6 м, мисля,че го пишеше и в листовката му;страничните ефекти спират скоро след прекратяване на лечението., но при всеки е строго индивидуално. Принципно човек се възстановява за 2-4 седмици. А по въпроса,че не искаш да се лекуваш понеже си прекалено млада,си решаваш само ти, а не близките ти. По-добре да се лекуваш на младини,за да не страдаш на старини.

Поздрави и се надявам скоро да решиш как да постъпиш!  :girl_angel:
  Силвана

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #46 -: Август 12, 2008, 14:01:19 »
Лечението с Интерферон натоварва ли допълнително черния дроб?
Като цяло по време на лечението организма е под стрес и това може би донякъде натоварва черния дроб. В същото време интерферона спомага за борбата с вируса, което изключително облекчава черния дроб. Именно и заради това още по време на лечението чернодробните ензими /АЛАТ и АСАТ/ спадат значително и влизат в норма при повечето хора. С две думи, лечението с интерферон не вреди на черния дроб в смисъла, който ти си представяш - подобно на лекарствата, в чийто листовки пише да не се вземат при чернодробни болести.

Знаете ли за колко време интерферонът се изхвърля от организма и колко време след спиране на терапията спират и страничните явления?
Силно изразените странични ефекти намаляват и изчезват почти веднага след спирането на действието на последната инжекция, но за пълното изчистване на интерферона и рибавирина от организма са нужни 6 месеца.

Идеята да се лекувам едновременно и с психотични, и с Интерферон не ми допада особено. Това са страшно много лекарства, а аз съм твърде млада, за да пия лекарства още отсега. Никой от близките ми не ме подкрепя в тази насока, всички са убедени, че съм здрава.
Това, че си млада е предимство и винаги е за предпочитане човек да се лекува, докато е по-млад, защото шанса за излекуване е по-голям, а и вероятността страничните ефекти да са по-поносими е много по-голяма. Грешно е да си мислиш, че защото си млада това значи, че не трябва да се лекуваш. Решението за лечение трябва да се вземе като се прецени сегашното ти състояние и дали вече е започнало увреждането на черния дроб. Трябва да се види и каква е активността на вируса. По този начин ще може да се види реалното ти състояние и да се даде прогноза за това как ще се развие болестта в близките години в твоя конкретен случай.
Това, че близките ти мислят, че не трябва да се лекуваш, само защото им изглеждаш здрава е меко казано смешно. Във форума не спираме да говорим, че проблема на хепатитите е че човек цял живот се чувства добре и се влошава в момента, в който има вече цироза. Чак тогава доста хора научават, че са живяли с хроничен хепатит. И те през цялото време са изглеждали на близките си, а и те самите са се чувствали здрави.

Поздрави,
Радо

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #47 -: Септември 05, 2008, 08:37:01 »

Напоследък не се чувствам добре, и реших да го споделя с вас, понеже няма с кого другиго. Нещо с психиката не съм добре. Пия Респолепс.  :crying3:

Ремотива не ми подейства, ако някой знае някакво по-безобидно лекарство от този тип да ми каже, моля.
Аз съм на 28г., живея сама. Това е от мен този път. Поздрави;

:carate:

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #48 -: Септември 05, 2008, 09:00:48 »
Здравей!

Най добре иди на психиатър. Явно по безобидните лекарства няма да ти свършат работа. Не отлагай! Постарай се да общуваш повече с прители. Знам, че когато човек е в депресия не му е до никого, но факта, че търсиш съвет и общуваш с нас означава, че нещата са все още под контрол. Мисли си за хубави, неща, мечтай си. Ако ти е скучно или имаш нужда винаги сме насреща. Ще ти дам за пример Ванчето- въпреки всички несгоди, тя е с невероятно чувство за хумор.

