Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Не-вирусен хепатит => Автоимунен хепатит => Темата е започната от: july1993 в Юли 22, 2012, 00:09:05

Титла: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: july1993 в Юли 22, 2012, 00:09:05
Здравейте! Поразгледах описаните заболявания и проблеми тук и не видях диагноза като моята. Прочетох тук и там някои неща, които ми говорят за това, че имам сериозен проблем и неособено благоприятна прогноза за развитието. Доскоро нямах никакви проблеми, но ето че започнаха да ме връхлитат един след друг. Поставиха ми диагноза Тиреодит на Хашимото, а сега и това. Според доктори, това било нормално, но според мен е малшанс. Не искам да коментирам медицинските лица, благодарение на които си влачих проблемите 1год., за да ги открият други, когато е доста късно. Трябва да мисля оттук нататък какви ще ги дробя. Записаха ме за 31юли да вляза в болница, а нямам грам представа какво ще ми се случи. Ако някой е наясно с тази болест, ще му бъда благодарна да напише каквото знае. Поздрави!  :sad3:
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: Лорей в Юли 22, 2012, 02:24:42
Здравей и от мен. Дай малко повече подробности, ако не те затруднява. Как ти откриха автоимунния хепатит, имаш ли оплаквания и симптоми, какви изследвания ти пуснаха, резултати от изследванията, вид на автоимунния хепатит, в коя болница и при кой специалист ще постъпваш? Аз съм с хепатит С и знам за автоимунния хепатит от статии, но ще се опитам да ти бъда полезна, както вярвам и всички във форума.
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юли 22, 2012, 08:47:49
Здравей,

тук има информация относно автоимунния хепатит: http://www.hepactive.org/content/articles/general_information/hepatitis_types/autoimmune_hepatitis (http://www.hepactive.org/content/articles/general_information/hepatitis_types/autoimmune_hepatitis)

Въз основа на какви изследвания ти го поставиха и кой лекар?

Поздрави,
Силвана
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: july1993 в Юли 22, 2012, 14:24:23
Може би сигналът за този проблем започна миналата година през юли, когато след профилактична кръвна картина се оказах с много ниско количество тромбоцити - 75 - при долна граница 130. Така наречената ми джи пи по това време обяви, че резултатите са сбъркани в лабораторията и ще обърне внимание след като се върне от отпуск - неясно кога. Оплаквах се от подуване, но никой не го прие сериозно. Месец по-късно направих 2 силни кръвоизлива, които приписаха на гинекологични проблеми и ми направиха гинекологична операция. Тромбоцитопенията продължи и след това. През януари установиха, че ТSH е над 100 , а МАТ е над 600 - т.е. съм се сдобила с Тиреодит на Хашимото. Малко след това покрай ехографията на щитовидната жлеза ми направиха и такава на черния дроб. Установи се, че има увеличен ляв дял - с 3см, с дифузни структурни промени от стеатозен тип, увеличен далак с 2см и с твърдо еластична консистенция, вена порте - 12.4мм. Направиха ми изследване за хепатит В и С - отрицателни, за антитела CMV-IgM (-) ; CMV-IgG(-) ; EBV-СА-IgM (-)  EBV-СА-IgG - положит. - 74 ru/ml ; ANA (-) , AMA (-)  ASMA - 1:80 Титър; АсАТ започна от 164 през март, като сега е 402, АлАТ през март беше 167, а сега - 458; Общ белтък - 100, тромбоцити - 98 ; ГГТ - 94 .
С тези изследвания отидох при д-р Антонов в "Свети Иван Рилски" и той ми каза, че съм класически пример за Автоимунен хепатит. Трябвало веднага да постъпя в болницата, но се оказа, че това може да стане най-рано на 31юли. Та, това е. Оттук нататък всичко ми е в мъгла.
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: anita в Юли 22, 2012, 14:56:15
Няколко са хората с подобна диагноза в този форум. Мога само да кажа, че  си попаднала на точния лекар и си в добри ръце.
Незнам дали някой би могъл да ти даде съвет, но ще се радвам да споделяш как вървят нещата при теб.
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: july1993 в Юли 22, 2012, 15:02:20
Няколко са хората с подобна диагноза в този форум. Мога само да кажа, че  си попаднала на точния лекар и си в добри ръце.
Незнам дали някой би могъл да ти даде съвет, но ще се радвам да споделяш как вървят нещата при теб.
Благодаря!  :smile:
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: Лорей в Юли 22, 2012, 15:42:54
Съгласна съм с Анита за лекаря. Попаднала си на точния човек, който със сигурност ще направи най-доброто за здравословното ти състояние. 31-ви не е чак толкова далеч, така че тогава със сигурност ще научиш повече. Дръж ни в течение, моля  :chat:
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: july1993 в Юли 23, 2012, 09:45:39
Започнах да взимам Carsil и всеки ден ми тече кръв от носа - за кратко, но ежедневно. Това нормално ли е?
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: Лорей в Юли 23, 2012, 10:10:51
Кръвотечението едва ли има връзка с приема на Карсил и ми е трудно да ти отговоря от какво е причинено.
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: july1993 в Юли 26, 2012, 17:51:01
Здравейте на всички! Подготвям се за болницата и притесненията ми стават все по-големи, най-вече, защото нищо не разбирам в тази област. Моля, ако някой знае, да разтълкува  изследванията ми за протромбиново време и индекс. Показват ли наличието на цироза или не?
INR 1.3
протромбинов индекс 68.2
фибриноген 2.57
билирубин общ 28.2
креатинин 55
                                                   Благодаря!

Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: Rumi_ в Юли 26, 2012, 18:04:54
Само от едни такива изследвания не може да се каже колко е увреден дроба. Освен това тези резултати се променят във времето, не са с постоянни ст-ти
Така като ги гледам - да удължено е INR, билирубина е завишен. Ст-та му е до 21, фибриногена е в норма, креатинина е малко занижен, но той има отношение към бъбреците.
Показателно за увреден черен дроб е съотношението АСАТ/АЛАТ. Ако асата е два и повече пъти по- висок от алата, показва напреднало заболяване.
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: july1993 в Юли 26, 2012, 20:07:55
В момента:
АсАт - 402
АлАт - 458
А в този случай могат ли да се вадят заключения?
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: Rumi_ в Юли 26, 2012, 21:08:54
Не, доста са завишени, но хепатита е все пак автоимунен. при него има моменти на тласъци на активността му.
Затова проф. Антонов ти е казал веднага да постъпиш в болница. Ще започнат лечението и ще се овладее увреждането. Сигурно си прочела вече за автоимунния хепатит. Той се лекува със съвсем други лекарства и то дълго време. Важното е че има начини за облекчаване.
Между другото пролетта се запознах с една жена чакайки пред кабинета на гастроентеролог в моя град.
Заговорихме се и тя сподели, че от много млада са и открили автоимунен хепатит и от тогава се лекува и поддържа. Не ми беше удобно да разпитвам, разбрах само, че се лекува във Варна при проф. Коцев.
Не се тревожи предварително, най вероятно при теб е от скоро. Всичко което се открие и лекува на време е по успешно. Дори и вирусният хепатит.
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: Радослав Русинов в Юли 29, 2012, 13:30:49
Здравей и от мен!
Автоимунният хепатит е по-агресивно заболяване и това може би е причината за силно завишените ти чернодробни ензими. Но по-важното е, че диагнозата ти вече е поставена, имаш и дата за хоспитализация, и то при много добър екип хепатолози. Така, че просто трябва да изчакаш още няколко дни, за да започнат лекарите вече да правят нещо конкретно срещу заболяването и да открият най-подходящото лечение за теб.
Между другото, във форума има специален раздел за автоимунен хепатит (http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?board=29.0), където преместих и твоята тема. Разгледай темите в него, тук ще откриеш още 2-3 случая на автоимунен хепатит, можеш дори да пишеш в тези теми, или да пишеш лични съобщения. Дори едната жена си спомням, че директно беше изписала телефона във форума, така че защо не и да и звъннеш, със сигурност най-добрия вариант е да си поговориш с някой, който е минал и минава през всичко това.

Не забравяй да ни държиш течение какво се случва с теб, а ние ще се опитваме да помагаме с каквото можем.


Поздрави,
Радо
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: july1993 в Юли 30, 2012, 00:48:32
Благодаря за съпричастността! Разгледах другите постове, но не открих телефон. Писах на лични, въпреки че последно съобщения има отпреди година. Ако някой се обади, добре, ако не - и сам войнът е войн.  :laugh: Междувременно ще следя какво става в сайта. Поздрави!  :smile:
Титла: Re: Откриха ми автоимунен хепатит!
Публикувано от: утопия в Юли 30, 2012, 06:13:28
- 0884323636. от БОБИ.
това е телефона на момичето,което е със същата диагноза като теб.