Автор Тема:  Съхранение на интерферон  (Прочетена 22291 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Re: Съхранение на интерферон
« Отговор #15 -: Юли 27, 2010, 09:33:50 »
Ако чете някой производител на хладилници,сериозно ще си вземе забележка и няма да пуснат изделие без вграден термометър! :fool3:

Приятно ми беше да си спомня,какви усилия положихме в избора на степен ,докато направим заветните 2-8 градуса!Боже ,колко сме били изтрещяли! :laugh:

Поздрави,Тедибон
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 219
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #16 -: Юли 27, 2010, 10:43:59 »

Супер, примерих температурата на вратата - 14С! Ужас! Затова нямам странични, явно съм развалила пегасиса.  :shocked1:Веднага преместих другите във вътрешността на хладилника, май друго вече не може да се направи. :angry3:

Неактивен tetibulka

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #17 -: Юли 27, 2010, 12:41:20 »

Приятно ми беше да си спомня,какви усилия положихме в избора на степен ,докато направим заветните 2-8 градуса!Боже ,колко сме били изтрещяли! :laugh:

Е, що да сте били изтрещяли?
Лекарства за хиляди левове са това - не е кой знае какво да им осигуриш желаната температура. Пък и то ти става навик, както вече обясних - отваряш за нещо друго и хвърляш един поглед на термометъра...При положение, че трима възрастни отварят хладилника по няколко пъти в денонощието и всички имат този навик, нещата са под контрол.
Сега, аз не се втелясвам ако някой път видя, че е примерно станало 10 градуса при пегасиса. Усилвам малко или го местя, в крайна сметка този мониторинг се провежда на всеки два-три часа, така че малко вероятно е за два часа на 10 градуса нещо да му стане.

Августина,
не се нервирай. В крайна сметка, не се знае дали винаги е било толкова при пегасиса ти.

Дани
Hang in there.

Неактивен Мария Стоянова

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 11
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #18 -: Юли 27, 2010, 16:35:58 »
Е сега и аз изпаднах в паника  :crying2:
никога не съм проверявала температурата в нашия хладилник, а той е един стар.....
А на всичкото отгоре от няколко седмици отказа да се изключва в резултат се обледява..... в резултат аз го изключвам за няколко часа да се размрази............  Ужас  :angry3:  :angry3:  :angry3:
А мислите ли че в аптеките и складовете някой следи температура, а при транспорта ?  :scream:

Неактивен tita70

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 397
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #19 -: Юли 27, 2010, 17:59:19 »

Аз също не съм мерила температурата в хладилника.
     Държах си ги винаги във вътрешността.
     Още повече,че два пъти ми се случи да ми дават инжекциите
     без да са били в хладилник ,топлички при минус темп. навън!
     Та така-дори ние да спазваме всичко както трябва
      незнаем докато дойдат при нас как са съхранявани.

Закъснява истината,но винаги идва при нас!!!

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
    • Профил
Re: Съхранение на интерферон
« Отговор #20 -: Юли 28, 2010, 07:52:36 »

Навсякъде в хладилника показваше около 12С. Увелилих на на 2 степени. Тази сутрин увеличих още 1 степен. Паниката и ужаса, че съм прецекала лечението си още на старта ме държаха цял ден, направо съм отчаяна. Абсолютно безотговорно поведение, нямам думи, надявам се никой да не повтаря грешката ми.  Хора, ощо при вземането на пегасиса купете си термометър и следете за температурата в хладилника, защото се лишавате от така необходимото спокойствие...
ПСР-а ми се полага чак след 24 инжекция, с този смут в душа как ли ще доживея дотогава...
 Дани, ако не беше ти, щях да продължавам на 14С. Благодаря ти, че спаси останалите ми инжекции!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #21 -: Юли 28, 2010, 22:51:36 »
Не трябва да се притесняваш излишно. Това, че инжекциите са били на малко по-висока температура не значи, че тяхната ефективност е спаднала със 100%. Всъщност досега никъде не съм открил официална информация за това доколко намалява ефективността на интерферона в зависимост от температурата, на която той се съхранява.
Моето лично мнение е, че дори и да приемем, че ефективността е намаляла, то това е с много малко проценти надолу. Според мен трябва да продължиш да си слагаш инжекциите и да не се притесняваш.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #22 -: Юли 29, 2010, 01:06:53 »
Естествено, Ради.
Аз обаче се почувствах кофти,  че образувах паника на хората, дето не са се бъгнали колкото мен, и направих питане към производителя. Регистрирали са, че са го получили. Остава да видим дали ще ми отговорят по същество, ще ми отговорят ли изобщо и дали няма да е чисто корпоративен отговор.

Дани
Hang in there.

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #23 -: Юли 29, 2010, 07:58:33 »

Дани, изобщо не трябва да си гузна, защото никой от нас във форума  не е в положение да се отпуска що се отнася до лечение. Дори съпругът ме се стегна, от вчера въртим копчето на хладилника, дублираме си действия, докато решихме че само той ще следи за температурата. Паниката беше съвсем основателна. И съвсем основателно голяма нетърпение  ще очаквам отговора от РОШ, т.е превода от твое име :smile:

Радо, благодаря ти, с надежда очаквах и твоето включване, както винаги, с премерен и съдържателен отговор. Вярвам ти във всичко, както и останалите във форума.  Това го знаеш и без мен, разбира се :wink3:

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #24 -: Август 02, 2010, 11:03:15 »
Хъм,
въпреки че питах директно на сайта на Рош на английски език, явно хората си имат система и ето какъв отговор получих днес от българското представителство,на майчиния ни език:

Уважаема госпожо,

Във връзка с постъпило запитване относно качеството на съхраняван от вас лекарствен продукт Pegasys, Ви моля за информация относно :

-          концентрация на лекарствения продукт ( 135mcg или 180mcg ),

-          партиден номер;

-          срок на годност;

-          кога сте получили продукта;

-          точно колко дни и при каква температура е съхраняван продукта;

-          сега при какви условия се съхранява продукта;

След получаване на тази информация, ще бъде възможно да ви дадем становище относно качеството на съхранявания от вас лекарствен продукт.

Ако имате въпроси или необходимост от допълнителна информация не се колебайте да ме потърсите.

Поздрав

Предлагам, който има колебания и иска да знае истината по тази тема, да ми прати на лични съответните отговори, аз ще ги препратя на дамата.

Дани
« Последна редакция: Август 02, 2010, 11:57:31 от tetibulka »
Hang in there.

Неактивен vandal

• Немедицинско лице
  • Публикации: 147
    • Профил
« Отговор #25 -: Август 13, 2010, 21:48:20 »
какви ли не истории мислих...от каравана с хладилник на газ...абе в крайна сметка се мятам с колата и хладилната чанта, по пътя ще импровизирам. Където спра ще моля за лед или хладилник и те тва е...

още една седмица и ... ВАКАНЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!!!!!!!

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #26 -: Август 21, 2010, 23:26:19 »
Мда, ето го и отговорът, получен на 18.08

Уважаема госпожо Йотова,

Приемете моите лични извинения за забавения отговор.

Във връзка с Вашето запитване, относно условията на съхранение на лекарствения продукт Pegasys  Ви информирам че:

Съгласно Кратката характеристика на продукта и листовката за пациента, одобрени от Европейската Агенция за лекарства, условията при които трябва да се съхранява лекарствения продукт Pegasys  solution for injection - peginterferon alfa-2a  180µg x  1 pre-filled syringe са:

6.4 Специални условия на съхранение

Да се съхранява в хладилник (2°C – 8°C). Да не се замразява!

Съхранявайте предварително напълнената спринцовка в картонената опаковка, за да се предпази от светлина.

Само и единствено при спазване на препоръчаните условия на съхранение, производителят гарантира запазване на качеството на лекарствения продукт за периода на определения срок на годност.

С поздрав

Ketty Tsvetkova

Qualified Person and Regulatory Affairs Officer

Roche Bulgaria EOOD

Hang in there.

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #27 -: Август 22, 2010, 08:59:49 »
Все пак благодарим за информацията и отговора,макар да не казва нищо по-различно от написаното в листовката!

Дани ,а ти заслужаваш  :love5: :flowers:!!

Поздрави,Тедибон

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #28 -: Август 22, 2010, 15:19:35 »
Дани, тъкмо мислих да ти пиша на ЛС-то, беше ми любопитно все пак как ще ти отговорят... Но отговора... добре че ПСР-а ми излезе отриц, преди да го получиш. Щях да се гръмна след такъв отговор окончателно губейки надежда :smile:.
Останах с впечатление че не са ти разбарли въпроса - как ще се отрази върху интерферона ако се съхранява на температура 12-14С за около 3 седмици.  Ясно беше, че никой няма им държи сметка и да иска гаранция при положение не е спазвал условията за съхраняване.

Извода е следния - след като съдържанието на листовката се базира от наблюдения върху голям брой пациенти същото важи и за форума - ако проследяваш постовете ще получиш изчерпателна информация както и за страничните ефекти така и за  начина за съхраняване. Не ме е срам да призная - не съм прочела листовките. Първоначално реших да отложа, после нямаше нужда. Докато дъщеря ми растеше не съм си позволявала дори да закупя лекарства без да съм прочела листовката. Бях много досадна майка  :wink3:
 Дори от Рош ако бяха прочели моят пост за ПСР, биха могли да вмъкнат в отговора си, че все пак има малка вероятност интерферона да запази от свойстват си дори да го съхраняваш няколко градуса над препоръчаната.
 Все пак при мен историята има хепи енд. Това за мен е по-важно.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
« Отговор #29 -: Август 22, 2010, 16:47:35 »

Останах с впечатление че не са ти разбарли въпроса - как ще се отрази върху интерферона ако се съхранява на температура 12-14С за около 3 седмици.  Ясно беше, че никой няма им държи сметка и да иска гаранция при положение не е спазвал условията за съхраняване.

Според мен чудесно са ми разбрали въпроса.
Беше им зададен точно три пъти - един път на английски, един път на български при първия ми емейл до г-жа Цветкова и един път в емейла, който й изпратих конкретно с подробностите около твоите лекарства.

Като размишлявах впоследствие, бях стигнала до идеята, че няма начин официално да ми дадат друг отговор. Все едно да попитам в полицията дали има вероятност да не ми откраднат колата, ако я оставя три седмици отключена на паркинга пред блока.

Радвам се, че твоят ПСР даде отговор на практика.
Но всъщност се надявам, че след като раздухахме темата, повече хора, четящи в този форум, ще вземат насериозно указанията за съхранение и няма да приемат за даденост, че в хладилника им температурата е подходяща, а ще го проверяват.

Дани
Hang in there.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007