Автор Тема:  Интервю с доц. Геренова - ендокринолог  (Прочетена 34902 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Ендокринни проблеми при паценти с хроничен хепатит
Интервю с доц. д-р Жулиета Геренова

31 март 2010 година
град Стара Загора
Интервюто взе: Иванка Великова 

www.hepactive.org
www.hepatitis-bg.com

За желаещите да си го принтират или да го четат като цял файл, може да използват този линк.

Представяне

И. Великова: Здравейте, доц.Геренова! Благодаря Ви, че се отзовахте на поканата. Бихте ли се представили?

Доц. Геренова:  Доц. д-р Жулиета Геренова, доктор на медицинските науки – Имам 25 годишен клиничен опит в областта на ендокринологията, специалности по вътрешни болести, ендокринология и болести на метаболизма. През 2003 година защитих на дисертация на тема “Ефект на тиреостатичното лечение върху имунологичните и регулаторни нарушения при Базедовата болест и определяне на прогностичното им значение”. От 2006 година съм доцент по ендокриногия и болести на метаболизма. Понастоящем съм доцент по Ендокринология в УМБАЛ – гр. Стара Загора и Ръководител Катедра Пропедевтика на вътрешни болести към Медицински Факултет, Тракийски Университет, Стара Загора. Предвид естеството на клиничната ми дейност аз работя в тясно сътрудничество с други специалности – неврология, психиатрия, гастроентрология, нефрология, кардиология, ревматология, хирургия, офталмология, интензивна терапия, сигурно пропускам някои от тях.


И. Великова: Как могат да запишат час при вас пациентите?
Доц. Геренова: Работата с пациентите е една важна част от многобразната ми дейност. Предвид на това аз извършвам консултативни прегледи както по здравна каса, така и свободни прегледи в Медицински център „Ст. Киркович” – (бивша I-ва поликлиника) - вторник, сряда и четвъртък от 15.30 до 18.30 часа, телефон за записване – 042/698-350.

Изследвания на щитовидната жлеза и тяхното значение

И. Великова:  При първоначалната си среща с проблема, хората чуват абревиатури, които нищо не им говорят. Кажете с няколко думи какво означават: TSH,  FT 3, FT 4, ТАТ, МАТ, ТРАК, и на колко време е удачно да се изследват?
Доц. Геренова: Ето накратко какво означават:
-   TSH – тиреостимулиращ хормон  - основен регулатор на тиреоидната функция, отделя се от хипофизата.
-   FT 3 – свободна фракция на трийодтиронина, продуцира се от щитовидната жлеза.
-   FT 4  - свободна фракция на тироксина, продуцира се от щитовидната жлеза.
-   ТАТ (antiTg Ab), МАТ (antiTPO Ab) – представляват автоантитела, насочени към структури на тиреоидната клетка – в случая срещу тиреоглобулина и срещу тиреоидната пероксидаза. 
-   ТРАК (ТРАт) – това са стимулиращи антитела, насочени към рецептора за TSH, причина са повишена продукция на тиреоидни хормони при Базедовата болест.
 
Лечение с интерферон на пациенти с нарушени функции на щитовидната жлеза

И. Великова: Понякога болните с хроничен вирусен хепатит страдат и от други хронични заболявания в това число и ендокринни заболявания. Препоръчвате ли лечение с интерферон на пациенти с установена болест на щитовидната жлеза или стойности на ТСХ извън референтните?
Доц. Геренова: Лечението с интерферон за пациентите с хроничен вирусен хепатит считам за много важно с оглед прогнозата на състоянието им. Наличието на заболяване на щитовидната жлеза, което е под добър медикаментозен контрол, не е контраиндикация за провеждане на лечение на чернодробното заболяване. Единствено ако имаме много тежка клинична изява на хипертиреоидизъм е необходимо първо той да се овладее, след което да се приложи лечението с интерферон.

И. Великова:  Какво трябва да предприемат пациентите при започване на лечение с интерферон и по време на лечението?
Доц. Геренова: Преди започване на лечение с интерферон е необходимо да се изследват серумните концентрации на TSH, fT4, antiTPO Ab, antiTg Ab. Добре е също така да се направи ехография на щитовидна жлеза, за да се оцени съществуването на предходен автоимунен проблем или тиреоидна дисфункция. Ако липсват предходни нарушения, по време на лечението е достатъчен най-общо контрол само на TSH през 3 месечен интервал от време.

И. Великова:  Когато паценти с такива проблеми започнат лечение с интерферон какво трябва да очакват, какво може да се случи?
Доц. Геренова: В хода на лечението с интерферон може да се развие най-често лек деструктивен тиреоидит с преходна тиреотоксикоза или слабо изразен хипотиреодизъм. Клиничните симптоми често са маскирани от основното заболяване, ето защо диагнозата се поставя по отклоненията в стойностите на TSH.

И. Великова:  Кои фактори, свързани с ендокринната фукнция са решаващи дали да се продължи едно интерфероново лечение или да се спре?
Доц. Геренова: Както вече казах, при много тежка клинична изява на хипертиреоидизъм е необходимо първо да се овладее тиреотоксикозата, след което да се приложи или да се продължи с лечението с интерферон.

И. Великова:  Кога е наложителен прием на лекарства за щитовидната жлеза?
Доц. Геренова: Когато има отклонения в тиреоидната функция.

И. Великова:  Какво да очакват болните след приключване на интерфероновото лечение? Какви са възможните проблеми, свързани с щитовидната жлеза?
Доц. Геренова: След лечение с интерферон може да се нормализира функцията на щитовидната жлеза и пациентите да нямат повече проблеми, но всичко е строго индивидуално. 

