Автор Тема:  Чернодробни показатели на горна граница!Моля за съвет!  (Прочетена 23304 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Lidia

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте и поздравления за прекрасния форум пълен с толкова полезна информация за чернодробните проблеми. :clap:

Пиша Ви по повод направени профилактични изследвания и резултатите от тях.
Тези,които ме притесняват са следните:

Глюкоза-5.27 /веноз. от 3.8 до 6.1, капилярна от 3.5 до 5.5/

Холестерол - общ- 6.70 / до 5.0/

Холестерол - HDL- 0.9  /М.над 1.0 Ж. над 1.2/

Холестерол - LDL- 3.15 / до 3.0/

Холестерол VLDL- 2.56 /---/-тук е само това многоточие,няма цифри за реф.стойност.

Триглицериди- 5.64 /Прицелна стойност до 1.7/

АСАТ- 31.70 /М <40; Ж <32/

АЛАТ- 27.40 /М <41; Ж <33/

Гама - GT-58.00/М < 60; Ж < 40/

Имам наднормено тегло-около 20 кг.излишни и признавам си,че до онзи ден се хранех изключително нездравословно но откакто излезнаха тези резултати сякаш се стреснах ,седнах да чета и изключих всичко вредно от менюто си,от два дена започнах да се храня само със полезна храна и смятам така да си продължа завинаги пък дано скоро има и видими резултати,мисля след около месец да пуснах пак излс.но ако трябва и по-скоро.
Иначе не пия никаъв алкохол дори и на празници или на някакъв повод,пушила съм около 3 години но съм ги откзала преди пет години.
Какво е Вашето мнение,притеснителни ли са тези стойности,какво е нужно да направя освен  цялостна промяна на храненето,която вече започнах?
Благдоря Ви предварително!
Бъдете здрави!

Неактивен Svi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 120
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей,
изглеждат нормално показателите , спазвай малко диета и не товари черния дроб , всичко ще е ок според мен

Сви

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
За разлика от Сви аз ще кажа, че липидния ти профил никак не е добре.
Добрия ти холестерол е под нормата , а лошия над нормата. Общия холестерол е над нормата.
Триглицеридите са тревожно над нормата.
АСАТ и АЛАТ са добре , но Гама - GT-58.00/М < 60; Ж < 40/
 или както го изписват ГГТ е над норма. То има отношение към липидите. Вероятно ако те погледнат на ехограф ще установят, че имаш стеатоза / омазняване на черния дроб/
Всичко това се овладява със спазване на здравословен начин на живот.
Изхвърли мазното, пърженото, свинското от храната си. Наблегни на пилешко, телешко, повече риба. Избягвай тестените храни, мини на пълнозърнест хляб.
Една промяна на хранителния режим за момента е напълно достатъчно. По възможност движи се повече и след месец отново направи изследвания. Като хранителни добавки може да вземаш за холестерола лецитин и Омега 3. За препоръчване е Омега 3 да е от дълбоководни риби, а не от ленено масло.
Като идея не е зле да провериш как са хормоните на щитовидната жлеза ТСХ, Т3 и Т4

Успех и пиши пак как се движат нещата.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Lidia

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Много благодаря за отговорите.

Относно щитовидната жлеза,имам установена хипофункция,от две години приемам всяка сутрин Лтироксин25.
Пропуснах в предния пост да отбележа,че понякога усещам в дясно нещо като пробождане един-два пъти,не болка.
За храненето,да,изключих всички вредни работи и не ми липсват,чувствам се добре и някак ми е по-леко.
А искам да попитам за момента нуждая ли се от преглед,или след като  пусна след около месец пак изсл.,тогава според резултатите да се прецени?

И още едно въпросче-става въпрос за съпруга ми,значи за последно си е пускал изсл.преди една година и сега ги погледах отново-АСАТ и АЛАТ са добре,но Гамата му е била 80 незнайно защо изобщо не сме обърнали внимание на тази цифра,да отбележа че приема бетаблокер по половинка сутрин и вечер заради учестяване на пулса и от време на време появяващи се екстрасистоли,също приема и Омега 3,не пуши,не пие,Липидният му профил е бил добре-всичко е в норма,сега до няколко дни ще си пусне нови изсл.и ще пиша и за него,какво е положението.
Та въпроса ми е за,какво говори увеличената Гама,когато всички други показатели са в норма.

И двамата сме на 31 год.,ако това има значение.

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2988
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
Годините имат значение. За млади хора обаче това не е нормално и определено се иска консултация с лекар.
Мъжът ти трябва да се консултира с гастроентеролог заради високото ГГТ. Не смея да гадая защо е така.
Може да почакаш месец и отново да пуснеш изследвания след спазване на диетата. Тогава според резултатите може да идеш на гастроентеролог да види и на ехограф черния дроб.
Започни обаче и хранителните добавки. Житовидната жлеза със сигурност и тя е виновна за обмяната на веществата. Общо взето това е един омагьосан кръг. За наднорменото тегло също има принос.
Повече движение и гимнастика или йога.

