Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Общи теми => Темата е започната от: vanessa12 в Април 13, 2020, 10:24:09

Титла: Раждане и Хепатект
Публикувано от: vanessa12 в Април 13, 2020, 10:24:09
Здравейте, търся информация при раждане на дете Задължително ли трябва да му се поставя имуноглобулина Хепатект освен ваксината срещу Хепатит Б за да се предотврати предаване на вируса от майка му, която е носител? Или зависи от това какъв и е вирусния товар?
Титла: Re: Раждане и Хепатект
Публикувано от: Velimira в Април 15, 2020, 11:50:38
Здравей, Хепатект е препоръчителен, не е задължителен. Според мен зависи и от вирусното натоварване на майката, но всъщност не можеш да знаеш със сигурност дали в момента на раждането той е нисък или висок. Аз ще ставам майка за втори път, живот и здраве края на ноември, началото на декември, и също съм изправена пред този избор. С първото дете не съм имала такива терзания, защото не знаех за хепатита, и не съм слагала нито имуноглобулин, нито ваксина. Слава Богу, всичко е наред с детето. Но гаранция няма никога за нищо ... 
Титла: Re: Раждане и Хепатект
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Април 17, 2020, 08:02:58
В последния триместър трябва да се направи пср както и количествено измерване на Hbsag.

Ако пср е над 200 000 единици или Hbsag e над 4 log:
-майката трябва да започне антивирусна терапия - тенофовир, която след раждане може да се спре, по преценка на гастроентеролога
-към ваксината се добавя и Хепатект. Имай предвид, че от много време има огромен проблем с наличието на Хепатект в България, фирмата спря да го внася и не знам да се е появила нова. Някои успяват да го поръчат от Гърция,  други от Румъния и т. н.

Това е гайдлайна за хепатит В на Европейската организация за изучаване на черния дроб, там е описано всичко за поведението при бременност:

https://easl.eu/publication/easl-guidelines-management-of-hepatitis-b/