Автор Тема:  Помощ !!!  (Прочетена 62211 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен joro

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 354
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Помощ !!!
« -: Август 07, 2010, 01:33:27 »
Здравейте, преди няколко дни ме заболя корем, отидох на лекар след няколко премеждия от типа „нищо ти няма” на петото ходене на лекар доктора реши да ме прати на изследвания. В първото изследване от чернодробните показатели беше включен само ГГТ (109) след известен спор, ехография на черния дроб, и какво ли не още доктора ми каза да си пусна маркери за хепатит А,Б и Ц които се плащали отидох в лабораторията на нашата поликлиника там ми обясниха че на касата сам щял да платя за 3те показателя около 50 лв. а на рака 30 ок няма проблеми но като отидох за резолтатите  и едната лелка ми съобщи че съм положителен за Ц,   незнам защо ми варна 10 лв. и ми обясни че имало недоразумение (може би това трябваше да ме накара да се чувствам по-добре или просто ме съжаляваше). Така или иначе бях ужасен, още повече че приятелката ми е бременна в 8ми месец, представих си как съм заразил и нея и как и детето ще е заразено. Доктора ме прати за утвърдителни изследвания ж института по вирусология, аз хванах под рака приятелката ми та двамата право там, за моя радост нейните маркери се оказаха отрицателни но моя положителен за Ц се потвърди. От та отидох в Токуда, докторката ме прати ж детската болница да дам кръв за изследване на генотип, вирусен товар и да се види дали не съм изкарал хепатит Б на крак (по нейни думи) към края на другата седмица изследванията ми ще са готови. По прочетеното в този форум разбрах че следва биопсия разбрах също че одобрението за лечение с интерферон се бавело и имало критерии, мн. Ще ми помогнете ако ми обясните за тези критерии и нужното време на бюрократите??? Също много ме притеснява тази биопсия, болезнена ли е ? какво изпитваш по време на биопсияата? И колко време ми трябва след нея да се възстановя (след месец ще имам дете) ?
   Ако някои ми отговори на въпросите и ми обясни какво следва на там и как се живее с хепатит Ц би ми помогнал много ако не за друго поне да поспя няколко нощи защото последните три преминаха в четене на материали за хепатита.
Забравих да напиша по горе че хепатита ми е на около 12 г, няма как да съм се заразил освен от татуировката ми по мое мнение и по мнение на доктора.
Мерси предварително

Неактивен avgustina09

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • ****
  • Публикации: 219
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #1 -: Август 07, 2010, 08:42:47 »
Joro, здравей!

Много бързо си стигнал дотук, дори вече чакаш ПСР. Обикновено за да го пуснеш хоспитализират за 3 дни, но ти явно си решил да го платиш от своя джоб :smile:
Та, ако ПСР-а излезе отриц, а има такава вероятност, нищо не ти предстои, освен обилна почерпка.

- Биопсията се прави за 1 секунда, дори за половин секунда. Но отново те хоспитализират за 5 дни. Практиката показва, че повече от 3 дни няма смисъл, но... здравната касата е много богата, може да си позволи. След биопсията никакъв спорт 1 месец. Първата седмица, никакви резки движения и физически натоварвания. 
- С полож. ПСР и резултатите от биопсията, кандитатстваш за лечение. Критерии за лечение няма. Аз бях с относително малка репликация на вируса, нормални нива на АСАТ и АЛАТ, и пак ме одобриха. Още при първата среща  доц. Антонов ми обясни, че тези неща наистина са били критерии, но вече не са. Но кога са ги отменили не мога да кажа, а и не важно. Чака се около 3 месеца, защото здравната каса изведнъж няма да има достатъчно средства, но все пак не 1година, както е било преди време.
Изчакай да излезе ПСР, възможно е всичко което съм написала няма да ти потрябва при евентуален отриц резултат. А ние ще стискаме палци да излезе такъв. Успех!



