Автор Тема:  Завишени чернодробни ензими  (Прочетена 36196 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен janetM

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Завишени чернодробни ензими
« -: Май 19, 2011, 16:46:37 »
Здравейте, току-що се регистрирах.
Просто исках да изразя възмущението си, че в град като варна няма КАБКИС, или може би аз не знам къде е. Ходих в ХЕИ - няма, и на още едно място пак.
От няколко месеца имам леко завишени чернодробни показатели, като днес след изследване бяха вече в нормата,но на горна граница: АСАТ - 29,02( до 41), АЛАТ - 40,59( до 41), и ГГТ - 82 (7-32). Досега бяха АСАТ - 45, и АЛАТ - 50, а ГГТ беше още по-високо от сега.
На ехограф казват, че не е увеличен черния ми дроб, и че картината е добра, само дето аз не се чувствам добре. Боли ме от време на време и отляво, и отдясно, като трябва да спомена, че имам диабет от 3 години. Правила съм преди време и изследване за вирусните хепатити Б и Ц, и бяха отрицателни.
Никой не ми казва нищо конкретно. При изследване на урина - има масово плоски епителни клетки, бактерии, единични левкоцити. Това също никой не го анализира, а според мен говори за нещо, след като и АСТ имам завишено на 320 (до 200).
Много моля, някой лекар да си даде мнението!
Също така забелязвам, че много ми изсъхват кожата по дланите по някое време на деня. Не мога да си опъна пръстите. Това пак съм чувала, че е показател за нарушение на черния дроб?
Моля, ако някой може да ме насочи към кого да се обърна и какви още допълнителни изследвания мога да си пусна?
Благодаря!

Копие на оригиналния пост:
Цитат
Здарвейте,току-що се регистрирах.Просто исках да изразя възмущението си,че в град като варна няма КАБКИС или може би аз незнам къде е.Ходих в ХЕИ-няма и на още едно място пак.От няколко месеца имам леко завишени чернодробни показатели като днес след изследване бяха вече в нормата ,но нагорна граница.АСАТ-29,02(до 41) АЛАТ-40,59(до 41) иГГТ-82(7-32).Досега бяха АСАТ-45 и АЛАТ 50,а ГГТ беше още по-високо от сега.на ехофраф казват,че не еувеличен черния ми дроб и че картината е добра,само дето аз не се чувствам добре.боли ме от време на време и от ляво и от дясно,като трябва да спомена ,че имам диабет от 3 години.правила съм преди време и изследване за вирусните хепатити б и ц и бяха отрицателни.никой не миказва нищо конкретно.при изследване на урина-има масово плоски епителни клетки,бактерии,ед.левкоцити.това също никой не го анализира,а според мен говори за нещо,след  като и АСТ имам завишено на 320(до 200).много моля някой лекар да си даде мнението.също така забелязвам,че много ми изсъхват кожата по дланите по някое време на деня.не мога да си опъна пръстите.това пак съм чувала,че е показател за нарушение на черния дроб?моля ако някой може да ме насочи към кого да се обърна и какви още допълни изследвания мога да си пусна?благодаря.

Пост, редактиран от модераторите, поради неспазване на правилата за използване на форума!
« Последна редакция: Май 25, 2011, 01:24:55 от Радослав Русинов »

Неактивен janetM

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Re: чернодробни показатели?
« Отговор #1 -: Май 20, 2011, 23:52:36 »
Айде бе, какво става тука, за пръв път влизам във форум, в който толкова време да не получа никакъв отговор, ни за хубаво, ни за лошо??!
Хем пуснах запитването си на 3 места. :scream:

Цитат
айде бе какво става тука,за пръв път влизам във форум,я който толкова време да не получа никакъв отговор ни за хубаво,ни за лошо??!хем пуснах запитването си на 3 места. :scream:

Пост, редактиран от модераторите, поради неспазване на правилата за използване на форума!
« Последна редакция: Май 25, 2011, 01:26:10 от Радослав Русинов »

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #2 -: Май 21, 2011, 06:40:49 »
Първо трябва пак да си направиш изследване за вирусни хепатити.
След това трябва да се обърнеш към хепатолог - във Варна обикновено това е професор Коцев, за когото мнението в този форум не е много високо.
Ако решиш да търсиш помощ в София, има раздел с координатите на специалисти, които се занимават с вирусни хепатити, ама пък ние не знаем имаш ли такъв.
Възможно ли е увреждането на дроба да е от диабета? Или от лекарствата?

Много ти е неясна картината, предполагам и затова нникой не коментира.

Дани
Hang in there.

