Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии => Темата е започната от: Радослав Русинов в Януари 06, 2013, 23:55:03

Титла: Данни от регистър показват, че лекарствата за хепатит В са безопасни по ...
Публикувано от: Радослав Русинов в Януари 06, 2013, 23:55:03
Данни от регистър показват, че лекарствата за хепатит В изглеждат безопасни по време на бременност

Автор: Liz Highleyman
Дата: 30 октомври 2012


Един анализ на данни от Регистъра на антиретровирусни бременности (Antiretroviral Pregnancy Registry) не открива доказателства използването на лекарства за лечение на хроничен хепатит В от бременни жени [включително ламивудин (Epivir) и тенофовир (Viread)] да е свързано с вродени дефекти, според доклада, публикуван в броя от ноември 2012 г. на Journal of Hepatology (http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278%2812%2900524-7/abstract).
 
Вирусът на хепатит B (HBV) може да се предаде от майката на детето по време на бременността или раждането. Лечението с антивирусни лекарства може да намали вирусния товар на HBV (и по този начин да се намали риска от предаване) но трябва да се внимава при употребата на лекарства по време на бременност, тъй като някои от тях могат да причинят проблеми, включително вродени аномалии.
 
Робърт Браун от Медицинския център на Колумбийския университет и колегите му са анализирали неонаталните данни за безопасност от Регистъра на антиретровирусни бременности - най-голямата база данни на антивирусни лекарства, използвани за лечение на хепатит В и ХИВ. Ламивудин, сродният медикамент емтрицитабин (Emtriva) и тенофовир са ефикасни срещу двата вируса и често се използват заедно.
 
Авторите на изследването са взели данни за бременни жени,  включени планово в регистъра между 1989 и 2011 г. Най-голям интерес представляват процентите на сериозни вродени дефекти, свързани с експозиция на всички антивирусни средства, отделните категории лекарства, както и специфични лекарства, сравнени с процентите на населението като цяло.
...


Цялата новина може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: Данни от регистър показват, че лекарствата за хепатит В изглеждат безопасни по време на бременност (http://www.hepactive.org/news/Registry_Data_Show_Hepatitis_B_Medications_Appear_Safe_during_Pregnancy)