Неактивен tetibulka

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2318
  • Пол: Жена
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #2 -: Август 07, 2010, 09:42:05 »
Жоро,
спокойно. акто ти е казала Августина, трябва да изчакаш резултатите от ПСР. Има една вероятност ПСР да ти е отрицателен - тоест да си изкарал хепатит С, но имунната ти система да се е справила с вируса на собствен ход и болестта да не е сстанала хронична.

Много по-голяма е вероятността да имаш положителен ПСР (статистически погледнато 80 % от хората хронифицират хепатита). Тогава ти предстои много да четеш, много да мислиш и най-вече тотално да промениш отношението си към правата си като здравноосигурено лице  (каквото се надявам да си). От написаното от теб ми става ясно, че въобще не знаеш как да се справяш със здравната ни система и си позволил да те направят на луд. От Токуда вероятно не са ти поискали пари за ПСР, защото те имат такава политика - да правят първи ПСР без хоспитализация и безплатно. Принципно Токуда е много добър избор на клиника за лечение на хепатит С.

Иначе за биопсията не се притеснявай. Не се притеснявай за детето и жена си - трудно е да заразиш някого с хепатит С при нормално битово общуване - все пак трябва да се внимава при порязвания, но то не се случва всеки ден.

Предлагам ти да се отдадеш на очакването на първото си дете и да не се тормозиш толкова за хепатита - вече си направил каквото трябва. Ако се налага лечение, ще се лекуваш и толкова.

Дани
Hang in there.

Неактивен ivka81

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • *****
  • Публикации: 608
  • Пол: Жена
  • генотип 1b
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #3 -: Август 07, 2010, 13:06:01 »
Здарвей и от мен! Аз също съм с Хеп.Ц,разбрах за него по времена бременността ми. Няма смисъл да ти казвам да не се тревожиш защото знам че е така. Не искам да те разочаровам но по скоро е ПСР да ти е положителен. Ако излезе положителен,трябва да се проследяват ензими Асат и Алат 6 месеца,незнам защо си мислите че не е критерий на мен ми върнаха протоколи през м.май тази година след три месеца чакане за да им покажа с нови иследвания че Аса-та и Алата са завишени въпреки че през 6те месеца бяха в абсолютна норма,искаха разбира се и още 2 неща но конкретно Асата и Ала-та са си критерий. Моята биопсия я правих в Токуда платих си за 5 дни престой но ми я направиха още в деня в който постъпих и на другия ден ме изписаха. То и няма смисъл да се стои повече,защото наистина е малко болезнено но отминава бързо после с епикризата с протоколите от док. с иследванията подаваш в НЗОК в града в който ти е ДжП-то и чакаш... късмет и дано да си щастливец и всичко което ти написах да е излишно.

Сега мисли за бебенцето което чакате другото с много сили ще се нареди все някак си!

Ивелина



Не търси пътя!Отиди там, където го няма и остави следа....

Неактивен joro

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 354
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #4 -: Август 07, 2010, 15:03:23 »
Все още не съм много наясно какво е ПСР но диагнозата вече я имам (хроничен хепатит Ц) сега чакам за да ми кажат кои генотип е, и вирусно  натоварване и дали не съм преболедувал и Б за който съм отрицателен, от вас разбирам че има още на какво да се надявам да е отрицателно от две лаборатории потвърдиха че съм позитивен за Ц стойностите на ГГП, Асата и Алата са завишени, ГГП ми е 109 другите малко под 200. В сряда ми взеха кръв в детската клиника до военна болница за последните изследвания но казаха че те се бавили поне 10 дни (заради посевки предполагам) та около идния петък ще разбера за генотип и натоварване съответно тогава имам час и в токуда. Какво следва по натам обяснете ми моля за да съм наясно защото тук чета че се „живеело някак” което ми звучи стряскащо, има ли още на какво да се надявам при последните изследвания и по натам какво ме чака ?  Като си помисля че до миналата седмица се мислех за здрав и как се обръщат нещата…   
Забравих да добавя, че ми изписаха легалон 3 пъти по 1 на ден     

Неактивен ivka81

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • *****
  • Публикации: 608
  • Пол: Жена
  • генотип 1b
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #5 -: Август 07, 2010, 15:18:55 »
ПСР е изследването показва вирусното натоварване. При теб се иследва HBC РНК и генотип,изследванията трябва да са ти пуснати безплатно по Ларош,или си ги заплатил около 160лв. Иначе те съветвам да изчакаш резултатите да ги напишеш и тогава ще коментираме. Сега те съветвам да спреш всякакъв алкохол... и да, бъди спокоен, с теб сме! 



