Автор Тема:  Какво мислите за вегетарианството  (Прочетена 17571 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

  • Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • *******
  • Публикации: 3183
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Какво мислите за вегетарианството
« Отговор #15 -: Август 06, 2008, 11:05:05 »
Мила Кели,

Рибата е богата на омега киселини,богата на полезни масти,изобщо ПОЛЕЗНА, ПОЛЕЗНА,ПОЛЕЗНА. Рибата не я отглеждат в заградени пространства, не я хранят с боклуци,не я тъпчат насилствено със стероиди за да расте по-бързо както ПИЛЕТАТА. Пилешкото месо, освен ако не ти е пратено от село, от баба ти която си гледа пиленцата на двора, е ПЪЛЕН БОКЛУК!


Цитат
Основно рибата е източник на ценни белтъци, които са почти същите като тези на животинското месо. Разликата е в това, че рибата съдържа по-малко съединителна тъкан и се усвоява много по-лесно от организма. Затова рибата е сравнително лека храна, която е незаменима част от менюто на спортистите, на жените, които поддържат стройна фигурата си, на децата и на възрастните хора.

Тя е по-богата на калций и фосфор от месото и затова е изключително полезна за подрастващите и за хора, които имат проблеми с костите.

Съдържа обилно количество витамини В1, В2, В12, А, Д, Е и се отразява благотворно върху цялостното състояние на човешкия организъм.

Рибата е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини. В зависимост от вида на рибата, възрастта й и сезона, в който е уловена, процентът масленост на рибата варира от 0.5% до 35%.

Сред рибите с най-ниска масленост (до 5%) са калкан, кефал, толстолоб, хек, бяла риба, лефер, попчета, сафрид, пъстърва, мерлуза, треска. Малко по-мазни, но не прекалено (5-10%) са шаранът и акулата. Сред най-мазните риби са сьомгата, риба тон, скумрия, сардина.

Рибата съдържа така полезните за организма омега-3 мастни киселини, които влияят незаменимо върху човешкото сърце и балансират сърдечната честотата. Морските риби освен всичко съдържат йод и са много полезни за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.

Ако сте загрижени за сърцето си, яжте риба вместо месо. Три рибни ястия седмично (или 30 г дневно) намаляват с около 50% риска от инфаркт.
Рибата е полезна и за мозъка и регенерацията на нервните клетки. Както и ябълките тя намалява риска от Алцхаймер.

Цитат
Кога мазнините са полезни
Не е тайна, че здравето на човека много зависи от генетичните фактори, от начина на живот и качеството на хранене. С първия показател сме длъжни да се примирим, но нашият начин на живот е в нашите ръце. В последно време много се препоръчват продукти, които не съдържат мазнини. Ние многократно сме казвали, че мазнините не само са полезни, но и жизненонеобхо-дими за здравето.

Мазнините са няколко вида - наситени и ненаситени, мононенаси-тени и полиненаситени, триглице-риди, мастни киселини, липиди. Тази класификация се определя от химичния състав на различните видове мазнини.
Най-полезни са полиненаситени-те мастни киселини, наричани още омега-3.

Каква е разликата между рибните и животинските мастни киселини?
Първите предпазват от атеросклероза. Много от нас си спомнят как в детството са ни карали да пием рибено масло, за да избегнем рахита. Действително рибеното масло е мазнина от черния дроб на рибата (преимуществено риба треска) и е богато на витамин Д. Рибата съдържа и фосфор, затова се нарича и храна за ума. Ако ние сме свикнали от малки да ядем риба, това е много хубав навик и безспорно изключително полезен.

През 70-те години в търсене на тайната на здравето двама датски учени обяснили уникалното свойство на мазнината от морска риба. Оказало се, че ескимосите в Гренландия, употребяващи по медицинско предписание голямо количество животински мазнини, въобще не страдат от атеросклероза за разлика от европейците. Дори точно обратното - исхемичната болест при тях била рядкост.

Тайната се оказала проста - животинските мазнини, употребявани от ескимосите, са основно мазнини от морска риба и от китове. Последвалите сравнителни изследвания между рибните мазнини и мазнините на другите животни показали, че те се различават по качествения състав на мастните киселини. В животинските мазнини преобладават наситените мастни киселини, а в рибните - ненаситени-те.
Така светът разбрал за полезните свойства на полиненаситените мастни киселини омега-3. Популярните омега-3.
В някои магазини вече могат да се намерят яйца и хляб, обогатени с мазнини омега-3, а в концентриран вид - като биодобавки - те се предлагат навсякъде. С какво се обяснява тази популярност?

През последните 10 години многобройни изследвания са доказали полезните ефекти на тези мазнини. Станало ясно, че щом мазнини омега-3 попаднат в организма, те директно се внедряват в нашите клетки, влияейки благотворно върху структурата и активността им. Оттук идват многобройните им полезни свойства - те подобряват работата на сърцето, мозъка, очите и ставите. Намаляват нивото на лошия холесте-рол. Тези мазнини могат да оказват и противо-възпалително действие, те са и отлични антиок-сиданти, т.е. изкарват вредните вещества и свободните радикали от организма.

Научните изследвания показват, че омега-3 са необходими за нормалната дейност на мозъка, тъй като те обезпечават бърз приток на енергия, който предава импулсите, носещи сигнал от една в друга клетка. Това подобрява мозъчната дейност - паметта и вниманието.

Полезни съвети от специалистите на Лекар.бг

• За да увеличите употребата на полине-наситените мастни киселини, имайте предвид следното.

• Редовно включвайте в менюто си риба от мазни и полумазни сортове - сьомга, пъстърва, сардина, херинга, скумрия. Желателно е по 3-4 пъти в седмицата да консумирате по 100-150 г риба, а също и морски продукти. Естествено, по-полезна е прясната, а не замразената риба. Ако рибата е отгледана в специални развъдници, не е толкова полезна, отколкото ако се улови направо от морето.

• При пушената и солената риба се губи част от полиненасите-ните мастни киселини, а при замразяване на рибата за една година се губят до 50 процента от тях. Не така стоят нещата с консервираната риба. Тя е още по-полезна поради факта, че
растителното масло засилва свойствата на оме-га-3 мазнините.

• За подправка на салатите използвайте зехтин, сусамово, ленено или бадемово масло.

Може до известна степен да ви се стори странно, но препоръчваната профилактична всекидневна доза на мазнините омега-3 е само 1,5 г за жените и 2 г за мъжете. Точно толкова е необходимо за нормалното функциониране на клетките в нашия организъм. Това означава една чаена лъжичка ленено семе или 5-6 ореха, 70 г варена сьомга или 90 г консервирана сардина.
« Последна редакция: Август 06, 2008, 11:11:58 от Силвана Лесидренска »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Vancheto

  • Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *******
  • Публикации: 1558
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Какво мислите за вегетарианството
« Отговор #16 -: Август 06, 2008, 15:36:18 »
Ако някой е вегетарианец, защото си мисли, че това е най-здравословното решение за него, ще му цитирам думите на една столетница родопчанка, която на въпроса"Коя е най-полезната храна според  вас?", отговори"Ами, що ти душа сака, то е полезното".
Не че съм съвсем съгласна с нея, но вегетарианството, суровоядството и всички други изцепки от нормалното балансирано хранене са по-скоро вредни, отколкото полезни.

Друг е въпроса, ако някой е вегетарианец от любов към животните.Аз лично му се покланям до земята. :clap:
Оставала съм потресена при вида на заклано прасе, одран заек, риба, на която и свалят люспите, а тя още мърда и т.н., но като се изпече месцето и като почнат да се носят едни аромати ................:hungry:

Сещам се за още една причина за вегетарианстване, но то е по-скоро принудително. :crying2:
Основни последователи са пенсионерите.Обаче при тези цени на сиренето и кашкавала сигурно ще откажат млечните продукти и ще се завърнат в отбора на месоядците. :hungry_girl: :hungry_boy:


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tedibon

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1341
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Какво мислите за вегетарианството
« Отговор #17 -: Август 06, 2008, 15:56:12 »
Вегетарианството е полезно и препоръчително при хора със здравословни проблеми,които се обострят от консумацията на месни продукти!
Аз лично предпочитам разнообразната храна,в която влизат месни и млечни продукти ,зеленчуци и плодове!Избягваме /в къщи/белия хляб,захарните изделия,мазните меса-най-вече свинско!
Така мисля,че е постъпват най-необходимите вещества и не товарим организма си !
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен kelly

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • ****
  • Публикации: 124
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Какво мислите за вегетарианството
« Отговор #18 -: Август 07, 2008, 11:49:28 »
май плодовете и зеленчуците са най-полезни от цялата храна...
Съобщение от администраторите: Достъпът на този потребител до форума е забранен, поради некоректно поведение!
За повече информация: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1316.0

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007