Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Не-вирусен хепатит => Автоимунен хепатит => Темата е започната от: Лъчо в Ноември 26, 2015, 16:33:02

Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Лъчо в Ноември 26, 2015, 16:33:02
Здравейте нов съм във форума . От скоро имам диагноза автоймунен хепатит или поне за сега са ми сложили такава . Накратко на 33г.  съм приеха ме в отделение по гастро. със съмнение за Улцерозен колит. ( на дебелото черво ) което се потвърди . бях доста притеснен защото заболяването е автоимунно и е общо взето за цял живот диети хапчета и т.н но се оказа че имам и друго заболяване свързано с първото което е още по страшно а именно този  автоимунен хепатит . Поради завишените ми чернодробни ензими са изследвали серологични маркери - отхвърлили са хроничния вирусен хепатит , но имунологичните са показали автоимунен хепатит -каквото ида значи така пише в епикризата . АСАТ -66 , АЛАТ-149 АФ-280 , ГГТ-249. АНА- 22,1
Това е от преди 10 дена - нямам никакви оплаквания и симптоми от посочените за болеста . Не знам до колко поставената диагноза е реална .
Понеже спортувам сериозно казах и че съм взимал доста скоро )( до септември) препарати ( тестотерон , метан,  Дека които за забранени така да се каже ) и те знам че доста натоварват черния дроб и тези ензими. а нивата остават високи доста след спирането им ( до няколко месаца в зависимост от дозите и продължителността на цикъла) Всимам и доста добавки но предполагам , че от тях не е възможно да се вдигнат нивата ( протеин , Амино киселини БЦАА, Глутамин , трибестан, Омега 3,6,9, : Витамини и минерали за спортуващи които обаче са доста силни и скъпи)
Докторите от Плевен мисля , че не взеха това в предвид и побързаха да ми сложат тази диагноза- може и да са прави .... незнам .
в момента съм изписан с лечение Урзофаклк и трансметил , за 10 дена и след това пак изследвания за АСАТ И АЛАТ :(
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Петя Б в Ноември 26, 2015, 21:26:53
Здравейте,

мой близък също е диагностициран с автоимунен хепатит, но загубихме изключително много време /повече от година с диагноза ПБЦ/ докато се установят автоимунни маркери и съответно доста време в определяне на лечение. Моят съвет е да не се отчайвате в никакъв случай и винаги да търсите още едно мнение от специалист, след голямо обикаляне ние се доверихме на проф. Кацаров от ВМА.
Лъчо, аз не съм специалист, според мен трябва да прекратите взимането на всякакви препарати, храни и лекарства, които натоварват черния дроб и да спазвате диета. Не знам какво са Ви обяснили за диетата, но тя е изключително важна във форума има много информация. Какви други лекарства освен Урзофалк и Трансметил взимате в момента и имате ли сърбежи, тъй като при нас това беше един от симптомите и ни изписаха лекарство за тях, плюс витамин В, който е в недостиг при такива заболявания.
Пожелавам Ви успех! :smile:
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Лъчо в Ноември 26, 2015, 22:34:48
Не нямам сърбеж и други симптоми освен малко липса на апетит.  Но това сиг е от нервите и притеснение то последните дни....  Чета по цял ден форуми и информация и още повече се плаша. Освен урзофалк и трансметил взимам Салофалк но той е за Улцерозен колит който имам ( противовъзпалително).  Доколкото този имунни маркери незнам кой са и какви са нормите,  мисля че са тези АНA.....  Накратко да ви кажа как ми съобщиха диагнозата.