И. Великова:  При нормализиране на показателите за функцията на щитовидната жлеза запазват ли се дифузните изменения на жлезата, или има вероятност от възстановяване, регенериране? Какви са последствията от такива изменения?
Доц. Геренова: Възможно е след индуцирана тиреоидна дисфункция от лечението с интерферон да останат ехографски структурни промени, но няма строга корелация с функционалното състояние на щитовидната жлеза.

Лечение на хроничен вирусен хепатит при пациенти с диабет

И. Великова:  Имаме болен с вирусен хепатит и диабет, която диагноза е противопоказна за интерфероновото лечение.
Има и такива, на които инсулина им е назначен не защото са инсулинозависими, а защото се цели облекчаване на черния дроб от метформина. Могат ли да се върнат към метморфин? Според някои хепатолози метморфина не е проблем за черния дроб при добри лабораторни резултати, но според други специалисти пероралното лечение на диабет не е удачно в този случай, но с инсулина е много трудно да се контролират килограмите и едно натрупване на мазнини не е никак удачно, защото стеатозата не е по-малкото зло при положение, че вече е налице цироза.
Доц. Геренова: Въпросът за лечението с интерферон при пациенти със захарен диабет е сложен и многообразен. Освен това всеки случай е много индивидуален. При пациенти с инсулинозависим захарен диабет (тип 1) е възможно лечението с интерферон да увеличи инсулиновите нужди, но не считам, че захарния диабет е контраиндикация за лечение с интерферон на хроничния хепатит. Разбира се необходимо е много внимателно мониториране на състоянието.
При неинсулинозависим захарен диабет (тип 2) основен патогенетичен механизъм е инсулиновата резистентност. Хроничният хепатит сам по себе си засилва този процес на резистентност, което е предпоставка за фибротични тласъци. Метформинът е медикамент, който е доказал действието си да намалява инсулиновата резистентност. В този смисъл, той има благоприятно действие. От друга страна обаче при тежка цитолиза, демонстрираща се с увеличение на чернодробните показатели над 2.5 пъти над горната граница приложението му е противопоказно.

Хипофункция или хиперфункция

И. Великова: Имаме жена с хепатит С, на която по време на интерфероновото лечение се установи хиперфункция на щитовидната жлеза. Ендокринолог и е казал, че по време на интерфероново лечение, ако има нарушения на функцията, по-добрия вариант е хипофункция, а не хиперфункция. Защо хипофункцията да е по-добрия вариант пред хиперфункцията при такова лечение?
Доц. Геренова: Вероятно този коментар е предизвикан от факта, че по принцип хиперфункцията на щитовидната жлеза се контролира по-трудно от хипофункцията, независимо от факта дали е на фона на хроничен хепатит или не.

Прием на лекарства

И. Великова:  Вредни ли са за черния дроб лекарствата за щитовидната жлеза?
Доц. Геренова: Всички медикаменти се метаболизират от черния дроб и бъбреците и трябва да се прилагат внимателно при пациенти с отклонения във функцията на тези органи.

Хранителни режими

И. Великова: Необходими ли са по-специални диети за хората с нарушена функция на щитовидната жлеза и съвместими ли са с диетите за облекчаване на чернодробната функция?
Доц. Геренова: По принцип при заболяванията на щитовидната жлеза не се прилагат специални диети и в този смисъл диетичните препоръки по отношение на чернодробното заболяване са водещи.

И. Великова:  Често употребяваните диети за отслабване/протеинова, на Дюкан, и т.н./ подходящи ли са за хора с проблеми на щитовидната жлеза?
Доц. Геренова: Считам, че при заболявания на щитовидната жлеза на фона на чернодробни проблеми не е удачно спазване на допълнителни ограничения. От друга страна, протеиновите диети натоварват много чернодробната функция и може да я влошат.

И. Великова: Много Ви благодаря за отзивчивостта, отделеното време и готовността да помагате въпреки многобройните Ви ангажименти.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Интервю с доц. Геренова - ендокринолог
« Отговор #1 -: Април 04, 2010, 12:23:54 »
Искам специално да благодаря на Ванчето, за това, че сама пое инициативата и въпреки многото си ангажименти взе това интервю!!!
Специални благодарности и на доц. Геренова, за това, че при прие предложението да сподели своя професионален опит с всички нас!!!


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен plamena

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 2
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Недиагностициран/а
Re: Интервю с доц. Геренова - ендокринолог
« Отговор #2 -: Февруари 21, 2012, 17:25:25 »
от тази докторка нищо не става както и от повечето които се назовават ендокринолози в стара загора не я знам какви титли има и къде ги е защитавала но по добре да си ги скрие някъде

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Интервю с доц. Геренова - ендокринолог
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2012, 17:37:05 »
Пламена, явно си се регистрирала във форума специално за да изкажеш мнението си за доц. Геренова. в което няма нищо лошо.
Ще трябва обаче да бъдеш по-конкретна и да защитиш твърденията си по някакъв начин (тъй като са много крайни), за да не става форума място за клевети.
Ако си била на преглед при доц. Геренова или тя те е лекувала, го сподели тук, за да можем всички да разберем какво те накара специално да се регистрираш, за да пишеш точно в тази тема.


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен plamena

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 2
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Недиагностициран/а
Re: Интервю с доц. Геренова - ендокринолог
« Отговор #4 -: Февруари 24, 2012, 20:14:23 »
Да лежах 1 седмеса в ендокринологията в Стара Загора и тя беше завеждаща отделение там както ме приеха така и ме изписаха и никои включително и тя не можаха да ми кажат какво ми е
за мен това не е доктор които си разбира от специалноста за която е учил

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Интервю с доц. Геренова - ендокринолог
« Отговор #5 -: Февруари 25, 2012, 13:49:40 »
Пламена, мерси за информацията.
Беше важно да уточниш какво те е накарало да мислиш по този начин!
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007