Не търси пътя!Отиди там, където го няма и остави следа....

Неактивен galq

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • *****
  • Публикации: 906
  • Пол: Жена
  • Животът може да бъде и хубав......
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #6 -: Август 07, 2010, 15:24:08 »
Здравей,Жоро, и добре дошъл във форума.Първо да ти обясня какво е ПСР.Точно това е вирусното натоварване и генотипа на вируса.Ако там не засечат вирус ,значи си се излекувал спонтанно.Ако все пак вирусът се засича се назначава биопсия,след което се подготвят и останалите документи от лекуващия лекар и ги подаваш в РЗОК за одобрение за лечение.Докато дойде този момент, доста ще има да попишем във форума така ,че не се притеснявай ще ти обясним какво е необходимо за НЗОК,но искренно ти желая да не се налага!Дано си от малкото късметлии ,изчистили вируса преди да е хронифицирал.
Галя

Неактивен pamche

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • *****
  • Публикации: 980
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #7 -: Август 07, 2010, 16:08:34 »
Жоро,
не се притеснявай от биопсията , мен 2 са ми превили и да ти кажа, става за секунда и не боли (слагат ти упойка)
Колкото до ПСР - той ти показва колко е количеството вирус в кръвта ти и какъв генотип е (което определя какво и колко дълго ще е леченеито ти ).

Желая ти успех  :doubleup:
Известен с това , че не е известен !

Неактивен tetibulka

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2318
  • Пол: Жена
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #8 -: Август 07, 2010, 16:30:30 »
Жоро,
имаш положителен резултат от изследването за антитела - това само говори, че някога си се срещал с този вирус. Какъв е бил изходът от срещата ще ти каже вирусното натоварване, или както му казваме - ПСР или HCV RNA. То показва има ли гадини в теб в момента.
Ако някой вече ти е поставил диагнозата "хроничен хепатит", той го е направил заради високите ти АСАТ и АЛАТ. И е много вероятно да е прав. Защото повечето хора, дали отрицателен ПСР, а положително изследване за антитела (тоест успели да изчистят гадината на собствен ход), са с нормални АСАТ и АЛАТ. Моите първоначално бяха на горна граница, но аз тогава не вечерях без вино. Да, в тази връзка, спирай алкохола напълно, поне за известно време (година, две  :girl_wink:). Например моите асат и алат станаха прекрасни след пет безалкохолни дни.
Що се отнася до живота с хроничен хепатит - не е лесно. Преминаваш лечение и имаш огромни шансове да пребориш гадината. В този форум изобилства от такива примери - хора, които приключват лечение, дават отрицателен ПСР и продължават живота си, с едно наум - че им предстои  контрола на шестия месец от края на лечението и още една на третата година.
Лечението... Няма да те лъжа, трудно е - има доста странични ефекти, но си струва да се премине през него. През последната една година ЗК работи сравнително добре и отпуска лечение за около три месеца след подаване на документите