Усмихни се :flowers:

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #49 -: Септември 05, 2008, 09:17:12 »
Това, че се чувстваш нестабилна според мен показва, че някой трябва да ти предложи корекция и да провери личностните ти /психични, емоционални, духовни/ насоки. В противен случай при самотния човек с подобно чувство за дискомфорт съществува риск от персонална мегаломания и високомерие. Не искам да кажа, че при теб е така, а само че трябва да потърсиш компетентно мнение от специалист.
Понеже имам известни познания по тези въпроси, но без да те познавам мога само да ти кажа, че Респолепса е от по-старите лекарства и е добре да имаш предвид, че страничните му ефекти се проявяват. Имаш и много други варианти от по-нови генерации медикаменти, но най-добре се насочи където трябва.

Неактивен papina

• Немедицинско лице
  • Публикации: 50
    • Профил
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #50 -: Септември 05, 2008, 09:44:59 »
Здравей,

напиши по-подробно какъв е проблема с психиката ти. Какво те тревожи, депресира и т.н, може би трябва да го изясниш първо за себе си, а не просто да пиеш лекарства.

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #51 -: Септември 09, 2008, 09:08:03 »
по-конкретно - не искам да живея, всичко ми изглежда празно, само за самоубийства мисля.
имам чувството, че ще се хвърля, приисква ми се на моменти много да направя нещо такова.
Искам да уточня, че аз бях малко на лечение с Интерферон - 3 месеца и то много отдавна, а сега не се лекувам с интерферон, а се чудя дали изобщо да се лекувам заради психиката.

Неактивен papina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #52 -: Септември 09, 2008, 21:07:46 »
Значи при теб не е следствие от интерферона, а от разминаване на очакванията ти от живота с действителността. Ако нямаш приятели, с които да говориш, моят съвет е да си намериш психолог. Разговорите помагат.

Успех!:flowers2:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #53 -: Септември 09, 2008, 23:45:29 »
Папина, надявам се че си изчела подробно какво е писала Петрана в темата. Тя има проблем и е диагностицирана, за което и е писала точно в тази тема:
Незнам какви лекарства да пия и кое с какво да комбинирам. Объркана съм.
Диагнозата ми е параноидна шизофрения. Дори не знам с тази диагноза какво да правя.
Така, че тя е посетила психолози и психиатри и при тази диагноза не може да се подхожда лекомислено с подобни съвети. За да може Петрана да се справи със състоянието си и с тези натрапчиви мисли е ясно, че има нужда и че може да и помогне психиатър, и т.н.

Поздрави,
Радо

Неактивен papina

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #54 -: Септември 10, 2008, 08:04:04 »
Здравей Радо,

прочетох това, което е написала Петрана, и още веднъж я съветвам ако няма с кой да общува в ежедневието си, да потърси професионална помощ, защото освен шизофренията /която трябва да лекува/, тя има нужда от някой с който да споделя проблемите си....като всички нас.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #55 -: Септември 10, 2008, 09:23:40 »
Да, съгласен съм с теб. Сигурен съм, че общуването с повече хора, а защо не и идването на някоя на срещите на форума, би могло да и се отрази много добре. Само психиатър или пиене на някакви лекарства няма как да замести нормалната човешка нужда от социализиране.
Надявам се не приемаш мнението ми като критика, но тъй като имаше още няколко мнения, даващи подобни съвети на Петрана, просто искам да уточня да се има предвид, че /поне според мен/ тя първо трябва да получи психилогическа и психиатрична помощ, за да може да разбере как да се справя с положението си, и чак тогава съветите, свързани с промяна в общуването и за социализиране, биха могли да и окажат допълнително положително въздействие. Иначе тези съвети трудно могат да проработят веднага по начина, по който те нормално биха помогнали на всеки от нас.

Неактивен duvan

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 37
    • Профил
« Отговор #56 -: Септември 10, 2008, 09:46:18 »
познавам един човек, който има психични проблеми, но той сякаш живее в друг свят, говори едни такива неща като: Напред към нови победи!, А, вие ли сте на телефона? Аз не съм на това ниво, ни в клин, ни в ръкав...
никой не може да го разбере, камо ли да му бъде приятел...

