Здравейте всички.
До сега смятах,че през целият си съзнателен 36 годишен живот съм се хранил и живял здравословно,но в последно време се позамислих малко в това.Тренирам от 6-ти клас и спрях преди 5 години.Преди една започнах отново да тренирам усилено.Поглеждайки в миналото си на фитнес маниак,направих първата грешка преди 11 години.Диетата ми беше предимно протеинова-много пилешко,телешко,риба,чисто свинско и по 10 белтъка и един жълтък на ден.Сложни въглехидрати сутрин,преи и след силова тренировка+6 км бягане.След три месеца започна да ме боли дясното подребрие.Правих изследвания(стандартни-кръв,урина) и всичко бе ОК.В разговор с личната стигнахме до извода,че един жълтък на ден е много.Спрях ги тотално-и без това не ги харесвам.Продължих си по старо му.Не ям мазно,пържено.Избягвам сладко.Не употребявам захар,тестено също.Алкохол пия умерено-по една чашка ракия през ден-два.През тези близо 11 години болката ту изчезваше,ту се появяваше слабо.Аз живеех с мисълта,че в жлъчката ми има холестеролен камък.Покрай раждането на сина ми(той става на 4 г.) и работата бях спрял да тренирам.От една година започнахусилено пак.Започнах да консумирам повече червено месо.Намерих си доставчик на хубаво конско и ядях почти по един кг на ден.Болката се засили и преди два месеца поисках направление от ЖП-то за гастроентеролог.Прегледа направих в Стара Загора,при др.Проданова.На ехографският преглед ми каза,че жлъчката ми е леко прегъната и има малко хол.кал,но не и камък.Така също имал съм лека стеатоза.Направих и кръвни изследвания-АСАТ-33,АЛАТ-34,ХОЛЕСТЕРОЛ-7,22 И ТРИГЛИЦЕРИДИ-1,47.Стана асноче Хол.ми е висок.ЖП-то ми изписа илач за Холестерола а др.Проданова -УРЗОЛАК.Каза ми и че с лека диета нещата ще се нормализират.Не потърсих в НЕТа нищо за стеатоза-тъй като начина по който го каза не ме притесни.Но пък когато реша да постигна нещо-винаги давам всичко от себе си и дерзая.Събрах инфо за холестерола и започнах.Сутрин и вечер по една лъжица ленено семе и по една лъж царевично брашно във вода.Пет пъти седмично риба(предимно скумрия или сьомга).Правя си по 3-4 супи от соеви добавки.Така също по 120 гр комбинирани ядки и плодове.Спрях тотално конското,както и всичко друго.Много рядко ядях пилешко.Но продължих да си пийвам по 50 гр ракийка през уикенда.След месец резултатите бяха ...вие щте кажете... АСАТ-36,АЛАТ-27,холестерол-3,7 и триглицериди-1,4.Нямаше и спомен от болката в подребрието.Но седмица преди да отида на контролен,се зачетох в НЕТа и попаднах на статия за стеатозата.Спомних си ,че и аз имам нещо такова.И после ми се изправи косата.
Др.Проданова ми каза,че нещата не са притеснителни и след месец пак да отида.После след три и така.
Черпете от моят опит за смъкване на холестерол,но пък и за да си сверя часовника за своето си здраве-мога ли това с високият холестерол да го отдавам на прекомерната употреба на белтъчини(както и на конското) което да води до неправилен синтез и невъзможност за усвояване ,а то пък от своя страна правокира стеатозата.Спрях и ракийката(пия само по 4-5 чаши червено вино на седмица).Бих се радвал на коментари и съвети-винаги мога да науча и нещо ново.
Поздрави.