Знам, че те вълнува какво конкретно ще се случи с теб. Най-общия сценарий (ако приемем, че имаш хроничен хепатит) е стъпка по стъпка да преминеш през биопсия, други изследвания, период на наблюдение, оформяне на протоколи и подаване на документи за отпускане на лечение в Здравната каса. Това ще отнеме поне три месеца, а може и да са шест. Още три-четири месеца ще чакаш отговора на ЗК. През това време ще си пиеш Легалона, ще стоиш далеееч от алкохола и ще си живееш нормален живот. Когато ЗК те одобри, ще се лекуваш с пегилиран интерферон и рибавирин. Двете лекарства се продават под няколко търговски имена - най-често Пегасис или Пегинтрон (за интерферона) и Копегус или Ребетол (за рибавирана). Интерферонът е инжекция, която се бие веднъж седмично, а рибавиринът е на таблетки и се пие по пет на ден. Това продължава 24 седмици (ако си генотип 3 или 2) или 48 седмици (ако си генотип 1). И така... имаш шанс да си оздравял преди детето, което чакате, да е проговорило с пълни изречения.

Това е. Няма нищо непоносимо, макар че е трудно.
Хубаво е, че си разбрал сега - вероятно дробът ти не е много увреден и като вземеш мерки, всичко ще си дойде на мястото.

Дани
Hang in there.

Неактивен joro

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 354
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #9 -: Август 11, 2010, 22:15:42 »
Може ли някои да ми каже дали е възможно при високи показатели на асат и алат, пср-а ми да се укаже отрицателен?

Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5566
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #10 -: Август 11, 2010, 22:22:41 »
Всичко е възможно, причината за високите чернодробни ензими не е задължително да е хепатита, може да е нещо друго.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tetibulka

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2318
  • Пол: Жена
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #11 -: Август 11, 2010, 22:32:52 »
Всичко е възможно, причината за високите чернодробни ензими не е задължително да е хепатита, може да е нещо друго.

Само че в най-малко 90% от случаите причината си е хепатитът.

Дани
Hang in there.

Неактивен joro

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 354
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #12 -: Август 11, 2010, 22:35:08 »
Това са ми последните кръвни изследвания, утре или вдругиден ще е готов и пср-а но мисля че няма на какво да се надявам като гледам кравните, а и незнаино защо и левкоцитите са ми повишени

Хематология / Hematology
    Левкоцити       16.43   G/l   3,5 - 10,5   DC-detection

    Хемоглобин            169   g/l   140 - 180   Laurilsulfat

    Хематокрит            0.49   l/l   0,4 - 0,54   CPHD-method

    Еритроцити            5.75   T/l   4,6 - 6,2   DC-detection

    MCV            85.2   fl   85 - 89   Calculation

    MCH            29.4   pg   26,5 - 31,5   Calculation

    MCHC            345   g/l   295 - 345   Calculation

    RDW-CV            0.135   %   0,129 - 0,187   Automat

    Тромбоцити            378   G/l   140 - 440   DC-detection

    MPV            11.4   fl   9,4 - 12,4   Други/Others

    СУЕ            2   mm/h   0 - 18   Manual

Клинична химия / Biochemistry
    АсАТ       47   IU/l   0 - 40   Spectrophotometric

    АлАТ       119   IU/l   0 - 41   Spectrophotometric

    ГГТ       104   IU/l   10 - 47   Spectrophotometric


Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5566
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #13 -: Август 11, 2010, 22:50:55 »
Дани, той все пак попита дали ако ПСР-а му е отрицателен, може все пак да е с високи ензими. Нищо не пречи да е с високи ензими и причината да е друга, особено ако има отрицателен ПСР. Но все пак, Жоро не си е правил такъв.
Жоро, няма нужда за какво да бързаш и да правиш предварителни сметки, изчакай си резултатите от ПСР-а.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tetibulka

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2318
  • Пол: Жена
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Помощ !!!
« Отговор #14 -: Август 11, 2010, 23:03:42 »
Ради,
Жоро попита дали при тез високи трансаминази може да се надява ПСР да му е отрицателен.
Знаем се не от вчера, знаем и колко аз обичам да обнадеждавам хората, че все пак ПСР може и да им е отрицателен.
Да, ама не съм виждала човек със завишени трансаминази и отрицателен ПСР.
Вярно, че следя тези неща от само 22 месеца и е възможно Жоро да е първият такъв, но колко е вероятно?

Дани
Hang in there.

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007