Благодаря Ви, надявам се упоритостта да си струва и да е от полза!
Ще се опитам да ви помогна с някои от въпросите по-долу. За съжаление, от това, което съм изчела, не е ясно кога точно има битки, от какво се активират и до колко те увреждат черния дроб. От там идва и името на вируса "тихият.. бла бла", защото незабелязан и непроследяван той може да си нанася вреди, докато не стане късно. Обикновено, когато сме в активна фаза (както при мен) е налице активна репликация на вируса (HbeAg e +) и повишаването на чернодробните ензими се приема като индикатор за борба на имунната система с вируса. Колкото по-високи са ензимите, толкова по-силна е битката и по-голямо се смята, че ще е увреждането, но естествено в крайна сметка всичко е строго индивидуално. Много хора, които на вашите години откриват, че са хронични носители, всъщност може би носят вируса още от раждането си или поне от по-ранните си години, така че вие също сте минали през активната фаза. При някои хора тя минава бързо - може да е за седмици, при други за месеци, а при трети в продължение на години. Колкото по-дълго е човек в тази фаза, толкова по-голям е шанса за по-сериозни вреди. За това, когато се открие хронично носителство на хеп. Б е важно да се провери състоянието на черния дроб, защото дори и в момента с добри показатели, пациентът може да има сериозна фиброза от по-ранната активна фаза или ако е имало реактивиране на вируса през годините. Добрата новина е, че според различни източници и споделени опити се оказва, че фиброзата може да бъде обратима. Аз бих ви препоръчала да си вземете соев лецитин като добавка, тъй като на кратко казано той е важният градивен материал за изграждането на здрави чернодробни клетки (а и не само за това).
Според данните в таблицата, която споделих, но всъщност не съм сигурна дали се е прикачила, е посочено, че 67-80% от хората остават в тази неактивна фаза, в която сте, като останалите 10 до 30% може да имат реактивация и при някои от тях да има нужда от лечение. За мен това са обнадеждаващи цифри и аз бих избрала да живея с мисълта, че ще съм от тези 80%, при които няма да се активира вируса отново, отколкото да живея в страх за потенциалните по-малки проценти. Естествено ще си следите състоянието най-вероятно веднъж годишно, но както Силвана ви посъветва по-долу, по-лесно ще е да приемете от сега, че вирусът ще е част от вас, но не е задължително да се прояви.
Всъщност мисля, че до 30 г. възраст имунната система има шанс да деактивира вируса по-бързо и самостоятелно без лечение (както се наблюдава при много случаи) и рисковете от щети са по-малки, отколкото при реактивиран вирус в по-средна възраст. Самото изчистване на вируса може да се случи по всяко време, а не само до 30 год., но при всички възрасти процентът си остава малък - нещо от рода на 1% годишно, но не е като да го няма нали
При хора, които са дълго време в неактивна фаза и с ниски нива на вируса в кръвта, то може и да се стигне до изчистването на вируса в даден момент. Из форума се говори за нива на вируса под 100, ако не бъркам. Та за това някои хора с нива като вашите обмислят дали да не приемат добавки, които да спомогнат за намаляването на вируса още повече, докато други се опасяват да не го "събудят". И все пак имайте впредвид, че не всички добавки активират имунитетът ви, така че на този етап е ок да си ги приемате. Например като силимарина, който е хепатопротектор, лецитина - спомага за изграждане на здрави клетки, вит. С като антиоксидант и т.н. - такъв тип добавки ще спомогнат за общото състояние на организма и пряка защита на черния дроб.