Здрасти Еленце,
оплаквам се, как да не се оплаквам, дори чувствам малко неудобство като споделям във форума все неща, които ме дразнят.
Нали знаеш, по време на лечение сме и по- чувствителни.
Лечението не е леко, но искаме поне отношението на местните специалисти да е на ниво. А то често не е. Контролът е отново в наши ръце, с тази разлика, че опита ни е зад гърба.
С удоволствие бих разказала за разликите в двете лечения при мен до момента. Напомням само, че все пак лечението индивидуално.
1/
По отношение на ПКК при първото лечение показателите ми бяха доста по-ниски от сегашните. И при двете лечения бях/съм с намален рибавирин заради хемоглобина.
2/
По отношение на трансаминази нищо общо- при първото започнах със стойности около 200 и завърших със стойности около 100
Три ПСР - на трети, на седми и в края на лечението - отрицателни.
Ензимите започнаха да спадат след лечението, но към четвърти месец от края му варираха между 45-60. Това ме накара да направя ПСР, сочещ релапс.
Влязоха в норма едва шест месеца след лечението, но на горна граница.
3/
По отношение на страничните ефекти като разлика поне за сега:
първият път - без температура или понякога - много ниска. Така до края. Главоболие - никакво. Лека отпадналост, умора, безапетитие, слаби болки в мускулите, кашлица, кожни проблеми, болки в очите, венците, сухота в устата за кратко, нервност, безсъние.
Сега - задължително температура след интерферона - височка, болки в ставите и мускулите, кашлица, главоболие - рядко, световъртеж отскоро, умора, отпадналост, липса на апетит, силни коремни болки често, сухота в устата, афти, раздразнителност, депресия, безсъние.
Моят съвет към теб е: без изследване на Интерлевкин, второ стандартно лечение не започвай. Уврежданията дори и от него не са малко. Поне според мен, след случилото ни се, това изследване за нас не може да сочи подтип СС./не съм специалист/
Ако го бях направила преди второто лечение и знаех резултата, щеше да е по различно решението ми. Но тогава информацията ми за цената му беше 500лв /не можех да си го позволя/
Питах докторката и тя ми казва, че е хубаво да се направи дори и към този момент, но според мен това сега би имало просто статистическа стойност.
Ако съм подтип ТТ лечението няма да се спре, в случай че протича нормално. Ако съм СТ - ще имам някаква надежда до края и шест месеца по- късно. Варианта СС - мисля, че е невъзможен.
Въпреки всичко в готовност съм да се изследвам.
Колкото до смяната на медикаментите аз лично знам, че лекарите експериментират.
Ти си с минимално увреждане. Моето мнение е изчакай поне година. Пак се консултирай, но така ще си наясно и с иновациите в леченията, и с резултатите от тях.
Аз лично познавам един мъж от Русе, който премина две лечения. Първото с Пегасис и Копегус - успешно, но с последващ релапс. Второто с Пегинтрон и Ребетол - абсолютно успешно! Вече е минала 1г. от края на лечението и ПСР - отрицателен.
Така е Ели - различни хора, с различни съдби, с различни резултати. Мисли си и спокойно вземай решение.