Повече за вирусния хепатит > Терминология, статии и обща информация за болестта

Ваксина против хепатит В - какви изследвания са нужни преди и след ваксинирането

(1/3) > >>

Мери_:
Ако сте решили да си направите ваксина срещу хепатит В предварително трябва да си направите изследване на HBsAg  и Anti-HBsAg Ако HBsAg  и Anti-HBsAg са отрицателни - значи никога не сте имали контакт с вируса на хепатит В и можете да се ваксинирате!
Един месец след поставяне на последната 3-та доза от ваксината трябва да си направите изследване на Anti-HBsAg.
Ако то е положително (титъра трябва да е >10) – значи ваксината ще Ви пази за поне 6-8 години, а понякога и повече.
За да сте сигурни дали ваксината все още действа е нужно да си проверявате нивото на изградените антитела т.е anti HBsAg

Ако след години anti HBsAg  стане <10  тоест е отрицателен - това означава, че вече нямате изградени антитела срещу вируса и е необходимо да се ваксинирате отново.

Възможните интерпретации на изследванията:

- HBsAg
- anti HBs ---- Никога не сте имал контакт с вируса. Препоръчителна е ваксинация

- HBsAg
+ anti HBs ---- Имунитет, изграден след ваксинация
- anti HBc

- HBsAg
+ anti HBs ---- Имунитет, изграден след прекарана инфекция
+ anti HBc

+ HBsAg
- anti HBs ---- Остра инфекция
+ anti HBc
+ IgM anti HBc

+ HBsAg
- anti HBs ---- Хронична инфекция
+ anti HBc
- IgM anti HBc

Повече информация по темата може да прочетете тук: Ваксини и тук - Как да се предпазим?

anita:
Тук попаднах на една статия, която цитира срокове за реваксинация за различните видове хепатити.

--- Цитат ---Ваксинацията се провежда на три етапа в продължение на 5-6 месеца. Формира се имунитет против заболяването най-малко за една година. Сега медиците обсъждат оптималните срокове за провеждане на реваксинация. Тя е необходима най-вече за хора с разклатено здраве
--- Край на цитат ---
Става въпрос за Хепатит В

--- Цитат ---Защитете се от хепатит А, ваксината дава устойчив 15-20-годишен имунитет

--- Край на цитат ---

Ето и цялата статия: http://www.bulpress.net/index.php?p=view&r%5Bid%5D=4350

Smurfieta:
А може ли да ми каже някой каква е цената на ваксината за хепатит Б? И поема ли се от здравната каса, въпреки, че се съмнявам :glare:

Silvi:
   Ваксината за хепатит В не се заплаща от здравната каса. Ваксината се поставя трикратно по схема. Цената за един брой е около 35 лв. /поне през 2006 год. такава беше цената й/

Радослав Русинов:

--- Цитат на: Smurfieta в Април 09, 2008, 19:42:50 ---А може ли да ми каже някой каква е цената на ваксината за хепатит Б? И поема ли се от здравната каса, въпреки, че се съмнявам :glare:

--- Край на цитат ---
Ето в тази тема съм писал за цената на комбинираната ваксина за хепатит A и B: Re: Да се спазва ли диета и каква да бъде тя?

Направо ще пусна, това което съм написал там:

--- Цитат на: Радослав Русинов в Февруари 15, 2007, 18:07:48 ---Нинка,
Ето информация от приятеля, който си е слагал ваксина против хепатит B.
Ваксината е комбинирана срещу хепатит A и хепатит B.
Тя е на GlaxoSmithKline (GSK) и се казва Twinrix.
Малко повече инфо за нея: Twinrix - Key Features
Слага се три пъти - първа инжекция, на 3-ия месец втора и на 7-ия трета инжекция.
Цената била около 180 лв.
Дано не звучи като реклама, предполагам има и други производители, но аз цитирам за неговия конкретен случай какъв продукт е ползвал.

--- Край на цитат ---
Доколкото знам, единствено GlaxoSmithKline произвежда комбинирана ваксина.
Проф. Чернев обаче /някои го беше цитирал във форума/ смята, че ако човек си сложи само ваксина за хепатит B, а не комбинирана, е по-добре.

Поздрави,
Радо

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия