Автор Тема:  Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси  (Прочетена 27948 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mn

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте,

Извинявам се първо, че публикувам тема, която не в свързана пряко с хепатит, а става дума за друг тип инфекциозно заболяване, което поразява черния дроб - мононуклеоза.

Преди два дни ми го диагностицираха. на 25 години съм.
Какъв тип храна мога да ям? извън месно, мазно, пържено, сплено, кисело..

Четох доста статии, но в някой примерно пише: цвекло е супер, в други че не е препоръчително.
Примерно: ориз, броколо, червено цеекло, моркови, ябълки, брюкселско зеле, зелен чай, банани,... окей ли са? и кой други храни са добре да бъдат комсумирани...

Отново съжалявам за сигурно глупавите въпроси :/
« Последна редакция: Декември 27, 2012, 01:48:52 от Радослав Русинов »

Неактивен mn

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Re: Инфекциозна мононуклеоза - много въпроси
« Отговор #1 -: Декември 21, 2012, 19:48:09 »
Здравейте, на 25 години съм, момиче, и преди два дни ми диагностицираха оста инфекциозна мононуклеоза. С показатели:
- Асат: 264.7
- Алат: 341.9
- ГГТ: 459.59
- маркеи на мононукеоза: IgG: 25.9; IgM: 55

Пия Зинат и Изопринозин.

Подуване на лимфните възли под врата и най-много на слюнчената жлеза под долната челюст...

Температурата вечер е около 38, но гледам да издържа с нея. Не знам дали така е добре или да пия нурофен/нимезил, койо са ми предписани в такъв случай.

Както и обилното нощно изпотявяне понякога по два пъти - всичко е мокро.. дрехи, чаршафи.. дали е нормално т.е. вследствие на състоянието ми?

Ще съм благодарна, ако намерите отговор или препоръка/коментар на тези въпроси и факти. Може би звучат глупави, но за мен са важни:/

Благодаря предварително и хубави празници!
« Последна редакция: Декември 27, 2012, 01:43:42 от Радослав Русинов »

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 646
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Декември 21, 2012, 20:03:52 »
Съчувствам ти. Боледувах от мононуклеоза преди две години и съм наясно за какво говориш. Аз два месеца ходих без диагноза, с лека температура до 37.5, уморена като парцал и обложен език.  Когато ми поставиха диагнозата болестта беше отминалаи беше настъпил така наречения синдром на хроничната умора в следствие на вируса. Пих една седмица силен антибиотик и нещата си дойдоха на мястото. Нощните изпотявания според мен са нормални при температура 38.
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен mn

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Декември 21, 2012, 20:18:35 »
Ужас:// мен пет дни ми я бяха объркали диагнозата, после пак.. но реших да сменя болницата и всъщност последният лекар се сети да ми пусне АСАТ, АЛАТ и другите... дълго ли протече при теб възстановявянето? (предполам че... щом е хронифицирала://)
Аз гледам да не пия хапче за температура при 38 и да устискам. Не знам дали така е окей, лекарите винаги са една идея по-смели от пациентите и казват направо да пиел това и това..:)
« Последна редакция: Декември 27, 2012, 01:44:57 от Радослав Русинов »

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Декември 21, 2012, 21:17:39 »
Кое е хронифицирало не можах да разбера.

Неактивен mn

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 21, 2012, 21:28:50 »
при теб мононуклеозата:// в постоянна умора:/

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 21, 2012, 22:08:10 »
Синдромът на хроничната умора няма нищо общо с хронифициране на болестта. Този синдром се проявява след като вирусът е отминал и е пряко свързан с него. Както вече обясних, при мен се намесиха антибиотици и други лекарства, които пресякоха неразположението.

Неактивен mn

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Декември 22, 2012, 15:58:04 »
Извинявай, че такъв късен отговор, но отспах деня и нямах сили да пиша. А какво мога/не мога да ям? Освен най-общо забранените тлъсти меса, пържено, солено, косело, лютиво..
Примерно моркови ? Ряпа? Ябълки - сладки? не мазни риби? сьомга (тя е мазна...)?
« Последна редакция: Декември 27, 2012, 01:45:42 от Радослав Русинов »

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Декември 22, 2012, 16:47:07 »
Диетата ти не е нужно да е строга, защото вирусът ще мине и ще замине и черният дроб ще си отдъхне. Недей да хапваш пържено и прекалено мазно /примерно майонеза/. За рибата не е проблем, тя е полезна пък и се предполага, че не ядеш сьомга или шаран всеки ден. Алкохол от самосебе си е ясно, че не трябва да пиеш, но едва ли ти се пие сега. Сезонът не е много благоприятен за свежи храни, но каквото можеш да си позволиш, нека присъства в менюто ти. Консервиран зарзават също е добре, но ако е домашен, купешкият е пълен с боклуци. И много вода, разбира се.

Неактивен mn

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Декември 22, 2012, 18:10:11 »
Супер:)) че аз много се главоблъсках какво да ям... почти спрях за два дни.
А как стоят нещата с добавки като котешки нокът, сок от глухарче и май от ехинацея или лайка? дали са окей. Аз винаги съм се лекувала с лекарства. И нямам идея как влият тези неща и дали са окей.... ти дали си пила? Или познаваш хора, които са?
« Последна редакция: Декември 27, 2012, 01:46:28 от Радослав Русинов »

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Декември 22, 2012, 19:36:25 »
Да си призная, много съм зле с билките. Дори сега не пия. А пък като боледувах от мононуклеоза не съм се и сещала, защото я диагностицираха чак когато изкарах болестта. Както се сещаш и диети не съм спазвала. Хубавото е, че когато преболедуваш веднъж този вирус, запазваш имунитета срещу него за цял живот, не може да те повтори.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #11 -: Декември 27, 2012, 02:05:54 »
Здравей и от мен,
Първо да уточня, че инфекциозната мононуклеоза не е чернодробно заболяване, а вирусно заболяване, което засяга основно лимфните възли. Като възможно усложнение при някои пациенти, е засягането на черния дроб и появата на хепатит. Всичко това обаче е временно, тъй като заболяването отшумява в разстояние на 4 седмици.
Ти явно си от случаите, при които е засегнат и черния дроб, съдейки по високите ти чернодробни ензими. С оглед на това, наистина е хубаво да спазваш някаква диета по време на протичането на заболяването и през периода на възстановяване. Може би най-добрият вариант е да спазваш съветите на лекуващия лекар, но виждам че ти си много притеснена и искаш да си абсолютно сигурна каква точно диета за черния дроб да спазваш.
В такъв случай можеш да погледнеш статията Хранене при хора с чернодробни заболявания, и по-точно, частта за храненето при остър хепатит.
Ако гледаме единствено и само проблема с черния дроб (защото в този форум ние сме насочени и имаме представа само за чернодробните проблеми), то съветът ми е да се опитваш да спазваш някаква щадяща черния дроб диета, но без да изпадаш в крайности. Напълно е ненужно да залиташ в някакви екстремни диети за черния дроб, тъй като доброто и леко хранене му помага, но не е критично важно за работата му през периода на възстановяване.
Имай предвид, че хората, които карат остър вирусен хепатит, достигат АЛАТ и АСАТ дори от порядъка на 2000 - 3000, така че твоите стойности изобщо не са високи в сравнение с тях.
Разбира се, пак уточнявам, че съветът ми за храненето се отнася само за черния дроб и не отчита никакви специфики на инфекциозната мононуклеоза, защото изобщо не познавам това заболяване. Затова, най-добре и най-правилно е да се опитваш да спазваш съветите на лекуващия те лекар. А още по-добре е да не залиташ на тема чернодробна диета, защото при теб няма нужда от строга такава, а само от някои основни правила, които да спазваш.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен 6a6o

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #12 -: Март 07, 2023, 11:54:05 »
Здравейте, и благодаря за приема. Реших да не отварям нова тема, а да задам въпросите си тук.

Прекарах Мононуклеоза през Януари, като първите две седмици беше диагностицирана неправилно от различни "специалисти". След като пожълтях отидох в инфекциозната клиника на Софиямед и там ме приеха за лечение от Мононуклеоза.
Терапията включваше вливане венозно на Трансметил, и вит.Ц
Основание за изписването ми беше понижение на ГГТ, въпреки че Асат и Алат бяха високи. Продължих в къщи лечение с Трансметил орално, като и Легалон и Герисан. Днес е петата седмица откато се лекувам в къщи и последните изследвания показват още леко завишен Алат и директен Билирубин. Всички останали стойноти са в нормите.
Днес бях на контролен преглед и докторката каза да спра с Трансметила и да продължа с Легалона.

Това обаче която ме притеснява, и не мога да намеря отговор на въпроса е: за физическата активност и храненето.

Според лекуващата ме лекарка трябва да се въздържам от физическа активност за 6 месеца. Професора, който е завеждащ отделението пък ми каза че ме е изплашила и след третия месец мога да започна да тренирам. Доколкото разбирам основната грижа след прекарването на тази инфекция е грижата за черния дроб и слезката. На ехограф още докато бях в болницата черния дроб беше слабо увеличен, а слезката с нормални размери.
Допреди да се разболея имах много интензивна физическа активност. Попитах дали мога да ходя на пътечката в залата с умерено темпо, но отговорите бяха от може, да не може. Изобщо няма единно мнение по този въпрос, и откровено казано се чудя какво да направя.

Другото което ме интересува е дали да не направя консултация с гастро-ентеролог, който да ми даде яснота какво мога да правя и какво не. На мен лично ми се иска да вярвам, че с разум и умереност мога да премина през този период, без да се налага да стана 100 кила и да загубя физическа форма.

Ще се радвам да споделите вашият опит и мнения. Поздрави

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #13 -: Март 07, 2023, 15:12:05 »
Според мен и на гастро да отидеш, ще чуеш различни отговори. Няма смисъл да си даваш парите, от опит казвам.
Слушай тялото си и тренирай, доколкото ти е комфортно, например 2 пъти в седмицата и постепенно увеличавай. Аз не съм привърженик на тотално обездвижване 6 м и после дай да направим няколко тренировъчни травми.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен 6a6o

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #14 -: Март 07, 2023, 16:48:32 »
Ами аз дори по-време на активната фаза на инфекцията не съм се чуствал зле. Даже бих казал, че след като ме питаха няколко пъти дали усещам тежест в подребрието, започнах да усещам но познавайки се мисля че е внушение. Ходя от няколко дена в залата, просто защото там ми е средата, и си пускам пътечката да ходя по 20-тина минути, но се чуствам гузно защото не съм наясно дали не си вредя. Сега като си правих последните изследвания, два дена преди това ходих в залата, и не знам дали това не се е отразило на резултатите, но те наистина са отлични.

Съображенията ми са че четох някъде че има опасност от разкъсване на слезката, но то предполагам че зависи от вида на упраженията. Общо взето ми прави впечатление че лекарите като цяло не са особено благоразположени към тренировките и спорта изобщо. А, предполагам има начин това да се случи, така че ако човек иска да се движи, да може да си го позволи в известна степен. Същото е и като с яденето на сладка, компоти и прочее неща, които не присъстват в менюто ми от повече от 20г. Храня се рационално - пилешко филе, зеленчуци, ориз, правя си супи, но чак да тъпча сладко, това не си позволявам.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007