След изписването 4 дена отивам да си взема епикризата и в коридора на отделението излиза лекуващата  ми лекарка .  Дава ми епикризата с една рецепта тука това е за дебелото черво,  пробиотик и тука едни хапчета за хепатит и черния дроб който имаш и трябва да ги пиеш 10 дена после ела пак да видим ензими те..... И това е.  Гледам като луд.  Видях диагнозата в епикризата,  влязох веднага в гооглe.  И направо в коридора щях да припадна.  Нищо не ми обясниха нито диета нито нищо,  опасно ли е не е ли.  Направо нямам думи ,  сега се да и чета в нета по цял ден....  Мн съм притеснен.  Мисля по най бързия начин да дойда до София  за компетентно мнение и евентуално лечение :(
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Аника в Ноември 27, 2015, 09:45:37
Здрасти  Лъчо,
Записвай час и отивай в София на преглед. Носи абсолютно всички изследвания  и епикризата си.
Освен АNA трябва да имаи други изследвания за антитела. Дай и реф.граници. ( 1: ... колко пише ?)  Битрябвало да е 1:80 ?!
Провери пак чернодробните ензими далине са паднали? Нещо за биопсия говорили сте?
Не се шашкай отпрочетеното в Интернет.  Трябва ти лекар, който до потвърди  или отхвърли диагнозата и да ти отдели 15 минути  дати обясни.
Билирубинът колко ти е?
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Петя Б в Ноември 27, 2015, 13:17:11
Здравей Лъчо,

не се притеснявай все пак в интернет има и много неточна информация и най-важното е да направиш консултация с лекар. Това което мога да ти кажа за ВМА е, че записването при проф. Кацаров е по телефона и прегледите са само срещу заплащане /в център Интермед, който се намира в поликлиниката на ВМА, струват 75лв/, в нашия случай поне беше така, след първия преглед той ни даде дата за приемане в отделението за още изследвания. Подготви се за чакане, тъй като датите за такъв преглед в кабинета при него за една или две в месеца /обикновено е от 17.00ч. и се чака доста, защото се записват много хора/. Както каза Аника при всички случай си носи епикризите и е хубаво да си направиш изследвания на ензимите един или два дни преди прегледа за да са актуални. Освен ВМА, може да отидеш на консултация в Иван Рилски или в Токуда при доктор Балабанска, доколкото знам там не се чака толкова и може да се запишеш с направление. Моя съвет е да потърсиш поне две мнения и да задаваш въпроси / за диета, допълнителни изследвания, витамини и добавки и тнт./, разбирам, че като си притеснен е трудно, но вземи някой с теб и си подготви въпросите на едно листче за да не пропуснеш нещо.
За диетата най-общо- извара, кисело мляко, сирене, кашкаваш, варени яйца, но само белтъците, намали солта максимално /сиренето се обезсолява във вода/, никакъв алкохол, нищо люто, пържено и мазно, което да дразни и натоварва стомаха. Също така цитрусовите плодове не се препоръват. На нас никой не ни беше казал, че трябва да се внимава и с някой лекарства, например парацетамолът и антибиотиците при грип също натоварват черния дроб за това се пази в студеното време. Не се тревожи и задвай въпроси, лекарите в отделенията се занимават с много пациенти и нямат време за това трябва да досаждаш като имаш въпроси и да питаш отново и отново. На нас бяха забравили да ни дадат рецепта при едно изписване от болницата.
Надявам се информацията да ти е полезна. Успех!
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: emo_t в Ноември 27, 2015, 22:30:52
Лъчо,
Здравей и от мен.
 Ако са открили автоимунен хепатит би трябвало да ти предпишат подходяща терапия. В момента твоята не отговаря на подобно заболяване.
Иди на друг доктор. Пробвай някой от споменатите в предните публикации по темата.
Дори и това да е има добра терапия и ще си ОК.
За сега се въздържай от всякакви добавки. Не забравяй, че всичко минава през черния дроб.
Поздрави,
Е.
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Лъчо в Ноември 27, 2015, 23:40:15
Здравейте, много благодаря за успокоение то всички вас.  Днес  бях на друг "специалист" в Плевен който остана много изненадан от диагнозата и лечението което са ми назначили колегите му.  Каза че тези лекарства не са за тази болест.  Предполага че колегите не са били много сигурни в диагнозата, но все пак при изписването е трябвало да напишат нещо в епикризата за тези високи ензими с който ме изписват. Препоръча ми веднага да отида в София ( поне призна че тук  няма специалисти с опит) .  В понеделник ще ми запази дата и час в Иван Рилски. Днес сутринта преди прегледа ми назначи пак  изследвания.  АСАТ- 52 В деня на изписването беше-64. АЛАТ-112,  в деня на изписването беше -145. Ггт242в деня на изписването 320.  Билирубин общ 4.78 .в деня на изписването 10.75.билирубин директен 2.04 . В деня на изписването 5.81.Показателите малко са спаднали, но това е за 14 дена,  много  бавно ми се струва.   Каза че не са много  високи,  но него го притесняват тези имунни маркери който са изследвали  АНА.  И как само на база тях са ми поставили диагноза.  Незнам дали се дължи на урзофалка или трансметила,  но получих разтройство.... Възможно ли е. 
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Петя Б в Ноември 30, 2015, 14:41:07
Здравей Лъчо,

