Здравей, Петя!
Първо, добре дошла във форума вече и като участник!
Ще карам подред по въпросите:
При мен ситуацията подлежи на изясняване - от година съм с повишени АСАТ и АЛАТ, които падат след прием на хепатопротектори, а след време се качват отново. Имам ваксина Туинрикс от преди години, неколкократни изследвания за Хеп.С, за автоимунен хепатит - всевъзможни неща. Всичко беше отрицателно, на този етап съм без диагноза.
Винаги при такива необясними завишени чернидробни ензими е добре да се опиташ да изключиш възможността за "окултен" хепатит B или C.
За окултния хепатит C можеш да прочетеш тази статия:
Окултния хепатит С: Скритата инфекция. Ето и цитат от нея:
Окултния хепатит С: Скритата инфекция
...
Въпреки това обаче, при някои хора, при които не се забелязват антитела на HCV, както и данни за HCV в серума им, вирусът се крие другаде в тялото им. (HCV не е единственият вирус, който може да приеме окултна форма; например HIV може да се крие в такива места-хранилища като мозъка и лимфните възли, даже и ако няма налично вирусно натоварване).
Може да се подозира наличието на окултен HCV, ако пациента има постоянно високи нива на чернодробни ензими или екстра-чернодробни (извън черния дроб) заболявания, които обикновено се свързват с хепатит С.
...
За съжаление, около 10% от хората с постоянно завишени чернодробни ензими не показват лесно установима причина за чернодробно увреждане при провеждането на стандартни тестове. Поради това съществува една загриженост, че такива хора могат лесно да бъдат пропуснати и да не им се предложи лечение поради фалшиви отрицателни тестове за вирусно натоварване с антитела или серум. Докато вируса на окултния хепатит С изглежда относително слаб в сравнение с по-явния си двойник, някои пациенти със скрит вирус могат все пак да развият сериозно чернодробно заболяване. Друго безпокойство предизвиква факта, че в дарена кръв и тъкани вирусът HCV може и да не бъде установен при провеждането на контролни тестове.
...
За окултния хепатит Б можеш да прочетеш в няколко от HBV журналите, публикувани на сайта на Хепактив:
-
HBV Journal – декември 2009-
HBV Journal - ноември 2008-
HBV Journal - април 2009-
HBV Journal – октомври 2009-
HBV Journal - юни 2009-
HBV Journal – юли 2009Ето и цитат от горния източник:
HBV Journal – юли 2009
...
Отчитането на инфекцията на окултен хепатит В повишава процента на заразените на 12.4%
Все по-често изследователите откриват, че много повече хора, отколкото се предполага, имат “окултен” хепатит В, който се характеризира с липсата на повърхностен антиген на хепатит В (HbsAg), но видима HBV DNA (ДНК) в кръвообръщението.
Международен изследователски екип съобщава в International Journal of Infectious Diseases, м. юли 2009, че са направили скрининг с високо-чувствителни тестове на 502 южноафрикански пациенти за HBV DNA, за ядрено антитяло на хепатит В (anti-HBc), което е индикация за прекарана инфекция, и за HBsAg.
Те установили, че 24 души (4.8%) са HBsAg-позитивни, а 53 (10.6%) са позитивни само за anti-HBc. От тези 53 anti-HBc позитивни, те тествали 43 пациенти за HBV DNA и установили, че 38 (88.4%) са позитивни и имат окултна НВV инфекция.
Преди това средният процент на заразените с НВV южноафриканци е бил 4.8%; това изследване, обаче, показва, че процентът на хронична инфекция, включващ и окултната инфекция, е около 12.4%.
Изследователите призовават лекарите да тестват пациентите, включително заразените и с ХИВ, както за HBsAg, така и за HBV DNA, за да идентифицират и лекуват пациентите с окултна инфекция.
...
Приучи въпроса с окултните хепатити и се опитай да изключиш тази вероятност с необходимите изследвания. Във всеки случай, не трябва да се отказваш, докато не разбереш причината за завишените чернодробни ензими.
По въпроса с биопсията:
Предвид липсата на общо мнение по темата, трябва да призная, че много се страхувам от манипулацията...
Прочетох всичко, което има тук и виждам, че макар и необходима, не е нито безопасна, нито безболезнена.
Имай предвид, че биопсията е една от най-безопасните хирургични интервенции в днешно време. Препоръчвам ти да прочетеш тази статия:
Чернодробна биопсия. Тук ще публикувам един цитат от нея, във връзка с рисковете от самата процедура:
Чернодробна биопсия
...
Усложнения
Честотата на появата на усложненията след сляпа чернодробна биопсия зависи от опита на извършващия биопсията, от внимателното наблюдение на пациента след процедурата, от вида и стадия на чернодробното заболяване, и от стриктното спазване на контраиндикациите. След въвеждането на техниката на Menghini, броя на усложненията значително е намалял. При две големи проучвания, анализиращи 23 382 и 79 381 направени биопсии, смъртността след чернодробна биопсия е била 0.017% за първото, респективно 0.015% за второто проучване.
Усложнения се докладват при около 0.06–0.32% от пациентите. Най-честото усложнение след биопсия е кръвоизлива, като тежки кръвоизливи се случват само при 0.2% от пациентите (според друго научно проучване), при които кръвта изтича в свободната коремна кухина или плеврата. Най-често срещаните причини за кръвоизлив са разкъсвания на капсулата и повърхността на черния дроб, които се случват когато пациента не задържи дишането си след въвеждането на иглата, или пък ако биопсията се извърши много бавно. Друга причина за кръвоизлив може да са увреждания на интеркосталните артерии, на чернодробните вени, на разклонения на вратната вена, или аберентни съдове. Голям риск за настъпване на кръвоизлив има при пациентите с чернодробна цироза, портална хипертония и асцит. Обикновено леките и средните кръвоизливи след биопсия спират спонтанно или след като се направи кръвпореливане на пациента.
