Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Обща дискусия => Общи теми => Темата е започната от: smakl в Май 19, 2020, 10:24:51

Титла: Инфо за пътеки
Публикувано от: smakl в Май 19, 2020, 10:24:51
Здравейте , преди години проведох "успешно лечение" на хепатит С /ВМА/ и сега съм решил да "видя" докъде съм я докарал!
Искам да си пусна ПСР и да си направя еластография (разбрах, че има такава в ВМА)... Та питането ми е каква е процедурата за ПСР-а /пътека, заплащане и т.н./ и съответно дали има пътека и за еластографията, ако не , то каква е цената??? Дали в един ден мога да направя и двете....просто профилактично да видя докъде съм..:))) Благодаря предварително!!!
А и да питам кой е най добрият еквивалент на биопсията, ако има такава....:)
Титла: Re: Инфо за пътеки
Публикувано от: hristo_gb в Май 26, 2020, 11:43:37
Здравей, има пътека, но тя май е само при доказана активна инфекция с хепатит С. След излекуване не знам докога е приложима, най-добре да се консултирате с гастроентеролог или личен лекар, ако е запознат.
За ВМА не знам нищо, но знам със сигурност, че еластография (фиброскан) има и в Токуда и в св. Иван Рилски при проф. Антонов, а предполагам и на други места вече. Цената последно беше 150 лв.
Доколкото съм запознат, методът успешно замества биопсията, освен това има и кръвни показатели, които се пресмятат и дават някаква представа за състоянието на черния дроб. Например това - АСАТ към тромбоцити: https://www.hepatitisc.uw.edu/page/clinical-calculators/apri (https://www.hepatitisc.uw.edu/page/clinical-calculators/apri)

Може би на първо време е най-добре да си пуснете една пълна кръвна картина, заедно с чернодробни показатели и ако има някакво отклонение, тогава да проверите за горепосочените неща. Разбира се фиброскана дава по-точна представа, а и показва омазняване и т.н., така че трябва да си прецените.
Очевидно е само това, че няма смисъл да правите изследване за антитела (anti-HCV), защото те си остават и след излекуване, макар и да не помагат с нищо при нова инфекция.