много добра новина е, че показателите са спаднали няма как да стане изведнъж, но явно нещата са по-добре и вече си намерил специалист за консултация  :smile: . До колкото знам Урзофалк прочиства жлъчните канали и организма от амоняк, т.е. помага на черния дроб не мисля, че предизвиква разтройство нито Трансметила, все пак попитай на  консултацията. По принцип е по-притеснително ако не ходиш до тоалетната и задържаш течности, защото така организма не се пречиства от вредните вещества, които черния дроб не може да преработи.
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Лъчо в Ноември 30, 2015, 19:02:26
Здравейте . Аника извинявай но епикризата не беше е мен:  Ще ти напиша дословно данните от показателите :
АНА- 22.1 ; АСАТ- 66 ;АЛАТ- 149; Алкална фосфатаза -320; ГГТ-249;
Между другото лекаря при който бях е говорил с професор Чернев от София Мед и иска да ме приема веднага за допълнителни изследвания .... Моля кажете добър ли е ? какви са отзивите и щом иска да ме приема значи наистина нещо не е наред в изследванията ( моя лекар му ги е продиктувал по телефона ) . тъкмо се бях успокоил , че стойностите падат и сега пак притеснени
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: emo_t в Ноември 30, 2015, 19:55:47
Здравей Лъчо,

АНА - не знам какви са му границите, но имам спомени до 0.9.

Чернев е добър избор. Иди при него. Ще ти пуснат пълен набор изследвания, ще ти поставят вярна диагноза и съответното лечение. Може да направят и биопсия на черния дроб. Не се плаши, не е нещо страшно и ще даде 2 неща - сегашното състояние на дрба и причината за увреждането. Знам, че думата биопсия плаши, но за сега това е златния стандарт.
  АИХ се третира доста добре с имуран и/или корикостероиди и урзофалк.

Как са ти албумин, тромбоцити,  INR? Билирубина ти е супер, следователно дробът чисти добре.

Най-важното - карай го без стрес сега. Ограничи боклуците в храната. Никакви химии и хапове и възможно най-скоро при Чернев или някой като него.
Нещата не са чак толкова страшни.

Поздрави,
Е.
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Лъчо в Ноември 30, 2015, 22:13:11
Албумин - 39,8 ; Тромбоцити (Tr) - 308.0 , това INR - не го намирам в епикризата може да не са го изследвали или да го пише по друг начин. Има : MPO(pANCA)-2 ; PR3(cANCA) -22.5 ; IgM-141( за него видях , че е в норма ) ; IgG - 1447( Също е в норма но близо до горната граница) ; IgA- 341(Също е в норма  близо до средата )
Титла: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: Петя Б в Декември 03, 2015, 21:13:20
Чернев е добър и е важно да имаш всички изследвания направени и разчетени от специалист. Не съм наясно дали тези показатели няма да се нормализират от лекарствата или се прилага друго лечение, но сега вече ще те насочат специалисти.
Както каза Емо биопсията е най-сигурният начин за диагноза, ако ти правят такава не се притеснявай няма нищо страшно.
  :smile: Всичко ще е наред, успех!
Титла: Re: Автоимунен хепатит- Лъчо
Публикувано от: iva_moni в Декември 04, 2015, 12:15:05
Привет и от мен.Аз съм пациент на проф.Чернев от 1 година и мога да ти кажа, че съм много доволна от целия екип.Конкретно д-р Идриз ми следи състоянието , но целия екип е добър, обясняват нещата ясно и разбираемо.Подкрепям мнението на другите за биопсията, при всички случаи това е начина да се уточни диагнозата .Изобщо да не те плаши, професора е факир .Желая ти успех и  пиши до къде си стигнал.Ако имаш нужда от координатите, съм на разположение.
 :bye2: