Автор Тема:  Бял трън за черния дроб - някакви доказателства?  (Прочетена 33504 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Дата: 2 март 2010
Автор: Désirée Lie, MD, MSEd

Г-н У. е 40 годишен разведен търговец на коли, който признава, че се отдава на алкохолни гуляи с приятелите си през уикендите, като количеството изпит алкохол се равнява на 5 до 12 бутилки бира всяка петък и събота вечер. Той признава, че понякога е пиян и на следващата сутрин се събужда с махмурлук и амнезия – не помни някои от събитията, случили се предишната нощ. Баща му е починал от алкохолна цироза на 54 годишна възраст. Г-н У. не приема други лекарства освен Ацетаминофен (парацетамол) против главоболията, който получава от време на време. На своя годишен медицински преглед изразява желание да контролира алкохолния си прием поради факта, че е започнал нова връзка, за която самият той смята, че има потенциал в дългосрочен план. Новата му приятелка го убеждава да потърси съвет от медицинско лице,за да контролира приема на алкохол. Той отрича наличието на алкохолна зависимост, изразена като симптоми на отдръпване когато му липсва „пиячката за уикенда”. Неговата приятелка му донася бял трън като лекарство и предлага да попитат доктора дали той може да намали апетита на г-н У. към бирата и/ или да противодейства на острия ефект на чернодробно увреждане вследствие консумацията на алкохол. Тя също така се чуди дали белия трън може да подобри собствения и тен и да намали бръчките.

На прегледа, г-н У. е здрав и с нормално кръвно налягане, без физически признаци на хронично чернодробно заболяване. Метаболитният панел, включващ изследвания относно функционирането на черния дроб (LFTs)  е нормален. Последният му гуляй е бил преди 5 дни.
Белият трън (познат още като Silybum marianum или silymarin) се използва в медицината от 2000 години, [1] главно за лечение на чернодробни и жлъчни заболявания. [2-5] Счита се, че негов активен компонент е флавоноидният комплекс, наречен силимарин (silymarin). [2,3] Силибинин, (най-активната съставка на silymarin) може да подтисне синтеза на 5-липоксигеназата (която се включва в образуването на свободните радикали), да изчисти хидроксилните радикали и да подтисне фактора на туморната некроза ( TNF). [6]

Опитите с животни подкрепят ролята на белия трън като антиоксидант, който намалява образуването на свободните радикали и оказва влияние на растежа на клетките и апоптозата/клетъчната смърт/, като по този начин намаля възпалението и поддържа чернодробния толеранс към оксидативния стрес, включително уврежданията, причинени от токсини като въглероден тетрахлорид. [7-11] Немската комисия Е одобрява приложението на бял трън при лечение на [12-14]:
-         Чернодробни заболявания, включително увреждания, причинени от токсини и хепатитна цироза.
-         Диспепсия /лошо храносмилане/.

Белият трън е един от най-често продаванието билкови продукти в САЩ, с продажби на дребно, достигащи 8.9 милиона долара през 2000 г., с 14 % ръст в продажбите, сравнено с 1999. [15] Той се използва в клиниките по гастроентрология за лечение на хепатит и цироза и в онклогичните болници като хепатопротектор с цел:
-         Да се изчистят токсините;
-         Да се забавят/смекчат симптомите на рака;
-         Да подобрят толеранса към химиотерапията.

Интравенозната форма на силимарин също така се изпозва и за поддържащо лечение при отравяне със зелена мухоморка /Amanita phalloides/. Предишни изследвания показват, че магарешкият бодил може да бъде потенциално полезен при лечението и превенцията на някои видове рак[16], например може да се докаже, че играе роля при всеки от следните видове рак:
-         Рак на простатата;
-         Рак на кожата;
-         Рак на езика:
-         Рак на пикочния мехур;
-         Рак на гърдата;
-         Рак на шийката на матката;
-         Рак на дебелото черво;
-         Левкемия.

Важно е да се отбележи, че в една скорошна статия относно дерматологични проблеми се изследва употребата на местен бял трън като протектор срещу ултравиолетовата радиация. Направеното заключение е следното: белия трън може да попадне в категорията на козметичните фармацевтични продукти с активни растителни съставки, които имат антиоксидантни свойства, вследствие на което може да се намалят последиците от страеенето на кожата и рака на кожата.

....................

Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: Бял трън за черния дроб - някакви доказателства?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен aleks

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 33
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
добре де тук е пълно с такива тръни ще ми кажете ли как се приема и каква  е дозата,мисля да го използвам всеки ден поне това е  лесно.

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Атака с мед от магарешки бодил от сертифициран производител!
Можеш да го намериш във всички био-магазини.
Бял е на цвят и не толкова сладък, така че е повече от чудесна добавка към чая например.
Има и странични ефекти - много благоприятни  :girl_wink:

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
добре де тук е пълно с такива тръни ще ми кажете ли как се приема и каква  е дозата,мисля да го използвам всеки ден поне това е  лесно.
Има доста препарати с извлек от бял трън (активната съставка е или силимарин, и/или силибинин), които могат да се купят от аптеките. Наричат се хепатопротектори. В тази тема можеш да прочетеш отзиви за някои от тях: Хепатопротектори - Карсил, Легалон, Трансметил..... А това е цял раздел, посветен на хепатопротекторите: Хепатопротектори и билки за подсилване на черния дроб.
Дозата биха могли да ти я кажат и в аптеката, или да я прочетеш в листовката, или пък просто лекуващия те лекар би могъл да ти я каже.
Разбира се, би могъл да търсиш и някакви отвари или смеси с бял трън, приготвени от билкари, но препоръката ми е да си купиш хепатопротектор от някой от големите производители. Самият бял трън като растение отдавна се използва във фармацевтичната индустрия, така че тази билка не е нова, нито непозната за тях.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен marinka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 104
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Аз подкрепям Ели една супена лъжица мед сутрин на гладно върши чудеса!Пих легалон,Касил,Масло от Бял Трън и нищо,а меда ми помага ,ако се смеси и с цветен прашец ефекта е още по добър!ПОЗДРАВИ

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
Покрай моите проблеми с паращитовидната жлеза и наскоро открит хемангиом се оказа, че тези проблеми са по-често наблюдавани при жени, заради естрогена.
Позачудих се какво може да е индуцирало такива неща при мен и се сетих, че бях срещал нещо такова за белия трън.
Поразрових се и се оказа, че е вярно.
Белия трън или по-точно естрогено подобното действие на съдържащия се в него силимарин може да доведат и до други проблеми вкл. и образувания на гърдата.
Ето го и самото изследване:
https://academic.oup.com/carcin/article/27/9/1739/2392217

Цитат
Because silymarin is being used in the treatment of liver cirrhosis and a variety of other human ailments, and is sold as a dietary supplement, our findings add a cautionary note to its application in breast cancer prevention.

Несъмнено белия трън помага за много неща, но все пак имайте 1 наум и не приемайте дълго време без почивка... (както аз правех).

Не мога да твърдя, че аз имам тези проблеми само заради него, най-вероятно има и други причини, но все пак реших да споделя предупреждението.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007