Интрахепаталните хематоми, които възникват след биопсия са с диаметър до 2 cm, обикновено се резорбират спонтанно. Интрахепаталние хематоми през първите от 2 до 4 часа след биопсията, се откриват при преглед с ехограф само при около 2% от пациентите. В първите няколко часа след биопсията повечето хематоми не могат да бъдат видени с ехограф, затова трябва да се изчака от 24 до 48 часа. В деня след биопсията, хематоми (обикновено асимптоматични) се откриват при около 23% от пациентите. Когато хематомите са симптоматични, те могат да причинят треска, повишена температура, повишение на чернодробните ензими и падане на хематокрита.
Други, по-малки усложнения са локално зачервяване и болка на мястото на биопсирането, което е израз на стерилна локална възпалителна реакция и отзвучава спонтанно за няколко дни.
Някои пациенти дълго време след биопсията (месеци след това), периодично усещат болка в областта на мястото на пробождането. Едно от възможните обяснения за това е че заради това, че при биопсията се минава в междуребрието, съвсем близо до интеркосталните нерви, е възможно да се случи нараняване и леко засягане на нерва, което да е причината за появата на болка. Тази болка е от типа на интеркостална невралгия. Боли на същото място, където е бодено или по хода на нерва, с леко опасване. По принцип това не бива да буди безпокойство в пациентите и отшумява с времето.
...
Относно това дали е безболезнена, определено това не е болезнена процедура, дори и да има болка тя отминава бързо.
Запланувана съм за този петък и все още не зная дали да не се откажа....все си мисля за случая на Ради, например, който, доколкото разбирам, и досега е с болки
.
На страха очите са големи

Явно много се притесняваш от самата процедура. Наистина на няколко места във форума споменавам, че дълго време след биопсията ми се е случвало да имам остро усещане в областта на мястото, където влезе иглата при биопсията, като това се случваше, когато съм под стрес. Но това не се случваше постоянно, а само понякога, може би в първата една година, и то в случаи на стрес, и то само в порядъка на няколко часа. В последните година-две дори не мога да си спомня да съм имал усещания в точно в тази област на пробождането. Така, че със сигурност това не е нещо постоянно, и не се случва на всеки. Така, че не мисля, че имаш основания за сериозни притеснения в това отношение.
Объркана съм безкрайно и в общи линии, се нуждая на отговори и на следните въпроси:
- Колко време след биопсията човек е отново работоспособен?
В рамките на 6-12 часа след процедурата можеш да се прибереш дори и вкъщи на собствен ход. В рамките на 24 до 72 часа след процедурата ще можеш да правиш всичко, което си можела да правиш и след процедурата - изключваме много тежки физически натоварвания.
- Взимахте ли болничен след манипулацията, или се върнахте директно на работа?
Болничен ще ти трябва, защото трябва да лежиш поне един ден в болница, евентуално два.
- След колко време, в общи линии, може да се заемем със спорт (не прекалено динамичен - джогинг или колело)
Мисля, че условно мога да кажа седмица, макар че за точно време трябва да попиташ лекаря, който ще ти прави биопсията.
- Има ли ограничения за вдигане на тежко и какви, относително?
Разбира се, в първите дни трябва да се пазиш и да не се претоварваш физически, но говорим общо взето за няколко дни. Желателно е първите 7-10 дена след биопсията да не се претоварваш силно физически и да не вдигаш много тежки неща. Просто трябва да зарасне хубаво малката дупчица в черния дроб, която е оставила иглата по време на биопсията. При едно много тежко натоварване, можеш да предизвикаш кървене от черния дроб. Но пак уточнявам, говорим за малък период от време, след който ще можеш да правиш всичко, което си правила и преди биопсията.
- Пътуване..болната тема - кога, ако направя биопсията, ще мога да пътувам с все тежките си багажи на голямо разстояние?
Ако ще мъкнеш тежки куфари, ще трябва да изчакаш малко. Ако ще имаш носач

можеш да потеглиш и на следващия ден.
Като цяло, съветът ми е първо да изключиш окултния хепатит Б с един ПСР (HBV-DNA изследването) и anti-HBc и HBcAg изследване. Ако всичко е наред с това, тогава трябва да изключиш окултен хепатит C. Евентуално можеш да си пуснеш ПСР, но както виждаш и от статията за окултния хепатит C, това евентуално може да се види като се изследва материал от черния дроб, т.е. трябва чернодробна биопсия.
Чернодробната биопсия би могла и да ти покаже дали всичко е наред с черния дроб и така ще си спокойна поне за момента. Защото това, че не можеш да откриеш проблема с някое изследване, не значи непременно, че всичко е наред с черния дроб - индикатор за това са и тези завишени чернодробни ензими.
Ако въпреки всичко те е страх от биопсията, съвета ми е да си направиш неинвазивно изследване за фиброзата на черния дроб. Двата най-добри варианта са FibroScan и FibroTest, и двата обаче не са достъпни в България. FibroTest би могла да си направиш обаче в Букурещ., там има няколко сертифицирани лаборатории.
Надявам се, че всичко, което написах ще ти помогне по-лесно да вземеш найправилното решение за себе си!
Поздрави,
Радо