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #57 -: Септември 10, 2008, 10:34:09 »
    Да, наистина “светът” на психотичните личности е различен от този на “нормалните” хора и никой не може да ги разбере, защото просто не “живее” в такъв “свят”.
    Но кой е разбран в света изобщо? Кой може да каже, че е “нормален” в това забързано време?
    Критериите са много, както са много хората по земята, затова слагам тези думи в кавички.
    Човек допуска внушения до степен, която той самият позволи!
    Точно поради недостъпността на света на психично болните тези хора отиват при психиатри и терапевти, които познават добре симптомите и в най-голяма степен могат да се доближат до тях - това е процес между двама души, супервизия.
    Диагностицирането не е най-важното, важното е човекът да осъзнае действителните си подбуди и разликата в състояния, които ако са хронични и не може да се пребори с тях поне да може да живее така, че да не се поддава. Често пъти за тези хора техният “свят” е също толкова реален колкото е “реалния” свят. Психотерапията има методики, които служат като мост между съзнаваното и изтласкваното съдържание в човешката психика. Тя показва на субекта събитията, които отключват подобни нагласи и средствата за приспособяване към действителността.
    Често тези хора не могат да мислят както биха мислили ако са “нормални”, те не могат и да контролират действията си, някой друг трябва да поеме отговорност за техния живот. Опитите и нагласите за самоубийство са отклонение при всички случаи и затова не случайно такива случаи с такива хора ги отнасят към психиатричните заведения. Животът е най-висша ценност и дори в особено критични състояния, когато хората нямат надежда за него, те продължават да се борят! Затова има и толкова много дискусии за смисъла на живота, за евтаназията – за и против, за какво ли не, свързано с живота... Просто животът не е нещо, което може да бъде захвърлено с лека ръка!
    Обикновените хора, които не са достатъчно обучени могат да поведат един процес в неправилна посока или да го объркат допълнително. Психично здравият човек може да устои на атаките на подсъзнанието, но при психотична личност може да се стигне до критични /или гранични състояния, които да се повтарят/.
    Така че според мен трябва да се подходи компетентно към проблема.
« Последна редакция: Септември 10, 2008, 10:48:25 от Katia »

Неактивен chuhoveca

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 47
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
« Отговор #58 -: Септември 12, 2008, 12:06:13 »
В началото на лечението, докато свикна бях доста изнервен и избухлив към близките си хора. Имах и мисли за самоубийство, които се явяваха вечерно време. Съжалявам, че не видях темата по-рано, защото написах част от преживяванията си в темата за шофирането. Но искам да споделя, че по-принцип като малък си имах такива проблеми с нерви, избухване.
« Последна редакция: Септември 20, 2008, 22:21:55 от Радослав Русинов »

Неактивен cvetna

• Публикации: 584
  • pure pleasure seeker
    • Профил
« Отговор #59 -: Септември 12, 2008, 13:05:29 »
petrana,
Психичните заболявания са си заболявания като всички други - няма за какво да се шашкаш, просто потърси специалист! Колкото по-бързо, толкова по-добре. И моята препоръка е да не се довериш само на едно мнение, а да потърсиш поне второ.
Параноидната шизофрения наистина е сериозна диагноза, но първо - може да не е вярна, при цялото ми уважение към лекарите, и второ - това, че е сериозна, не я прави нелечима.

Брат ми има обсесивно-компулсивна психоза - заболяване, за което се смята, че не се лекува и остава за цял живот... Не знам какво се смята, но брат ми намери достатъчно добри специалисти и достатъчно воля и желание в себе си, за да се пребори с болестта - и си живее нормално, прави всичко, което иска, научил се е да се измъква сам от "дупките", а когато не успява - има кой да му помогне! И повярвай ми, ако го видиш, дори и за секунда не би повярвала, че този човек има някакъв проблем  :wink2:

Така че - събери сили в себе си и действай! Със сигурност е трудно, но резултатите си струват! А и съм убедена, че край теб има хора, на които можеш да разчиташ и които ще те подкрепят - обърни се към тях!

Ако имаш желание мога да ти дам координатите на терапевта, при който ходи брат ми :)

Всичко ще е наред, просто спри за момент да мислиш за проблема и помисли как да се справиш с него! Успех!  :flowers2:

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #60 -: Септември 20, 2008, 18:33:04 »
И аз познавам хора с мисли за самоубийство. Може би донякъде е в реда на нещата в това време, в което живеем. Много хора казват, че ще се самоубиват. Приемам всякакви координати за лекарства на билкова основа за хепатита + терапевти. Може и като лично съобщение.
« Последна редакция: Септември 20, 2008, 22:25:57 от Радослав Русинов »

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #61 -: Октомври 20, 2008, 14:57:14 »
Много хора в труден момент казват: "Ще се гръмна", "Вече трябва да се самоубия" и тем подобни, чувстват се ненужни и прочие. Но разликата с психично болните е в това, че те не го правят!!! Има такива моменти в живота на всеки. Психично отклонение е когато го обмисляш и правиш реално такива опити и то ако е с неясни мотиви и объркващо поведение.

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
Re: Психоза вследствие на лечение с интерфер&
« Отговор #62 -: Ноември 06, 2008, 08:19:49 »
Пих го този Ремотив няколко седмици - 2 седмици, но съм все така подтисната, не даде резултат.
Освен това много ме притеснява високото съдържание на алкохол, което уврежда черния ми дроб и сякаш като ги пиех черния дроб започна да ме боли.
А и незнам в каква насока да променя живота си, за какво да мисля, толкова съм сама.

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #63 -: Ноември 06, 2008, 08:36:10 »
При тези лекарства трябва да се получи натрупване и тогава да се каже дали действат. Те обикновено имат алкохол, защото иначе не действат, но ако това в Ремотива толкова те притеснява можеш да го замениш с Esbericum, който също е със съдържание на жълт кантарион. http://www.climacterium.com/bama/bul/bulletins/1_01/bull001_6.htm

Неактивен Petrana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #64 -: Ноември 11, 2008, 09:27:40 »
Благодаря за отговорите.
 :fun:

Неактивен Eli

• Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
« Отговор #65 -: Ноември 11, 2008, 22:55:48 »
Здравей Петрана,

Ти откъде си?
Може би някой от съфорумците би могъл да препоръча добър специалист в близост до мястото, където се намираш.  :smile:
Каня те отново на нашата среща в Стара Загора.  :flowers:
Сигурно е, че там ще срещнеш много нови приятели и няма да се чувстваш толкова сама, колкото казваш  :party:

Най-сърдечни поздрави,  :flowers:
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен didi

• Немедицинско лице
  • Публикации: 134
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
« Отговор #66 -: Ноември 13, 2008, 11:31:28 »
Здравейте на всички,
изчетах всичко от край до край.До сега не се бях замисляла за депресията която може да се появи като страничен ефект от интерферона(въпреки че го бях чела в листовката).Много работя-лятото по 16-18 часа и всяка свободна минута се грижа за 4-членното ми семейство,а сега не по малко от10-12 часа(грижите остават).И аз съм плакала нощем когато не съм можела да заспя,но съм го отдавала на умората до смърт.Имам хоби.
Като четях в мен избухнаха размисли и страсти-дали и мен ще ме споходят такива депресивни мисли(още съм в 7 месец от лечението)?
Не искам никой да визирам(в случая Петрана която е с диагноза),но майка ми от малка ми казваше"човек като няма работа си мисли за глупости",така че според мен"за лудо работи,за лудо не стой"!По добре е човек да е винаги ангажиран-мислово или физически(по избор).Когато си на работа и си м/у хората имам чувство че не биха те споходили мрачни мисли.Ако нямаш работа-намери си,направи си хоби ако не си си намерил,развивай се,учи-все лесни неща!
Боже станах като мъдрец-мъдрост след мъдрост сипя !
Имам роднина на която и поставиха същата диагноза като на Петрана.Лежа в психото и вече 15 години е на поддържащи инжекции(веднъж месечно).Лечението и е успешно и тя е нормален трудоспособен човек!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007