Автор Тема:  Хайде на санаториум!  (Прочетена 44008 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силва

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 12
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Хайде на санаториум!
« -: Април 22, 2012, 18:53:05 »
      Здравейте! :smile:
      Пиша този пост за всеки хронично болен български гражданин, който работи, бива осигуряван, има документално доказани заболявания и който не знае, че има право на рехабилитация.  Всеки гражданин попадащ в тази категория има право да ползва програмата за рехабилитация на НОЙ: http://www.noi.bg/newsbg/962-pro . В този сайт има списък с всички санаториуми които имат право да работят по тази програма. Ясно е написано всеки рехабилитационен център за какви болести е подходящ и за кои е противопоказен. Има адрес и телефон за информация: http://www.noi.bg/images/bg/benefits/profilaktika_rehabili/Pokazania_12.pdf . Условия за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация са на  http://www.noi.bg/benefits/rehabilitation/963-uslpro Уточнявам, че тази информация е актуална за 2012 година.
      В крайна сметка НОЙ не поема цялата сума за престоя, а само 10 нощувки, 4 процедури на ден и 5 лв. за храна на ден. Останалото си го доплащаш. Във всеки санаториум, изискванията са различни по повод доплащането. Важно е да се знае, че дните са задължително 10, а процедурите задължително 4 на ден и ако не спазиш някое от тези условия, ти си плащаш целия престой.
     Ще разкажа за моя случай и какво направих за да се възползвам. В друга тема съм написала заболяванията които имам, естествено доказани с епикризи. Напоследък често посещавам здравни заведения.
      Та, прегледах сайта на НОЙ и си извадих гореспоменатия списък със санаториумите. Избрах тези в гр. Хисаря, тъй като са подходящи за моя случай със стомашно-чревни заболявания. Оказа се, че в Хисаря има 4 санаториума, които са подходящи за мен. Проверих ги в Интернет и говорих по телефона с някои от тях. Оказа се, че доплащането в различните санаториуми е различно. Аз избрах „СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БОЛНИЦИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ – НАЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС” ЕАД  ФИЛИАЛ ХИСАР.  Там доплащането е само за храната и е 157 лв. общо за целия престой. Стаите са със санитарен възел, има телевизор и безжичен Интернет. Пътя до там и обратно си е за моя сметка.
     -Първо направих устна резервация в съответния санаториум за избрана от мен и разбира се свободна в санаториума дата.
     -След това отидох при личния ми лекар за медицинско направление за санаториално лечение (Бл. МЗ № 119á98) в два екземпляра.
      -Взех от работодателя ми попълнена служебна бележка, бланка http://www.noi.bg/forusers/forms/244-pro/989-slbelejka , която удостоверява, че съм осигурявана предходните 6 месеца.
      -С направлението, служебната бележка, както и всички епикризи отидох в НОИ, стая 110 (намира се на първия етаж , коридора в дясно). Удостоверението от НОИ го издават за 5 мин, но има условие, че трябва да бъде издадено 10 работни дни преди датата на заминаване. По принцип може да се резервира санаториум и в НОИ в стая 111 или в някоя от специализираните туристически агенции. В крайна сметка се оказа, че може и с устна резервация. Само трябва да се знае точното име на избрания санаториум, защото се вписва в удостоверението.
     Аз удостоверението го взех на 11.04.2012г., а резервацията ми е за 24.04.2012г. Дано всичко е наред и замина.  :smile:
За повече информация винаги може да се обадите на съответния санаториум и да попитате или в НОИ на телефон 02/926 10 10 и след като ви вдигне оператора, тонално избирате първо 3, след това 4, после 3 и се свързвате с точния отдел занимаващ се с рехабилитациите. Любезни са и обясняват.
      Надявам се съм била полезна. Всеки има нужда да се погрижи за себе си в крайна сметка. Имайте предвид, че парите отпускани от НОИ са ограничени!
      Поздрави, Силва. :flowers:

Неактивен lina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 51
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Хайде на санаториум!
« Отговор #1 -: Май 03, 2012, 08:16:23 »
разгледах това ,което си побликувала и въпросът ми е ,това важи ли и за деца с хроничен хепатит б,и кой трябва да се обърна.И само да коментирам,че детето не е диспансеризирано,незнам дали е от значение това.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #2 -: Май 03, 2012, 15:28:15 »
Аз съм ходила с диагноза хепатит и не повторих.
Не знаеха какво да ми изпишат освен топли вани, едни магнити ми слагаха на дроба-голяма грешка и да пия три пъти на ден по 200гр. вода от еди кой си извор  :doc:
« Последна редакция: Юни 14, 2013, 16:58:14 от Vancheto »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Силва

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 12
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #3 -: Май 07, 2012, 18:31:40 »

разгледах това ,което си побликувала и въпросът ми е ,това важи ли и за деца с хроничен хепатит б,и кой трябва да се обърна.И само да коментирам,че детето не е диспансеризирано,незнам дали е от значение това.
     Здравей Лина!
     За съжаление, програмата на НОИ важи само за работещи и осигурени граждани на бг, а децата и пенсионерите не спадат в тази категория. Може би по Клинична пътека с направление от личния лекар ще стане. Не ми е ясна процедурата по НЗОК, аз проучих и отидох чрез НОИ. Не зная дали изобщо здравната каса поема рехабилитация за такова заболяване. Трябва да се пита в НЗОК. Обади се и в самите санаториуми да попиташ.
    Иначе аз съм доволна. Базата не е много нова и няма много млади хора, но пък процедурите на мен лично много ми помогнаха и водата също. Но всичко е в зависимост от конкретното заболяване.
    Сега, като отидох и видях за какво става въпрос реших, че ако ходя отново със сигурност ще отида в Келероя /санаториума на ВМА в Хисаря/. Там ми хареса много повече и доплащането е много по малко. Има три басейна и ремонта е много по добър. Недостатък е, че е много трудно да се запишеш, защото военните са с предимство. Но пък от друга страна ако си планира човек нещата от по раничко може и да се получи.
    В  Калероя е 28 лв. дневно на човек платения прием, включващ спане, храна и процедури. Ако искаш да ползваш басейн, цената му е 4,30 лв. на ден. Най-важното е, че има медицинско лице на разположение денонощно, защото все пак това е болница. Това си е важно особено като си и с малко дете. Знам го от личен опит /често ходим на Сандански с моя син, който има астма/. Една позната, която ходи в Келероя ми спомена, че децата са били безплатно, но това не съм го проучила. Може би ако родителя е по клинична пътека.
    Ох, сега се сетих, че ако диспансеризираш и извадиш ТЕЛК на детенце, социалните осребряват фактура на стойност 200 лв. годишно за санаториум, също така получаваш около 250 лв. месечно в продължение на три години. Поне при нас за астмата е така. Ако се интересуваш пиши ми на лична и ще ти обясня, какво трябва да направиш, че тук да не занимаваме хората с това.
     Дано съм ти била полезна. :smile:
     Поздрави, Силва.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007