Неактивен Lidia

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Мерси много за изчерпателната информция. :clap:

Ще пиша,как се развиват нещата при нас.

Неактивен Lidia

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Здравейте!

Изрових тази тема в,която съм писала преди доста време за да ви помоля отново за съвети и коментар  на изследванията,които си направих вчера.

Само да уточня,че съм с наднормено тегло,от околко година се храня,изключително здравословно,свалих  10 кг. но имам още около 15 да не кажа 20 излишни.
С инсулинова резистентност съм,за която приемам Сиофор сутрин и вечер и хипофункция на щитовидната жлеза за която приемам Лтироксин 25,като според един ендокринолог не трябва да приемам хапчето и нямам Хашимото,а само съвсем леки и дискретни промени в жлезата,а според друг ендокринолог имам Хашимото и трябва да приемам Лтироксина.
И също понякога имам бодежи в дясно,в ляво,понякога отзад на кръста,а също и в областта на сърцето,склонна съм да допусна,че тези бодежи може и да са на нервна почва,тъй като поради лични проблеми бях изпаданала буквално в депресия,невиждах смисъл в нищо,внушавах си разни работи,че съм болна от неизличими болести и т.н.но сега съм горе-долу добре и постепенно излизам от това състояние.

Ще публикувам всичките резултати,принципно няма такъв показател,който е много над нормата но ме притесняват че са на горна граница-Алат,Албумин,Белтък,Пикочна Киселина,Лимфоцити,също,нитрати в урината-положителен,а пък ширина на тромбоцитно разширение под долна граница,което също ме притеснява.

Въпросът ми е,има ли място за притеснение на тези показатели според вас,а и като цяло на всички показатели и необходимо ли е да отида на преглед на черен дроб,жлъчка,панкреас,бъбреци и ако да бихте ли ме насочили,по принцип съм се ориентирала към болница Токуда за профилактичен преглед но може и да греша в преценката си.

Ето изследванията:

СУЕ ( ESR )   16   mm/h   М: до 50 г. < 28,над 50 г.< 37; Ж: до 50 г. < 37, над 50 г.< 39

***** ПКК - 22 показателя   *   *****   ********************

WBC ( Левкоцити - бр.)   7.73   x10^9/L   3.5 - 10.5
Ly% (лимфоцити - %)   32.6   %   20-48 (50 - 70 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити - %)   6.7   %   1.00 - 11.0
Eos%(еозинофили - %)   0.5   %   0.0 - 6.0
Baso%(базофили - %)   0.6   %   0 - 2
Neu% (неутрофили - %)   59.6   %   40 -70 (20- 50 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити - бр.)   2.520   x10^9/L   1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити - бр.)   0.520   x10^9/L   0.070 - 0.800
Eos#(еозинофили - бр)   0.040   x10^9/L   0.000 - 0.500
Baso#(базофили - бр)   0.050   x10^9/L   0.000- 0.140
Neu# (неутрофили - бр.)   4.600   x10^9/L   2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.)   4.900   x10^12/L   M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb ( Хемоглобин )   145   g/L   М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct ( Хематокрит )   0.436   L/L   М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита)   89.00   fL   82.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. )   29.60   pg   27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)   333   g/ L   300 - 360
RDW (девиация на ерит. р-ие)   12.80   %   11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити )   341   x10^9/L   130 - 420
MPV (ср обем на тромбоцита)   10.30   fL   7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем)   0.35   ml/L   1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие)   12.40   %   15.0 - 80.0
Глюкоза ( Glucose )   5.11   mmol/l   венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5.5
Общ белтък (Total protein)   84.20   g/l   66 - 87
Албумин (Albumin)   52.90   g/l   35 - 52
Креатинин (Creatinine)   56.00   µmol/l   Ж: < 84; M: < 106;
Урея ( Urea )   3.50   mmol/l   под. 65г. < 8.3; над 65г. < 11.9
Пикочна киселина (Uric acid)   313.00   µmol/l   М: 202.3 - 416.5; Ж: 142.8 - 339.2
Билирубин - общ ( Total Bilirubin )   13.10   µmol/l   < 21.0
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin )   4.46   µmol/l   < 6.0
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )   4.04   mmol/l   препоръчителна стойност до 5.0
Холестерол - HDL-Cholesterol   1.54   mmol/l   препоръчителна ст. за М. над 1.0; Ж. над 1.2
Холестерол - LDL-Cholesterol   1.87   mmol/l   препоръчителна стойност до 3.0
Холестерол VLDL-Cholesterol   0.63   mmol/l   ---
Триглицериди (Triglycerides )   1.38   mmol/l   препоръчителна стойност до 1.7
АсАТ (GOT; ASAT )   20.40   U/l   М: < 40; Ж: < 32
АлАТ (GPT; ALAT )   30.80   U/l   М: < 41; Ж: < 33
Гама - ГТ ( GGT )   21.00   U/l   М: < 60; Ж: < 40
Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase )   52.00   U/l   Деца: 50 - 390; М: 40 - 130; Ж: 35 - 105
Калий ( K+Potassium)   4.51   mmol/l   3.5 - 5.1
Натрий ( Na+Sodium )   141.00   mmol/l   136 - 145
Са ( общ калций )   2.55   mmol/l   2.12 - 2.62
Р ( фосфор )   1.03   mmol/L   0.87 - 1.50