Неактивен Svi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 120
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #3 -: Май 21, 2011, 21:10:30 »
Здравей,
хайде и аз да се изкажа :
1. Ако си се подвела по степен на активност, че пише доктор , това означава, че човека е бил активен във форума , ние не сме лекари тук, повечето хора във форума поназнайват за черния дроб защото четат и се интересуват по причина, че имат проблем(или техен близък има проблем), ние не можем да те диагностицираме
2. Чернодробните ти ензими не са фрапиращо високи  - възможно е да са такива поради лошо хранене , употреба на алкохол, лекарства и прочие, но при положение, че гастроентеролог ти е погледнал дроба и той изглежда добре и след като нямаш хепатит причината за завишени ензими трябва да се търси другаде , явно не са следствие от хепатити.
3. Понеже споменаваш за АСТ и не знаех какво е това , бръкнах в гугъл и ето тема на която се натъкнах
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254074.40
завишено АСТ може да показва наличие на антитела за стрептококова инфекция  - хората се обръщат към УНГ , ревмокардиолог, нефролог

Поздрави
Сви

Неактивен janetM

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Май 23, 2011, 23:10:11 »
За да не изпадам в още по-големи обяснения,пропуснах да спомена,че съм посещавала всичките тези лекари и никой не казва нищо конкретно.Унг-казва не е от него,ревматолога-имала съм АСТ защото съм имала малко дете,на нефролог не съм ходила,защото при ехото от гастроентеролога се гледат и бъбреци и той нищо не каза за тях.при изследване на урина винаги има-масово епит.клетки,бактерии.левкоцити,и за това при въпрос от моя страна не казват нищо конкретно и дали е сериозно или не???а относно чернодробните-не пия лекарства,алкохол много рядко.

Неактивен janetM

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Май 24, 2011, 18:29:42 »
Такъв голям форум, а пък никакво съпричастие. Не знам има ли хора тук, влизат ли? Не, наистина ми се случва за пръв път в такъв форум толкова малко заинтересованост нито от участници, нито от членове.
Никаква помощ, въобще не ми бяхте полезни, дано все пак да има други, които са доволни!

Цитат
Такъв голям форум ,а пък никакво съпричастие.незнам има ли хора тук,влизат ли?не,наистина ми се случва за пръв път в такъв форум толкова малко заинтересованост нито от участници,нито от членове.никаква помощ,въобще не ми бяхте полезни,дано все пак да има други ,които са доволни.

« Последна редакция: Май 25, 2011, 01:27:28 от Радослав Русинов »

Неактивен Аника

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
« Отговор #6 -: Май 24, 2011, 18:49:07 »
Жанет, никой не отговаря, защото няма какво да ти каже. Дани и Сви са ти дали насоки.
Бактерии и левкоцити в урината сочи за проблем, ако са извън реф. стойности. Трябва ти консултация с лекар. Просто смени лекаря. Завишени чернодробни ензими, освен от хроничен вирусен хепатит, лекарства, лошо хранене и употреба на алкохол, може да има и при наличие на друга вирусна инфекция, например EBV, CMV и въобще всички видове вируси. Вирусите си обичат да нанасят щети на черния дроб. Предполагам има още доста причини за тези стойности, но ти трябва добър хепатолог. Тук повече не можем да ти кажем.
Друго, което се сещам - ПКК и СУЕ. Ако си правила, трябва и тя да сочи към нещо. Биохимия, освен трансаминазите? 
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #7 -: Май 24, 2011, 18:58:51 »
Такъв голям форум ,а пък никакво съпричастие.незнам има ли хора тук,влизат ли?не,наистина ми се случва за пръв път в такъв форум толкова малко заинтересованост нито от участници,нито от членове.никаква помощ,въобще не ми бяхте полезни,дано все пак да има други ,които са доволни.

Е, к'во още искаш бе, жена?Да метнЕм освен картите и да ти кажа к'во ти има, м?
Насочили са те къде и при кого да отидеш за по-компетентно мнение.Ние тук не сме ясновидци, а още по-малко поставяме диагнози от разстояние.

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #8 -: Май 24, 2011, 20:49:20 »
Дани те е насочила. Не виждам смисъл да се повтаряме. След като тези лекари не са ти дали търсените отговори потърси второ или трето мнение. За урината трябва да отидеш на нефролог. За най-добър гастроентеролог във Варна се води проф. Коцев.
Ние не сме лекари, а пациенти и споделяме опита си и знанията си тук.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен janetM

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Май 24, 2011, 23:04:55 »
Друг добър хепатолог във Варна, освен проф. Коцев има ли? Между другото, това "хепатолог", гастоентеролог ли значи?
За пръв път го чувам. И наистина, ако има друг освен Коцев, кажете, че и аз не искам нещо при него.
Не, че съм ходила, имам странични наблюдения.

Цитат
Друг добър хепатолог във варна освен проф.коцев има ли?междудругото това хепатолог-гастоентеролог ли значи?за пръв път го чувам.инаистина ако има друг освен коцев кажете,че и аз не искам нещо при него.не,че съм ходила имам старнични наблюдения.

