Здравейте на всички!
Бих искал да споделя с вас моите тревоги. На 13.05.19г. проф. Григоров ме гледа на ехограф и установи, че имам стеатохепатит.
Причината да се изследвам беше, че в продължение на месец и 20 дни пих много алкохол. Оказа се, че от това пиене съм си увредил черния дроб. Много ме е яд, че реших така да се наливам, въпреки, че алкохола никога не ми е бил по сърце. Преди това пиех много рядко - по една бира на 2-3 месеца. Сега вече не близвам и нямам намерение да опитвам повече от тази отрова. По принцип винаги съм живял природосъобразно. Пазех здравето си, дори се занимавах с йога. През последните години обаче започнах да живея все по нездравословно. Имах и доста професионални неудачи, които ме вкараха в тежка депресия. Едно събитите от края на м. февруари ме изкара тотално извън равновесие и така започнах да пия...
Изчетох доста за това заболяване и съм доста притеснен. За сега нямам изявени симптоми, освен че в рамките на две седмици имах епизодични болки в дясното подребие. От известно време имам и сърбежи по тялото, но според изследванията те не би трябвало да са от черния дроб. Чернодробните показатели са в норма, също и триглицеридите, алкалната фосфатаза, имуноглоболин А, пикочната киселина и билирубина. Ехогравското изследване показва "хомогенна грубовата хиперехогенност" според проф. Григоров, но на него може да му се вярва.
Другата седмица ще ходя и при проф. Чернев. Ще пиша как е минало.
Оставам с впечатление, че изхода от това заболяване е доста индивидуален и като цяло лекарите не се ангажират с прогноза, което е малко смущаващо.
Ако има някой опит с това заболяване ще се радвам да сподели.
Поздрави!