TSH ( Тиреотропен Хормон )   0.884   mIU/l   0.27 - 4.20

Гликиран Хемоглобин ( HbA1c )   5.18   % (NGSP)   4.0 - 6.0 (6.0 - 6.5 повишен риск за диабет)

Урина - Общо химическо и седимент   *   Профил   Виж по-долу

Урина-pH   6.0      4.0 - 9.0
Урина - Относително тегло   1.015      1.001 - 1.035
Урина - белтък   Отрицателен   g/L   < 0.10
Урина - глюкоза   Отрицателен   mmol/l   <<1.0 - отрицателен
Урина - кръв   Отрицателен   cells/µl   < 8
Урина - билирубин   Отрицателен      
Урина - уробилиноген   Неувеличен   µmol/l   < 22 - неувеличен; < 35 - леко увеличен
Урина - Нитрити   Положителен      
Урина - кетони   Отрицателен   mmol/l   <<0.5 - отрицателен
Седимент - левкоцити   Не се наблюдават   на поле   < 4
Седимент - еритроцити   Не се наблюдават   на поле   < 2
Седимент - плоски епителни клетки   Единични   на поле   
Седимент - кристали пик. к-на   Не се наблюдават      
Седимент - кристали Са оксалати   Не се наблюдават      
Седимент - кристали уратни   Не се наблюдават      

HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс: 3.59 индекс
Референтни граници: < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
*

Insulin ( Серумен Инсулин )   15.79   mU/l   2.6 - 25.0 на гладно

Извинявам се за дългият пост,бъдете здрави!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3181
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей,

Какъв хранителен режим спазваш? Питам те, защото имаше период, в който за да сваля няколко килограма, преминах на Дюкан, а тя изключително много натоварва тялото, и от там се отразява и на чернодробните показатели.
Аз лично не виждам нищо притеснително, но няма лошо човек да мине на един профилактичен преглед, ей така, за успокоение.

Неактивен Lidia

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Благодаря ти за успокоителните думи,че не виждаш нищо притеснително но Алата и другите показатели,които са на горна граница,като ги гледам и все си мисля,че нещо не е наред,а и тези нитрити в урината,ох голяма съм паника. :sad3:

Ами всичко тестено и сладко под,каквото и да е форма не консумирам,също без пържено,сол употребявам в минимални количества,максимум две филиики черен хляб за деня,по-малко плодове,повече зеленчуци,от месните работи-риба и пилешко,варива,кисело мляко от време на време и това е общо-взето.Пия по около два литра вода на ден,като допреди няколко месеца не пиех изобщо,а пиех основно прясно мляко,което в момента изобщо не употребявам.

• Global moderator
    • Профил
Чудесен хранителен режим. Предполагам си заместила олиото със зехтин.. та това си е направо средиземноморската диета, която е най-полезна :)
При положение, че не консумираш основно месо (както е при Дюкан например), не виждам причина алат-а ти да е на горна граница, но не е нещо фатално. Може да е от лекарства, които взимаш, може да е от стрес.
Тъй като питам  всички, които посещават форума ни, ще попитам и теб- изследвана ли си за хепатит В и С?

Неактивен Lidia

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Не,не съм се изследвала за Хепатит никога досега,по принцип завишен Алат такива подозрения ли буди?:(
При тези резултати наложително ли е да се изследвам?
Да,зехтин ползваме цялото семейство вече няколко години,олио ползваме само за пържене но това се случва броени пъти в годината.
Записах си час за утре в болница Токуда,казах,че искам профилактичен преглед за черен дроб,жлъчка,панкреас,бъбреци,и ми дадоха час за ехография на коремни органи,като жената от регистратурата каза че това обхваща всички тези органи,обаче нещо не ми е ясно как един доктор ще може да коментира всичките тези органи,които вижда,мислих ще мина при гастроентеролог и отделно при нефролог за бъбреци или са ми грешни разсъжденията?

• Global moderator
    • Профил
Препоръчвам ти да си пуснеш изследвания за хепатит В и С, не защото твоите показатели са съмнителни, а защото около 500 000 души в България са болни/носители. От хепатит е страдал или страда всеки 12 човек по света.
Така че следващия път като си в лабораторията, помоли ги да включат и хепатитите :)

Неактивен Lidia

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
ок,още утре ще ги пусна.
Ще пиша като излезнат реултатите.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007