Здравей, Ирена,
За да можете да започнете веднага лечение с боцепревир, вие нямате избор относно това коя точно марка пегилиран интерферон и рибавирин ще бъде избрана за лечение. Защото се касае за клинично изпитване, в което правилата се диктуват от фармацевтичната компания, която прави това проучване. Имай предвид, че компанията, която е разработила и предлага боцепревир, е Мерк (Merck), която е и компанията собственик на Пегинтрон и Ребетол. Най-вероятно и тя точно стои зад това клинично изпитване. Така, че няма как тя да прави клинично изпитване с аналогичните продукти на Рош (Пегасис и Копегус).
Това, че съпругът ти ще се лекува пак с Пегинтрон и Ребетол, не е огромен проблем. По-важното е, че ще бъде добавен трети медикамент, който значително увеличава шансовете за излекуване при повторно лечение на неотговорили на предишно лечение. Практиката при неуспешно лечение с едната комбинация пегилиран интерферон и рибавирин, е да се предприеме второ лечение с лекарствата на другата компания (в момента двете компании, които предлагат такива лекарства, са Мерк и Рош), но тъй като говорим за клинично изпитване, няма как да имате избор.
Да но това е лошото че и сега са го предложили с тези същите лекарства които до сега е имал.Аз му казах да им каже да му ги сменят с др. но те му казали че саставките са едни и същи смо са на различни фирми.
По отношение на рибавирина, може да се каже, че е така, но по отношение на пегилирания интерферон, не може да се каже такова нещо. Но това не е най-важното в момента.
Така, че това е обяснението защо той ще се лекува отново с Пегинтрон и Ребетол. Но пак казвам, тук важната съставка е третия компонент - боцепревир.
В момента съпругът ти е с фиброза Ф3 и вие сте притиснати и от времето, така, че аз мисля, че това е много добър вариант за него. Разбира се, възможно е и заради това, че вече е бил на предишно лечение с пегилиран интерферон, черния му дроб да се е повлиял и това да е намалило малко фиброзата му (това е често срещан ефект от лечение с пегилиран интерферон и рибавирин, независимо дали лечението е било успешно). Но вие също и не може да разчитате на това и да стоите и да чакате прекалено дълго време.
Не забравяйте също, че както
е споменато в линковете, които ти пусках преди време, във всяко клинично изпитване има и плацебо група. Но вие нямате голям избор в момента и мисля, че включването в клиничното изпитване е най-доброто решение за вас в този момент.
Поздрави,
Радо