Здравей,
Тези съм ги изследвал 2004 и преди и са излизали (-) но въпроса ми беше ако anti-HBе е (+). Възможно ли е това при отрицателни долните ?
- HBsAg
- anti-HBs
- anti-HBc total (това в Австралиски антиген нали...)
В никакъв случай при отрицателни резултати от горните изследвания, няма как да си с положителен резултат за anti-HBе. Имаш сгрешен резултат в набора от серологични изследвания за хепатит Б. Просто такава комбинация от четирите изследвания е невъзможна.
Относно изследванията, които си запланувал да пуснеш:
Анти HAV IgM / Хепатит А /
Излишно е да го пускаш. Хепатит А не хронифицира и се изчиства спонтанно от тялото за най-много 6 месеца. Твоят проблем е от дълги години, така че спокойно можеш да го изключиш.
HBsAg / хепатит В /
Anti-HBs
Анти HBc - Total (CORE)
Тези за хепатит Б са ти напълно достатъчни.
HBe Ag
Aнти-HBe
Aнти HBc IgM /CORE M/
Абсолютно излишно е да пускаш изследвания за "е"-антигена и антителата срещу него. Тези изследвания имат смисъл само при доказан хроничен хепатит Б. Anti-HBc IgM е компонент на anti-HBc total, и освен това е положително само в първите месеци след заразяване с хепатит Б.
Хепатит B /HBV/ ДНК количествен
Този е абсолютно излишен ако anti-HBc total ти е отрицателен. Не можеш да имаш какъвто и да е хепатит Б (окултен, или не), ако това изследване ти е отрицателно.
Anti HCV / хепатит C /
Хепатит C / HCV / РНК количествен
Тези двата са ок. С пускането на HCV РНК ще се подсигуриш, че нямаш окултен хепатит C. Цената обаче на HCV РНК e 150 лева, имай го предвид.
Цитомегаловирус IgM
Цитомегаловирус IgG
Без да съм се ровил, ако приемем, че логиката с тези имуноглобулини е както при хепатит Б (anti-HBc IgG и anti-HBc IgM), то значи, че трябва да си изследваш само Цитомегаловирус IgG, тъй като би трябвало да търсиш хроничност, а не остра фаза на заболяването (което се случва в първите месеци след заразяването). Все пак, провери в интернет дали е такава логиката.
EBV VCA IgG /Ебщайн бар вирус/
ЕBV VCA IgM/ Ебщайн бар вирус /
За тези логиката би трябвало пак да е същата - трябва да изследваш само EBV VCA IgG /Ебщайн бар вирус/.
Helikobacter Pylori IgG (това заради гастроскопията)
Mycoplasma pneumoniae IgG
Човешки папилома вирус /HPV/ (Високорискови типове)
Хламидия ДНК /PCR/ тест
HSV /Херпес симплекс вирус/ IgM- тип 1
HSV /Херпес симплекс вирус / IgM- тип 2
За тези нищо не мога да кажа, изглеждат ми ок.
Поздрави,
Радо