« Последна редакция: Май 25, 2011, 01:28:56 от Радослав Русинов »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Завишени чернодробни ензими
« Отговор #10 -: Май 25, 2011, 01:47:37 »
Здравей, Жанет!
Първо, да уточня - ние тук не сме лекари, а пациенти. Всички тук пишат на доброволни начала, опитвайки се да си помагат, доколкото могат. Доста нахално от твоя страна е да дойдеш и да започнеш дори да се сърдиш, затова, че никой в рамките на 24 часа не ти е бил отговорил.
Така, че коригирай поведението си, защото нямаш основание да претендираш непременно да ти се отговори, а на всичкото отгоре, ти дори имаш претенции по отношение на това какво точно и как ти се отговаря!?!
Освен това, ти казваш, че си писала в много форуми, което явно не е вярно! В нито един форум няма да те оставят да пускаш едни и същи въпроси и постове на няколко места, а веднага ще ти забранят или изтрият профила. И ако беше използвала други форуми, нямаше да пускаш тези твои въпроси безразборно, в произволни раздели, а щеше да пуснеш темата си в подходящия раздел за теб "Чернодробни проблеми без поставена диагноза".
И още нещо, коригирай си стила на писане, защото постовете ти се четат трудно и се налага да ги редактирам.

И накрая, по твоята тема. Хепатолог е лекар, който е гастроентеролог, но специализира в чернодробните заболявания. Т.е. когато имаш чернодробни проблеми, много по-добър вариант е да отидеш при хепатолог, отколкото при нормален гастроентеролог. Във Варна има само един екип от хепатолози за целия регион, и това е екипа на проф. Коцев. Ти споделяш, че не си ходила при него, което значи, че досега реално не си ходила на преглед при хепатолог, а само при гастроентеролози. Моят съвет е като за начало да си запишеш час при проф. Коцев за преглед. Ако след прегледа не си доволна от него или от заключенията му, тогава си запиши час при някой от хепатолозите в София. От тази страница можеш да вземеш контактите на хепатолозите в България, които се занимават с хронични вирусни хепатити (в този списък е и проф. Коцев), които съответно са може би най-добрия избор за твоя случай и ще могат да ти помогнат да установиш откъде идват завишените чернодробни ензими: Центровете за лечение на хронични вирусни хепатити в България.
Като едно предположение относно твоите чернодробни проблеми, това, че те вече са почти в нормата, може би е индикатор, че става въпрос за временен проблем, който вече отшумява. Възможно е да е било свързано с прием на някакви лекарства, или някаква временна реакция на черния дроб, свързана с друго твое заболяване. Много по-притеснително би било, ако ензимите ти са много над нормата, и това състояние е постоянно, продължаващо месеци и дори години. Може да се окаже, че това леко завишение ще се обясни с нещо доста безобидно. Но това все пак е само предположение, най-добрия вариант за теб, е да си запишеш час при някой хепатолог, който би могъл да ти пусне още изследвания, и да се опита да разследва и да установи откъде идва проблема.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен janetM

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
къде ми е темата?
« Отговор #11 -: Май 26, 2011, 09:09:39 »
Защо не си намирам темата? Нито тук, нито в другите теми? Вие вече и мнения ли триете? Ееее, кой го прави това?
Много тъпо и неуважително, човек се мъчи да обясни, пише резултати и не стига, че никой не ги поглежда от лекарите тук, ами и се изтриват??
Толкова време никакво компетентно лице не се намеси, много незаинтересованост има тук, и всякаква липса на съпричастност.
« Последна редакция: Май 26, 2011, 09:49:43 от Радослав Русинов »

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: къде ми е темата?
« Отговор #12 -: Май 26, 2011, 09:23:46 »
Жанет,
темите ти са слети в една и тя се намира тук:  http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=3466.msg46572#msg46572
Така ще е по-лесно да следим всичко, което искаш да кажеш. Също и на теб ще ти е по-лесно да четеш онова, което ние искаме да ти кажем.

А ето и темата ти за автоимунния хепатит:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=3467.msg46470#msg46470

А вероятно не си намираш темите, защото противно на това, което твърдиш, не си много опитна във форумите. Може би ако смениш малко нападателния тон и се позачетеш, ще имаш възможност да понатрупаш опит тук.

Дани
Hang in there.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: къде ми е темата?
« Отговор #13 -: Май 26, 2011, 09:52:20 »
и не стига, че никой не ги поглежда от лекарите тук, ами и се изтриват??
Жанет, както вече уточнихме, тук няма лекари, а пациенти.
И както на всички вече стана ясно, това най-вероятно е първия форум, в който пишеш.
И ако не успокоиш тона, ще ти бъде забранено да пишеш тук.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #14 -: Май 26, 2011, 11:58:06 »
Дани те е насочила. Не виждам смисъл да се повтаряме. След като тези лекари не са ти дали търсените отговори потърси второ или трето мнение. За урината трябва да отидеш на нефролог. За най-добър гастроентеролог във Варна се води проф. Коцев.
Ние не сме лекари, а пациенти и споделяме опита си и знанията си тук.

Ти не четеш ли какво ти пишем?
Колко пъти да повтаряме, че в този форум има само ПАЦИЕНТИ!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007